PALUBA
December 06, 2022, 07:26:39 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: "Plovnost Save i Dunava presudna za snabdevanje energentima"  (Read 2866 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« on: August 16, 2022, 03:50:21 pm »
"Plovnost Save i Dunava presudna za snabdevanje energentima"


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović obišao je interventne bagerske radove na sektoru kod Bariča na Savi.

Ovi radovi odvijaju se sa ciljem da se obezbedi propisana dubina plovnog puta u periodu izrazito niskog vodostaja. Ministar je rekao da se država u prethodnih osam meseci fokusirala na investicije u plovnost rečnih puteva, jer je znala da će oni postati glavni koridori za snabdevanje energentima.

Ministarstvo graćevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preduzima interventne bagerske radove kako bi se obezbedila plovnost rečnih puteva glavnim korisnicima rečnog saobraćaja – najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi, navodi se u saopštenju ovog ministarstva.

"Preduzimamo sve aktivnosti na Savi i Dunavu, našim glavnim vodnim koridorima, kako bi dodatno podigli efikasnost i ubrzali plovidbu, ali i osigurali stabilno obezbeđivanje tržišta ugljem, naftom i derivatima nafte. Brzom reakcijom i konstantnim ulaganjem u rečni transport uspeli smo da obezbedimo plovnost Save i Dunava i tako budemo praktično jedina država u Evropi koja nije primorana da obustavlja rečni saobraćaj u trenucima kada je vodostaj rekordno nizak. Na ovaj način pokazujemo koliko se borimo za našu industriju i privredu, jer pri ovakvim vodostajima većina država u Evropi ili obustavlja plovidbu ili uvodi značajna ograničenja. Rečni saobraćaj je ključan za snabdevanje energentima i radimo na tome da obezbedimo plovnost reka glavnim korisnicima rečnog saobraćaja - najvećim industrijama poput građevinske, hemijske i naftne industrije, kao i poljoprivredi", izjavio je ministar Momirović.

"Naš pristup u Srbiji želimo da vidimo i u drugim dunavskim državama, jer rezultati naših napora i radova u Srbiji imaće značajno ograničen efekat ako i druge zemlje ne pokažu isti nivo proaktivnosti. Ako mi uradimo sve što je u našoj moći da obezbedimo plovni put i u uslovima izrazito niskog vodostaja, onda očekujemo i da druge države naprave napor da obezbede makar minimalnu prohodnost plovnog puta, a ne da imamo potpune obustave plovidbe koje danas imamo nizvodno od Srbije. U tom smislu imaću sastanak sa bugarskim kolegom i predložiću da se razmotre apsolutno sve opcije koje će omogućiti prohodnost Dunava za plovidbu, jer je to od velikog značaja za Srbiju."

Pored sektora Barič na Dunavu, MGSI obavlja interventne bagerske radove na još dve deonice na Dunavu, kod Čortanovaca i kod Futoga. Cilj ovih radova je da se obezbedi propisana dubina i širina plovnog puta Dunava i Save, čak i u periodu izrazito niskog vodostaja, kada nivo vode ide daleko ispod tzv. niskog plovidbenog nivoa.


izvor
Logged
Dreadnought
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 457« Reply #1 on: August 20, 2022, 09:23:48 am »
"Daćemo podršku našim komšijama kako bi obezbedili plovnost Dunava"


Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prisustvovao je na bilateralnom sastanku u Sofiji.

Sastao se sa tehničkim potpredsednikom Vlade i ministrom transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Republike Bugarske Hristom Aleksijevim.

"Vlada Bugarske je prihvatila ponuđenu podršku Srbije u vidu mehanizacije koja će već sledeće nedelje izvršiti interventne bagerske radove na Dunavu, našem svojevrsnom zajedničkom auto-putu, od strateške važnosti za obe države", izjavio je danas Momirović,

"Dogovorili smo se da formiramo Radnu grupu koja će odgovoriti na sve izazove strateške prirode koji su pred nama, zbog ratnih okolnosti u kojima se našla Evropa, ali i energetske krize. Dunav je naš zajednički auto-put i od strateške je važnosti za obe države. Zahvalio bih se potpredsedniku Vlade Aleksievu, jer je pokazao i spremnost da na njihovoj železničkoj transportnoj mreži da prednost našem kargo saobraćaju koji će Srbiju snabdevati ugljem", izjavio je Momirović.

On je dodao da uspevamo da obezbedimo sigurnost snabdevanja ugljem sa reka za našu elektroprivredu, uz očekivanje da će u tom smislu i problem na Dunavu u Bugarskoj uskoro biti regulisan.

Na sastanku ministara razgovarano je i o budućoj saradnji Srbije i Bugarske u oblasti transporta, kao i o trenutnim aktivnostima i planovima za unapređenje infrastrukture na železničkom Koridoru X i plovnom putu između dve zemlje.

Bugarski ministar Aleksijev istakao je da ćemo uspešno realizovati započete projekte i zajednički raditi na budućoj saradnji u oblasti rečnog i železničkog saobraćaja.

"Otvorili smo i strateška pitanja, poput onog koje se odnosi na intermodalni terminal, a koji će ostvariti intezivniji i kvalitetniji železnički saobraćaj u narednom periodu. Ovaj projekat će omogućiti i brži putnički saobraćaj, jer će rasteretiti puteve od kargo saobraćaja. Uskoro počinjemo sa realizacijom pruge od Niša do Dimitrovgrada, čime ćemo prevazići hitne probleme, ali i realizovati strateške ciljeve", zaključio je Momirović.

Iz Ministarstva podsećaju da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture preuzelo sve potrebne aktivnosti u svrhu obezbeđivanja plovnosti rečnih puteva, te tako u Srbiji danas nema obustave rečnog saobraćaja. Mehanizacija je upućena na sektore Čortanovci i Futog, kao i kod Bariča na Savi, gde su u toku interventni bagerski radovi koji bi trebalo da omoguće propisanu dubinu i širinu plovnog puta, čak i u uslovima drastično niskog vodostaja kakav je danas.


izvor
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 22 queries.