PALUBA
December 08, 2023, 06:57:13 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mailom na kubovac@paluba.info ili brok@paluba.info
 
   Home   Help Login Register  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Kompleks za hemijsko izviđanje KDHR-1N "Dal"  (Read 367 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 558« on: September 26, 2022, 07:54:41 pm »

Ruski KDHR-1N „Dal“: svevideće lasersko oko hemijskog izviđanja

Uvod

Jedinice za hemijsko izviđanje imaju specifičnog neprijatelja – otrovne materije – ali su im potrebna i tehnička sredstva koja mogu da „vide“ otrov mnogo pre nego što prijateljske trupe uđu u zonu njegovog uništenja. Jedno od ovih oruđa bio je kompleks za hemijsko izviđanje velikog dometa KDHR-1N Dal, koji se do danas smatra jedinstvenim ruskim razvojem.

Na nekom delu fronta neprijatelj je upotrebio hemijsko oružje. Da biste odredili vrstu "hemije" i granice zahvaćene oblasti, potrebno je da odete direktno na zahvaćeno područje i uzmete mnogo uzoraka vazduha i tla - desetine, a moguće i stotine uzoraka. Istovremeno, na mapi i dalje neće biti moguće ocrtati tačne konture infekcije. Samo približno. A onda te koordinate treba preneti u višu komandu, što takođe traje neko vreme.

A ako neprijatelj sprovodi intenzivno granatiranje područja gde rade jedinice ABHO? Generalno, može se ispostaviti da uopšte neće biti vremena za izviđanje.

Takođe je vredno napomenuti da oprema koja je bila u zoni upotrebe hemijskog oružja zahteva obavezne mere degazacije - čišćenje od ostataka otrova koji se nataložio na telu, šasiji i drugim elementima mašine.

S obzirom na gore navedeno, pojavljuje se ne baš prijatna slika, koja je, međutim, tipična za hemijske izviđačke trupe gotovo svake zemlje. Ako želite da izmerite razmere infekcije i njenu vrstu: idite na mesto, nemojte biti pod vatrom, a zatim ne zaboravite da operete vozila.

Da li je moguće napraviti sistem tako da se ne traži direktan kontakt sa toksičnim materijama? Odgovor je dat u moskovskom NPO "Astrofizika".

Od druge polovine 80-ih godina u ovom istraživačko-proizvodnom udruženju se obavlja mukotrpan rad na temi daljinske detekcije različitih hemijskih jedinjenja. Do tada su stručnjaci ovog naučnog centra stekli bogato iskustvo u razvoju i upotrebi laserskih sistema za različite namene, posebno vojne.

Metod koji su ovi stručnjaci predložili za otkrivanje i identifikaciju hemikalija koje lebde u blizini površine tla bio je zasnovan na spektralnoj analizi, koja se široko koristi kako u svetskim granama nauke, tako i u astrofizici, nauci koja proučava svemir.

Do danas su akumulirane ogromne količine podataka o hemijskom sastavu zvezda, koji nam sa relativno visokom tačnošću mogu reći o odnosu pojedinih hemijskih elemenata u nebeskom telu.

Da bi se utvrdilo od čega se sastoji zvezda koja se nalazi hiljadama svetlosnih godina od Zemlje, koristi se spektralna analiza - podela njenog zračenja (vidljivog i nevidljivog) na spektre, koji već daju predstavu o sadržaju određenih stanovnika periodni sistem tamo.

Ali otrovni aerosoli ne sijaju i ne emituju ništa. Kako to uraditi u ovom slučaju?

Ovde dolazi u pomoć lasersko zračenje, koje deluje kao pozadinsko osvetljenje na velikoj udaljenosti. Zračivši desetine različitih uobičajenih tipova hemijskog oružja laserom, inženjeri astrofizike su uspeli da sastave veliku bazu podataka njihovog spektralnog sastava. Ostalo je samo da se napravi mobilna instalacija koja bi se mogla koristiti u stvarnoj borbenoj situaciji.

KDHR-1N Dal

Kao osnova za novu mašinu, koja je dobila oznaku KDHR-1N „Dal“, bila je izdužena šasija transportera MT-LB - MT-LBu. Izbor ove mašine bio je zbog nekoliko faktora odjednom: dobro razvijene proizvodnje, prilično dobre pokretljivosti sa mogućnošću ubrzanja do 40–60 km / h i plovnosti, što je omogućilo savladavanje vodenih prepreka. Pored toga, postojao je otporan na metke / anti-fragmentacioni oklop, koji bi mogao biti od koristi u borbenoj situaciji.

Ali možda najviše pažnje privlači kupola sa kružnom rotacijom, koji se nalazi bliže zadnjem delu guseničarske šasije. Napravljen je u obliku pravougaonika sa zakošenim čeonim delom, upada u oči obiljem optike i emitera.

Ako kupolu pogledate sa njenog čeonog dela, u gornjem levom uglu možete videti televizijski nišan, koji posada koristi za praćenje područja i otkrivanje vidljivih hemijskih aerosola.

Za kontinuirano sondiranje površinskih slojeva atmosfere, mašina koristi kvantni (laserski) emiter instaliran u donjem desnom delu kupole. Prijem i tumačenje spektra, ako je laser ušao u oblak otrovnih materija, obavljaju dva optička prijemnika sa sočivima velikog prečnika. Mogućnosti emitera omogućavaju vam da "dešifrujete" sastav vazduha u opsegu vidljivosti horizonta, odnosno oko 5 kilometara.

Nakon što komandir KDHR-1N dobije informaciju o upotrebi oružja za masovno uništenje od strane neprijatelja, vozilo napreduje ka sumnjivom području zaraze. Potraga za aerosolima se vrši sondažnim laserskim zrakom rotacijom kupole brzinom do 6 stepeni u sekundi – skoro kao lokator.

Kada se otkrije otrov, sistem računara na vozilu automatski analizira njegov spektar i, upoređujući ga sa podacima "unešenim" u memoriju, daje informacije o sastavu raspršene supstance. Takođe, ugrađeni daljinomer vam omogućava da procenite veličinu kontaminiranog područja sa tačnošću do 30 metara, što je jednostavno nemoguće postići tradicionalnom metodom merenja.

Nakon što se utvrdi vrsta "hemije" i oblast zaraze, mašina automatski postavlja koordinate opasne zone na mapu, koje se potom mogu preneti na višu komandu ili susedne jedinice.

Ali može se desiti da jaka prašina ili dim u oblasti koja se proučava neće dozvoliti upotrebu laserskog emitera. Za takav slučaj, KDHR-1N je opremljen klasičnim uređajima za uzorkovanje, uključujući i radiometar, i radiće na starinski način - sa zaustavljanjem u epicentru.

Ova jedinstvena mašina puštena je u upotrebu 1988. godine, iako je, prema nekim izvorima, njena mala proizvodnja - u količini od desetak jedinica - počela 1990. godine. Ipak, nisu mogli da uspostave masovnu proizvodnju: nedostatak novca je sprečen u pozadini raspada SSSR-a, a hemijsko oružje, kao značajna potencijalna pretnja, više nije razmatrano.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* KDHR-1N sl.1.jpg (140.66 KB, 900x596 - viewed 0 times.)

* KDHR-1N sl. 2.jpg (128.48 KB, 1280x648 - viewed 0 times.)

* KDHR-1N sl. 3.jpg (45.07 KB, 690x410 - viewed 0 times.)

* KDHR-1N sl. 4.jpg (64.82 KB, 567x564 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.018 seconds with 23 queries.