PALUBA
March 22, 2023, 09:20:15 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Rad jedinica veze u ratnim uslovima  (Read 5125 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 048« on: December 04, 2022, 02:01:47 pm »

Vezisti Ruske vojske su evakuisali ranjene kolege pod jakom vatrom militanata

Tokom postavljanja antene, položaj ruskih vezista-signalista bio je podvrgnut minobacačkoj vatri ukrajinskih militanata. Poručnik Dinar Saljahutdinov je, uprkos zadobijenom potresu mozga, zajedno sa starijim vodnikom Timurom Motočenkovim, koji je ranjen u ruku, organizovao evakuaciju ranjenih kolega na bezbedno mesto.

Konsolidovana posada pod komandom poručnika Saljahutdinova, zajedno sa posadom starijeg vodnika Motočenkova, dobila je zadatak da razmesti kompleks satelitske veze u cilju obezbeđenja veze za istureno komandno mesto sa ruskim jedinicama koje izvršavaju zadatke na liniji dodira.

Usled eksplozije jedne od granata, povređen je deo kombinovane posade. Nakon ukazivanja prve pomoći, povređeni signalisti su pod neprijateljskom vatrom rasporedili i prilagodili komunikacionu opremu. Nesebične i profesionalne akcije poručnika Dinara Saljahutdinova i starijeg vodnika Timura Motočenkova omogućile su da se zadatak izvrši i spasu životi ruskih vojnika.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* RIA Signalisti.jpg (94.67 KB, 900x506 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 048« Reply #1 on: January 13, 2023, 01:15:16 pm »

Jedan od glavnih ciljeva neprijateljske DIG: snimak rada vojnih vezista-signalista u zoni SVO

Delujući u sastavu operativnih grupa, vezisti-signalisti prvi prelaze u nove oblasti baziranja kako bi organizovali rad kanala za prenos podataka i sistema upravljanja jedinicama.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije objavilo je snimak borbenog rada jedinica veze Centralnog vojnog okruga (CVO) u zoni specijalne vojne operacije.

Tokom specijalne operacije vojni signalisti prate borbene jedinice duž cele linije dodira. Delujući u sastavu operativnih grupa, oni prvi prelaze u nove bazne oblasti u cilju organizovanja rada kanala za prenos podataka i sistema upravljanja jedinicama. Takvi sistemi su među najvišim ciljevima za artiljeriju i diverzantsko-izviđačke grupe (DIG) ukrajinskih nacionalista.

„Mašina je u stanju da komunicira i sa starim i sa novim komunikacionim mašinama. Uloga ove stanice je da obezbedi i organizuje komunikaciju između komande i trupa, kao i pojedinih jedinica. Svaki put nakon promene mesta, obavezno moram da maskiram vozilo da bih ga obezbedio, drugo je da organizujem komunikaciju i treće je da spasem opremu i živote“, rekao je komandir odeljenja sa pozivnim znakom "Neva".

A šef radio-relejne stanice sa pozivnim znakom "Nemac" primetio je pouzdanost komunikacionog vozila, kao i upravljivost i sposobnost kretanja vozila.
Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 048« Reply #2 on: January 26, 2023, 04:15:57 pm »

Komunikaciju za borce u zoni specijalne operacije obezbeđuje R-166 Artek

Ovaj radio-komunikacioni kompleks za rusku vojsku razvio je Koncern Sozvezdie, koji je deo holdinga Ruselektronika Rosteh

Kratkotalasna radio komunikacija u mirnodopskim uslovima, zbog svoje male brzine, uglavnom se koristi za rezervna opcija glavnih vrsta komunikacija - žičane, radio relejne i optičke. Međutim, u vođenju neprijateljstava dobija posebnu važnost, jer ostaje jedino sredstvo komunikacije na velikim udaljenostima.

Kompleks obezbeđuje automatski i automatizovani prenos podataka, telefonskih i telegrafskih informacija u uslovima nenamernog i namernog ometanja na udaljenostima do 4 hiljade km (terenski radio centar) i do 8 hiljada km (stacionarni radio centri).

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.06 seconds with 22 queries.