PALUBA
February 27, 2024, 11:01:06 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Obuka jedinica pešadijskih bataljona Kopnene vojske  (Read 1472 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 251« on: August 22, 2022, 06:41:13 pm »

Obuka na oklopnim borbenim vozilima Lazar-3

U pešadijskim bataljonima Kopnene vojske u toku je kolektivna obuka profesionalnog sastava ovih jedinica na oklopnim borbenim vozilima točkašima „lazar 3“.

Obuka se realizuje sa ciljem održavanja i unapređenja osposobljenosti starešina i vojnika roda pešadije za borbenu upotrebu ovog savremenog oklopnog vozila.

U skladu sa planom obučavanja, posade na poligonima praktično uvežbavaju taktičke radnje i postupke neophodne za efikasno izvršavanje borbenih zadataka u operacijama Kopnene vojske i pripremaju se za realizaciju taktičkih vežbi i bojevih gađanja, što će biti još jedna prilika da se u praksi provere rezultati intenzivne obuke koju prolaze tokom cele godine.

Oklopno borbeno vozilo točkaš „lazar 3“ nalazi se u naoružanju Vojske Srbije od 2019. godine. Opremanjem Vojske Srbije ovim sredstvom značajno je unapređena pokretljivost, vatrena moć i zaštita pešadijskih jedinica prilikom izvođenja borbenih dejstava, a njegova pouzdanost i efikasnost su potvrđeni tokom eksploatacije i na brojnim taktičkim vežbama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Obuka Lazar 1.jpg (874.15 KB, 2500x1666 - viewed 3 times.)

* Obuka Lazar 2.jpg (1113.94 KB, 2500x1666 - viewed 3 times.)

* Obuka Lazar 3.jpg (851.46 KB, 2500x1667 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 251« Reply #1 on: September 05, 2022, 03:27:40 pm »

Obuka vojnika roda pešadije u Kopnenoj vojsci

U pešadijskim bataljonima Kopnene vojske u toku je intenzivna obuka vojnika roda pešadije za realizaciju kolektivnih zadataka ovih jedinica i izvođenje borbenih dejstava u operacijama Vojske Srbije.

Obuku prolaze vojnici na služenju vojnog roka generacije „jun 2022“ raspoređeni u pešadijske bataljone nakon uspešno završenog individualnog specijalističkog obučavanja u centrima Komande za obuku, i profesionalni vojnici koji su u prethodnom periodu primili dužnosti u jedinicama.

U ovom periodu obučavanja akcenat je na praktičnim sadržajima obuke na poligonima tokom kojih vojnici uvežbavaju taktičke radnje na bojištu u izvođenju odbrambenih i napadnih operacija uz korišćenje savremenih borbenih sredstava na upotrebi u jedinicama, te na izvršenju programskih gađanja iz naoružanja roda pešadije.

Realizacijom ove obuke unapređuje se obučenost vojnika na služenju vojnog roka i profesionalnih vojnika koji su nedavno primljeni u jedinice i održava se visok nivo osposobljenosti pešadijskih bataljona za izvršavanje namenskih zadataka u operacijama Kopnene vojske.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 251« Reply #2 on: November 07, 2022, 06:31:39 pm »

Specijalistička obuka vojnika roda pešadije

Na poligonima Centra za obuku kopnene vojske u Požarevcu u toku je specijalistička obuka vojnika roda pešadije koji su služenje vojnog roka započeli u septembru ove godine.

Vojnici se u ovom centru osposobljavaju za borbenu upotrebu ličnog i kolektivnog naoružanja roda pešadije, kao i za pravilnu primenu taktičkih radnji i postupaka u napadu i odbrani.

U skladu sa programom obuke, realizuju se teme iz taktike, poznavanja pešadijskog naoružanja i opreme i vatrene obuke, a akcenat je na rešavanju taktičkih i vatrenih zadataka u terenskim uslovima, samostalno i u okviru odeljenja. Vojnici se na terenu osposobljavaju za orijentaciju i kretanje na bojištu, izbor zaklona, korišćenje sredstava za maskiranje i atomsko-biološko-hemijsku zaštitu, te za neutralisanje ciljeva.

Specijalistička obuka ove generacije vojnika završava se krajem novembra proverom osposobljenosti za izvršavanje individualnih zadataka, nakon čega sledi kolektivna obuka i aktivno uključivanje u život i rad jedinica Vojske Srbije do završetka služenja vojnog roka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 251« Reply #3 on: November 30, 2022, 04:46:15 pm »

Obuka u pešadijskim bataljonima Kopnene vojske

Pripadnici pešadijskog bataljona iz sastava Treće brigade kopnene vojske na vežbovnom prostoru i u rejonu mirnodopske lokacije realizuju obuku za izvršavanje namenskih zadataka u borbenim operacijama, uz upotrebu oklopnih borbenih vozila točkaša „lazar 3“.

