PALUBA
June 07, 2023, 02:18:04 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik za postovanje vesti!
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Dizajniranje novih sistema u tenku  (Read 2496 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Davidzabrofsky
mornar
*
Offline Offline

Posts: 31


« on: October 24, 2022, 06:20:07 pm »

Zdravo. Želim da dizajniram sistem sa 4 mikroprekidača koji omogućava vozaču da se kreće u pravcu i dometu kupole. Da li je neko imao iskustva sa ovim?
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 687


« Reply #1 on: October 25, 2022, 10:33:08 pm »
   Na tabli imaš sijalicu koja signalizira kada je cev topa izvan gabarita kao mera bezbednosti prilikom kretanja tenka da ne bi zakačio objekte sa strane i oštetio cev i izazvao štetu. Da li je to nešto slično?


Logged
Davidzabrofsky
mornar
*
Offline Offline

Posts: 31


« Reply #2 on: October 26, 2022, 07:32:01 am »

br Sistem bi trebao biti takav da vozač može obavljati sve zadatke nišandžije.
Logged
dark-bullet
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 442« Reply #3 on: October 26, 2022, 11:15:25 am »

br Sistem bi trebao biti takav da vozač može obavljati sve zadatke nišandžije.

Nešto kao u švedskom S-tenku?
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 687


« Reply #4 on: October 26, 2022, 11:35:57 pm »

   Taj zadatak je jednačina sa više nepoznatih! Zadatak dostojan Jamesa Bonda koji je to i uradio u jednoj epizodi. Ali to je na filmu.

   Da bi vozač (nadam se da sam dobro shvatio ako nije greška u prevodu) u bilo kom tenku sa kupolom vršio posao nišandžije potrebno je da mu bude dostupan video signal sa nišanske sprave, komanda za uključenje hidraulične pumpe, koja je kod ovog tenka mehanička (tzv. kašika ispod topa) i na kraju električni signali sa KBN-a za upravljanje kupolom po pravcu i topom po visini , kao i električni okidač za top-mitraljez.  Ako bi se ove komade vodile žično, usko grlo je rotativni kontaktor VKU koji ima obraničen broj kontakata i svi su već iskorišćeni. Ok, može se staviti drugi rotativni (možda sa T-72) koji ima više kontakata ili izvesti bežično, što je opet skopčano sa smetnjama usled inerferencije i sl. što sve ovo čini jako nepouzdanim a tu ne sme biti greške!

   Meni lično je mnogo lakša varijanta da komandir vrši ujedno poslove nišandžije, što je mnogo puta i činjeno na bojevim gađanjima i u ratnim dejstvima sa velikim uspehom. Mnogo je lakše pomeriti KBN i dovesti čak i mehanički sliku sa nišanske sprave na mesto komandira nego kod vozača. U tom slučaju bi T-54/55 mogao potpuno efikasno da funkcioniše sa tri člana posade i to: Komandirom ujedno nišandžijom, puniocem i vozačem. Sve drugo je SF.


Logged
dark-bullet
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 442« Reply #5 on: October 27, 2022, 09:05:44 am »

Zato sam i postavio pitanje, da li tako kao na švedskom S-tenku, jer je to jedini tenk u kojem je to izvedeno. Naravno, radi se o tenku bez kupole, gdje je top fiksiran uzduž glavne osi tenka, a nišanjenje oruđa po pravcu se radi komandama za vožnju, po visini menjanjem nagiba tenka napred-nazad. U tu svrhu se koristi jedinstvena komanda za vožnju i nišanjenje, ali se zato iz tenka ne more djelovati u vožnji nego samo stacionarno (što je prilično veliki minus). S-tenk nije nikada vidio borbu stoga se ne može reći ništa konkretno o njegovim pravim borbenim sposobnostima. Testirali su ga u SAD, gdje su zaključili, da vožnja i nišanjenje predstavlja preveliki napor za jednog člana posade (druga dva su komandir, te radista-zadnji vozač, punjnenje glavnog topa je automatsko).

Sve navedeno pokazuje, da je koncept gdje je uloga vozača i nišandžije ujedinjena jednoj osobi vodila samu konstrukciju tenka u svim segmentima, te se, dakle, ne radi o improvizaciji i nadgranji nečega što već postoji. Švedska se tijekom hladnog rata ozbiljno pripremala na eventualni napad sa istoka (Sovjetski savez) je te S-tenk bio odgovor na to. Stoga je mali broj članova posade tenka (3 umjesto 4 kao u svim tenkovima do tada) za Švedsku bila nužnost. Štaviše, tenk može djelovati samo sa jednim članom posade, jer su brojne komande duplirane, dok je u početku planirano, da ima tek dva člana.
Logged
Davidzabrofsky
mornar
*
Offline Offline

Posts: 31


« Reply #6 on: October 31, 2022, 03:00:41 pm »

Ne tražim tešku nadogradnju.
Želim napraviti malu promjenu za hitne slučajeve. Na primjer, pomicanje mikroprekidača na vratima komandne kupole u prostor za vozača kako bi se pomaknuli sa strane


* IMG_۲۰۲۲۱۰۳۱_۱۷۲۸۳۹.jpg (169.3 KB, 708x901 - viewed 3 times.)
Logged
kukimiro
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 371


« Reply #7 on: October 31, 2022, 03:28:13 pm »

