PALUBA
June 04, 2023, 10:40:39 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, Dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Rat dronovima i BPL - analize i mišljenja  (Read 1994 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 752« on: December 03, 2022, 10:36:12 am »

Prvi svetski rat dronova: Sukob Rusije i Ukrajine tačka preokreta u vojnoj istoriji - bespilotne letelice KRITIČNI VAŽNE ZA USPEH

Rat koji je započeo ruskim tenkovima koji su se kotrljali preko ukrajinskih granica, iskopanim rovovima u stilu Prvog svetskog rata i sovjetskom artiljerijom, sada ima moderniju dimenziju: vojnici posmatraju bojno polje preko malog satelita povezanim sa monitorom dok njihov dron veličine dlana lebdi van vidokruga, navodi Washington post.

Sa stotinama izviđačkih i jurišnih dronova koji lete iznad Ukrajine svakog dana, borba koja je pokrenuta otimanjem zemlje transformisala se u takmičenje digitalnog doba za tehnološku superiornost na nebu — i koju će vojni anali označiti kao tačku preokreta.

U prošlim sukobima, dronove je obično koristila jedna strana iznad uglavnom neosporno svog vazdušnog prostora za lociranje i pogađanje ciljeva - na primer, u američkim operacijama u Avganistanu i na Bliskom istoku.

U ratu između Rusije i Ukrajine, bespilotne letelice su integrisane u svaku fazu borbe, sa velikom vazdušnom flotom, protivvazdušnom odbranom i sistemima za ometanje na svakoj strani. To je rat koji se vodi na daljinu — neprijatelj je često miljama daleko — a ništa daljinu ne premošćuje bolje od dronova, dajući Rusiji i Ukrajini mogućnost da vide i napadaju jedni druge, a da im se nikada ne približe.

Sjedinjene Države su Ukrajini dale stotine dronova Switchblade, koji su napravljeni da pogode male grupe vojnika ili oklopna vozila. Njihova mala veličina ih čini lakšim za sakrivanje, ali i ograničava njihov domet.

Šahed-136, koji u velikoj meri koriste Rusi, mnogo je veći i bučniji. Ali jedan pogodak može uništiti zgradu.

Bajraktar ​​TB2, koji je razvila i proizvela Baikar, turska odbrambena kompanija, veličine je malog aviona i opremljen laserskim navođenim projektilima. Dron može i da vrši izviđanje i da pogađa mete, što ga čini glavnim delom ukrajinskog arsenala protiv ruskih snaga.

Jeftini komercijalni dronovi poput Matrice 300 drastično su povećali vidljivost na bojnom polju. Mnoge obezbeđuju volonteri ili doniranim sredstvima.

Ukrajinske snage su takođe koristile bespilotne letelice da bi gađale ciljeve daleko od borbi — na Krimu, i u ruskom pograničnom regionu Belgorod. Rusija je u više navrata udarala kritičnu civilnu infrastrukturu Ukrajine samodetonirajućim dronovima — jeftinom zamenom za visokoprecizne rakete.

Dronovi su postali toliko kritični za uspeh na bojnom polju da se ponekad koriste za uklanjanje drugih dronova.

Početkom septembra, samo nekoliko dana pre nego što je Ukrajina pokrenula ofanzivu da protera ruske snage iz severoistočne oblasti Harkova, ukrajinski izviđački dron je proleteo kroz jaz između dva sistema za ometanje u blizini ruske granice. Prešao je u Rusiju i skrenuo na sever preko Belgorodske oblasti, gde Rusija bazira opremu za podršku svom ratu u istočnoj Ukrajini.

Dron je uočio bazu za bespilotne letelice i izvešio udar. U međuvremenu, Ukrajinci su rasporedili izviđačke bespilotne letelice da obeleže koordinate ruskih komandnih mesta, artiljerijskih baterija, sistema za elektronsko ratovanje i skladišta municije. Zatim, dok su raketni sistemi za višestruko lansiranje koje je obezbedio Zapad ispaljivali granate te mete, dronovi su ponovo leteli, preusmeravajući raketnu vatru u realnom vremenu ili potvrđujući da je pogodila cilj. Ponekad su borbeni dronovi sami zadavali udarac.

Ukrajinski udari oslabili su Ruse i pripremili teren za napredovanje ukrajinskih vojnika. Kada su to uradili, dronovi su ponovo lebdeli, omogućavajući komandantu operacije da prati napredak trupa u prenosu uživo.

„Imali smo potpunu sliku borbe“, rekao je general-pukovnik Oleksandr Sirski, komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

Rezultat je bilo zapanjujuće rusko povlačenje.

„Dve glavne struje će uticati na budući rat“, rekao je Semjuel Bendet, vojni analitičar u istraživačkoj grupi CNA sa sedištem u Virdžiniji.

