PALUBA
September 26, 2022, 03:55:55 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Radarska stanica "Vostok-3D" i "Vostok-3D VHF-600"  (Read 164 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Offline Offline

Posts: 4 275« on: September 19, 2022, 04:15:57 pm »

Do danas su radarske stanice porodice Vostok, koje je razvila i proizvela beloruska odbrambena industrija, uspele da steknu neku slavu. Koristeći postojeće iskustvo, gotove jedinice i nove ideje, Beloruska preduzeća nastavljaju razvoj tehnologije. Ne tako davno, rad u okviru glavnog programa Vostok doveo je do pojave novih Vostok-3D stanica, koje se razlikuju od svojih prethodnika po nizu važnih novih karakteristika.

Radare porodice Vostok razvija Konstruktorski biro "Radar", koji je upravljačka kompanija holdinga "Radarski Sistemi". Rezultat prilično dugog rada već je bila pojava nekoliko projekata radarskih stanica različite namene, koji se međusobno razlikuju na ovaj ili onaj način. Poslednji predstavnici porodice u ovom trenutku su VHF stanice Vostok-3D i Vostok-3D VHF-600. Nastali su na osnovu starijih uzoraka, međutim, imaju uočljive razlike. Konkretno, zbog proširene funkcionalnosti, jedna takva stanica može zameniti dva primerka opreme prethodnog modela odjednom.

Kao što naziv govori, cilj projekta Vostok-3D bio je stvaranje 3-koordinatne radarske stanice sposobne da odredi sve parametre vazduhoplovnog cilja, uključujući visinu i daljinu do njega. Da bi se rešio ovaj problem, predloženo je da se montira modernizovani set opreme na jednu samohodnu antensko-hardversku mašinu, koja je modifikovana verzija opreme radara prethodne porodice. Tako je novi antenski uređaj izgrađen na bazi jedinica dva postojeća radarska sistema, što omogućava rešavanje postavljenih zadataka, ali istovremeno ne dovodi do značajnijeg komplikacija ili povećanja cene stanice.

Sastav radara Vostok-3D uključuje tri glavne komponente: antensko-aparaturni uređaj, udaljenu radnu stanicu i autonomnu dizel stanicu napajanja. Sve komponente stanice su zasnovane na automobilskoj šasiji, što vam omogućava da brzo prebacite ceo kompleks na željenu poziciju. Kao osnova za radar koriste se teretne šasije beloruske proizvodnje. Kompleks se može kretati po putevima, a takođe ima mogućnost kretanja po neravnom terenu.

Antensko-aparaturni uređaj je opremljen pogonima na daljinsko upravljanje, što pojednostavljuje i ubrzava postavljanje stanice na poziciju. Rasprostranjena upotreba hidraulike omogućava posadi od tri osobe da pripremi radar za rad u najkraćem mogućem roku. Nakon toga, kompleks može dugo da radi, tražeći vazduhoplovne ciljeve, prateći ih i pružajući informacije potrošačima.

Glavni element kompleksa Vostok-3D je tzv. antensko-aparaturni uređaj, koji nosi glavne elemente radio-elektronske opreme. Predstavljeni primerci takve opreme izgrađeni su na troosovinskoj automobilskoj šasiji beloruske proizvodnje. Osnovna šasija je opremljena novom vrstom teretne platforme, na kojoj je ugrađena neophodna oprema. Dakle, ispred platforme se nalazi veliko kućište za deo opreme, a pozadi su nosači za podizni jarbol sa antenama. Duž perimetra platforme nalaze se hidraulične dizalice neophodne za stabilizaciju uređaja tokom postavljanja i rada.

Po podacima iz dostupnih materijala, u razvoju antenskog uređaja radara Vostok-3D, najaktivnije su korišćeni razvojni procesi na 2-koordinatnoj stanici Vostok-E/D. Podizni teleskopski jarbol sa držačima za antenske uređaje postavlja se direktno na platformu nosača vozila. Predlaže se određivanje koordinata cilja po azimutu i ​​daljini pomoću velike antene napravljene u obliku niza velike širine sa dodatnim bočnim elementima. U nivou jarbola je antena za visinomer , postavljena pod manjim uglom nagiba, i koja je verovatno takođe pozajmljena iz postojećeg projekta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Antene unapređenog radara su sklopive. Kada se prevedu u marševski položaj, ukupne dimenzije antenskog uređaja su značajno smanjene. Jarbol se, zajedno sa preklopljenim antenama, polaže na platformu okretanjem napred. Sve takve radnje se izvode komandama sa daljinskog upravljača i bez direktnog učešća posada.

