PALUBA
November 26, 2022, 04:45:41 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Legenda avioprevoza Douglas DC9  (Read 226 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 090


« on: November 23, 2022, 03:36:05 pm »

Fabrika Douglas je medju prvima pravila putničke avione,prvi DC1 dvomotorni putnički   1933g ,pa DC2 nešto veći od predhodnika,koji je napravljen u preko 150 primeraka,i koji su imale sve  vodeće svetske aviokompanije u to vreme.

Pa onda čuveni DC3 veoma popularni putnički avion koji se zadržao dugo posle 2S.R. U tom ratu je nastao C 47 vojna verzija.Smatra se da je napravljeno oko 10000 ovih aviona svih verzija.Potom DC 4 koji je mogao da preveze tri puta više putnika od predhodnika,ali koji je pokazao svoju vrednost tek posle rata 1946g.

DC 5 koji je nastao 1939g kao putnički,ali kako je rat bio na pomolu malo njih je bilo u ovoj ulozi.DC 6 je bio znatno veći i brži avion za duga putovanja.Verzija DC 6B je mogla da poveze do 80 putnika pri brzini od 600km/h.I na kraju poslednji avion fabrike Douglas sa klipnim motorom DC 7 nastao 1957g.On je prvi koji je mogao da preleti celi Severno Američki kontinent,a model DC 7C je mogao da prenese 110 putnika.Poslednji je isporučen 1958g.

Zatim je nastala era mlaznih motora.Pedesetih godina je bilo nekoliko uspešnih komercijalnih aviona ,kao što je Boeing 707,ali i neuspešnih kao što je Britanski  de Haviland Comet.Douglas je 1956g pokrenuo program novog mlaznog aviona DC 8.Posle tri godine je poletela verzija DC8-10 .Do početka šezdesetih usledile su verzije 20 ,pa interkontinentalne 30 i 40.Usledila je serija 50 koja je umesto turbojet motore koristila turbofan

Tokom 1967g je usledilo spajanje Douglas  i Mc Donnell pa je nastala Mc Donnell Douglas Corporation.U medjuvremnu je nastao DC 9 sa brojnim verzijama.Godine 1997 se spojio sa Boeing-om pa je nastao McDonnell Douglas Technical Services Company (MDTSC).

  Douglas DC9

Douglas je kasnih pedesetih(od 1959-1962g) pokrenuo studiju aviona DC9.On je trebalo da leti na relacijama od 160-2500km više puta tokom dana.U to vreme su letovi obično bili do 800 km gde se DC 9 sjajno uklapao.Dužina piste na većini aerodroma je bila prilagodjena klipnim avionima, pa je budući mlaznjak morao da uzleće sa njih .To je za konstruktore DC 9 bilo od posebne važnosti.

Ovaj avion je zamišljen i konstruisan kao vrlo pouzdan,ekonomičan,za kraće relacije,visokih performansi sa mlaznim motorima,sposobni da koriste aerodrome sa pistom kraćom od 1500m,da bude brz,konforan i da omogući mlazni prevoz do stotine aerodroma na koje mogu da slete samo klipni avioni.Avion je zadovoljio potražnju za malim mlaznim avionom,i pojavio se 1965g baš kada je takav vid putovanja postao dominantan.

Konstruktori su imali dosta iskustva u izradi planova tako da im nije bilo problen  da konstuišu pouzdan,robusan ,jednostavan za rukovanje,koji bi mogao  da leti često,koji bi bio lakši za održavanje od aviona sa klipnim motorima,pa čak i najnovijih mlaznih.Od početka je avion reklamiran kao rentabilan za kraća putovanja čak i ako ima popunjeno 30% sedišta. Fabrika smatra da je avion  jeftin ,dostupan i manjim kompanijama.

Ovo se potvrdilo kasnije u praksi,jer su inženjeri izbacili sve sisteme koje imaju neki veći mlazni avioni.Naprimer,sistem za ispuštanje goriva,jer je maksimalna težina pri sletanju 95% težine pri uzletanju.Ugradjeni su samo sistemi koji su se pokazali kao pouzdani.Svi sistemi su tako postavljeni da posada na zemlji može brzo da im pristupi i zameni.Motori su zamenjivi (levi i desni),osim ususnika za vazduh i izduvnika.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prva zamisao je  bila  četvoromotorac,nešto kao malji DC-8.Konstruktori su odmah skinuli dva motora,jer je ovaj trebalo da bude što jeftiniji.Kada se pojavila Caravelle , Douglas je ponudio saradnju Sud Aviation da promoviše avion ,pa i da ga sastavlja u svojim pogonima. Partnerstvo je prekinuto jer je potražnja za Caravelle u SAD bila jako mala.

