PALUBA
May 30, 2023, 05:59:52 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na miodrag.radojkovic@paluba.info, brok@paluba.info i kubovac@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivartiljerijski radar Arthur (MAMBA)  (Read 1535 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 696« on: October 11, 2022, 12:05:38 pm »

ARTHUR (akronim za „radar za lov na artiljeriju“) je protivartiljerijski radarski sistem koji je prvobitno razvijen zajednički za norveške i švedske oružane snage i u bliskoj saradnji sa njima od strane Ericsson Microvave Systems u Švedskoj i Norveškoj. Koristi ga i britanska vojska, pod nazivom Mobilni radar za nadgledanje artiljerije na bojnom polju ili pokretna artiljerija za praćenje bojnog polja (MAMBA).

To je mobilni PESA radar u C-band opsegu rada, za potrebe akvizicije neprijateljske artiljerije na terenu i razvijen je za primarnu ulogu kao osnovni element sistema senzora za protivartiljerijsku borbu na nivou brigade ili divizije. Vozilo koje je nosilo radar je prvobitno bilo Bandvagn 206 koji je razvio i proizveo Hagglunds, ali se sada češće isporučuje na kamionima sa ISO pričvršćivačima.

Radar sada razvija i proizvodi Saab AB Electronic Defence Systems.

ARTHUR otkriva neprijateljsku artiljeriju praćenjem projektila u letu. Originalni ARTHUR Mod A može da locira topove na 15–20 km i minobacače 120 mm na 30–35 km sa kružnom greškom CEP od 0,45% dometa. Ovo je dovoljno precizno za efikasnu protivbaterijsku vatru prijateljskih artiljerijskih baterija. ARTHUR može da funkcioniše kao samostalni radar za lociranje oružja srednjeg dometa ili sistem za lociranje oružja velikog dometa, koji se sastoji od dva do četiri radara koji rade u koordinaciji. Ova fleksibilnost omogućava sistemu da održava stalan nadzor područja od interesa.

Unapređeni ARTHUR Mod B ispunjava MAMBA zahteve britanske vojske za lociranje topova, minobacača ili raketa. Može da locira topove na 20–25 km i minobacače 120 mm na 35–40 km sa kružnom greškom CEP od 0,35% dometa. MAMBA je uspešno korištena od strane britanske vojske u Iraku i Avganistanu, sa ispravnošću od 90%.

ARTHUR Mod C ima veću antenu i može da otkrije topove na 31 km, minobacače na 55 km i rakete na 50–60 km u zavisnosti od njihove veličine, i da locira ciljeve brzinom od 100 u minuti sa CEP 0,2% dometa za topove i rakete i 0,1% za minobacače.

ARTHUR VLR Mod D će imati nekoliko poboljšanja, uključujući instrumentalni domet do 100 km, tačnost od 0,15% dometa i pokrivaće sektor od 120°. Opseg detekcije je između 0,8 i 100 km i mogao bi se povećati na 200 km. Više od 100 ciljeva može se pratiti istovremeno.

Može se prevoziti sa C-130 ili nositi ispod teškog helikoptera kao što je Chinook. Njegova pokretljivost omogućava da ga koriste lake snage i snage brzog reagovanja kao što su vazduhoplovno desantne i jedinice marinaca.

Otkrivanje artiljerijskih oruđa

Prilikom lociranja neprijateljske artiljerije, radar prati uzlaznu putanju granata, izračunava njihove tačke lansiranja i udara i, sa drugim informacijama, prikazuje ih radarskim operaterima. U zavisnosti od nacionalne taktike, tehnike, procedura, naređenja komandanata i situacije, ove informacije se mogu koristiti za uzbunjivanje svih trupa u zoni udara i za dejstvo na neprijateljske baterije protivartiljerijskom vatrom. Ako korisnici imaju digitalne komunikacione mreže, ove poruke se mogu slati automatski.

ARTHUR može utvrditi da li je projektil artiljerijskog, raketnog ili minobacačkog tipa na osnovu krive putanje, brzine municije i njenog dometa.

Usmeravanje vatre

Kada je u režimu usmeravanja vatre, radar izračunava očekivanu lokaciju udara prijateljske vatre. Iz ovoga se izračunavaju korekcije i prosleđuju radi pogađanja koordinata cilja.

Švedska takođe koristi radar za kalibraciju 'fall of shot'.

Pretnje za radar

Radare je lako otkriti i locirati ako neprijatelj ima neophodnu ELINT/ESM sposobnost. Posledice ove detekcije će verovatno biti napad artiljerijskom vatrom ili aviona, uključujući protivradarske rakete, ili elektronske protivmere. U drugim okolnostima, glavna pretnja je kopneni napad direktnom vatrom ili indirektna vatra kratkog dometa. Uobičajene mere protiv prve su minimiziranje vremena prenosa (zračenja), pojedinačno postavljanje radara i česta pomeranja položaja. Švedske jedinice ARTUR obično deluju u grupama od po tri osobe koje čuvaju neposrednu okolinu.

Arthur - italijanska vojska:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Arthur - na guseničaru Bandvagn 206:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Arthur - MAMBA - britanski u Iraku:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Arthur - italija.jpg (133.78 KB, 1024x683 - viewed 1 times.)