Maksimalni domet otkrivanja vazduhoplovnih ciljeva je deklarisan na nivou od 360 km. Na takvim udaljenostima, u zavisnosti od različitih faktora, radar Vostok-3D može da otkrije velike ili srednje letelice. Pored toga, kako je navedeno, metarski opseg rada omogućava otkrivanje stelt aviona. Tvrdi se da se nadogradnjom predajnika može povećati maksimalni domet detekcije.

U zavisnosti od zahteva korisnika, stanica može da koristi od 4 do 16 nosećih signala. Zanimljiva karakteristika projekta Vostok-3D je upotreba neobičnih sondirajućih signala. Prema proizvođaču, signali imaju relativno nisku vršnu snagu, a pored toga, njihova struktura je slična šumu. Ovo vam omogućava da rad stanice učinite tajnim i, kao rezultat, smanjite verovatnoću da ga neprijatelj otkrije i naknadno napadne. Stanica takođe koristi signale različitih dometa. Daljinomer koristi metarske talase, dok se visina određuje pomoću signala u decimetarskom opsegu (S-band).

Automatizacija stanice je u stanju da odredi pravac ka cilju, rastojanje do njega, visinu i radijalnu brzinu. Rezolucija dometa je 200 m, a rezolucija azimuta je 5,5°. Radijalna brzina je određena sa tačnošću od 1,2 m/s. RMS greška u dometu - 25 m, u azimutu - 0,8° , po visini - ne više od 0,1 °.

Oprema radarske stanice Vostok-3D prima signale sa antene i automatski ih obrađuje. Podaci o vazdušnoj situaciji se prikazuju na LCD ekranu operatorske konzole. Za period pregleda od 10 sekundi, automatizacija je sposobna da samostalno prati najmanje 250 vazduhoplovnih ciljeva. Pored toga, postoji mogućnost automatskog prepoznavanja ciljeva sa distribucijom u pet klasa. Kada neprijatelj koristi smetnje, stanica je u stanju da automatski prati smer njihovog izvora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kao rezultat obrade primarnih podataka, stanica novog tipa generiše tragove otkrivenih ciljeva, a takođe određuje pravougaone koordinate i njihove derivate. Takvi podaci o ciljevima mogu se preneti različitim korisnicima putem dostupnih komunikacionih kanala. U tom kontekstu, glavni zadatak radara Vostok-3D je praćenje situacije i slanje podataka na upravljačke tačke sistema PVO jedne ili druge veze.

Radar je veoma pouzdan. Prosečno vreme između kvarova je 900 sati. Za vraćanje pripravnosti potrebno je ne više od pola sata. Radni vek pre remonta prelazi 10 godina ili 14 hiljada sati. Ukupan radni vek je više od 25 godina ili 32 hiljade sati.

Organizacija-konstruktor za razvoj napominje brojne prednosti svoje nove radarske stanice. Kako se navodi u zvaničnim promotivnim materijalima, kompleks Vostok-3D odlikuje se visokim dometom i preciznošću detekcije ciljeva, visokom pokretljivošću i povećanom otpornošću na ometanje. Pored toga, ukazuje se na mogućnost otkrivanja ciljeva izgrađenih primenom stelt tehnologija. Efikasnost je poboljšana potpuno digitalnom obradom podataka korišćenjem najsavremenijih algoritama. Rešavanje glavnih i pomoćnih zadataka vrši se automatski: stanica samostalno prati i situaciju u vazduhu i stanje svojih jedinica.

Sa stanovišta obima zadataka koji se rešavaju, novi tip kompleksa se može smatrati zamenom za postojeće radare niza tipova. Konkretno, konstruktor ukazuje na superiornost nad proizvodima P-18, Oborona P-14, Nebo-SV, 19Ž6 Niva itd. Dakle, operateri postojećih sistema ove klase u bliskoj budućnosti mogu postati potencijalni kupci nove beloruske opreme.

Funkcionalni analog stanice "Vostok-3D", koristeći druge jedinice i principe rada, je proizvod "Vostok-3D VHF". Zahtevi oko konstrukcije ovog radara doveli su do potrebe za razvojem drugačijeg dizajna antenskog uređaja i odgovarajućih modifikacija antensko-aparaturnog uređaja.

