PALUBA
March 27, 2023, 01:22:21 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivavionski samohodni raketni sistem "9K33 Osa"  (Read 9625 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #60 on: November 19, 2022, 05:03:09 pm »

I jedinice sa dalekog Istoka Rusije, u zoni SVO....

Posade raketnih sistema PVO Osa Pacifičke flote nastavljaju da izvršavaju borbene zadatke tokom Specijalne vojne operacije

Protivvazduhoplovni raketni sistemi Osa obezbeđuju danonoćno vazduhoplovno pokrivanje jedinica Oružanih snaga Rusije. Njegove mogućnosti mu omogućavaju da obezbedi pouzdanu zaštitu trupa tokom marša i prelaska, kao i da pokrije artiljerijske položaje i efikasno se bori protiv bespilotnih letelica neprijatelja.

U toku borbenih zadataka, protivvazduhoplovci su uništili 115 vazduhoplovnih ciljeva. Nekoliko je identifikovano kao turske bespilotne letelice Bajraktar-TB2 iz pronađenih olupina. Oborene su i bespilotne letelice drugih stranih zemalja proizvođača.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

* Osa Pacific 1.png (811.08 KB, 801x443 - viewed 1 times.)

* Osa Pacific 1.1.png (968.34 KB, 800x453 - viewed 1 times.)

* Osa Pacific 2.png (392.39 KB, 795x432 - viewed 2 times.)

* Osa Pacific 3.png (498.46 KB, 799x449 - viewed 2 times.)

* Osa Pacific 4.png (258.28 KB, 716x406 - viewed 1 times.)
« Last Edit: November 19, 2022, 05:16:34 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #61 on: December 06, 2022, 01:52:17 pm »

„Noćna veštica“ uništava neprijateljske vazduhoplovne mete na prvoj liniji fronta

Takav neobičan nadimak za njegovo borbeno vozilo dala je posada sistema PVO Osa-AKM Centralnog vojnog okruga

Posada jedinstvenog amfibijskog raketnog sistema PVO „Osa-AKM“, koji zbog konstruktivnih karakteristika trupa može da pliva kroz vodene prepreke bez podizanja pontonskih prelaza, tokom SVO svakodnevno uništava do pet vazduhoplovnih ciljeva neprijatelja.

Radarska stanica i raketno naoružanje kompleksa lako otkrivaju i uništavaju u vazduhu male neprijateljske bespilotne letelice koje pokušavaju da izvrše izviđanje.

Preciznost borbene upotrebe omogućava posadi da uništi šest neprijateljskih vazduhoplovnih ciljeva sa jednim kompletom raketa, nakon čega se sistem PVO skida sa borbenog dežurstva i odlazi na dopunu projektilima u zoni snabdevanja municijom.

Od prvog dana specijalne vojne operacije, u toku borbenog dežurstva, posade raketnog sistema PVO Osa izvele su više od 200 uspešnih lansiranja, obezbeđujući vazdušno pokrivanje kopnenih snaga i spasavajući živote ljudstva iz motorizovanih i artiljerijskih jedinica.

Na priloženom snimku vidimo popunu raketama, za šta se koristi Oruđe za transport i popunu 9T217BM2 TZM, takođe na šasiji BaZ-5939 kao i Borbena vatrena oruđa, pa stoga Oruđe takođe ima amfibijska svojstva. Rakete u transportno-lansirnim kontejnerim se pretovaruju na Borbena oruđa uz pomoć krana na Oruđu za transport i popunu.
Svaka raketa baterija od 4 Borbena vatrena oruđa, u svom sastavu ima i 2 Oruđa za transport i popunu sa po 12 projektila 9M33M(2/3) na svakom Oruđu.

Nakon pretovara, a verovatno za potrebe ovog priloga pretovarene su samo 2 rakete, Borbeno oruđe poseda vatreni položaj i podiže antene Antenskog sistema 9A33BM2 i počinje "lov" na ciljeve.

