PALUBA
February 29, 2024, 04:47:49 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Telegram kanal Paluba.Info
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Sistem ometanja BPL "Serp-VS"  (Read 2610 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« on: December 22, 2022, 05:24:09 pm »

„Srpom” na dronove

Ruselektronika je isporučila prvu seriju novih odbrambenih sistema protiv bespilotnih letelica "Serp-VS" za zaštitu naftnih i energetskih postrojenja

Sistem je stvoren za borbu protiv malih dronova i radi bez ljudske intervencije, štiteći ne samo stacionarne, već i pokretne objekte. Programeri tvrde da je korišćenjem nekoliko ovih sistema moguće uspostaviti pouzdanu zaštitu za veliku i proširenu infrastrukturu.

Snaga predajnika je 150W, „Serp-VS“ može da neutrališe mete na udaljenosti do 3 km. Sistem vam omogućava delovanje u prostoru od 360 stepeni u horizontalnoj ravni i od -10 do +80 stepeni u vertikalnoj.

Sistem vam omogućava da razbijete kanal kroz koji se upravlja dronom, onemogućite njegovu navigacionu opremu, poremetite orijentaciju BPL u prostoru i sprečite operatera da izvrši zadatak.
 
Serp-VS neutrališe GPS, GLONASS, Beidou signale (u L1, L2, L5 opsezima) i razbija upravljanje dronovima preko Wi-Fi. Kreiranje sistema je izvršio Istraživački institut „Vektor“, koji snabdeva i instalira „Serp-VS”. Saopštenje je prokomentarisao Andrej Sorokin, zamenik generalnog direktora za razvoj poslovanja Istraživačkog instituta Vektor:

„Razvoj bespilotnih letelica doveo je do toga da su male amaterske bespilotne letelice aktivno korišćene za industrijsku špijunažu i sabotažu kritične infrastrukture. Na visini od nekoliko desetina metara, takav aparat je nevidljiv za oko, nemoguće ga je srušiti. Stoga je oprema za elektronsko ratovanje, prvenstveno usmerena na rad sa malim letelicama, jedina efikasna protivmera."

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* SERP-VS.jpg (138.64 KB, 1280x913 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #1 on: February 10, 2023, 11:33:33 am »

Rusija uspešno testirala sistem za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letelica „Serp“

Rostec je uspešno testirao sistem za elektronsko ratovanje protiv bespilotnih letelica Serp-VS

MOSKVA, 10. februara - RIA Novosti. U Rusiji, u jednom od preduzeća naftno-energetskog kompleksa, uspešno su testirani sistemi protiv bespilotnih letelica (REB) Serp-VS u realnim uslovima, što je potpuno isključilo pojavu dronova uljeza u zaštićenoj zoni, saopštio je Rosteh.

U decembru je državna korporacija izvestila da je njena kompanija Ruselektronika isporučila prvu seriju novih sistema za suzbijanje bespilotnih letelica Serp-VS u objekte naftnih i energetskih kompleksa.

Holding Roselektronika Državne korporacije Rostec završio je probni rad sistema za suzbijanje bespilotnih letelica Serp-VS u pogonu ruskog naftno-energetskog kompleksa.

Oni su pojasnili da je Serp-SV razvio Vektor istraživački institut (deo Roselektronike) i da je sposoban da potisne komunikacione, upravljačke i navigacione kanale dronova. Serp utiče i na signale globalnih navigacionih satelitskih sistema – GPS, GLONASS, Galileo i Beidou – i na upravljačke signale BPL u opsezima od 2,4 i 5,6 GHz koji se koriste u Vi-Fi mrežama.

Kompleks može da radi autonomno na udaljenoj poziciji i štiti i mobilne i stacionarne objekte. Jedna od prednosti Serp-VS je mogućnost suzbijanja dronova u krugu od 360⁰ duž horizontalne ose, dodao je Rostec.

Andrej Sorokin, direktor poslovnog razvoja Instituta za istraživanje Vector, primetio je da su nakon rezultata dvomesečne probne operacije, uređaji Serp-VS u potpunosti potvrdili deklarisane karakteristike, što je omogućilo umanjenje rizika od pojave bespilotnih letelica trećih strana u zoni zaštićenog područja.

On je dodao da je interesovanje za proizvod pokazao niz drugih industrijskih kompanija. Trenutno su u toku pregovori o nabavci kompleksa“, rekao je Sorokin.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* serp vs.png (410.22 KB, 599x333 - viewed 72 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #2 on: March 16, 2023, 04:57:41 pm »

Razvojni proizvod Rosteka "Serp-VS" je u stanju da se izbori sa rojem dronova

Holding Ruselektronika je završio radove na sistemu protiv bespilotnih letelica Serp-VS5.

Oprema vam omogućava da ometate nekoliko kanala istovremeno. Zahvaljujući tome, uređaj može zaštititi teritoriju od napada nekoliko bespilotnih letelica odjednom, uključujući one koji lete iz različitih pravaca. Radijus delovanja „Srpa” je do 5 km, a „vidi” bespilotne uljeze u krugu od 360 stepeni.

Oprema potiskuje kanale upravljanja dronom, prekida komunikaciju sa operaterom, onemogućava rad navigacione opreme, dezorijentiše letelicu u prostoru i remeti misiju leta.

