PALUBA
February 02, 2023, 07:44:49 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno,
Obaveštenje o dopunama pravilnika foruma
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Protivbrodski projektil Naval Strike Missile (NSM)  (Read 111 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 569« on: November 24, 2022, 10:38:09 am »

Kraljevska mornarica će kupiti Naval Strike Missile (NSM)

Dok se danas sastao sa svojim norveškim kolegom na brodu HMS Queen Elizabeth u Oslu, ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas je konačno potvrdio da će Kraljevska mornarica (RN) kupiti Kongsberg Naval Strike Missile (NSM) kako bi ispunio privremeni zahtev za protivbrodsku raketu.

Program Privremenog Navođenog Oružja Površina-Površina (I-SSGV) prvobitno je pokrenut u martu 2019. godine – plan za kupovinu male zalihe oružja kako bi se zamenio RN-ov zastareli Harpoon Block IC kada prestane da se koristi. Očekuje se da će budžet od 200 miliona funti obezbediti dovoljno oružja za opremanje nekoliko fregata tipa 23 dok buduće Krstareće i Protivbrodsko Oružje (FCASW) ne postanu dostupni, navodno 2028. godine, iako većina veruje da je ovaj vremenski okvir nerealan. Krajem 2021. godine, tadašnji prvi Morski Lord, rekao je da je RN napustio I-SSGV , u korist čekanja i ulaganja novca u FCASW.

Rat koji je usledio u Ukrajini je sve više ogolio nedostatak ofanzivne vatrene moći RN i nesumnjivo je doveo do daljeg preispitivanja i odluka će biti široko pozdravljena. Ministarstvo odbrane kaže da će oružje biti ugrađeno na ukupno 11 fregata tipa 23 i razarača tipa 45 i da će ga integrisati u Velikoj Britaniji Babcock i BAE Systems uz podršku Norveške. Biće opremljen na tri broda, spremna za operacije na prvom ratnom brodu RN za nešto više od 12 meseci.

Poznato je da se RN već neko vreme divi NSM-u, tako da ne čudi da je izabran, posebno pošto Norveška ima sve bliži odbrambeni odnos sa Ujedinjenim Kraljevstvom. Razvijen od strane Kongsberga i sada se prodaje u partnerstvu sa Raytheonom, NSM je izuzetno prikriven i izbegava upotrebu radara za navođenje, što ga čini posebno teškim za otkrivanje i poraz. Njegov glavni nedostatak je mala bojeva glava sa otprilike polovinom udarne snage od Harpuna koji bi mogao da zameni, što bi mogao biti problem ako se pokušava suprotstaviti većim ratnim brodovima.

Raspoređen u primorskom okruženju protiv brodova do veličine fregate, bio bi veoma zastrašujuć. U upotrebi je od 2012. godine i uspešno je izvezen u nekoliko mornarica, a posebno ih je kupila Američka mornarica (USN) za svoje priobalne borbene brodove i fregate klase Constellation.

Izvor

O projektilu Naval Strike Missile

Najsavremeniji dizajn i upotreba kompozitnih materijala imaju za cilj da daju raketi sofisticirane stelt sposobnosti. Raketa će težiti nešto više od 400 kg (880 lb) i imati domet veći od 185 km (115 milja; 100 nmi). NSM je dizajniran za priobalne vode ("braon voda") kao i za scenarije otvorenog mora („zelena i plava voda“). Upotreba TDV bojeve glave od legure titanijuma visoke čvrstoće je u skladu sa modernim laganim dizajnom i odlikuje se visokoeksplozivnošću. Aktiviranje bojeve glave je pomoću programabilnog inteligentnog višenamenskog upaljača koji detektuje prazninu i koji je dizajniran da optimizuje efekat protiv teških ciljeva.

Tehnologija selekcije ciljeva obezbeđuje NSM-u kapacitet za nezavisno otkrivanje, prepoznavanje i diskriminaciju ciljeva na moru ili na obali. Ovo je moguće kombinacijom infracrvenog (IIR) tragača za snimanje i baze podataka ciljeva. NSM je u stanju da se kreće pomoću GPS-a, inercijalnog i terenskog referentnog sistema.

Nakon što je lansirana u vazduh raketnim busterom na čvrsto gorivo koji se odbacuje nakon sagorevanja, projektil leti do cilja pogonjen visoko podzvučnom brzinom pomoću turbomlaznog motora – ostavljajući višenamensku bojevu glavu za eksploziju/fragmentaciju od 125 kg da radi svoj posao , što u slučaju brodske mete znači udar na brod na ili blizu vodene linije.

Obalsku bateriju Naval Strike Missile čine tri raketna lansirna vozila, jedno baterijsko komandno vozilo, tri borbena komandna vozila CCV, jedan mobilni centar za komunikaciju, jedno mobilno radarsko vozilo sa radarom TRS-15C, jedno transportno-utovarno vozilo i jedno mobilno radioničko vozilo. Svaki lanser nosi 4 projektila i može biti povezan sa CCV optičkim vlaknom ili radio vezom na udaljenosti do 10 km (6,2 mi); do 6 lansera sa 24 rakete mogu se spojiti odjednom.

Kada se instaliraju na brodove, NSM se mogu montirati na palubu u paketima od jednog, dva, tri, četiri ili šest lansera. Ukupna težina instalacije, uključujući elektroniku i kablove, je 8.600 lb (3.900 kg) za 4 lansera, 17.000 lb (7.700 kg) za 8 lansera i 26.000 lb (12.000 kg) za 12 lansera.

Fotografije projektila Naval Strike Missile sa brodskih i kopnenih lansirnih platformi:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* NSM 1.png (392.59 KB, 1024x617 - viewed 0 times.)

* NSM 2.JPG (38.23 KB, 800x500 - viewed 0 times.)

* NSM 3.jpg (117.66 KB, 1024x575 - viewed 0 times.)

* NSM 4.jpg (95.22 KB, 800x572 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.021 seconds with 23 queries.