PALUBA
June 07, 2023, 02:33:27 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Specijalno vatrogasno vozilo SPM  (Read 270 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 783« on: September 21, 2022, 10:59:00 am »

Specijalna vatrogasna vozila (SPM) pripremaju se za prve vežbe u okviru protivpožarne opreme Oružanih snaga RF

Ruska vojska usvojila je novu vatrogasnu opremu. Reč je o Specijalnom vatrogasnom vozilu (SPM), stvorenom na bazi tenkova T-72 i T-80. Zamenik ministra odbrane Ruske Federacije Dmitrij Bulgakov govori o usvajanju takve opreme stvorene u Omskom pogonu transportnog inženjeringa (na osnovu materijala TASS):

"Specijalno vatrogasno vozilo razvio je Glavni Raketno-Artiljerijski Direktorat Ministarstva Odbrane Rusije na bazi tenkova T-72 i T-80 koristeći njihove komponente i sklopove. Predviđen je za gašenje požara i spasilačke akcije u arsenalima, skladištima i bazama za skladištenje eksplozivnih materija, čišćenje prolaza od požara i postavljanje protivpožarnih prolaza-rovova tokom šumskih požara.

SPM ima mogućnost gašenja požara sa udaljenosti od 100 m, dok se procesi gašenja mogu kontrolisati daljinski. SPM je opremljen sa četiri nadzorne kamere i dva termovizira, što omogućava posadi da ima kružni pregled područja i identifikuje požare na značajnoj udaljenosti.

Metalno kućište je prekriveno posebnim vatrostalnim slojem, koji može održati otpornost na vatru 2 sata. Ako je ovaj sloj u kontaktu sa otvorenim plamenom, počinje hemijska reakcija, povećavajući zapreminu sloja do nekoliko desetina puta. Kao rezultat, dobija se dodatna zaštita od pene, koja obezbeđuje minimalnu toplotnu provodljivost. Ovo omogućava SPM-u da radi dok je direktno u požarnom centru za njegovu najefikasniju lokalizaciju sa jednako efikasnim gašenjem.

Ukupna masa SPM je oko 60 tona. Vatrogasni tenk, kako sami proizvođači nazivaju "vozilo", zaštićen je blindiranim ekranima koji se mogu ukloniti kao i blindiranom kabinom. Oklopni elementi štite posadu od metaka i krhotina od eksplozije na zemlji. Maksimalna zaštita je od ekspanzije elemenata fragmentacionog projektila kalibra 152 mm.

Zapremina vode i drugih sredstava za gašenje požara je 25 kubnih metara. SPM je opremljen klinastim sečivom za čišćenje područja i stvaranje specijalnih protivpožarnih otvora - prolaza.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* SPM Fire Engine.jpg (474.24 KB, 1920x1280 - viewed 1 times.)

* SPM 2.jpg (54.95 KB, 628x458 - viewed 2 times.)

* SPM 3.jpg (462.16 KB, 900x554 - viewed 1 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.047 seconds with 22 queries.