„Širenje upotrebe i dostupnost borbenih dronova za sofisticiranije operacije dužeg dometa, i apsolutna potreba za jeftinim taktičkim dronovima za operacije bliske podrške.

U Ukrajini ta budućnost sada počinje.

Više od svega, dronovi su oči na bojnom polju. A da bi videla neprijateljske poteze, ukrajinska vojska je prošlog proleća stvorila jedinicu timova izviđačkih bespilotnih letelica pod nazivom „Oči““ Timovi od četiri osobe sada su raspoređeni po frontu, radeći sa bespilotnim letelicama svakog dana osim kada pada kiša. Preko Starlink internet veze, sve što vide može da se prenese u obližnje brigade.

Njihov dron, kvadrokopter Matrice 300, težak je oko osam funti, a njegovi prateći delovi, uključujući monitore, koštaju oko 40.000 dolara, što ga čini jednim od najjeftinijih ratnih oruđa.

Upravo ovi komercijalni dronovi — često mali, relativno jeftini i sada sveprisutni, čine rat u Ukrajini jedinstvenim, pružajući vidljivost bez presedana i izoštravajući preciznost obično neprecizne artiljerijske vatre.

Borbene bespilotne letelice vojne klase, kao što je turski Bairaktar ​​TB2 koji koristi Ukrajina, ili iranske proizvodnje Shahed-136 koji kiristi Rusija, igraju proširenu, iako tradicionalniju ulogu. Ali najpopularniji dron koji koristi svaka strana može stati u ruku — više je buba nego ptica.

Mali kvadrokopter Mavic, koji kao i Matrice 300 proizvodi kineski proizvođač DJI, košta manje od 4.000 dolara. Jurij Balujevski, general u penziji koji je služio kao načelnik ruskih oružanih snaga, nazvao ga je „pravim simbolom modernog ratovanja“, u knjizi o naprednim vojnim strategijama objavljenoj ove godine.

Upotreba Mavic-a je toliko rasprostranjena u svakoj vojsci da ukrajinski vojnici kažu da često ne znaju da li je dron koji primete prijateljski ili neprijateljski. Ako neki predugo lebdi, a nije samo u prolazu, on je dovoljno sumnjivo da se obora. Ukrajinci koriste ove bespilotne letelice za izviđanje, ali su ih takođe prepravili da mogu da bacaju malu municiju.

Češća upotreba Mavic-a je vrsta psihološkog rata. U Harkovu, dobrovoljački bataljon Kartija ih koristi za baanje male, cilindrične municije na ruske baze. Eksplozivi ne mogu ozbiljno oštetiti tenk, ali mogu učiniti neprijatelja paranoičnim, izazivajući strah od većeg napada u svakom trenutku.

A Mavic je samo jedan dron u ogromnom roju.

Viši ukrajinski i ruski komandanti, od kojih su mnogi zajedno učili u sovjetsko vreme, bili su skeptični prema dronovima. Sada žure da obuče hiljade pilota.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* BPL -1.jpg (55.05 KB, 1000x667 - viewed 3 times.)

* BPL -2.jpg (30.01 KB, 1000x662 - viewed 3 times.)

* BPL -3.jpg (62.29 KB, 1000x620 - viewed 3 times.)

* BPL -4.jpg (54.1 KB, 1000x645 - viewed 3 times.)
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13 052


« Reply #1 on: April 11, 2023, 07:12:08 pm »

Ukrajinci ostaju bez važnog aduta? Rusi se sve više prilagođavaju, napori Ukrajine da odbrani "klanicu" su sada možda nemogući

Ukrajinski vojni odredi zaduženi za upravljanje dronovima su sveprisutni u ratnoj zoni Bahmuta. Bez njih, napori Ukrajine da odbrani grad u sukobima bili bi mnogo teži, možda i nemogući, piše Gardijan. Međutim, trojica operatera bespilotnih letelica koja su raspoređena u Bahmutu navode kako problem predstavlja činjenica da se Rusi sve uspešnije suprotstavljaju modelima dronova koje Ukrajinci najčešće koriste, onima kineskog proizvođača DJI.

- Oni su vešti i proizvode te posebne sisteme za ometanje. Zapravo, verujem da za tri, četiri meseca DJI neće biti upotrebljiv - kazao je 31-godišnji stručnjak za dronove Jaroslav.

Zbog toga ukrajinska vojska hitno traži zamenu za dronove. Jaroslav i Maksim, obojica iz Harkova, upoznali su se na stepenicama kancelarije za regrutaciju u danima nakon početka rata.

Ni jedan nije imao nikakvog vojnog iskustva, ali nakon što su svoje porodici preselili na sigurno zapadnije u zemlju, njih dvojica su primljena u ukrajinsku 63. brigadu, koja je leti delovala oko Mikolajeva na jugu, pre nego što su prebačeni u ratnu zonu oko Bahmuta u decembru i januaru.