Po otkrivanju cilja, vrši se lansiranje raketa 9M33M(2/3), a po karakterističnoj početnoj putanji sa "nadvišenjem" ili "gorka", odmah možemo konstatovati da se dejstvuje oba puta na snimku na niskoleteći cilj.


Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #62 on: December 26, 2022, 07:07:09 pm »

Protivvazduhoplovni raketni sistemi „Osa-AKM“ i anti-dron puške – čistači donjeckog neba

Protivvazduhoplovni raketni sistem „Osa-AKM“ pokazao se dostojnim tokom SVO. Protivvazduhoplovni raketni divizion ovih sistema, već je pogodio više od 300 neprijateljskih ciljeva, među kojima su bili i poznati Bajraktari.

„Osa“ deluje pod pouzdanom zaštitom mobilnih timova naoružanih anti-dronovim puškama i lakim prenosnim raketnim sistemima PVO za uništavanje niskoletećih ciljeva male odrazne površine.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #63 on: December 27, 2022, 10:33:10 am »

Otkriti i uništiti: snimak sistema protivvazduhoplovne odbrane Osa u zoni SVO

Poslednjih nedelja ova posada je uništila oko 30 bespilotnih letelica nacionalista

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak borbenog rada posade protivvazduhoplovnog raketnog sistema Osa jedinice PVO Centralnog vojnog okruga (CVO) u zoni Specijalne vojne operacije.

U toku borbenog dežurstva posade raketnog sistema PVO „Osa“ pokrivaju rejone razmeštaja ljudstva, tehnike i koncentracije jurišnih jedinica Centralnog vojnog okruga. Specifičnosti naoružanja i radarske opreme kompleksa omogućavaju otkrivanje i uništavanje neprijateljskih malih izviđačkih bespilotnih letelica.

Posada sistema PVO Osa Centralnog vojnog okruga poslednjih nedelja uništila je oko 30 bespilotnih letelica Oružanih snaga Ukrajine, koje su vršile vazdušno izviđanje položaja Oružanih snaga Rusije, što je omogućilo sprečavanje artiljerijskih udara Ukrajinskih nacionalista i spašavanje života osoblja.

Posadi protivvazduhoplovnog raketnog sistema „Osa“ Centralnog vojnog okruga dodeljeno je državno odlikovanje za kontinuirano obezbeđivanje bezbednosti vazdušnog prostora u zonama razmeštaja Oružanih snaga RF.

Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #64 on: December 31, 2022, 01:12:29 pm »

Oružane snage Ukrajine koriste poljske sisteme protivvazduhoplovne odbrane „Osa-P“

Oružane snage Ukrajine koriste poljske protivvazduhoplovne raketne sisteme Osa-P. Isporuke takvih sistema PVO Ukrajini ranije nisu zvanično prijavljene.

Video sa poljskog „Osa-P” objavila je ukrajinska vojska. Protivvazduhoplovni raketni lanser ima kamuflažu karakterističnu za poljsku vojsku. Vredi napomenuti da je ranije poljska strana tajno predala Ukrajini sisteme protivvazduhoplovne odbrane S-125 Newa SC kao i oruđa artiljerije MLRS BM-21 Grad, samohodne topove 2S1 i niz druge vojne opreme, a po svemu sudeći isporuka sistema Osa-P takođe je uključena u listu ovog oružja.

"Osa-P" je poljska modernizacija sistema PVO Osa-AK/AKM, sovjetske proizvodnje. Ukupno, 80-ih godina 20. veka Poljska je dobila 64 protivvazduhoplovna raketna sistema Osa-AK/AKM. 2005. godine pokrenuta je modernizacija sistema PVO, koja je nazvana "Osa-AKM-P1" ili "Osa-P". Radove na modernizaciji je izveo Vojskove Zakładi Uzbroje S.A. u gradu Grudziadz. Glavna svrha modifikacije bila je i poboljšanje borbenih kvaliteta sistema PVO i produženje njihovog radnog veka.