U slučaju VHF mašine Vostok-3D VHF-600, antena se postavlja na podizni teleskopski jarbol, koji se sastoji od dva velika pravougaona rešetkasta okvira. Nekoliko dodatnih malih emitera montirano je direktno na jarbol. Očigledno, kada se prenese u transportni položaj, antena ovog dizajna se preklapa na pola, nakon čega se njeni bočni elementi rotiraju napred kako bi se smanjile ukupne dimenzije proizvoda.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Uprkos radu u drugačijem opsegu, po svojim karakteristikama, stanica Vostok-3D VHF-600 je bliska bazi Vostok-3D. Maksimalni domet detekcije vazduhoplovnog cilja takođe dostiže do 600 km ( cca 520 km za bombardera klase B-52). Tačnost određivanja parametara dve stanice je takođe slična. Letelice tipa F-117A otkriva na daljinama do 350 km, a u uslovima aktivnih smetnji do 47 km. Objedinjavanje sistema za obradu signala dovelo je do toga da Vostok-3D VHF takođe može da prati do 250 ciljeva, podeli ih u pet klasa i izda podatke o njima različitim korisnicima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Stanice se ne razlikuju mnogo po performansama. Predloženo je da se grade na bazi iste teške automobilske šasije. Procesi raspoređivanja na položaj i pripreme za napuštanje su skoro identični i zahtevaju isto vreme. Parametri resursa su takođe isti. Kao i Vostok-3D, stanica Vostok-3D VHF može trajati više od 10 godina pre prvog remonta i ostati u službi najmanje 25 godina.


Već su objavljene fotografije antensko-aparaturnog uređaja kompleksa Vostok-3D VHF, što ukazuje da je perspektivni projekat doveden u fazu izrade i ispitivanja prototipa. Pored toga, KB Radar je već objavio prilično detaljne informacije o novoj stanici.

U okviru projekata porodice Vostok, beloruska odbrambena industrija je već stvorila nekoliko zanimljivih primeraka radarske tehnologije. Potencijalnim kupcima se nude sistemi za različite namene sa različitim karakteristikama. Istovremeno, sve stanice imaju određenu sličnost tehničke i operativne prirode. Pored toga, kupac ima mogućnost da izabere najpogodnije uzorke koji ispunjavaju postojeće zahteve.
Dakle, u zavisnosti od planova za razvoj svoje PVO, potencijalni korisnik može da nabavi dvokoordinatne radare i zasebne visinomere ili odmah nabavi stanice koje određuju koordinate ciljeva u tri ravni i grade se na osnovu istih komponenti.

Važna karakteristika projekata „Vostok-3D“, „Vostok-3D VHF“ i drugih razvoja KB „Radar“ je mogućnost promene nekih karakteristika u skladu sa željama naručioca. Na primer, kupac može odrediti broj sondirajućih signala koji su mu potrebni. Snaga predajnika i, kao rezultat, domet detekcije se takođe može promeniti na zahtev kupca. Tako se, pored dovoljno visokih performansi, kupcima nudi mogućnost da radar u određenoj meri prilagode svojim potrebama. U nekim okolnostima, ovo može biti važna konkurentska prednost.

Radarske stanice porodice Vostok, kako odavno poznatih tipova, tako i najnovijih modela, prvi put predstavljene pre nekoliko nedelja, nisu samo zanimljiv razvoj beloruske odbrambene industrije, već demonstracija namera jedne susedne države. Uz pomoć ovakvih projekata, Republika Belorusija jasno pokazuje da je voljna i sposobna da stvara nove vrste naoružanja ili vojne opreme koje ispunjavaju savremene zahteve. Međutim, na međunarodnom tržištu vojnih proizvoda postoji prilično oštra konkurencija, zbog čega beloruski razvoj može imati ograničene šanse da osvoji svoje mesto i dobije ugovore.

Izvor


* Vostok-3D, sl. 1.png (589.32 KB, 801x502 - viewed 0 times.)

* Vostok-3D Pult operatora.png (757.22 KB, 751x540 - viewed 0 times.)

* Vostok-3D VHF.png (455.91 KB, 800x494 - viewed 0 times.)

* Vostok-3D VHF Pult operatora.png (399.73 KB, 748x543 - viewed 1 times.)
« Last Edit: September 19, 2022, 04:28:21 pm by Kubovac » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 23 queries.