"U ratu nema emocija"

Njihov tipičan dan u Bahmutu bi počinjao pre zore, a od njih bi se očekivalo da dronove dovedu na željene pozicije. Najčešće bi koristili “DJI mavic 3” kvadrokopter ili napredniji “DJI Matrice 30T”. Maksim tvrdi kako bi im bila potrebna i hrpa od 20 do 30 baterija jer je "zimi trajanje baterije oko pola sata".

Malo je reći da je posao u Bahmutu, poprištu najžešćih borbi u ratu, intenzivan. Maksim je opisao kako je izgledao sedmosatni ruski napad tokom kojeg su napadači dolazili "u talasima", pri čemu je ukrajinska vojska koristila informacije dobijene nadzorom iz vazduha kako bi ih zaustavila.

Zastrašujuće je i dehumanizujuće gledati nasilje i bacati bombe dole.

- Kad gledate filmove, mislite da sigurno nešto osećate kada ubijate ljude. Ali u ratu nema emocija, samo radiš ono što treba - rekao je Jaroslav. Ipak, obojica potvrđuju kako im nije bio dovoljan tronedeljni odmor od rata.

Kompanija DJI zabranila da se njeni dronovi koriste u ratu

Od operatera bespilotnih letelica traži se da sprovode izviđanje, nadziru neprijateljske napade ili traže ciljeve veće vrednosti kao što su artiljerijska oružja. - Imate samo nekoliko minuta da ih uhvatite i uništite - objašnjava Jaroslav. Oni takođe pomažu ukrajinskim artiljercima da precizno utvrde cilj, a povremeno koriste i naoružane dronove ako je potrebno.

Stotine ratnih videa snimljenih iz vazduha pokazuju vojnu sposobnost dronova. Obe strane koriste takve snimke za propagandu, a u ukrajinskoj vojsci je uobičajeno da brigade ili bataljoni imaju stručnjaka koji pomaže u proizvodnji takvog sadržaja.

Iako je kompanija DJI pre gotovo godinu dana zabranila da se njeni dronovi koriste u Ukrajini i Rusiji jer se "gnuša bilo kakve upotrebe dronova za nanošenje štete", u praksi velik broj dronova navedene kompanije kupuju donatori iz Evrope i SAD-a. Zatim ih šalju ukrajinskoj vojsci koja ih koristi za izviđanje, ali ih i modifikuje za nošenje granata.

Veliki problem predstavlja prijateljska vatra

Operateri dronova tvrde da DJI letelice postupno postaju manje efikasne zbog toga što ruske tehnike elektroničkog ratovanja smanjuju njihov domet. Odredi za bespilotne letelice na prvoj liniji mogu da pokrivaju samo nekoliko stotina metara, dok je pre njihov efektivni domet bio 10 ili 20 puta veći.


- Oni su vešti i proizvode te posebne sisteme za ometanje. Zapravo, verujem da za tri, četiri meseca DJI neće biti upotrebljiv - kazao je 31-godišnji stručnjak za dronove Jaroslav.

Blic preporučuje
"SMRVILI SU IH U PRAH" Širi se snimak napada u Bahmutu koji je sve PRENERAZIO: Ispalili su projektil, a onda je usledio oblak dima (VIDEO)
ZAŠTO JE BAHMUT TOLIKO VAŽAN PUTINU Grad na istoku Ukrajine na pragu da padne u ruske šake, a zbog ovoga SILNO ŽELI DA GA OSVOJI
Zbog toga ukrajinska vojska hitno traži zamenu za dronove. Jaroslav i Maksim, obojica iz Harkova, upoznali su se na stepenicama kancelarije za regrutaciju u danima nakon početka rata.

Ni jedan nije imao nikakvog vojnog iskustva, ali nakon što su svoje porodici preselili na sigurno zapadnije u zemlju, njih dvojica su primljena u ukrajinsku 63. brigadu, koja je leti delovala oko Mikolajeva na jugu, pre nego što su prebačeni u ratnu zonu oko Bahmuta u decembru i januaru.

Ukrajinska vojska u Bahmutu 26. martaFOTO: LIBKOS / TANJUG/AP
Ukrajinska vojska u Bahmutu 26. marta
"U ratu nema emocija"
Njihov tipičan dan u Bahmutu bi počinjao pre zore, a od njih bi se očekivalo da dronove dovedu na željene pozicije. Najčešće bi koristili “DJI mavic 3” kvadrokopter ili napredniji “DJI Matrice 30T”. Maksim tvrdi kako bi im bila potrebna i hrpa od 20 do 30 baterija jer je "zimi trajanje baterije oko pola sata".

Malo je reći da je posao u Bahmutu, poprištu najžešćih borbi u ratu, intenzivan. Maksim je opisao kako je izgledao sedmosatni ruski napad tokom kojeg su napadači dolazili "u talasima", pri čemu je ukrajinska vojska koristila informacije dobijene nadzorom iz vazduha kako bi ih zaustavila.