Prvobitni plan za četvoromotorca je odbačen,kao i dvomotorac sa motorima pod krilima,da bi na kraju  sav trud uložili u prepoznatljiv dizajn.Na izboru su imali dva motora Rolls-Royce Spey i Pratt & Whitney JT8D.Prednost je imao ovaj drugi jer je u upotrebi od 1960g i pokazao se kao  pouzdan,osim toga bio je prejak za ovakav avion pa je radio sa smanjenim gasom i temperaturom.To je bilo dobro jer je avion predvidjen za česte letove.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Dizajn Caravelle ,sa dva motora na repu je jako uticao na konstruktore DC9.U to vreme su i druge firme  pravile avione za kratke relacije sa motorima na repu,kao što je britansku BAC 1-11 ili sovjetski Tu 134.Douglas je nastavio sa radom i 1962g su napravili model u punoj veličini nazvan Model 2086.Sledeće godine je najavio svoj novi avion DC9 ,aviokompanija Delta Air Lines je odmah naručila petnaest aviona,unapred.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Predvidjeno mesto za motor na kraju trupa je zabrinjavalo inženjere jer su smatrali da će biti veliki otpor izmedju trupa u gondole motora ,kao i da će u  motor ulaziti vrtloženja od krila ,komandi i trupa.Medjutim u aerotunelu se pokazalo da su strahovi neosnovani.Ali za krilo je bilo odlično jer ništa nije ometalo opstrujavanje vazduha oko njega.Na kraju ,lakše je upravljanje i kontrola pravca ako otkaže jedan motor,nego kod aviona sa motorima na krilima.

Pokazalo se da avion sa motorima na kraju trupa brže uzleće i hvata visinu od onih sa motorima na krilima.To je bio jedan od glavnih faktora za izbor mesta za motore,jer je avion predvidjen za manje aerodorme.Kada su motori ispod krila,povećava se stajni trap,njegova težina kao i ugradjene stepenište ,ako ga ima. Bolji su uslovi sletanja na trbuh i spasavanja motora.Nepogodnost je buka u zadnjem delu kabine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izgled prototipa
* prvi plan.jpg (65.57 KB, 800x387 - viewed 1 times.)

* drugi plan.jpg (104.82 KB, 800x580 - viewed 1 times.)

* model 2086.jpg (110.99 KB, 804x552 - viewed 1 times.)

* dc9 prototip prvi.jpg (72.2 KB, 816x610 - viewed 1 times.)
Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 090


« Reply #1 on: November 23, 2022, 03:42:15 pm »

Sledeće je bio izbor krila.Predvidjeno je da leti brzinom do 0,8 mach,pa je krilo moralo da omogući uzletanje sa kratkih pisti,i letenje veikom brzinom.Da omogući najmanje troškove za  krstareću brzinu i prevoz tereta.Odlučeno je da bude zakošeno 24°,nešto slično kao kod Caravelle.Debljina krila omogućuje da se u njega smesti dovoljna količina goriva i sva mehanizacija komandnih površina.Krila ozebedjuju efikasan uzgon na kratkim pistama,i imaju jednostavnu konstrukciju.Imaju površinu 86,8m² i zakrilca koja su bila na 2/3 krila slično kao i na drugim modelima.Krilca se pokreći hidraulično,sa mehaničkom rezervom,a zakrilaca,vazdušne kočnice i stajni trap hidraulično.

Krilo ima dve ramenjače,koje sa napadnom ivicom  formiraju kutiju, dok su krila  spojena ispod trupa.Celo krilo je pokriveno  metalnim pločama.Na krilima ima krilca,zakrilca,vazdušne kočnice  ,rezervoar za gorivo i osnovu za stajni trap.Ispod trupa na sredini krila ima uredjaj za proizvodnju struje (vortilon) u slučaju totalnog otkaza uredjaja.Pouzdanost ovih uredjaja je od vitalne važnosti za ovakav avion(sletanje na kratke piste i kratki letovi) jer najveći deo  vremena odlazi na poletanje ,prilaz i sletanje.
 
