PALUBA
October 06, 2022, 05:12:01 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kako ne treba istraživati vazdušni rat  (Read 78 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
EOD
razvodnik
*
Offline Offline

Posts: 86


« on: August 22, 2022, 03:05:05 pm »

Analiza poglavlja „Savezničko bombardiranje Bihaća i Cazina“ iz doktorske disertacije Franje Jurića „Glavne značajke uprave Nezavisne Države Hrvatske u Velikoj župi Krbavi i Psatu sa sjedištem u Bihaću“.

Piše: Sead Vrana


Kao istraživaču vazduhoplovnih dejstava iznad Bosne i Hercegovine tokom Drugog svjetskog rata uvijek je zanimljivo pročitati nove radove i steći nove uvide u temu vazdušnog rata. Stoga je poglavlje XVI „Savezničko bombardiranje Bihaća i Cazina“ iz doktorske disertacije Franje Jurića pod naslovom „Glavne značajke uprave Nezavisne Države Hrvatske u Velikoj župi Krbavi Psatu sa sjedištem u Bihaću“ odbranjene na Odsjeku hrvatskih sudija Univerziteta u Zagrebu 2019. godine bilo veliko razočarenje. Disertacija je kao knjiga obavljena pod naslovom: „Bihać sjedište Velike župe Krbava i Psat: 1941.-1945. opća obilježja ustroja i djelovanja civilne i vojne vlasti NDH u Velikoj župi“ u izdanju Udruženja Naša Krajina-naša baština iz Bihaća 2020. godine. Podaci o Vazdušnim napadima na Bihać iz ove disertacije preneseni su i u članku „Krvavi maj na krajiškom nebu: saveznički bombarderi ubili su hiljadu Bišćana“ u online izdanju sarajevskog magazina Stav.
 Obimom ovo poglavlje, tj. njegov dio u kojem su obrađena saveznička bombardovanja iznosi nešto manje od 2% cjelokupnog teksta i mnogo je šturije od recimo poglavlja koja tematizuju borbeni raspored i dejstva njemačke, italijanske ili vojske NDH na području Župe. Pored toga što je siromašan ovaj dio disertacije obiluje faktičkim greškama u navođenju podataka bez izvora ili citiranjem pogrešnih izvora, metodološkim propustima u izostavljanju ili djelimičnom navođenju podataka iz pojedinih izvora, neargumentovanju tvrdnji i izvlačenju potpuno krivih zaključaka, te usudićemo se reći ideološki oblikovanim rezonovanjem vidljivim u isključivoj interpretaciji događaja.   


https://www.eokhub.org/index.php/topics/procedures-and-methodology/73-metodoloski-i-ideoloski-promasaji-istorijskog-revizionizma-u-istrazivanju-vazdusnog-rata-analiza-poglavlja-saveznicko-bombardiranje-bihaca-i-cazina-iz-doktorske-disertacije-franje-jurica-glavne-znacajke-uprave-nezavisne-drzave-hrvatske-u-velikoj-zupi-krbavi-i-psatu-sa-sjedistem-u-bihacu
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 23 queries.