Zastrašujuće je i dehumanizujuće gledati nasilje i bacati bombe dole.

- Kad gledate filmove, mislite da sigurno nešto osećate kada ubijate ljude. Ali u ratu nema emocija, samo radiš ono što treba - rekao je Jaroslav. Ipak, obojica potvrđuju kako im nije bio dovoljan tronedeljni odmor od rata.

Bahmut je razrušen Foto: LIBKOS / TANJUG/AP
Bahmut je razrušen
Kompanija DJI zabranila da se njeni dronovi koriste u ratu
Od operatera bespilotnih letelica traži se da sprovode izviđanje, nadziru neprijateljske napade ili traže ciljeve veće vrednosti kao što su artiljerijska oružja. - Imate samo nekoliko minuta da ih uhvatite i uništite - objašnjava Jaroslav. Oni takođe pomažu ukrajinskim artiljercima da precizno utvrde cilj, a povremeno koriste i naoružane dronove ako je potrebno.

Stotine ratnih videa snimljenih iz vazduha pokazuju vojnu sposobnost dronova. Obe strane koriste takve snimke za propagandu, a u ukrajinskoj vojsci je uobičajeno da brigade ili bataljoni imaju stručnjaka koji pomaže u proizvodnji takvog sadržaja.

Iako je kompanija DJI pre gotovo godinu dana zabranila da se njeni dronovi koriste u Ukrajini i Rusiji jer se "gnuša bilo kakve upotrebe dronova za nanošenje štete", u praksi velik broj dronova navedene kompanije kupuju donatori iz Evrope i SAD-a. Zatim ih šalju ukrajinskoj vojsci koja ih koristi za izviđanje, ali ih i modifikuje za nošenje granata.

Veliki problem predstavlja prijateljska vatra
Operateri dronova tvrde da DJI letelice postupno postaju manje efikasne zbog toga što ruske tehnike elektroničkog ratovanja smanjuju njihov domet. Odredi za bespilotne letelice na prvoj liniji mogu da pokrivaju samo nekoliko stotina metara, dok je pre njihov efektivni domet bio 10 ili 20 puta veći.

- U Mikolajevu smo imali 15 kilometara da pokrijemo, a u Bahmutu samo 500 metara, a čak i tih 500 metara bilo je teško pokriti s dva drona - naglasio je Jaroslav. Dodaje kako je na južnom frontu u jesen bilo moguće preći 6 km iza linije fronta, dok u Bahmutu uspevaju da se probiju maksimalno 1 km iza linije fronta.

Borbeni gubici su takođe znatni, a poseban problem predstavlja i prijateljska vatra, budući da nervozna pešadija na zemlji zna da prisutnost drona koji lebdi na trenutak iznad može biti uvod u precizno nadolazeću artiljeriju. Ponekad dron ne izdrži ni dan, ponekad se može sačuvati i nekoliko meseci.

Ukrajinci razvijaju nove dronove

Operateri se smatraju ključnim metama. Maksim ima šrapnel u desnoj ruci od granate koja je pala blizu njega dok je bio na dužnosti. 38-godišnji Jevgen, još jedan operater koji je bio raspoređen u Bahmutu tokom tri zimska meseca, veruje da su dani DJI dronova na prvoj liniji odbrojani.

- Iskreno govoreći, za mene “mavics” već počinju da umiru. U decembru smo mogli da letimo 3 kilometara, tako da nismo radili s prve linije. Sada momci kažu da ne mogu da lete više od 500 metara - istakao je. Jevgen, koji je bio računarski programer pre rata, zbog toga je napustio prvu liniju kako bi pomogao u razvoju novih vrsta bespilotnih letelica.

Učestvuje u testiranju bespilotne letelice velikog dometa “windhover” s ukrajinskom vojskom. Radi se o jednom od mnogih projekata razvoja bespilotnih letelica koji se odvijaju širom zemlje. Jevgen predviđa da će zamena za DJI dronove biti kombinacija izviđačkih bespilotnih letelica većeg dometa, ali skupljih s fiksnim krilima, te kamikaza dronova, laganih jurišnih letelica velike brzine s pričvršćenim bombama.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da se nastavljaju žestoke borbe sa ruskim snagama oko Bahmuta i Avdijivke.

Ukrajinski generalštab navodi da ruske snage nastavljaju da glavne napore usmeravaju na izvođenje ofanzivnih operacija na pravcu Limana, Bahmuta, Avdijivke i Marinke, prenosi Interfaks Ukrajina.

Izvor
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 752« Reply #2 on: April 11, 2023, 08:40:58 pm »

Lanceti promenili rusku strategiju: MO Rusije kaže da je 45% NATO artiljerije, uključujući haubice M777, samostalno uništeno dronovima

Ruski dronovi kamikaze Lanset-3 uništili su skoro 45 odsto vučenih i samohodnih artiljerijskih topova iz Severnoatlantskog saveza (NATO) od početka rata u februaru 2022.