Rep je bio u obliku slova T,oblik dobijen nakon opsežnog ispitivanja u vazdušnom tunelu.Pokazalo se da ovakav rep najbolje odgovara avionu sa motorima na kraju trupa.Veća dužina horizontalnog dela repa je povećala stabilnost i upravljivost.Nakon pada aviona BAC 1-11 koji je imao sličan rep,dizajneri su na DC 9 uvećali horizontalni deo repa  za 20 %. Kormilo pravca se pokreće hidraulično sa mehaničkom rezervom,a kormilo visine se pokreće elektromehanički. U repunom delu se nalazi sistem za klimatizaciju.

Na red je došla putnička kabina koja je posebno temeljno radjena.Sistem sa dva po tri sedišta je uslovljen samim avionom,naime ako bi bila dva po dva sedišta  trup bi bio predugačak,ali ako bi bila tri po tri prekratak. Kabina je radjena da bude jednostavna,logična i udobna. Napravljena je u razmeri 1:1 i predstavljena preko 100 pilota i članova posade.Koristili su iskustva u pravljenju kabine DC8. Kabina je imala 3,07m u prečniku,i u konfiguraciji sa dve klase može da preveze 70 putnika(manje nego u DC 6) ili 90 putnika u jednoj klasi.

Uprava je zatevala da avion ima mogućnosti da se povećava,pa su konstruktori predvideli promenu krila i dovoljno prostora za veći motor.Naravno i povećanje kabine-sedišta kao i daljina leta. .Predvidjena su dva pilota koji imaju svu udobnost i efikasnost.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Izgled putničke kabine DC9-10.Ovi prvi nisu imali kutije za prtljag iznad sedišta.

Putnička kabina obezbedjuje udobnost putnika,lako menjane sedišta lako održavanje.Unutrašnjost može da se uredi po želji kupca.Sva sedišta imaju naslon za ruke ,svi imaju stočić,svetlo i ventilaciju(na krovu kabine).U kabini ima mesta za prtljag,ostava za kapute,prostor za osoblje i wc i to u broju koji traži kupac.Ima čajnu kuhinju sa pećnicon,kuvanje kafe,led,piće ...sve je napravljeno za brzu uslugu na kratkim letovima.

Ulaz u kabinu je sa leve strane napred(može imati ugradjene stepenice) ili u repu,što olakšava ulaz i izlaz putnika.Vrata za unos u kabinu su nasuprot ulaza za putnike.Izlaz u slučaju opasnosti se nalazi na krilima,i jedan u repnom konusu.Buka i vibracije od motora su svedene na minimum,dobrom izolacijom i fleksibilnim osloncima motora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Trup i ostali delovi aviona su napravljeni veoma čvrsti jer avion koji sleće i poleće više puta u toku dana sa kratkih pisti trpi velika opterećenja.Zbog toga su svi odgovorni delovi pravljeni da izdrže zamor materijala i imaju zaštitu od korozije.Trup se sastoji od nosnog,centralnog i repnog dela.Nosni deo je isti kao kod DC 8,koji je pod pritiskom,kao i deo sa elektronikom.Centralni deo je sa putnicima,dva dela za prtljag i prostor za točkove. Repni deo uključuje pregradu za pritisak,strukturu koja nosi motore,pomoćni agregat,repne površine i konus.Kupac može tražiti i stepenište u repu.

Trup je stalno pod pritiskom pa kad leti na 10000m unutra je pritisak kao na 2500m.Predvidjen je za 50000 letova(ciklusa-poletanje i sletanje) ,ali u praksi su mnogi izdržali i duplo više,a tokom testiranja izdržao je tri puta više ciklusa.Za razliku od kasnijih aviona koji su imali kompozitne materijale,DC9 je napravljen od metala,prvenstveno od aluminijuma.Sve je premazano specijalnom bojama zbog korozije jer se avion upotrebljava u različitim vremenskim uslovima.

