PALUBA
March 22, 2023, 08:36:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Brodski raketni sistem PVO "Poliment-Redut"  (Read 2264 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 048« on: October 01, 2022, 03:25:11 pm »

Posada korvete "Stoiki" izvela borbena gađanja sa sistemom PVO "Poliment-Redut" u Baltičkom moru

Posada korvete Stoiki Baltičke flote izvela je taktičku vežbu sa borbenim lansiranjem protivvazduhoplovnih raketa u morskom dometu Baltičke flote.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane RF, prilikom izlaska na more, posada korvete je pogodila složeni cilj koji je imitirao protivbrodsku raketu simuliranog neprijatelja lansiranu sa malog raketnog broda Pasat Baltičke pomorske baze. Istovremeno, posada „Stoiki“ je gađala raketu-metu koristeći PVO sistem „Redut“.

Uprkos činjenici da je gađanje izvedeno u teškom okruženju uz ometanje i uz korišćenje drugih elektronskih protivmera simuliranog neprijatelja, protivvazduhoplovna raketa lansirana sa korvete uspešno je pogodila naznačeni cilj.

Nakon završene vatrene misije, posada broda je izvela niz brodskih vežbi – o elektronskom ratovanju, kontroli štete, protivdiverzantskoj odbrani, a odradila je i elemente manevrisanja i prolaska uskosti broda.

Brodski raketni sistem PVO „Poliment-Redut“ je razvio Koncern VKO „Almaz-Antej“ specijalno za upotrebu na korvetama projekta 20380. Sistem PVO ima vertikalnu lansirnu instalaciju i sposoban je da pogađa ciljeve u širokom dometu po daljini, sa projektilima raznih tipova.

Prema rečima Pavela Sozinova, generalnog konstruktora Koncerna za vazdušno-kosmičku odbranu Almaz-Antej, kompleks Poliment-Redut koristi tri tipa raketa različitog dometa, objedinjene sa raketama sistema S-350 Vitjaz, čija municija uključuje i rakete srednjeg dometa koje se koriste u sistemima PVO S-400 i kratkog dometa.

Lanseri kompleksa se sastoje od modula od po 4 ili 8 ćelija. Ukupno, korvete projekta 20380 imaju 12 ćelija za protivvazduhoplovne vođene rakete srednjeg dometa 9M96E (gađanje ciljeva na udaljenosti do 50 km) ili rakete dugog dometa 9M96E2-1 (efikasne na udaljenosti do 150 km) . Može se koristiti i pri lansiranju raketa kratkog dometa 9M100 (gađanje ciljeva na udaljenosti do 10 km).
Sve rakete poseduju aktivnu radarsku glavu za samonavođenje u završnom delu (prim. Kubovac).

Morski poligon Baltičke flote, gde se vežba odvijala, privremeno je proglašen opasnim za civilnu plovidbu. Više od 10 površinskih brodova i plovila za podršku floti obavljalo je bezbednosne zadatke u zoni lansiranja projektila, čime je obezbeđen visok nivo bezbednosti događaja.

Poliment-Redut - lansirni modul sa ćelijama:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Projektili sistema Poliment-Redut: 9M96E2, 9M96E i 9M100 (s desna na levo):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Lansiranje projektila 9M96E2 sistema Poliment-Redut:


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Poliment-Redut 1.jpg (165.05 KB, 800x533 - viewed 1 times.)

* Poliment-Redut projektili.jpg (101.21 KB, 800x443 - viewed 1 times.)

* Poliment-Redut lansiranje 9M96E2.jpg (28.59 KB, 800x575 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 048« Reply #1 on: November 29, 2022, 04:23:12 pm »

Rusija demonstrira sposobnost pomorske varijante raketnog sistema PVO S-350 za napad na površinske ciljeve

Dana 23. novembra 2022. godine, ruska fregata Admiral Gorškov uspešno je testirala svoj sistem PVO S-350 Redut protiv morskih ciljeva u Baltičkom moru. Posada Admirala Gorškova, fregate projekta 22350 M Severne flote, pogodila je mali brod sa dve protivvazduhoplovne rakete.

