Odlična tema! Kakav je bezbednosni protokol na brodovima? Sme li se zapaliti cigareta? Kako se priprema hrana ,jel sme da se kuva , obzirom da se prevozi lako zapaljiv teret? U jednom delu je napsano da je "gas bez mirisa " ,čini mi se da mu tokom prerade dodaju miris namerno da bi mogao da se oseti ako curi? Nije pisano ništa o terminalima za ukrcavanje gasa. Pošto smo se na drugim temama dotakli toga ,a imamo i profesionalca koji poznaje tu oblast iz prve ruke, pitanje gde i kako se ukrcava gas (u kojim državama,koje firme to rade ) i gde se najčešće dostavlja (u koje zemlje)?
Pakleni, šta se tiče obalnih (izvoznih) terminala, oni funkcioniraju na istom principu, ali često u sklopu veće rafinerije. Impresivan je recimo Ras Laffan u Katru, sad sam s mobitela pa ne mogu kačiti slike.Dakle feed gas se ukapi i u velikim i jako skupim obalnim spremnicima skladišti i čeka brod, na koji se onda prekrca po ranije opisanom zatvorenom principu(LNG u brod, a isparenje-vapour sa broda u obalni tank). Cijena terminala je negdje u rangu od 10 do 30 milijardi dolara. Neke usporedbe radi, cijena konverzije ili gradnje manjih FLNG jedinica je 2 milijarde dolara, ekstremni skupi Prelude FLNG je koštao ja mislim 14 milijardi. Naravno obalne jedinice su mnogo većeg kapacitet, to je bitno spomenuti.