Pilotska kabina je predvidjena za dva pilota koja je dovoljno konforna i prostrana (oslonci za noge,sklopivi stolovi za pisanje...)Osnovni i ostali instrumenti su duplirani za oba pilota,i u prvim modelima su bili čitljivi bez osvetljenja.Ima prozor napred sa strane i mali odozgo,gde se ovi napred i sa stane greju protiv leda.Brisači i rain-repellent omogućavaju dobru vidljivost u svim uslovima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Pilotska kabina - šematski prikaz

U kabini ima autoplilot i ILS(automatski sistem za sletanje).Može leteti po svim vremenskim uslovima.Pored uobičajenih radio i navigacionih instrumenata može imati i vremenski radar ,kao i navigacione instrumente za daleke letove i iznad mora.Za komunikaciju ima HF ,UHF i VHF radio stanice.Pomoću malog volana okreću nosni točak kada su na zemlji.Avion ima opremu za gašenje požara u slučaju sletanja bez točkova. Nosači motora i deo trupa oko motora imaju titanijumsku zaštitu od požara(1800°C)

Standarni kapacitet goriva je 10546L(8467kg) što omogućava let od 2040km pri brzini od 800km na visini od 9100m.Početni DC 9 je imao površinu krila manju od DC3,kapacitet veći od DC 7 i brzinu DC 8.Ima tri rezervoara ,u svakom krilu i u centroplanu.Svi se pune sa jednog mesta na desnom krilu,a da bi se napunio potrebno je 20 min. Kontrola punjenja se nalazi pored mesta punjenja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Raspored prostora u trupu i mesto za punjenje goriva sa mestom za kontrolu

Stajni trap je predvidjen kao i trup,za najmanje 50000 do 120000 ciklusa.Tip je tricikl,sa duplim točkovima,i uvlači se u trup i krilo.Radi pomoću hidraulike, vratanca se zatvaraju hidraulično,i zatvoreni su kada su izvučeni točkovi-zbog buke.U slučaju kvara mehanički se odbravljuju i izlaze pod gravitacijom.Kočnice se sastoje od više metalnih diskova vazdušno hladjene,predvidjene za remont posle 1000 sletanja.Komanda se nalazi na nožnoj pedali i ima ABS.

Prednji točak može da se zaokrene za 82° što omogućava okretanje aviona za 180°,pri sletanju i poletanju .Na nosnim točkovima postoji - Nosewheel chines -sistem protiv podizanja vode koja može da udje u motor.

Klimatizacija ima dva sistema jedan napaja pilotski kabinu ,dugi putničku kabinu.Teretni prostor  je obezbedjen klimom,zbog prevoza životinja.Temperatura može biti 18-27°C.DC 9 ima sistem za odledjivanje krila i horizontalnog stabilizatora,njihove napadne ivice.

Izrada prototipa je počela 1963g ,a proizvodnja je počela marta 1964g,da bi prvi let modela DC 9-10 bio februara 1965g.Prvi isporučen Delti decembra iste godine.Još pet je završeno do kraja te godine.Do 1982g je napravljeno 976 primeraka modela DC 9-10, DC 9-20 ,DC 9-30 ,DC 9 - 40 ,DC 9-50 i na kraju modeli MD-80 i MD 90 su uvećali konačni broj napravljenih.1982g su isporučili vojnu varijantu D-9C .Do 2000 godine skoro polovina napravljenih je i dalje letela,ali sa ekonomičnijim i manje bučnim motorima.


* raspored sedista DC9 prvi.jpg (140.8 KB, 681x541 - viewed 1 times.)

* putnička kabina.jpg (107.92 KB, 980x728 - viewed 2 times.)

* plan kabine.jpg (100.01 KB, 980x578 - viewed 2 times.)