Prema pres-službi Baltičke flote, „raketno lansiranje je izvedeno u teškom okruženju uz ometanje i korišćenje elektronskih protivmera simuliranog neprijatelja“.

Takođe, radi provere sistema navođenja sistema PVO i radio opreme fregate, oko broda su leteli borbeni avioni mornaričke avijacije Baltičke flote, precizirala je pres-služba.

Protivvazduhoplovni brodski sistem S-350 Redut

S-350 Redut je mornarička varijanta ruskog sistema srednjeg dometa S-350 Vitjaz. Pored Admirala Gorškova, još tri broda ruske mornarice trenutno imaju S-350 Redut, a svi su korvete.

Sistem PVO S-350 ušao je u službu u februaru 2020. godine i počeo da zamenjuje starije verzije sistema S-300P.

Mogućnosti napada na površinske ciljeve

Sposobnost dejstva na na srednjim daljinama (120 kilometara) sistema PVO i S-350 Vitjaz i S-350 Redut sistema je izgrađena oko rakete 9M96E2, koja je uzgred takođe komponenta sistema S-400.

9M96E2 ima aktivno radarsko navođenje, kritičnu sposobnost koja je potrebna raketi zemlja-vazduh za površinski napad. 9M96E2 ima brzinu od 1800 m/s i bojevu glavu od 24 kilograma.

U režimu površinskog napada, velika brzina 9M96E2 daje mu dobru destruktivnu sposobnost uprkos skromnoj bojevoj glavi. Možda je zbog toga Gorškov ispalio salvu od dve rakete na metu.

Zanimljivo je napomenuti da su SAD modifikovale svoju poluaktivno radarski navođenu raketu zemlja-vazduh RIM-156A sistema SM-2, koja se nalazi na brodovima USN, za upotrebu protiv površinskih ciljeva tako što su ugradili aktivni tragač za navođenje sa svjih AIM-120C raketa vazduh-vazduh. Modifikovana raketa, poznata kao SM-6, ima bojevu glavu od 64 kilograma i brzinu od 1200 m/s.

Za i protiv korišćenja protivvazduhoplovnih raketnih sistema za gađanje ciljeva na zemlji

Zbog ugrađene male bojeve glave, sposobnost površinskog napada projektila PVO je ograničena i efikasna samo protiv malih, neutvrđenih ciljeva.

Projektili PVO su daleko manje smrtonosni od protiv-brodskih projektila sa težim bojevim glavama i mogu da pogode nisko u trup broda u režimu samonavođenja na terminalu za let uz površinu mora (sea skimming).

Nasuprot tome, projektili PVO mogu pogoditi samo palubu. Kao takvi, oni mogu površinski oštetiti brod, ali ne i potopiti ga.

Međutim, projektile PVO je teško presresti zbog njihove manje veličine (radarski potpis), veće brzine i trajektorije bliske balističkoj terminalnoj fazeileta.

Inovativni pristup protivvazduhoplpvnoj odbrani ruske mornarice

Svestranost projektila PVO sa sposobnošću površinskog napada je nesporna uprkos njihovoj ograničenoj destruktivnoj sposobnosti. Oni mogu efikasno da ometaju operacije malih protivničkih brodova i čamaca.

Zanimljivo je kako Rusija oprema svoje korvete i fregate sposobnim sistemima PVO srednjeg dometa, a istovremeno im omogućava da angažuju male površinske plovne objekte.

Postavljanje S-350 Redut sistema na male brodove omogućava da se kompetentni sistemi PVO srednjeg dometa brzo premeštaju na različite tačke duž obale, u zavisnosti od percepcije pretnje.

PVO sistemi mogu brodove dodatno zaštititi od upada malih površinskih plovila sa posadom ili bez posade. Ova sposobnost je kritična za Rusiju u kontekstu pretnje Krimu od Ukrajine, koja je koristila male pomorske letelice i bespilotne letelice za napad na poluostrvo. Takođe, pristup je isplativ u kontekstu ogromne ruske obale.