Reč je o redovnoj obuci koja se u ciklusima izvodi tokom cele godine sa ciljem održavanja visokog nivoa obučenosti pripadnika bataljona za borbenu upotrebu ovog savremenog oklopnog vozila i dodatnog osposobljavanja profesionalnih vojnika koji su u prethodnom periodu primili dužnost u jedinici.

Težište u ovom periodu je na izvođenju praktičnih sadržaja obučavanja posada borbenog vozila „lazar 3“ i streljačkih odeljenja, od pripreme za izvršenje zadatka, primene taktičkih radnji na maršu i tokom izvođenja odbrambenih i napadnih operacija, do održavanja svih podsistema i naoružanja.

Kontinuiranom realizacijom širokog spektra vežbovnih aktivnosti i praktične obuke na oklopnom borbenom vozilu „lazar 3“, obezbeđuje se visok nivo borbene gotovosti pešadijskog bataljona i ujedno poverenje posada u pouzdanost i efikasnost ovog sredstva, čijim su uvođenjem u naoružanje unapređeni pokretljivost, vatrena moć i zaštita pešadijskih jedinica prilikom izvođenja borbenih dejstava.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 251« Reply #4 on: December 21, 2022, 05:03:37 pm »

Obuka pripadnika roda pešadije

U pešadijskom bataljonu Četvrte brigade kopnene vojske naoružanom oklopnim borbenim vozilima „lazar 3“ u toku je intenzivna obuka za izvođenje borbenih dejstava u odbrambenim i napadnim operacijama.

Obuka se izvodi na vežbovnom prostoru i u rejonu mirnodopske lokacije jedinice sa ciljem održavanja i unapređenja osposobljenosti profesionalnog sastava za upotrebu ključnog naoružanja, a time i ukupne borbene gotovosti za realizaciju dodeljenih misija i zadataka.

Vojnici i starešine na poligonu uvežbavaju taktičke radnje i postupke na bojištu uz upotrebu oklopnih borbenih vozila, čijim je uvođenjem u naoružanje značajno unapređena pokretljivost, vatrena moć i zaštita pešadijskih jedinica u izvođenju operacija. Tokom obuke, oni unapređuju i ranije stečena znanja o sistemima i podsistemima vozila, naoružanju i održavanju ovog borbenog sredstva.

Pripadnike pešadijskog bataljona u narednom periodu očekuju taktičke vežbe i realizacija bojevih gađanja, kada će se u praksi proveriti rezultati postignuti u ovom ciklusu obučavanja.

Realizacijom ove obuke obezbeđuje se zahtevani nivo sposobnosti pešadijskih bataljona za izvođenje borbenih dejstava na svakom zemljištu i u svim vremenskim uslovima, i ujedno stiče poverenje u pouzdanost i efikasnost savremenih borbenih sredstava na upotrebi u ovim jedinicama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Pešadija.jpg (942.44 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 251« Reply #5 on: February 09, 2023, 06:24:41 pm »

Специјалистичка обука војника рода пешадије

На полигонима за обуку Војске Србије у околини Пожаревца претходних дана је реализовано стационарно логоровање војника на служењу војног рока генерације „децембар 2022“ рода пешадије.

Овај сегмент индивидуалне специјалистичке обуке реализује се у складу са програмом оспособљавања војника на служењу војног рока са циљем њиховог обучавања за извршавање борбених задатака у одбрани и нападу и адаптирања на живот и рад у теренским условима.

Током вишедневне обуке на полигону, војници су увежбавали тактичке радње и поступке у борби, као што су оријентација, осматрање, маскирање, кретање на бојишту, те израду заклона за дејство и заштиту, а реализовали су и сва предвиђена гађања из пешадијског наоружања. Посебан изазов за војнике је била тактичка стаза са препрекама на којој су били у прилици да покажу стечена знања и вештине за брзо и правилно реаговање у примени тактичких радњи и решавању ватрених задатака у одбрани и нападу.

По повратку са терена следи завршни део индивидуалне специјалистичке обуке и провера обучености ове генерације војника за извршавање тактичких задатака и борбену употребу личног и колективног наоружања рода пешадије, а затим и премештај у јединице Војске Србије на обуку за реализацију колективних задатака.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Извор


* Пешадија.jpg (1114.38 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 251« Reply #6 on: May 03, 2023, 04:14:33 pm »

Redovna obuka u pešadijskim bataljonima Vojske Srbije

Na poligonima i vežbalištima Vojske Srbije i u rejonima mirnodopskih lokacija u toku je realizacija obuke pešadijskih jedinica za izvođenje borbenih dejstava u napadnim i odbrambenim operacijama Vojske Srbije.