Ako sam u pravu, tražiš okretanje kupole u slučaju opasnosti tj. pomjeranje kupole ako se top nalazi iznad poklopca vozača da bi vozač u slučaju opasnosti mogao napustiti tenk.
Logged
Davidzabrofsky
mornar
*
Offline Offline

Posts: 31


« Reply #8 on: October 31, 2022, 04:19:00 pm »

Da, ovo može biti jedna od njegovih upotreba. Ali na kraju, to treba učiniti na način da vozač ima autoritet topnika
Logged
Bandzi
zastavnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 305


« Reply #9 on: October 31, 2022, 05:15:10 pm »

Nema od tog posla ništa. Vozač nema niti vremena, niti mogućnosti da obavlja posao nišandžije. Za tako nešto bi trebao da ima još dve ruke i još jedan mozak.

Ima vozač preča posla oko upravljanja tenkom. Jedna od dopunskih dužnosti vozača je da kroz periskop osmatra okolinu, uočava potencijalne ciljeve i o tome obaveštava komandira tenka. Dovoljno sa njegove strane.
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


Jednakost, Bratsvo, Sloboda


WWW
« Reply #10 on: October 31, 2022, 10:18:27 pm »

Ima vozač preča posla oko upravljanja tenkom. Jedna od dopunskih dužnosti vozača je da kroz periskop osmatra okolinu, uočava potencijalne ciljeve i o tome obaveštava komandira tenka. Dovoljno sa njegove strane.
Znam za slučaj na M-84, neprijatelja koji je bio jako blizu tenka prvi je ugledao upravo vozač tenka i naveo nišandžiju.
Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 687


« Reply #11 on: November 01, 2022, 01:00:06 am »
   Ako se radi o tenku T-54/55 luk vozača se nalazi levo od centralne linije tenka i ne može biti blokiran topom čak ni kada je spuštena maksimalna depresija a kupola okrenuta 30 stepeni ulevo da bi top došao iznad njega. Signalizacija koja je prikazana na datoj šemi koju si objavio je otprilike sa T-55 i služi da javi vozaču kada je cev topa izvan spoljnih gabarita tenka ( otprilike preko 30 stepeni levo ili desno od centralne linije). Pošto su u pitanju samo dva obična mikroprekidača ne postoji način da pomoću njih iko upravlja okretanjem kupole jer imaji po jedan kontakt .

   Kod T-72/84 postoji sistem električnog okretanja kupole u levu stranu da bi vozač mogao da pobegne pritiskom na jedan taster kod vozača i drugi kod komandira. Ali samo ulevo za 45 stepeni i kraj. Džems Bond bi morao da angažuje Kjua da mu namesti poseban sistem kojim bi mogao da gađa topom sa mesta vozača.

Logged
milan55
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 093


« Reply #12 on: November 01, 2022, 10:27:42 am »

Uz sve navedene prijednost i nedostatke gore navedene ,naveo bih da je ideja o stvaranju svedskog tenka Stridsvagn 103 (Strv 103),dosla iz analize do tada tenkovskih sukoba i duela, posebno Izraelsko -Arapske sukobe gdje su svedjani zakljucili da je preko 80% pogodaka bilo u kupolu tenka pa su odlucili da je maknu. Kasnije obrazlozenje da da u borbi kod oasvajanja izgubljenih teritorija nije mogao pucati u pokretu ,ga je izbacilo dalje iz igre mada , kod odbrane u funkciji lovca tenkova bi bio izvanredan, sto su potvrdile brojne njemacke inacice u WWII, bez kupola. Mislim da bi u sprezi sa jos nekim tenkom a svedska ih je tada imala, mogao biti dobar i u napadu, zbog niske siluete i izvrsnog topa. BTW T-14 Armata nema nikoga u kupoli ako se ne varam??
Logged
kukimiro
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 371


« Reply #13 on: November 01, 2022, 10:32:10 am »

Može se izvesti no problem je rotativni kontakt i prijenos električnih signala. Na M-84 zapovjednik ima mogućnost akvizicije kada pritisne gumbe na svojoj spravi prvo lijevi pa desni i tada se top dovodi u smjeru osi zapovjednikove sprave. Izvod s lijeve i desne ručice ručice se napravi duplo, no trebaju el. sheme a kako bi se to ostvarilo a one nisu dostupne. Drugi način je s bloka ciljača (prijenos el. signala blokade mehaničkog pogona kupole i  el. signala elektrohidrauličkog okretanja kupole. Puno el. shema za pregledti i podataka koji nisu dostupni da se tako nešto napravi.
Naravno ovdje ne govorim o mogućnosti gađanja od strane vozača. Vozač tijekom vožnje ne može vršiti ciljanje i vožnju istovremeno, tako da gađanje ne dolazi u obzir.
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik
*
Offline Offline

Posts: 733


Ko laje zlo ne misli


« Reply #14 on: November 01, 2022, 10:49:02 am »

Vozač bi mogao da gađa jedino kada bi kupola bila daljinski upravljiva i kada bi imao kacigu i naočare (vezane za adekvatan računar) kao na helikopteru Mil Mi -35  kod kog topovi prate gde pilot gleda i tako se pokreću. Što je malo previše u odnosu na ove prohteve koje je postavio drug Davidzabrofsky.
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.03 seconds with 22 queries.