* gorivo prostor.jpg (98.89 KB, 787x814 - viewed 2 times.)
Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 090


« Reply #2 on: November 23, 2022, 03:46:11 pm »

Prva dva aviona su završena i predstavljena u isto vreme 12 januara 1965g.Doduše drugi nije imao instrumente u kabini i neke uredjaje.On je trebalo da bude završen za mesec dana,dok je pet bilo u raznim fazama završetka.Još 28 je bilo u pripremi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Predstavljanje prva dva DC 9 januara 1965g

Prvi let je bio 25 februara 1965g .Taj prvi DC 9-10 Uzleteo je sa Long Beach Municipal Airport,leteo oko Kaliforniske obale i sleteo posle 2h 15min  u Edwards Air Force Baseone i za to vreme nosio opremu za ispitivanje tešku 4500kg.Prošao je tri faze ispitivanja ,prva -istraživanje -provera sve aerodinamičke i sistemske karakteristike aviona.Druga faza verifikacije performansi-stabilnost ,brzinu ,sisteme i komponente i  treča FAA sertifikacija-da su ispunjeni svi njeni uslovi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Od osnivanja DC 9 razmatralo se njegovo povećanje dužine, težine i kapaciteta.Podvarijante DC 9-10 su se razlikovale u unutrašnjosti kabine i po težini pri uzletanju.DC 9 -14 maksimalna težina 39700kg,DC -15 težina 41 140kg.Napravljeno je 147 DC 9 -10 (raznih podverzija) od 1964 do 1969g uključujući tu i deset kargo verzija DC9-15.Treba pomenuti da su radjeni planovi  za  DC 9-5 koja bi bila skraćena verzija za kratke relacije i malo putnika.Od 1965 do 1968g napravljeno je 137 primeraka svih verzija.

DC 9-11 maksimalna težina 35.244kg motor JT8D-5
DC 9-12 maksimalna težina 38.873kg motor JT8D-1 ili JT8D-7
DC 9-14 maksimalna težina 39.100kg motor JT8D-1 ili JT8D-5
DC 9-15 maksimalna težina 41.141 kg motor JT8D-1 ili JT8D-7
DC 9-15 maksimalna težina 41.141 kg motor JT8D-1 ili JT8D-7

Bila su i tereni sa ojačanim podom u kabini i velikim vratima 2.06 x 3,45 m ,napred sa leve strane trupa.
DC 9-15F je isključivo teretni
DC 9-15MC (Minimum Change) maksimalna težina 41.141kg motor JT8D-1 sa sklopivim sedištima
DC 9-15RC  (Rapid Change) maksimalna težina 41.141kg motor JT8D-7 sa sklopivim paletama.Ideja je da danju prevozi putnike a noću teret.

* prva dva januar 1965.jpg (51.12 KB, 500x335 - viewed 39 times.)

* 9-10 duzine.jpg (26.81 KB, 800x261 - viewed 1 times.)
Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 090


« Reply #3 on: November 24, 2022, 03:14:46 pm »

DC 9-30

Ovaj model je bio najprodavaniji od svih,izuzev kasnije verzije MD80.Što se tiče opreme i uredjaja on je bio isti kao predhodnik,ali je bio duži,teži,primao više putnika,leteo dalje,imao poboljšano krilo i malo veći raspon i koristio snažnije JT8D motore.Prvi je poleteo avgusta 1966g,a isporučen aviokompaniji Eastern Airlines januara 1967g

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Od predhodnika je imao duži trup za 4,5m i mogao da primi 115 putnika,i imao je predkrilca celom dužinom krila.Tako je zadržao sposobnost da sleće i uzleće sa manjih aerodroma,čak i sa manjom brzinom sletanja.Dobio je zakrilaca iz tri dela i duža krila za 1,3m.Zanimljivo je da su ova krila testirana na prvom napravljenom DC9-10.Ova krila su se pokazala jako dobro pa su bila i na narednim varijantama.

Prva varijanta DC9-30 je radjena samo u putničkoj varijanti  i to 119 putnika jedna klasa sa razmakom izmedju sedišta 0,75m(ili 0,77 ili 0,79),115 putnika jedna klasa sa razmakom 0,82m ili dve klase 97 putnika (12 razmak 0,96m,i 85 razmak 0,86m)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Mesta gde je produžen trup ,uvećana krila,dodato predkrilce i deo zakrilca
Ispod kabina za 97 putnika 12 prva klasa i 85 putnička

I ovaj model je imao kargo verzije koje su se razlikovale po poletnoj težini,na pr. DC 9-31(44.500kg)  a  DC 9-32(49.000kg).DC 9-31 je bio samo u putničkoj vrijanti.
DC 9 -30F je namenjen isključivo za prevoz tereta,nema toalete ,kuhinju i ostalo.
DC 9-32 je pored putničke imao i teretne podvarijante DC 9 -32AF  (All Freight) koji je bio bez prozora i sa kargo vratima,onda DC 9-32CF (Convertible Freighter) koji je mogao da bude teretni (sa ojačanim podom) ili putnički i DC  9-32LWF (Light Weight Freight)  koji je služio za prevoz paketa bez kargo vrata i ojačanog poda.

