Eh, kad se setim naših "organa za moral" tokom rata 1999-te godine. Bio je negde kraj aprila 1999-te godine, radarski položaj Donji Kokoti, okolina Podgorice. Dolazi nam pomoćnik k-danta puka za moral, potp. Obradović. Zbog svog specifičnog hoda, tako što se "podiže" svakim korakom kao da stane na prste, imao je "neformalan" nadimak "skočko".
Do par meseci pred početak rata, bio je Načelnik štaba puka, a onda je premešten na ovu funkciju.
Kad je došao u bateriju, već smo bili umorni i pod stresom. Seo je kod nas u kuću u kojoj nam je bila "baza". Skuvao nam je vojnik po kafu, a tu smo bili vodnici ja i moj jedan kolega, zatim poručnik komandir radarskog voda, potporučnik iz rezerve i zastavnik - tehničar u bateriji.
Komandir baterije i baterijski starešina su se "izvukli"....

I poče on tako, nakon kratkog uvoda tipa "kako ste momci" i slično, da nam priča kako je prošli vikend bio u Beogradu (gde mu živi porodica) i kako su šetali gradom i išli u kupovinu. Priča je tekla u pravcu toga da su teško pronašli to što im je trebalo, da su cene visoke i rastu, a da je bilo lepo vreme i sunce je sijalo i tako to....
Uglavnom, sve je to trajalo oko 30-40 minuta i onda nas je pozdravio i otišao. Mi smo malo "ostali u čudu", šta nam je sve napričao, "ničim izazvan".
Kasnije smo to tumačili kao pokušaj da nam možda pokaže kako "postoji život i van rata, kako i dalje postoje šetnje gradom, druženje sa rodbinom i prijateljima, kupovina, cene koje rastu, gužve u saobraćaju i sl".
I sve je to ok, ali ja sam u tih prvih 30-40 dana rata samo jedno ili dva popodneva na kratko otišao do stana u Podgorici, tako da mi ta priča nije bila baš previše "bliska", osim što sam kod ta 2 kratka odlaska do stana, primetio omladinu kako po gradskim kafićima pije kafu, sok, pivo, puši cigare i sl., kao da se "rat njima ne dešava" ili "kao da se rat njih ne tiče".
Elem...nekoliko dana kasnije, mislim da je već počeo maj mesec, stari zastavnik Tepša, inače poreklom "kninžda" i sa iskustvom i iz tih ratova, valjda vidi da mi mladi vodnici polako klonemo duhom i da smo "umorni" ( u psihičkom smislu). Dođe tako do nas dvojice i kaže da nas vodi na pivo u selo. Mi ga upitali a šta ćemo ako bude "prvi stepen", a on kaže, ima poručnik pa neka ide u radar, može da vas odmeni sat vremena.
I tako mi odosmo s njim. Seli ispred neke prodavnice i popili sa "zaćom" po dva piva. Za to vreme niti reč nismo prozborili o ratu, ali smo komentarisali lepe devojke koje su znatiželjno "baš tada masovno" morale u prodavnicu da nešto kupe, a od kojih je svaka stala da bar par reči prozbori sa nama.
Hoću da kažem da mi je ovaj "izlet" sa starim zastavnikom do prodavnice i popijena 2 piva u opuštenoj atmosferi mnogo više značio nego ona cela priča, da ne kažem "davljenje" o problemima oko kupovine i saobraćajnih gužvi po Beogradu.
Vratili smo se znatno raspoloženiji u "bazu" ( i to ne samo zbog piva).
Ali, prvi ponovni ulazak u radar kod komande za prelazak u "prvi stepen", odmah je to gotovo u potpunosti anulirao. Ali ipak ne u potpunosti....
I sad ne znam što sam vam ovo ispričao, ali mislim da ne škodi.....