PALUBA
March 29, 2023, 07:41:55 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš glob. mod. Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sistem ometanja BPL "Serp-VS"  (Read 834 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 116« on: December 22, 2022, 05:24:09 pm »

„Srpom” na dronove

Ruselektronika je isporučila prvu seriju novih odbrambenih sistema protiv bespilotnih letelica "Serp-VS" za zaštitu naftnih i energetskih postrojenja

Sistem je stvoren za borbu protiv malih dronova i radi bez ljudske intervencije, štiteći ne samo stacionarne, već i pokretne objekte. Programeri tvrde da je korišćenjem nekoliko ovih sistema moguće uspostaviti pouzdanu zaštitu za veliku i proširenu infrastrukturu.

Snaga predajnika je 150W, „Serp-VS“ može da neutrališe mete na udaljenosti do 3 km. Sistem vam omogućava delovanje u prostoru od 360 stepeni u horizontalnoj ravni i od -10 do +80 stepeni u vertikalnoj.

Sistem vam omogućava da razbijete kanal kroz koji se upravlja dronom, onemogućite njegovu navigacionu opremu, poremetite orijentaciju BPL u prostoru i sprečite operatera da izvrši zadatak.
 
Serp-VS neutrališe GPS, GLONASS, Beidou signale (u L1, L2, L5 opsezima) i razbija upravljanje dronovima preko Wi-Fi. Kreiranje sistema je izvršio Istraživački institut „Vektor“, koji snabdeva i instalira „Serp-VS”. Saopštenje je prokomentarisao Andrej Sorokin, zamenik generalnog direktora za razvoj poslovanja Istraživačkog instituta Vektor:

„Razvoj bespilotnih letelica doveo je do toga da su male amaterske bespilotne letelice aktivno korišćene za industrijsku špijunažu i sabotažu kritične infrastrukture. Na visini od nekoliko desetina metara, takav aparat je nevidljiv za oko, nemoguće ga je srušiti. Stoga je oprema za elektronsko ratovanje, prvenstveno usmerena na rad sa malim letelicama, jedina efikasna protivmera."

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* SERP-VS.jpg (138.64 KB, 1280x913 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 116« Reply #1 on: February 10, 2023, 11:33:33 am »

Rusija uspešno testirala sistem za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letelica „Serp“

Rostec je uspešno testirao sistem za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letelica Serp-VS

MOSKVA, 10. februara - RIA Novosti. U Rusiji, u jednom od preduzeća naftno-energetskog kompleksa, uspešno su testirani sistemi protiv bespilotnih letelica (REB) Serp-VS u realnim uslovima, što je potpuno isključilo pojavu dronova uljeza u zaštićenoj zoni, saopštio je Rosteh.

U decembru je državna korporacija izvestila da je njena kompanija Ruselektronika isporučila prvu seriju novih sistema za suzbijanje bespilotnih letelica Serp-VS u objekte naftnih i energetskih kompleksa.

Holding Roselektronika Državne korporacije Rostec završio je probni rad sistema za suzbijanje bespilotnih letelica Serp-VS u pogonu ruskog naftno-energetskog kompleksa.

Oni su pojasnili da je Serp-SV razvio Vektor istraživački institut (deo Roselektronike) i da je sposoban da potisne komunikacione, upravljačke i navigacione kanale dronova. Serp utiče i na signale globalnih navigacionih satelitskih sistema – GPS, GLONASS, Galileo i Beidou – i na upravljačke signale BPL u opsezima od 2,4 i 5,6 GHz koji se koriste u Vi-Fi mrežama.

Kompleks može da radi autonomno na udaljenoj poziciji i štiti i mobilne i stacionarne objekte. Jedna od prednosti Serp-VS je mogućnost suzbijanja dronova u krugu od 360⁰ duž horizontalne ose, dodao je Rostec.

Andrej Sorokin, direktor poslovnog razvoja Instituta za istraživanje Vector, primetio je da su nakon rezultata dvomesečne probne operacije, uređaji Serp-VS u potpunosti potvrdili deklarisane karakteristike, što je omogućilo umanjenje rizika od pojave bespilotnih letelica trećih strana u zoni zaštićenog područja.

On je dodao da je interesovanje za proizvod pokazao niz drugih industrijskih kompanija. Trenutno su u toku pregovori o nabavci kompleksa“, rekao je Sorokin.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* serp vs.png (410.22 KB, 599x333 - viewed 40 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan korvete
*
Online Online

Posts: 6 116« Reply #2 on: March 16, 2023, 04:57:41 pm »

Razvojni proizvod Rosteka "Serp-VS" je u stanju da se izbori sa rojem dronova

Holding Ruselektronika je završio radove na sistemu protiv bespilotnih letelica Serp-VS5.

Oprema vam omogućava da ometate nekoliko kanala istovremeno. Zahvaljujući tome, uređaj može zaštititi teritoriju od napada nekoliko bespilotnih letelica odjednom, uključujući one koji lete iz različitih pravaca. Radijus delovanja „Srpa” je do 5 km, a „vidi” bespilotne uljeze u krugu od 360 stepeni.

Oprema potiskuje kanale upravljanja dronom, prekida komunikaciju sa operaterom, onemogućava rad navigacione opreme, dezorijentiše letelicu u prostoru i remeti misiju leta.

„Srp” može da se koristi za nadgledanje dalekovoda ili mreže cevovoda, za zaštitu industrijskih objekata od špijunskih dronova, za suzbijanje neprijateljskog izviđanja pomoću dronova.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* Serp 1.jpg (58.02 KB, 1280x720 - viewed 0 times.)

* Serp 2.jpg (71.41 KB, 1280x720 - viewed 0 times.)

* Serp 3.jpg (53.13 KB, 720x1280 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 22 queries.