PALUBA
October 02, 2022, 02:03:24 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Uspon višenamenskih borbenih aviona  (Read 93 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Moderator
poručnik fregate
*
Online Online

Posts: 4 364« on: September 23, 2022, 06:51:30 pm »

Karakter vazdušne moći, kao i percepcija faktora koji je čine, promenili su se pojavom nove kategorije aviona - višenamenskih borbenih aviona. Suština je njihova sposobnost za uspešno izvođenje lovačkih, bombarderskih, jurišnih i izviđačkih zadataka.
Tehnička evolucija u pogledu aerodinamike, konstrukcije, pogona i opreme vazduhoplova obezbedila je postizanje impresivnih performansi, visokog nivoa manevarskih sposobnosti i upotrebu najnaprednijih vazduhoplovnih ubojnih sredstava za dejstvo sa velikih udaljenosti.

S obzirom na poreklo koje vodi od lovačkih aviona,Višenamenski borbeni avion je u našoj literaturi, do početka devedesetih godina, nazivan lovcem višestruke namene.
Podrazumevalo se da je u pitanju takav lovački avion koji je konstruisan da se, uz neznatne adaptacije,  može koristiti kao lovac - presretač, lovac za borbu za prevlast u vazdušnom prostoru, lovačko - bombarderski avion ili lovačko - izviđački avion, a izuzetno i kao jurišni avion.

Kao svojevrsni rodonačelnik kategorije VNBA navodi se američki avion F-4 Fantom 2 (F-4 Phantom II)  Razvijen je prvobitno za potrebe amerčke mornarice, kao lovac za odbranu nosača aviona, ali je zbog odličnih letnih i borbenih osobina usvojen i u RV SAD, i korišćen i kao bombarder, izviđač, za elektronska dejstva i druge namene.

U slučaju VNBA, podela je izvršena u pet generacija. Neki od VNBA su nastali modifikacijom postojećih lovačkih aviona dok su neki od samog starta osmišljeni kao višenamenske platforme.
Podela aviona po generacijama vrši se prevashodno po kriterijumu brzine (podzvučna/nadzvučna, superkrstarenje), manevrabilnosti, mogućnosti radara i kompletne avionike, višefunkciolnosti, nivoa radarske uočljivosti, načina smeštaja VUbS (na krilima ili unutar trupa), stepena umreženosti avionskih sistema i samog aviona u koncept tzv.digitalnog bojišta.

O višenamenskim borbenim avionima, istoriji, ulozi, konceptu, savremenim predstavnicima ovog vida borbene avijacije, karakteristikama,  borbenoj upotrebi i pravcima razvoja u ovoj ''Zoni dejstva'' govori  pilot pukovnik dr Slaviša Vlačić, načelnik katedre za vojno vazduhoplovstvo Vojne akademije.

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.017 seconds with 22 queries.