Reč je o redovnoj obuci koja se u ciklusima izvodi tokom cele godine sa ciljem održavanja visokog nivoa osposobljenosti profesionalnog sastava i dopunskog obučavanja mlađih starešina i profesionalnih vojnika koji su u prethodnom periodu primili nove dužnosti.

Vojnici i starešine u ovoj fazi obučavanja uvežbavaju taktičke radnje i postupke na bojištu i realizuju gađanja iz različitog pešadijskog naoružanja uz upotrebu savremenih optoelektronskih sredstava, kako bi u svakom trenutku mogli da zadovolje standarde kolektivne obučenosti i uspešno odgovore postavljenim zadacima.

U obuci se koriste savremena oklopna borbena vozila i protivoklopni sistemi kojima su jedinice opremljene u prethodnom periodu, kao i različito pešadijsko naoružanje namenjeno za vatrenu podršku i uništavanje žive sile i vatrenih sredstava protivnika.

Ovaj ciklus osposobljavanja se završava realizacijom taktičkih vežbi i programskih bojevih gađanja, kada će se u praksi proveriti obučenost pešadijskih jedinica za izvršavanje dodeljenih misija i iz njih proisteklih zadataka.

Kontinuiranom i planskom realizacijom praktične obuke i vežbovnih aktivnosti u pešadijskim bataljonima Vojske Srbije unapređuje se kako individualna osposobljenost profesionalnog sastava tako i ukupna borbena gotovost ovih jedinica, što je od nemerljivog značaja za vođenje borbenih dejstava, na svakom zemljištu i u svim vremenskim uslovima, uz sadejstvo i podršku ostalih rodova.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 251« Reply #7 on: July 05, 2023, 03:56:49 pm »

Redovna obuka u pešadijskim jedinicama Vojske Srbije

U rejonima mirnodopskih lokacija, na poligonima i vežbovnim prostorima Vojske Srbije u toku je intenzivna obuka pešadijskih jedinica za izvođenje borbenih operacija na taktičkom nivou.

Reč je o kolektivnoj obuci, koja se u ciklusima izvodi tokom cele godine sa ciljem održavanja visokog nivoa osposobljenosti pešadijskih bataljona za izvođenje namenskih zadataka u napadu i odbrani.

U obuci se koriste savremena oklopna borbena vozila pešadije „lazar 3“, sredstva za neposrednu vatrenu podršku i širok spektar streljačkog naoružanja. Težište je na izvođenju taktičkih uvežbavanja i realizaciji gađanja iz ličnog i kolektivnog naoružanja.

Pripadnike pešadijskih jedinica u narednom periodu očekuju taktičke vežbe i bojeva gađanja, kada će se u praksi proveriti rezultati ostvareni u ovom ciklusu obučavanja.

Kontinuiranom i planskom realizacijom praktične obuke i vežbovnih aktivnosti u jedinicama Vojske Srbije unapređuju se individualna osposobljenost profesionalnog sastava i ukupna borbena gotovost, što je od ključnog značaja za vođenje borbenih dejstava, na svakom zemljištu i u svim taktičkim i vremenskim uslovima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* peš1.jpg (868.07 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* peš2.jpg (908.54 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* peš3.jpg (814.25 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* peš4.jpg (952.86 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* peš5.jpg (984.86 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* peš6.jpg (899.94 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 251« Reply #8 on: November 22, 2023, 05:46:47 pm »

Obuka na oklopnim borbenim vozilima "lazar 3"

U pešadijskom bataljonu Treće brigade kopnene vojske naoružanom oklopnim borbenim vozilima „lazar 3“ u toku je kolektivna obuka za izvođenje borbenih dejstava u odbrambenim i napadnim operacijama.

Obuka se izvodi na vežbovnom prostoru i u rejonu mirnodopske lokacije jedinice sa ciljem održavanja i unapređenja osposobljenosti pripadnika bataljona za borbenu upotrebu ovog savremenog oklopnog vozila i dodatnog osposobljavanja profesionalnih vojnika koji su u prethodnom periodu primili dužnost u jedinici.

U skladu sa planom obučavanja, posade „lazara“ i ukrcana streljačka odeljenja na poligonima praktično uvežbavaju taktičke radnje i postupke neophodne za efikasno izvršavanje borbenih zadataka u operacijama Kopnene vojske. Tokom obuke, oni unapređuju i ranije stečena znanja o sistemima i podsistemima vozila, naoružanju i održavanju ovog borbenog sredstva.