Ovo prvenstveno uključuje američku laku vučenu haubicu M777, poljske 155 mm Krab i američke samohodne topove M109 Paladin (SPG).
Ovo je prema izveštaju RIA Novosti koji je usledio nakon video-konferencije ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua sa visokim vojnim rukovodstvom Rusije 4. aprila. Oni su podelili zapanjujuće brojke o raznim artiljerijskim sistemima koje je Rusija uništila od početka ove godine.

Ovo je istaklo ulogu lutajuće municije (dronova kamikaza), koja je dramatično evoluirala od sukoba u Nagorno-Karabahu 2020. do rata u Ukrajini.

Takođe, ukrajinske trupe su pionirske koristile civilne i rekreativne dronove u vojne svrhe tako što su ih snabdevale eksplozivom i bacale na neprijateljske položaje.

Lanceti na artiljeriji M777 i M109 – cifre

Prema Šojguu, ruska vojska je od 1. januara 2023. uništila 59 artiljerijskih sistema M777, 13 SPG M109 Paladin, 14 lansera visoko pokretnih artiljerijskih raketnih sistema (HIMARS) američke proizvodnje i 30 SPG iz Poljske, Nemačke, Francuske i Češka. Koliko je od njih pogođeno lancetom ili drugim sredstvima, nije poznato.

Oni su, međutim, uništeni „i na borbenim položajima i u fazi transporta“, citirale su Šojgua neke Telegram grupe.

Jedna Telegram grupa, koja često objavljuje ažuriranja na bojnom polju i intervjuiše ruske vojnike zamagljenih lica, rekla je da je Lancet uništio 80% samohodnih topova M109 Paladin i 25% topova M777 od ukupnog broja uništenih takvih topova.

Nejasno je da li su te brojke s početka ove godine ili od februara 2022. godine, otkako je počeo rat. Objava je, međutim, podeljena u nekoliko grupa naklonjenih Rusiji na Fejsbuku i Telegramu.

Najviše publicitetnog materijala ruskog Ministarstva odbrane (MoD) sadrži snimak na kojem Lancet-3 pogađa M777 na nepoznatoj lokaciji. Ruske trupe se mogu videti kako sastavljaju dron na katapultnom bacaču pre nego što ga snimi drugi nadzemni UAV – verovatno Orlan-10 – i udara u M777.

Na snimku na Tviteru od 7. aprila se vidi kako drugi Lancet udara pozadi u M109 Paladin dok je vozilo jurilo ispred. Čini se, međutim, da ne uništava sistem, a samo je jaka vatra vidljiva na njegovom zadnjem delu, između motora i kupole.

Međutim, drugi snimak, za koji se tvrdi da je iz Bakhmuta, prikazuje M109 zahvaćen jakom vatrom i masivnom eksplozijom nakon što ga je Lancet-3 udario sa strane.

Kamikaze dronovi su budućnost

Oružane snage Ukrajine (VSU) su uspešno počele da gađaju tanko razvučene ruske linije snabdevanja, čineći trajnu borbu neodrživom, što je primoralo Rusiju da se povuče na zapadnu stranu reke Dnjepar u Hersonu u novembru 2022.

Rusija je tada prešla na upotrebu dronova Lancet-3 (kamikaze ili samoubilačke bespilotne letelice) kako bi eliminisala potrebu za dalekometnim topovima, raketnom artiljerijom i linijama snabdevanja koje ih napajaju.

Komplikacije sa artiljerijom nisu bile samo sa njihovim linijama snabdevanja, već i sa proizvodnjom njihove municije, kao što su SAD iskusile kada su smanjile svoje zalihe od 155 mm granata u potrazi za snabdevanjem Ukrajine.

Oružane snage Ukrajine (VSU) ispaljuju su oko 11.000 granata za samo nekoliko dana – količinu koju je američka odbrambena industrija mogla proizvesti samo za mesec dana. Rusija, takođe, nije mogla da izbegne ove industrijske hirovite.

Krajem februara, administrativni problemi unutar ruskog MO takođe su izazvali nesuglasice sa Vagnerovom privatnom vojnom kompanijom (PMC), čiji se načelnik Jevgenij Prigožin žalio da njegovi borci ne dobijaju 80 odsto municije koju su tražili, dok je ruska vojska bila imaju prioritet nad njima.

Kasnije su ga citirali u mnogim Telegram grupama, koje su ga parafrazirale rekavši da je neophodno masovno proizvoditi „šok dronove“ za „efikasniju protivbaterijsku borbu“ protiv ukrajinske artiljerije. Apel je odjeknuo među mnogim ruskim odbrambenim blogerima, koji su takođe pozvali na povećanje proizvodnje jednosmerne municije i naoružavanje svih jedinica takvim sistemima.