„Srp” može da se koristi za nadgledanje dalekovoda ili mreže cevovoda, za zaštitu industrijskih objekata od špijunskih dronova, za suzbijanje neprijateljskog izviđanja pomoću dronova.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* Serp 1.jpg (58.02 KB, 1280x720 - viewed 1 times.)

* Serp 2.jpg (71.41 KB, 1280x720 - viewed 1 times.)

* Serp 3.jpg (53.13 KB, 720x1280 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #3 on: December 29, 2023, 07:57:56 pm »

Ruska Federacija je testirala modernizovani Serp za zaštitu energetskih objekata od dronova

Ruski holding „Roselektronika“ (do Rosteha) saopštio je da je naučnoistraživački institut „Vektor“ završio testiranje svog modernizovanog anti-dron kompleksa „Serp-VS5D“, koje je obavljeno na jednom od objekata energetske infrastrukture Ruske Federacije.

Što se tiče karakteristika performansi, a odnosi se na modernizovanu verziju „Serp-VS5D“ navodi se sledeće – suzbijanje u automatskom režimu se vrši na udaljenosti do 5 km, uz direktnu vidljivost. I takođe da anti-dron linija tipa „Serp” može da vidi bespilotne letelice u sektoru od 360 stepeni u horizontalnoj ravni, a postoji i opcija rada u sektorima od 90 stepeni sa nezavisnim režimima rada – u uslovima kada u blizini deluje još jedna bespilotna letelica ruske vojske.

Prvi put je u martu ove godine prikazan rad kompleksa protiv bespilotnih letelica Serp-VS5 (prethodna verzija), a sam kompleks u februaru ove godine.

Sistem može istovremeno da ometa nekoliko kanala i radi u pet opsega, od 900 MHz do 5,8 GHz, potiskuje GLONASS, GPS i Beidou signale i kontroliše bespilotne letelice pomoću Wi-Fi.

Među prednostima, konstruktor navodi rad u pasivnom režimu, mogućnost rada u svim vremenskim uslovima, može se koristiti za zaštitu ne samo stacionarnih, već i mobilnih objekata.

Šef Katedre za političke nauke i sociologiju Ruskog ekonomskog univerziteta po imenu G.V. Plehanova, pukovnik u penziji Andrej Koškin, nazvao je ključnom odlikom kompleksa protiv bespilotnih letelica Serp koji se razvija u Rusiji sposobnost sistema da se bori protiv roja dronova.

U razgovoru za Lenta.Ru u petak, 29. decembra, specijalista je primetio da se „rezultati proizvodnje naoružanja i vojne opreme stalno analiziraju zajedno sa vojnim osobljem“. Prema njegovim rečima, preduzeća odbrambene industrije aktivno reaguju na zahteve Oružanih snaga Rusije na liniji borbenog kontakta. Tako inženjeri iz preduzeća direktno dolaze u zonu borbenih dejstava i prikupljaju mišljenja vojnika o upotrebi određenih instalacija i sistema naoružanja, nakon čega se vraćaju u preduzeća i modernizuju naoružanje.

„Srp” može da otkrije dron i odmah mu se suprotstavi. Može da radi ili na jednoj meti ili protiv roja dronova, jer „danas se dronovi lansiraju u „paketima“ i ponekad je veoma teško identifikovati sve mete pojedinačno“.


[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
Izvor* 3334.jpg (34.38 KB, 900x506 - viewed 2 times.)

* Serp nova sl.jpeg (62.13 KB, 920x465 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 268« Reply #4 on: February 12, 2024, 12:15:54 pm »

Rusi planiraju da postave svoj kompleks Serp na šasiju sa točkovima

Kompleks je konstruisan za borbu protiv bespilotnih letelica, domet je deklarisan na 5 km

Ruski istraživački institut „Vektor” (deo holdinga „Roselektronika” korporacije „Rosteh”) saopštio je da trenutno pregovara sa jednim od kupaca o pitanju integracije njihovog kompleksa protiv bespilotnih letelica Serp-VS6 na šasiju sa točkovima, postalo je poznato na Svetskom sajmu odbrane 2024. održanom u Saudijskoj Arabiji od 4. do 8. februara.

Rusi su na izložbi demonstrirali svoj sistem protiv bespilotnih letelica „Zaštita“, koji se sastoji od sistema za suzbijanje bespilotnih letelica Serp-VS6 i modula za radio izviđanja – ovo je prvi put da su Rusi ove sisteme demonstrirali u inostranstvu.

Rusija tvrdi da će zahvaljujući ugradnji njihovog sistema Srp na šasiju sa točkovima, kompleks „moći da obavlja funkciju pokrivanja same mašine u pokretu, kao i pokrivanja određenog područja oko nje."

U inostranstvu Rusi promovišu svoj kompleks Serp-VS6 upravo kao rešenje protiv FPV dronova, dok je u decembru 2023. objavljeno da je testiran na jednom od objekata ruske energetske strukture i da Rusi planiraju da ga koriste upravo za takve svrhe.

Kompleks je dizajniran da potisne bespilotne letelice u pet opsega u rasponu od 900 MHz do 5,8 GHz, može da radi u sektoru od 360 stepeni, a takođe i u sektorima od 90 stepeni — na primer, ako u blizini radi „prijateljska“ BPL. Radni domet je deklarisan na nivou od 5 km.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* SerpVS.jpg (65.7 KB, 1200x650 - viewed 1 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.024 seconds with 22 queries.