Zatim DC 9-33(51700kg) koji je bio putnički i oko 20 primeraka teretni kao DC 9 -33 AF(All Freight )samo teretni ,ili putničko-tertni DC 9-33 CF(Convertible Freight) , DC 9-33 RC(Rapid Change).Ova verzija je imala i promenu ugla krila

DC 9-34(54800kg) ova verzija je imala snažnije motore JT8D-9(ili 17) napravljeno ih je samo 12 od toga pet kao teretni.Ona je predvidjena za duže letove.
Svaka od ovih podvarijanit je imala drugačiji ,snažniji,motor podverzije JT8D.


Jednostavno održavanje i pouzdanost aviona je privuklo i vojku SAD.Tražili su da naprave leteću bolnicu,pa su u Douglas-u 1967g napravili ,na osnovu DC 9-33,model C 9A 'Nightingale'(po medicinskoj sestri  iz IIS.R. Florence Nightingale).U avionu su pružali sve medicinske usluge.Ima jače motore i velika kargo vrata sa rampom koja se hidraulikom sklapa u avion.Pored njih  ima i standardne ulaze kao na modelu DC 9- 33.Mogao je da primi četrdeset pacijenata ,pet medicinskog osoblja i dva pilota.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Sam enterijer je veoma fleksibilan(može se izmeniti za 1 sat),tako da može imati nosila(krevete ) ili sedišta,ili kombinaciju ova dva.Obezbedjuje čist vazduh u kabini,specialni deo za posebnu negu pacijenta,frižidere za lekove,prostor za medicinsko osoblje ,ostave za medicinske potrepštine,kuhinje i toalete.Ima ostalu medicinsku opremu i specijalni električni sistem za njih.
Napravljeno je 23 ovakvih aviona i 2000g su još uvek bili u vazduhoplovstvu SAD.

US Navy i Marine Corps su koristili 24 DC 9 ,pod nazivom C-98 Skytrain II ili jednostavnije C 9B za logistiku i tri VIP transport kao VC 9C(za prevoz podpresednika SAD)  .Avion C -9B je bila putničko/teretna varijanta.Prvi let je imao  februara 1973g .U standardnoj verziji posada se sastoji od dva pilota,šef posade i dva kabinska posluga i 90 putnika(ili 107).U putničko/teretnoj tri vojne palete u prednjem delu i 45 putnika pozadi.Kuhinja i toalet je na kraju kabine.Ulaz je bio normalna prednja i zadnja vrata sa stepenicama.Ima napredniju avioniku i navigacione instrumente.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
gore C -9B  putničko/teretna varijanta,dole C-9B US Marine Corps

VC 9C je isporučen 1976g a još dva su prodata Kuvajtu kao C-9K. C-9A i C-9B imaju motore JT8D-9 i kao opciju kargo vrata.

Ukupno je napravljeno 662 verzije DC 9-30 od 1966 do  1982g u to upada i 47 aviona za vojsku SAD.Ovaj avion je postao standardni avion u Douglasu i popularan u SAD i Evropi.


* serija 30.jpg (226.84 KB, 988x585 - viewed 0 times.)

* model 30.jpg (77.26 KB, 801x435 - viewed 0 times.)

* ambulanta.jpg (141.93 KB, 774x980 - viewed 1 times.)

* verzija C 9B.jpg (160.73 KB, 862x980 - viewed 0 times.)
Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 090


« Reply #4 on: November 24, 2022, 03:20:03 pm »

DC 9-40

Ova verzija je razvijena za potrebe aviokompanije SAS za avion većeg kapaciteta na prometnim linijama ali kraćeg leta.Trup je uvećan za 1,25m(od DC 9-30) sada 38,28m,raspon krila je isti kao kod DC 9-30  pa je kapacitet povećan do 128 mesta(poletna težina 26600kg).Ali, avion je sporiji i ima manji dolet(2880km).