Prelazak sa artiljerijskih duela

U samoj Rusiji, osim dramatične galvanizacije industrije i akademske zajednice da postanu moć dronova, kao što se vidi na hakatonima, seminarima i naporima za indigenizaciju komponenti, pilotiranje dronova se pojavljuje kao tražena trgovina.
Ruske jedinice se opremaju specijalizovanom obukom za upravljanje bespilotnim letelicama (UAV) za komercijalne, civilne i specijalizovane vojne svrhe.
Ali otprilike u to vreme, Lancet je evoluirao kada je RIA Novosti objavila modernizovanu verziju sa novim elektro-optički sistemom i poboljšanim softverom koji poboljšava kontrolu leta.

-Takođe je dobio snažniju bojevu glavu, koja omogućava pouzdano gađanje haubica, tenkova, oklopnih vozila, radara, sistema protivvazdušne odbrane i neprijateljske ljudske snage, dodaje se u izveštaju. Bespilotna letelica sada dolazi sa tri tipa bojevih glava – kumulativnim, visokoeksplozivnim fragmentiranim i termostatskim.

Bilo je nekoliko slučajeva zabeleženih od strane bespilotnih letelica iznad koji lete iznad drona i koji pokazuju nesposobnost Lanceta-3 da uništi tenk ili samohodni top (SPG).

Međutim, u izveštaju RIA Novosti se napominje da protivbaterijska borba sada skoro isključivo uključuje samo lutajuću municiju Lancet-3 koja deluje u skladu sa izviđačkim bespilotnim letelicama. Napadi protiv baterija ciljaju neprijateljsku artiljeriju korigovanjem putanje granata iz ispaljenih topova.

Ranije su ručni proračuni od strane oficira izviđača koordinirali planove artiljerijske vatre i protivbaterijske vatre. U Ukrajini, i Rusija i Ukrajina su bili pioniri u korišćenju redovnih komercijalno dostupnih dronova kao što su kineski DJI za izviđanje, osnovni nadzor bojnog polja i usmeravanje i korekciju artiljerijske vatre.
Ali čini se da protivbaterijska vatra u ruskoj vojnoj praksi uključuje samo dronove.

-Ruske trupe vode protivbaterijske borbe u okviru specijalne operacije koristeći izviđačko-udarni krug, koji može uključivati izviđačke bespilotne letelice različitih tipova, zemaljske zvučne, radarske i zvučno-termalne artiljerijske izviđačke sisteme, zemaljske izviđače i direktno bespilotne letelice kamikaze kao sredstvo uništenja, dodaje se u izveštaju RIA.

Ovo, dakle, štedi artiljerijsku municiju za udare na jezgro bojnog polja, a ne za borbu protiv neprijateljskih topova, što utiče na niz logističkih i transportnih pogodnosti.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 248886_lancet-3_f.jpg (65.21 KB, 906x513 - viewed 3 times.)
« Last Edit: April 12, 2023, 12:16:58 am by Kubovac » Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 752« Reply #3 on: May 07, 2023, 01:01:50 pm »

Na društvenim mrežama pojavila se nova "serija" snimaka pogađanja raznih ukrajinskih borbenih sistema sa ruskim kamikaza-dronovima tipa Lancet.

Pa se tako, od sistema PVO, mogu pronaći video materijali i fotografije pogođenih raketnih sistema PVO Osa-AKM,Strela-10, HVM Stormer,  sistema radio-elektronske borbe Bukovel-AD, ali po prvi put i američkog lakog raketnog sistema Avenger.

Na snimku pogađanja raketnog sistema PVO Strela-10, čini se da su vojnici čuli približavanje drona-kamikaze i počeli su da beže u zaklon. Ipak, jedan vojnik se, kako se čini, vratio da sa kabine vozila uzme nešto od svoje opreme. Pitanje je da li ga je ova odluka skupo koštala.Na drugom snimku vidimo pogađanje raketnog sistema PVO Osa-AKM. Oruđe je, kako vidimo, sakriveno između objekata u naselju, ali ga je dron ipak pronašao.Na trećem snimku u ovoj objavi vidimo pogađanje britanskog lakog raketnog sistema PVO HVM Stormer. Kaže se da je oruđe uništeno na "južnom ratištu".I na poslednjem snimku, pogađanje američkog lakog raketnog sistema PVO Avenger. Ovo je prvi potvrđeni gubitak ovih kompleksa nakon njihovog prebacivanja u Kijev i, po svemu sudeći, prvi pravi borbeni gubitak od kada je Avenger stavljen u upotrebu u američkoj vojsci pre više od 30 godina. Oruđe je pogođeno u reonu Ugledara.Logged
Duki
Prijatelj foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 645« Reply #4 on: May 07, 2023, 03:16:24 pm »

Svaki put kad gledam snimke koji nisu iz borbi u gradovima, kao da gledam jednu istu livadu. Ukrštaju se dva kolska puta pod uglom od 90 stepeni i tu oko je neko rastinje paralelno sa putem.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 752« Reply #5 on: May 07, 2023, 04:08:20 pm »

Svaki put kad gledam snimke koji nisu iz borbi u gradovima, kao da gledam jednu istu livadu. Ukrštaju se dva kolska puta pod uglom od 90 stepeni i tu oko je neko rastinje paralelno sa putem.

