PALUBA
June 15, 2024, 11:29:45 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik foruma PALUBA.Info
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Indijska modernizacija BMP-2 - projekat "BMP Sarath" u razvoju  (Read 935 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 068« on: December 14, 2022, 08:02:24 pm »

Sa raketom i dronom: indijski projekat modernizacije BMP-2 Sarath

Projektom je predviđeno očuvanje regularne karoserije i šasije sa svom opremom. Pored toga, koristi se postojeća topovsko-mitraljeska kupola. Istovremeno, novi instrumenti i oružje se montiraju unutar i izvan borbenog odeljka. Na kupoli se pojavljuju novi nišani, kao i lanseri za raketni sistem Spike-LR i municiju PALM-120.

Vozne karakteristike dobijenog BMP-a ostaju na nivou baznog. Nisu se promenile ni dimenzije, raspored i kapacitet trupa. Posada je, kao i ranije, unutar trupa iu borbenom odeljenju. Radna mesta su ažurirana kako bi se prilagodila novom oružju.

Saopšteno je da nakon takve nadogradnje, Sarath BMP povećava svoje karakteristike i dobija nove mogućnosti. Dakle, novi nišani povećavaju domet osmatranja i gađanja. Raketa Spike-LR  omogućava napad na ciljeve na udaljenosti do 5,5 km, a kompleks PALM-120 ima domet od najmanje 60 km.

Tokom modernizacije borbenog vozila pešadije BMP-2, ono je zadržalo standardno oružje sa cevima. Automatski top 2A42 kalibra 30 mm i mitraljez PKT kalibra 7,62 mm postavljeni su na zajednički pokretni nosač. Takvo oružje je sposobno da pogodi pešadiju na dometima do 3-4 km i da se bori sa lako oklopnim ciljevima na udaljenostima ne većim od 1-1,5 km.

Na levoj strani kupole pojavili su se nosači za ugradnju transportnog i lansirnog kontejnera sa vođenom raketom Spike-LR. Sudeći po dizajnu ovih uređaja, u spremljenom položaju TPK se nalazi horizontalno, a pre bitke je podignut pod uglom prema horizontu i fiksiran. Ne postoje mehanizmi za vertikalno nišanjenje. Zanimljivo je da komplet za dejstvo uključuje samo jednu raketu.

Sudeći po deklarisanim karakteristikama, koristi se raketa modifikacije Spike-LR II. Ovaj proizvod je dugačak 1,2 m i prečnik 130 mm sa težinom od 14 kg. Raketa je opremljena motorom na čvrsto gorivo, koji obezbeđuje brzinu ne veću od 180 m/s i domet od 5,5 km. Za navođenje se koristi infracrvena glava, inercijalni navigacioni sistem ili daljinski upravljač sa razmenom podataka preko optičkog kabla. Raketa nosi tandem HEAT bojevu glavu ili visoko-eksplozivno fragmentaciono punjenje.

Desno od kupole nalazi se lanser lojtering municije. Napravljen je u obliku cevi sa dodatnim uređajima, čvrsto pričvršćenim pod uglom u odnosu na horizont, i generalno je sličan instalaciji za rakete Spike. Jedinica je dizajnirana za proizvod PALM-120. Ovo je lokalizovana verzija izraelske bespilotne letelice UVision Hero-120, proizvedene u Indiji od strane zajedničkog preduzeća AVision.

PALM-120 je sklopiva bespilotna letelica X-wing sa lansirnom težinom od 14 kg. Opremljena je električnim pogonskim sistemom koji omogućava da ostane u vazduhu najmanje 60 minuta i leti na udaljenosti do 60 km. Postoji video kamera za izviđanje i traženje ciljeva. Na pronađeni predmet utiče bojeva glava od 4,5 kg.

Na krovu kupole nakon modernizacije nalaze se dva višekanalna nišana, verovatno takođe proizvedena u Izraelu. U sredini krova, iza topovskog nosača, nalazi se pokretni nosač sa još jednim uređajem nejasne namene. Sistemi za upravljanje vatrom, kao i poslovi nišandžije i komandira, pretrpeli su veliku nadogradnju.

Različite modifikacije BMP-1/2 nose ovo ili ono raketno oružje. Novi indijski projekat podrazumeva korišćenje savremenog kompleksa Spike-LR II. Njegove rakete pokazuju prilično visok domet i snagu, a pored toga imaju i nekoliko načina navođenja. Takvo oružje će i dalje omogućiti IFV-ima da se bore protiv oklopnih vozila i utvrđenih objekata, ali će i povećati efikasnost ovog procesa.

Od posebnog interesa je uvođenje lojtering municije PALM-120. Uz njegovu pomoć, BMP može da vrši izviđanje okoline, i to dugo vremena i na velikoj udaljenosti od svog položaja. Takođe, bespilotna letelica je udarno oruđe i u ovom svojstvu, barem, nije inferiorna u odnosu na Spike.

Dakle, novi projekat modernizacije ima nekoliko prednosti odjednom. Zahvaljujući novim alatima i sistemima, bilo je moguće povećati mogući domet osmatranja i otkrivanja ciljeva, kao i daljinu napada identifikovanih objekata. Istovremeno, očuvano je i staro mitraljesko i topovsko naoružanje koje je optimalno za gađanje određenih ciljeva na manjim udaljenostima.

Međutim, možete pronaći i nedostatke. Na primer, lanseri nose samo jednu raketu i jedan dron. Nejasno je da li ima mesta za dodatne proizvode na mašini. U ovom slučaju, da biste dopunili, moraćete da izađete van zaštite oklopnog vozila. Pored toga, novo oružje, zbog svoje specifičnosti, povećava opterećenje strelca. Konkretno, nije poznato da li će operater moći istovremeno i efikasno da koristi nekoliko sistema.

Sa tehničke tačke gledišta, novi projekat modernizacije BMP Sarath je od posebnog interesa. Postojeća mašina je opremljena savremenim uređajima, što joj je dalo nove mogućnosti – i očigledne prednosti u odnosu na opremu bez takvog paketa za nadogradnju. Međutim, dalja sudbina projekta zavisi ne samo od tehničkih karakteristika, već i od planova potencijalnih kupaca.

Prema poznatim podacima, indijska vojska trenutno ima najmanje 2200-2400 licenciranih sklopova BMP-2. U teoriji, svi se mogu nadograditi i dobiti "Spike" ili PALM-120. Ne zna se da li će indijska vojska iskoristiti ovu priliku da unapredi svoj vozni park oklopnih vozila. Svoje mišljenje o novom projektu još nije saopštila.

Sarath BMP:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Projektili Spike:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Lojtering municija Hero (deo sistema PALM-120):

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

BMP-2 Indijske vojske, 2018. godina:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Sarath 1.jpg (50.74 KB, 800x389 - viewed 1 times.)

* Sarath 2.jpg (44.26 KB, 800x389 - viewed 1 times.)

* Sarath 3.jpg (35.26 KB, 800x389 - viewed 1 times.)

* Sarath 3.1.jpg (113.78 KB, 800x599 - viewed 0 times.)

* Sarath 4.jpg (60.37 KB, 800x600 - viewed 0 times.)

* BMP indijske vojske.jpg (60.67 KB, 800x533 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 22 queries.