U narednoj fazi, očekuje ih realizacija taktičkih vežbi i bojevih gađanja u zimskim uslovima, što će biti još jedna prilika da se u praksi provere rezultati intenzivne obuke koju prolaze.

Kontinuiranom realizacijom brojnih vežbovnih aktivnosti i praktične obuke na oklopnom borbenom vozilu „lazar 3“, obezbeđuje se visok nivo borbene gotovosti pešadijskog bataljona i ujedno poverenje posada u pouzdanost i efikasnost ovog sredstva, čijim su uvođenjem u naoružanje unapređeni pokretljivost, vatrena moć i zaštita pešadijskih jedinica prilikom izvođenja borbenih dejstava.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* lazar obuka 1.jpg (1582.33 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* lazar obuka 2.jpg (1386.66 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* lazar obuka 3.jpg (1098.45 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* lazar obuka 4.jpg (836.25 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* lazar obuka 5.jpg (1007.52 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* lazar obuka 6.jpg (1146.71 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 251« Reply #9 on: December 26, 2023, 06:28:25 pm »

Obuka u pešadijskim jedinicama Vojske Srbije

Na vežbovnom prostoru u okolini Vranja u toku je obuka pešadijskih jedinica iz sastava Četvrte brigade kopnene vojske za realizaciju namenskih zadataka u borbenim operacijama Vojske Srbije.

Obuka je deo redovnih vežbovnih aktivnosti koje se sprovode radi očuvanja visokog nivoa obučenosti profesionalnog sastava, osposobljavanja novopridošlih vojnika i starešina i unapređenja ukupne borbene gotovosti jedinica.

Na obuci se koriste oklopna borbena vozila „lazar 3“, savremeno streljačko naoružanje, te zaštitna i druga vojna oprema kojima su pešadijske jedinice Vojske Srbije opremljene u prethodnom periodu.

Akcenat je na zajedničkom taktičkom uvežbavanju posada borbenih vozila i ukrcanih pešadijskih odeljenja, a u nastavku sledi realizacija taktičkih vežbi i bojevih gađanja u zimskim uslovima, kada će u praksi biti provereni rezultati intenzivne obuke.

Kontinuirana i planska realizacija praktične obuke i vežbovnih aktivnosti u jedinicama Vojske Srbije od ključnog je značaja za visoku borbenu gotovost i njihovo uspešno angažovanje u operacijama, u skladu sa namenom i dodeljenim misijama i zadacima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* pešadija l1.jpg (1106.72 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)

* pešadija l2.jpg (1074.52 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* pešadija l3.jpg (1059.58 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)

* pešadija l4.jpg (987.92 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* pešadija l5.jpg (913.67 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* pešadija l6.jpg (925.79 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 251« Reply #10 on: February 12, 2024, 05:48:34 pm »

Specijalistička obuka vojnika rodova pešadije i inžinjerije

Vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „decembar 2023“ koji se obučavaju za specijalnosti rodova pešadije i inžinjerije protekle nedelje su realizovali praktičnu obuku na poligonu „Peskovi“ kod Požarevca.

Tokom višednevnih aktivnosti na poligonu, vojnici su unapredili znanja i veštine stečene u Centru za obuku kopnene vojske, u kojem služe ovaj period vojnog roka, istovremeno se adaptirajući na realizaciju zadataka i organizaciju života i rada u terenskim uslovima.

U skladu sa svojim specijalnostima, vojnici roda pešadije su izvršili sva pripremna gađanja iz naoružanja roda i osposobljavali se za samostalno rešavanje taktičkih zadataka, uz pravilno kretanje na bojištu,  dok su inžinjerci realizovali vežbe sa minsko-eksplozivnim sredstvima, kako bi se obučili za rukovanje štapinskim i električnim sredstvima za aktiviranje eksplozivnog punjenja, te za postavljanje i uklanjanje mina.

Po povratku sa terena sledi završni deo specijalističke obuke i provera obučenosti ove generacije vojnika za izvršavanje individualnih zadataka, a zatim i premeštaj u jedinice Vojske Srbije na tromesečnu obuku za realizaciju kolektivnih zadataka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* peš-1.jpg (1500.77 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* peš-2.jpg (2180.3 KB, 2500x1407 - viewed 0 times.)

* peš-3.jpg (1574.62 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* peš-4.jpg (1787.98 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* peš-5.jpg (1769.42 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* peš-6.jpg (1914.74 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.031 seconds with 24 queries.