Malo je nerazumno da često viđamo (sa obe strane) da lake mobilne sisteme poput Ose, Tora, Strele-10 ili sada i Stormera i Avengera, često postavljaju ili na ulicu (put, drum) ili pak tek malo siđu s puta na livadu ili uz kakav manji žbun ili sl. Logika bi nalagala da siđu s puta malo dublje i onda da, uz mere maskiranja (onoliko koliko to ne smeta odnosno ne produžava značajno vreme manevra sa položaja) koriste prirodne zaklone ili čak i infrastrukturne zaklone (ako takvi postoje van puteva).

Iskustvo 99-te je pokazalo da nije dobro da se oruđu tipa Osa ili Strela-10 ili u našem iskustvu bateriji Kub, da zona odgovornosti od 360 stepeni. To jednostavno nije pravilna taktika upotrebe ovih sistema, pogotovo kada rade van integrisanog sistema PVO, znači uz "ad hoc" komunikaciju sa komandom o približnoj najavi ciljeva.

Dakle, rad van puteva, korišćenje prirodnih i veštačkih zaklona (uz ocenu potrebe i načina maskiranja), sektorski rad, sopstveno vizuelno obezbeđenje i osmatranje uz vezu sa komandom  i spremnost na brz manevar.  Ni to nije, naravno, u eri bespilotnih letelica i dronova nikakav "garant" uspeha i preživljavanja, ali svakako se šanse za preživljavanje povećavaju, a za neprijateljsko otkrivanje i precizno dejstvo - smanjuju....
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 297


« Reply #6 on: May 08, 2023, 06:44:08 pm »

На доњим снимцима, али и ранијим који су постављани а које сам и сам нашалазио, уочљиво је да посаде средстава које погађају "Лансети", непосредно пре удара почињу да беже. То значи да они једно 4-5 секунди пре удара виде или чују (што је вероватније) лет БПЛ па реагују. Не знам кака звук прозводе "Лансети" али највероватније нису превише бучни (за разлику од "Герана" који врече за све паре) до пред моменат кад крену у обрушавање.
Logged
Boro Prodanic
Global moderator u penziji
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 13 052


« Reply #7 on: May 08, 2023, 07:48:26 pm »

Verujem da posade čuju dronove - sećam se kako su se 1999. bespilotne letelice čule gotovo kao traktorski motori. Možda ne čuju jedino ako radi pogonski motor nanišanjene mete.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 752« Reply #8 on: May 10, 2023, 11:38:09 am »

NYT: Ručno rađeni, jeftini i ubojiti dronovi ključni za Ukrajinu

Boreći se protiv bolje opremljenih Rusa, ukrajinske snage prilagođavaju dronove tako da mogu nositi eksplozive, pretvarajući ih na taj način u smrtonosno oružje, piše New York Times.

Zujeći poput ogromnog komarca, mali dron podignut s farme u istočnoj Ukrajini lebdio je neko vrijeme, a zatim odjurio prema ruskim položijama u blizini borbama opustošenog grada Bahmuta.

“Prijatelji, idemo”, rekao je pilot, vojnik Jevhen, džojstikom upravljajući letjelicom i eksplozivom koji je nosila.

Sastavljeni od komercijalnih dronova, računarske i opreme za igrice, ručno izrađeni dronovi poput ovog postali su jedna od najsmrtonosnijih i najraširenijih inovacija tokom rata u Ukrajini, piše Andrew E. Kramer u članku objavljenom u New York Timesu.

Duž prve linije fronta, dronovi proširuju domet vojnika koji mogu upravljati njima s vrhunskom preciznošću u cilju ispuštanja ručnih granata u neprijateljske rovove ili bunkere. Najlakše je napraviti dronove kamikaze, a hiljade vojnika s obje strane sada ima iskustvo u njihovoj izradi od uobičajeno dostupnih dijelova – iako Ukrajinci kažu da koriste takvo oružje češće nego njihovi ruski protivnici.

Ove male letjelice aktivno se koriste na ratištu još od prošle jeseni, mnogo prije nego je Rusija u srijedu rekla da su dvije eksplozije iznad Kremlja zapravo napad dronom. Kijev i Moskva međusobno se optužuju za incident, a ako su napadački dronovi zaista letjeli iznad zidina Kremlja nejasno je koje su vrste bile, kakav su domet imali ili ko je odgovoran.