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Prvi let je bio novembra 1967g a predat je SAS marta 1968g.Imao je snažnije JT8D motore,ali je u svemu bio sličan DC 9-30.Ukupno je napravljeno 71 avion ovog tipa od 1972-1975 i to za SAS i japanski TOA i druge.Poslednji izradjeni su imali prigušivače zvuka u gondolama motora.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


DC 9-20

Ova verzija je nastala posle DC 9-40 i to na zahtev aviokompanije SAS.Imao je originalni kraći trup DC 9-10 i krila serije 30.Imao je snažnije motore JT8D-11,poleteo je sepembra 1968g i bio je prvenstveno namenjen za kraće letove i sletanje na kratke piste van velikih aerodroma gde se zahtevaju visoke performanse poletanja i sletanja.(Na primer za poletanje DC 9-15 potrebno je 2200m a za ovaj avion 1700m)

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Težina pri poletanju do 45000kg sa 90 putnika.Imao je oznaku DC 9-21 .Prvi je isporučen januara 1969g i napravljeno je deset aviona za SAS.Poslednji u ovoj firmi je leteo decembra 2000god.Dobio je nadimak Sporr,zbog kratkog trupa i velikih krila.Nekoliko je letelo u SAD i Africi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* DC 9 40.jpg (31.4 KB, 274x238 - viewed 22 times.)

* dc9serija40.jpg (123.21 KB, 825x480 - viewed 0 times.)

* dc9serija20.jpg (53.76 KB, 800x392 - viewed 0 times.)

* DC 9 20.jpg (37.18 KB, 233x239 - viewed 22 times.)
Logged
kosta1961
Prijatelj foruma
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 090


« Reply #5 on: November 25, 2022, 03:20:57 pm »

DC 9-50

Poslednji od ove serije je serija 50.On je bio duži za dodatnih 2,4m od serije 40 pa je ukupna dužina bila 40,72m i imao je 139 sedišta.Pokretao ga je snažan JT8D-17 motor .Dolet 3320km.prazan je težio skoro 24000kg,raspon krila 28,5m.Avion je dobio trake ispod kabine koje služe za stabilnost aviona zbog dužine trupa pri malim brzinama.Dobio je novi stajni trap i sistem protiv proklizavanja točkova.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
gore -predstavljanje aviona decembra 1974g,vidi se dodatni deo-ploča ispod kabine

Serija 50 se pojavila u isto vreme kad i DC 10 ,pa je imao sličnu kabinu za putnike,dobio je nove police za prtljag iznad sedišta.Dobio je izvajane zidne panele,akustične plafonske nanele,meko indirektno osvetlenja i korišćenje naprednog mateijala za unutrašnju završnu obradu ,sve što je razvijeno za DC10.Pilotska kabina je vrlo slična kabini serije 30 tako da piloti mogu da lete na oba aviona.Ima novog autopilota i vremenski radar,sinhronizacija rada motora,kao i obaveštenje pilota o unapred odabranim visinama.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Uredjenje putničke kabine DC 9-50

Smatra se da je ovaj avion najbolji od DC 9 jer je imao najtiše motore i najmanje troškove po sedištu.Imao je specijalne materijale za apsorciju zvuka u motorima i motorskim gonolama što je razvijeno za DC 10.Pored ekonomičnosti on je zadržao puno komponenti od starijih serija DC9,pa je održavanje bilo jeftinije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Iako je imao snažniji motor ipak su to motori koji su pokretali starije serije DC 9,pa se sticao utisak da nema dovoljno snage.Od 1980g su razmatrali motore JT8D-200  koje su dobili njegovi naslednici MD80.Ali ti motori su preveliki za ovaj avion i predstavljali bi ozbiljnu pretnju stabilnosti i težini.Razmatralo se i upotreba motora Rolls-Royce Tay 670,ali se od toga odustalo
Avion je bio namenjen za kratko-srednje rute .Prvi let je bio decembra 1974g. Napravljeno je 96 aviona ove serije od 1975 do 1981g.Iako su imali razna poboljšanja serije 40 i 50 su se skromno prodavale.


* model 50 slika.jpg (133.81 KB, 808x924 - viewed 0 times.)

* serija 50 kabina.jpg (114.79 KB, 669x453 - viewed 1 times.)

* DC9 MODEL50.jpg (52.28 KB, 613x470 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 23 queries.