PALUBA
February 08, 2023, 01:14:56 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Irak nabavlja francuske radare GM-403  (Read 128 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 614« on: September 29, 2022, 12:06:53 pm »

Ministar odbrane Juma Inad Sadun odredio je za ponedeljak, datum za dolazak dva nova radara u Irak.

Saadoun je u svom govoru tokom prijema novog radarskog sistema u provinciji Divaniiah, kojoj je prisustvovao izveštač Iračke novinske agencije (INA), rekao: „Novi radarski sistem je inaugurisan, a koji je ugovoren sa francuskom kompanijom Thales. „Ovaj sistem je jedan od nekoliko sistema. Biće instaliran i korišćen u Iraku kako bi se završio proces otkrivanja i ranog upozoravanja na neprijateljske letelice na velikim i srednjim visinama“.

Saadoun je dodao: „Ovi sistemi su kamen temeljac koji je ranije postavljen za novi glavni operativni centar Komande protivvazduhoplovne odbrane, koji je ugovoren sa istom francuskom kompanijom u cilju njegove napredne izgradnje i izgradnje privremene i trajne infrastrukture za ove radare i ovi građevinski radovi su započeti“.

On je objasnio da je „Ministarstvo odbrane dobilo radare GM-403 francuske proizvodnje, dva od četiri, dok će oni sukcesivno stizati u Irak do kraja ovog meseca“, napominjući da će „poslednji radar stići u prvom kvartalu sledećeg godine“.

Sadun je naglasio da je "ugovor sa francuskom kompanijom potpisan 2015. godine i da je naišao na mnoge poteškoće i kašnjenja kao rezultat neplaćanja dažbina Thalesu", napominjući da je "ministarstvo uložilo mnogo napora da završi dolazak i rad ovih radara". u Iraku, a obezbeđeni su potrebni iznosi radi isplate proizvođaču kako bi se obezbedila isporuka sistema u Irak i dodaavanje ostatku vojnog arsenala u vlasništvu ministarstva, i da bi se poboljšale sposobnosti iračke PVO. "

On je naveo da će „nabavka ovih radara, pored američkih radara koje već imamo, obezbediti rano radarsko otkrivanje neprijateljskih ciljeva“, napominjući da „radom ovih savremenih sistema i izgradnjom operativnog centra za njih nastojimo da razvijemo sposobnost i kapacitet Komande protivvazduhoplovne odbrane, srazmerno velikoj odgovornosti koja joj je poverena, da zaštiti nebo Iraka od bilo kakvog proboja ili spoljne agresije“.

Inad je izrazio „zahvalnost svima koji su doprineli i doprinose razvoju i izgradnji sposobnosti oružanih snaga“.

GM-403 radari u sastavu Estonske i Finske vojske:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* GM-403 Estonia.png (410.02 KB, 614x370 - viewed 1 times.)

* GM-403.jpg (93.3 KB, 830x546 - viewed 1 times.)
« Last Edit: September 29, 2022, 12:22:05 pm by Kubovac » Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.015 seconds with 23 queries.