PALUBA
December 06, 2022, 06:29:58 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik foruma PALUBAinfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Obalski raketni sistemi "Bal" i "Bastion" u novim ulogama  (Read 162 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 5 046« on: November 24, 2022, 10:24:24 pm »

Obalski raketni sistemi pronašli su nove zadatke

Oni će se koristiti za napad na kopnene ciljeve iza neprijateljskih linija.

U Rusiji je počela reforma obalskih raketnih i artiljerijskih trupa (BRAV) Ratne mornarice. Njihovi delovi dobijaju nova imena i niz zadataka. Među njima je i uništavanje kopnenih ciljeva. Takve promene će omogućiti uništavanje kritičnih neprijateljskih ciljeva u interesu ne samo flote, već i trupa u celini, kažu stručnjaci. A nova generacija obalskih raketnih sistema (BRK) može da gađa ne samo brodove, već i kopnene ciljeve iza neprijateljskih linija.

Raketni duet

Jedna od posledica reforme biće i preimenovanje delova BRAV-a. Sadašnje formacije postaće obalske raketne brigade umesto obalskih raketnih i artiljerijskih brigada, rekli su za Izvestija izvori u ministarstvu odbrane. Sada će njihov glavni zadatak, pored zaštite obale, biti podrška trupama ne samo u priobalnom pravcu, već i širom zemlje.

U novembru ove godine, pukovnik Hamza Rustamov, komandant obalske raketne formacije Severne flote, najavio je preimenovanje jedne od brigada. „Direktivom načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije utvrđeno je novo ime – „obalska raketna brigada“, rekao je on. Prema rečima pukovnika, jedinica je preopremljena savremenim kompleksima „Bal” i „Bastion”.

U januaru ove godine, direktor korporacije KTRV, koja proizvodi obalske raketne sisteme, Boris Obnosov, rekao je da je zahvaljujući Bastionu i Balu komanda Ratne mornarice Rusije stvorila jedinstveni dualni sistem za uništavanje ne samo morskih, nego i kopnenih meta.

„Ovaj duet je sposoban da uništi bilo koju površinsku i obalsku metu unutar pogođenih zona“, rekao je Obnosov.

Artiljerijsko naoružanje se dugo nije smatralo glavnim za obalske raketne i artiljerijske brigade. Aktuelne promene će konsolidovati stvarno stanje stvari, objasnio je za Izvestija vojni ekspert Dmitrij Boltenkov.

„Sada je artiljerijska jedinica ostala samo u jednoj raketno-artiljerijskoj brigadi na Crnom moru, gde se nalazi baterija kompleksa Bereg“, podsetio je ekspert. – U svemu ostalom, artiljerijska komponenta već neko vreme nije dostupna. Istovremeno, brigade aktivno primaju i koriste najnovije raketno naoružanje – raketne sisteme Bal i Bastion. Aktivno se koriste protiv kopnenih ciljeva tokom Specijalne vojne operacije. Uz njihovu pomoć pogađaju se ciljevi na kopnu, raketama kao što su Oniks i X-35 - ovo je moćno oružje koje je pogodno za uništavanje važnih ciljeva čak i iza neprijateljskih linija.

Istovremeno, ekspert je primetio da artiljerija ostaje relevantna i da nema govora o potpunom odbacivanju iste u obalskim trupama. Na primer, još uvek je neophodna u odbijanju neprijateljskih amfibijskih napada.

„Obalne snage naše flote i dalje imaju pukove moćnih i dalekometnih topova od 152 mm Giacint. Oni će uvek biti spremni da se povežu sa obalskim raketašima ako je potrebno. Pored toga, mornarica može da koristi i trupnu artiljeriju, rekao je on.

Uništenje neprijateljskih brodova i dalje redovno praktikuju BRK tokom vežbi. U septembru, tokom arktičke ekspedicije Umka-2022 koju je predvodio glavnokomandujući Ratne mornarice admiral Nikolaj Evmenov, kompleks Bastion je pogodio morski cilj na 300 km od obale.

Bal i Bastion

Ruske obalske trupe su poslednjih godina preopremljene sa dva tipa savremenih obalskih raketnih sistema – „Bal” i „Bastion”.

Sistemi Bal su opremljene protivbrodskim raketama X-35U dometa do 260 km i podzvučnom brzinom. Svaki samohodni lanser nosi osam od ovih projektila, isti broj kao jedan mali raketni brod ili korveta, što omogućava masovne udare. Kompleks se sastoji od četiri vozila, što mu daje ravan uporediv sa onim u odredu savremenih ratnih brodova.

Bastione” odlikuje nadzvučna raketa „Oniks”. Svaki lanser nosi dva takva projektila, koje je izuzetno teško oboriti sistemima protivvazduhoplovne odbrane na brodskim platformama. Zbog velike brzine, oni postaju i teška meta za kopnene protivvazduhoplovne sisteme.

Već je potvrđeno da Oniksi mogu da gađaju obalske ciljeve. Domet omogućava jednom divizionu da kontroliše do 600 km obale. Istovremeno, sama borbena vozila možda se ne nalaze na obali, već na udaljenosti do 200 km od nje. Zbog toga ih je neprijatelju teško otkriti i pogoditi. Kompleks je spreman za borbu pet minuta nakon dobijanja komande za raspoređivanje.

Prvi borbeni debi Bastiona sa Oniksima bila je ruska operacija u Siriji. Tamo su korišćeni za napad na terorističke ciljeve. Ove godine je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije više puta izveštavalo o njihovoj upotrebi tokom SVO. Tako je 20. juna udar na aerodrom Artsiz u Odeskoj oblasti uništio upravljačku stanicu dronova Bajraktar ​​TB2 i dva bespilotna vozila ovog kompleksa na zemlji. U maju je izvršeno nekoliko udara na aerodrome.

Savremeni BRAV-ovi prate svoju istoriju od artiljerije obalnih tvrđava i obalskih baterija ruske mornarice. Oni su nekoliko vekova činili osnovu odbrane morske obale i baznih područja i bili su glavno sredstvo obalske odbrane. Raketni sistemi su počeli da se dodaju 50-ih godina prošlog veka. Godine 1958. stvorene su obalske raketne i artiljerijske trupe, koje su se pretvorile u samostalnu granu mornarice. Oktobra 1989. BRAV je, zajedno sa marincima i trupama obalske odbrane, uključen u novostvoreni rod snaga – obalske trupe Ratne mornarice.

Danas su obalski raketni sistemi dizajnirani za uništavanje neprijateljskih površinskih brodova, desantnih jedinica i konvoja, pokrivanje baza i obalnih objekata flote, grupacija prijateljskih trupa u priobalnim područjima. Osim toga, mogu biti uključeni u uništavanje neprijateljskih baza i luka.

Obalski raketni sistem Bastion-P:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Lansiranje rakete X-35 obalskog raketnog sistema Bal:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dejstvo obalske artiljerije 155 mm Giacint:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Bastion 1.jpg (95.8 KB, 1065x600 - viewed 0 times.)

* Bal 1.jpg (87.63 KB, 1065x600 - viewed 0 times.)

* Giacint.jpg (104.86 KB, 1065x600 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 22 queries.