Prilagođavanje komercijalnih letjelica

Godinama su Sjedinjene Američke Države u Iraku i Afganistanu raspoređivale dronove Predator i Reaper koji koštaju desetine miliona dolara po komadu, a koji se nakon ispaljivanja projektila mogu vratiti u svoje baze. Ukrajina je, suprotno tome, male komercijalne letjelice koje su široko dostupne prilagodila za izviđanje artiljerijskih meta i bacanje granata.

Eksplozivni dronovi pripadaju klasi oružja poznatoj kao lebdeća municija, jer mogu kružiti ili lebdjeti prije nego što su ispaljene na metu.

Rusija proizvodi dronove kamikaze za vojnu upotrebu, Lancer, a uveliko koristi i dronove Shahed koje je kupila od Irana. SAD je opskrbio ukrajinsku vojsku Switchbladeom, namjenskom lebdećom municijom.

Takve industrijski izrađene letjlice imaju veće domete, a neke imaju i veću nosivost od oružja domaće proizvodnje koje se koristi u Ukrajini. Ali Switchblade, kao i Shahed, često navigira prema unaprijed programiranim ciljevima, zbog čega ukrajinski vojnici kažu da je ovaj sistem manje učinkovit od njihovih ručno izrađenih alternativa.

‘Ogroman potencijal’

Vojnici i civilni volonteri izrađuju ih u gražama, eksperimentišu s 3-D printanim materijalima, eksplozivima i prilagođenim softverom kako bi pokušali izbjeći ruske elektroničke kontramjere.

Neki dronovi koje su proizveli mogu bacati bombe koje su dovoljno velike da unište oklopna vozila i koji mogu biti ponovo upotrijebljeni, a koštaju čak 20.000 dolara.

Manji, uobičajeniji samouništavajući dronovi poput onog kojim upravlja vojnik Jevhen, koštaju nekoliko stotina dolara. Izrađeni su od nekoliko vrsta komercijalnih bespilotnih letjelica, obično modela kineske kompanije DJI, s eksplozivom koji je za nju pričvršćen vezicama ili trakom. Riječ je o oružju za jednu upotrebu koje se ne može čak sigurno ni prizemljiti.

“Vidim ogroman potencijal ovog oružja u rovovskim borbama koje dominiraju u ovom ratu”, rekao je Kiril Veres, komandir ukrajinske brigade stacionirane blizu Severseka, sjverno od Bahmuta. “Bilo koja oprema može biti pogođena na mjestu na kojem neprijatelj misli da je sto posto siguran.”

‘Asimetrično ratovanje’

Jeftini dron koji uništava daleko skuplji oklopni transporter upečatljiv je primjer asimetričnog ratovanja, koje se koristi za prevladavanje tehnološke ili brojčane prednosti neprijatelja. Uprkos prilivu zapadnog oružja, ukrajinske snage i dalje su manje naoružane nego Rusi.

“Ukrajinska vojska trebala bi koristiti neobična, asimetrična sredstva ratovanja”, rekao je Serhej Hrabski, penzionisani vojni pukovnik i komentator rata za ukrajinske medije.

On je povukao paralelu sa bombama na cesti koje su koristili pobunjenici u Iraku i Afganistanu. Ukrajina, rekao je pukovnik Harbski, koristi “improvizovane dronove kamikaze”.

Dodao je da “umijeće ratovanja nije statično”.

Iskustvo dizanja ovog tipa drona je poput igranja veoma stresne videoigre. Daleko od toga da misija nije rizična za pilote. Kratak domet drona koji nosi eksplozivni teret znači da piloti moraju dizati dron na ili u blizini prve linije fronta, gdje su izloženi artiljeriji i snajperima.

Ipak, dronovi su smrtonosno učinkoviti. Ukrajinska vojska objavila je na desetine videozapisa koje su dronovi snimili dok su se s razornom preciznošću obrušavali na mete.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* dron_reuters-1683562836.jpg (87.32 KB, 770x513 - viewed 1 times.)
Logged
Milan (longtrip)
Prijatelj foruma
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 986« Reply #9 on: May 10, 2023, 11:47:45 am »

На доњим снимцима, али и ранијим који су постављани а које сам и сам нашалазио, уочљиво је да посаде средстава које погађају "Лансети", непосредно пре удара почињу да беже. То значи да они једно 4-5 секунди пре удара виде или чују (што је вероватније) лет БПЛ па реагују. Не знам кака звук прозводе "Лансети" али највероватније нису превише бучни (за разлику од "Герана" који врече за све паре) до пред моменат кад крену у обрушавање.

Za "Lancet" je dosta dobro opisano ovde sa ilustracijama ( ako nisi već video) . Lako je tekst iz pdf-a prebaciti u online prevodilac.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 21 297


« Reply #10 on: May 10, 2023, 06:14:27 pm »

Једно је опис у тексту друго је када се то сними уживо па онда чује. Оно, онима који су гађани није до снимања... За "Геране" има снимака јер су велики, уочљиви и баш се добро чују далеко пре него ударе у циљ..
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.054 seconds with 22 queries.