Izvor


Fregata Admiral Gorškov sa lansirnim kontejnerima za rakete sistema PVO Redut:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* REdut - admiral Gorškov.jpg (319.61 KB, 925x616 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 048« Reply #2 on: February 07, 2023, 10:04:06 am »

Rusija instalira „pomorsku verziju S-400“ na svom najnovijem ratnom brodu

Projekat 22350M ruske mornarice biće opremljen raketama zemlja-vazduh maksimalnog dometa od 400 kilometara, prema nedavnom izveštaju ruskih državnih medija. Prema izveštajima, ovo je sistem izveden iz presretača raketa 40N6 najnaprednijeg ruskog sistema PVO S-400.

„Sistem Poliment-Redut koji će biti instaliran na poboljšanim fregatama Projekta 22350M koji će na kraju dobiti teške rakete dugog dometa sa mogućnošću gađanja vazdušnih ciljeva na maksimalnoj udaljenosti od 400 km, pored raketa srednjeg i dugog dometa.“, rekao je TASS-u neimenovan izvor iz ruske odbrambene industrije.

Admiral Gorškov nosi dva lansera raketa zemlja-vazduh Poliment-Redut za 16 raketa, dok će peta fregata svoje klase, Admiral Amelko, nositi četiri lansera od po osam projektila. Veće varijante Projekta 22350M biće opremljene sa šest lansera za 48 projektila.

Do sada, ovi bacači (lanseri, prim. Kubovac) Poliment-Redut su mogli ispaljivati rakete sa dometom od 150 kilometara, međutim, domet rakete od 400 kilometara će biti trostruko povećanje u njihovom dometu presretanja, što će navodno omogućiti brodovima da štite sedam puta veću oblast.

Izvor iz ruske odbrambene industrije objasnio je da bi takvo trostruko povećanje dometa presretanja omogućilo ruskim fregatama da dejstvuju i prema NATO avionima za rano upozoravanje i kontrolu dugog dometa (AEV&C).

Pomorska verzija raketa S-400?

Nova pomorska verzija rakete 40N6 je navodno bila u razvoju više od jedne decenije. Iako njene performanse nisu precizirane, ruski izveštaji sugerišu da će raketa delovati slično kao 40N6.

40N6 je dizajnirao i razvio ruski proizvođač raketa MKB Fakel, a proizvodi ga MMZ Avangard iz Moskve. Raketa je prvenstveno raspoređena protiv vazdušnih ciljeva visoke vrednosti kao što su izviđački, avioni za elektronsko ratovanje, vazdušna komandna mesta, strateški bombarderi, hipersonične krstareće i balističke rakete.

Prema zvaničnim izvorima, maksimalni domet rakete prema aerodinamičkim ciljevima je do 380 kilometara, a minimalni do 5 kilometara, dok je maksimalna visina do koje može da gađa ciljeve 30 kilometara.

Prosečna brzina rakete je oko 3,4 maha, a za maksimalnu je oko 9 maha. Navodno može da gađa ciljeve brzinom do 15,6 maha.

Raketa nosi bojevu glavu i takođe je opremljena aktivnim radarskim navođenjem, što joj, kako se navodi, omogućava uništavanje ciljeva izvan radio vidljivosti zemaljskih lokatora, sa preciznošću od 95 odsto.

Uključivanje pomorske varijante rakete 40N6 moglo bi omogućiti ruskim fregatama da potencijalno doprinesu strateškoj protivvazdušnoj odbrani, slično američkim, japanskim i južnokorejskim razaračima AEGIS, koji to rade koristeći rakete SM-3 i SM-6.

Za razliku od ove tri zemlje sa AEGIS-om, Rusija je do sada odlučila da svoju odbranu od balističkih raketa rasporedi preko kopnenih mobilnih lansera umesto brodova.

Stoga je moguće da bi integracija odbrambenih sistema od balističkih raketa dugog dometa na fregatama Projekta 22350M takođe mogla da im omogući da dopune kopnene sisteme PVO S-400 i S-500.

Sve u svemu, može se reći da fregate Projekta 22350M, naoružane hipersoničnim projektilima Cirkon i sistemom PVO dometa 400 kilometara, imaju neuporedive ofanzivne i odbrambene sposobnosti koje bi vrlo mali broj brodova na svetu mogao da izazove.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Ceo tekst


* Pomorski S-400.png (751.75 KB, 1070x430 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.029 seconds with 22 queries.