* Arthur na guseničaru Bandvagon.jpg (43.88 KB, 800x774 - viewed 1 times.)

* Arthur - britanski u Iraku.jpg (127.77 KB, 800x648 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 696« Reply #1 on: October 11, 2022, 12:47:12 pm »

Britanci su isporučili MAMBA Mobile Artillery Monitoring Battlefield Radar ili ARTHUR Artillery Hunting Radar u službu Ukrajinske 15. odvojene brigade artiljerijskog izviđanja.

Kao što vidimo, radar se nalazi na šasiji guseničnog vozila Bandvagn 206. Na snimku, sa koga sam izdvojio nekoliko slika, prilikom rada u kabini upravljanja, čuje se i glas britanskog instruktora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Mamba u ukr. 1.png (396.96 KB, 564x362 - viewed 61 times.)

* Mamba u ukr u pokretu 4.png (435.74 KB, 564x362 - viewed 62 times.)

* Mamba u ukr maskirana 3.png (483.18 KB, 567x362 - viewed 62 times.)

* Mamba u ukr maskirana 5.png (489.29 KB, 563x362 - viewed 61 times.)

* Mamba u ukr kabina 2.png (294.61 KB, 564x362 - viewed 62 times.)

* Mamba u ukr u kabini 6.png (344.81 KB, 566x362 - viewed 60 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 696« Reply #2 on: March 01, 2023, 04:16:13 pm »

Rusi uništili prvi ARTHUR protivbaterijski radar kijevskih snaga (VIDEO)

Ruska vojska uništila je kontrabaterijski radar kijevskih snaga ARTHUR (MAMBA) u zoni specijalne vojne operacije.

Video snimak koji dokumentuje uništenje naprednog radara pojavio se na mreži. Radar je navodno raspoređen na teritoriji Donjecke Narodne Republike. Još uvek nije jasno kako je tačno radar uništen, iako snimci sugerišu da je gađan artiljerijom.

Radar ARTHUR razvila je švedska kompanija Ericsson u saradnji sa oružanim snagama Norveške i Švedske.

Nekoliko meseci nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, Velika Britanija je isporučila nepoznat broj radara ARTHUR Mod B. Ova verzija je u službi britanske vojske pod imenom MAMBA [mobilna artiljerija za praćenje bojnog polja].

Unapređeni radar ARTHUR Mod B može da locira haubice na 20–25 kilometara i minobacače 120 mm na 35–40 kilometara sa kružnom verovatnom greškom od 0,35% dometa. Britanska vojska je navodno uspešno koristila MAMBA radar u Iraku i Avganistanu, sa dostupnošću od 90%.

Ukrajina je tokom protekle godine od svojih saveznika dobila na desetine kontrabaterijskih radara zapadne proizvodnje. Neki od ovih radara su već uništeni, oštećeni ili čak zarobljeni od strane ruske vojske.

Pokušaji Zapada da pojača vatrenu moć kijevskih snaga ostaju uglavnom neuspešni. Ruska artiljerija i dalje dominira u zoni specijalnih vojnih operacija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* RLS Artur 1.png (451.76 KB, 585x402 - viewed 37 times.)

* RLS Artur 2.png (184.08 KB, 525x380 - viewed 37 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 696« Reply #3 on: May 23, 2023, 10:20:25 pm »

SAAB učestvuje na Feindef-u 2023 u Madridu

Saopštenje za javnost, Linkeping, 17. maj 2023: Saab, multinacionalna kompanija koja globalnom tržištu obezbeđuje vodeće proizvode, usluge i rešenja, od vojne odbrane u svim njenim oblastima do civilne bezbednosti, učestvovaće u III izdanju Međunarodne odbrane i Sajma bezbednosti Španije (FEINDEF), od 17. do 19. maja u Ifemi (Madrid). Kompanija, koja će imati sopstveni štand, prikazuje svoja visokotehnološka odbrambena rešenja na vodećem sajmu u sektoru.

Radar "lovac na artiljeriju" ARTHUR: Ovaj sistem za lociranje oružja, akronim za radar za lov na artiljeriju, sposoban je za brzo otkrivanje i praćenje artiljerijskih granata u letu, kao što su haubice ili minobacači, i izračunavanje tačaka ispaljivanja i udara u sektorima ili oblastima od interesa na bojnom polju.

Sa dometom od dvadeset do četrdeset kilometara i preciznošću od deset do trideset metara, ARTHUR može razlikovati projektile u letu i istovremeno upravljati sa više meta, što ga čini posebno moćnim sredstvom kada je raspoređen blizu prednje linije svojih trupa.

Ovaj veoma mobilni radar, koji vojskama daje slobodu manevrisanja i omogućava brzu protivvatru kako bi se izbegla bilo kakva pretnja, trenutno je operativan u dvanaest zemalja, uključujući Španiju, Norvešku, Švedsku, Češku Republiku, Južnu Koreju, Italiju, Grčku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Model ARTHUR-a na vozilu Boxer prikazan na FEINDEF-u 2023:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Model Artura 1.jpg (62.89 KB, 900x600 - viewed 0 times.)

* Model Arthura 2.jpg (56.01 KB, 900x600 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 22 queries.