Osa-P je u to vreme dobila niz savremene opreme. Povećana je otpornost na ometanje radara koji je zadužen za otkrivanje ciljeva, a poboljšana je i preciznost gađanja ciljeva. Nivo mikrotalasnog zračenja je smanjen. Postavljeni su kompleksi za određivanje nacionalne pripadnosti Mark XII po NATO standardima. Na svim modernizovanim sistemima PVO ugrađen je satelitski sistem pozicioniranja.
 
Osa-P je dobila pasivne nišanske i optoelektronske stanice za pretragu, koje omogućavaju pretragu i gađanje ciljeva bez uključivanja radara za detekciju, čime se kompleks demaskira visokofrekventnim zračenjem. Za udobnost posade ugrađeni su savremeni sistemi grejanja i klimatizacije.

Sistem PVO Osa-P bio je u službi 8. Košalinskog protivvazduhoplovnog puka i 4. Zelenogurskog protivvazduhoplovnog puka poljske vojske. Vredi napomenuti da je do 2026. bilo planirano da se ovi protivvazduhoplovni raketni sistemi povuku iz upotrebe, ali je nakon početka SVO u Ukrajini, poljsko rukovodstvo odlučilo da razmotri mogućnost produženja životnog veka Osa-P.

Nije poznato koliko je primeraka ovog raketnog sistema PVO dostavljeno ukrajinskoj vojsci. Prebacivanje Osa-P u Ukrajinu će donekle omogućiti da se nadoknade gubici Oružanih snaga Ukrajine njihovih Osa-AK/AKM, ali očigledno neće moći da promene situaciju u vazdušnom prostoru.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* OSA-P.jpg (198.94 KB, 1024x576 - viewed 2 times.)

* OSA-P 2.jpg (132.6 KB, 1000x750 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #65 on: January 04, 2023, 05:51:12 pm »

Pet minuta za pripremu udara na neprijatelja: kako funkcioniše sistem protivvazduhoplovne odbrane Osa u zoni specijalne operacije

Posade sistema kažu da dronovi trenutno prave najviše problema.

Kompleks Osa može da obara pokretne mete na visinama od pet kilometara.

Protivvazduhoplovni raketni kompleks Osa tek se nedavno vratio sa prve linije fronta. Posada radi na održavanju kako bi uskoro ponovo krenula u borbeni rad. Ovo je jedan od najčešćih sistema PVO - sposoban je da obara pokretne mete na visinama od pet kilometara. Sami borci kažu da sada najviše problema prave dronovi.
Većina vojnika tek ovog leta je ustala iz univerzitetske klupe. Potpisali su ugovore i odmah otišli ​​u pomoć na prvim linijama. Oni rade u zoni specijalne operacije već nekoliko meseci, ali svakako imaju čega da se sete.

Komandirova intuicija nikada nije izneverila. Naučio je momke svemu i postao njihov otac za vreme trajanja specijalne vojne operacije. Trudi se da sve prati, čak i podiže maskirnu mrežu za "Osu" i to lično. Opremljenost i radne sposobnosti posade kompleksa Osa ocenjuje kao „odličan”.

Osmislili su i pozivni znak za borbeno vozilo - "Starac", ali je veoma lagan i upravljiv za vožnju.

Primljeno je naređenje – i posada je odmah, u roku od pet minuta, napredovala na naznačeni položaj. Primećen je neprijateljski avion. Osa obara više od 10 ciljeva dnevno. Oni rade besprekorno i pouzdano štite nebo od neprijateljskih napada.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 097« Reply #66 on: January 23, 2023, 11:36:38 pm »

Sirijski operator u kabini samohodnog protivvazduhoplovnog raketnog sistema PVO kratkog dometa 9K33 Osa:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Sirija Osa.jpg (35.97 KB, 720x393 - viewed 2 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 24 queries.