PALUBA
December 06, 2022, 05:42:57 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi ste aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12]   Go Down
  Print  
Author Topic: MO RS i VS - vojno-civilna saradnja i pomoć stanovništvu  (Read 48542 times)
 
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #165 on: October 24, 2022, 05:06:43 pm »

Međunarodni kurs civilno-vojne saradnje

U organizaciji Odeljenja za civilno-vojnu saradnju (J-9) Generalštaba Vojske Srbije, naredne dve nedelje će u Kruševcu biti realizovan međunarodni kurs u oblasti civilno-vojne saradnje.

Polaznici kursa su oficiri i podoficiri iz Vojske Srbije i oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije i Crne Gore koji se bave poslovima civilno-vojne saradnje na taktičkom nivou, kao i predstavnici civilnih institucija iz Republike Srbije.

Oni će tokom obuke u našoj zemlji biti u prilici da unaprede znanja o aktivnostima civilnih organizacija u zonama multinacionalnih operacija Ujedinjenih nacija i Evropske unije i praktično se osposobe za rad na različitim pozicijama u timovima i jedinicama civilno-vojne saradnje na terenu.

Praktičnu i teorijsku obuku realizuje mešoviti instruktorski tim Vojske Srbije i oružanih snaga Italije, SAD i Holandije, kao i gostujući predavači iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Komesarijata za izbeglice i migracije i Crvenog krsta Srbije.

Svečanom otvaranju kursa u kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu danas su prisustvovali predstavnici jedinica Vojske Srbije i ambasada Kraljevine Holandije i Sjedinjenih Američkih Država.


Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #166 on: November 03, 2022, 05:00:40 pm »

Projekti civilno-vojne saradnje Vojske Srbije

Jedinice Vojske Srbije koje učestvuju u aktivnoj fazi združene vežbe „Manevri 2022“ prethodnih dana su u zonama svog angažovanja realizovale brojne projekte civilno-vojne saradnje.

U okviru ovih projekata, koji se realizuju radi jačanja međusobnog poverenja i stvaranja uslova za bolji život građana Srbije, pružena je medicinska pomoć stanovništvu i realizovani su inžinjerijski radovi u udaljenim selima na teritoriji Republike Srbije.

Vojni lekari i medicinski tehničari su u saradnji sa Crvenim krstom, lokalnim domovima zdravlja i opštinskim upravama, pružili lekarsku pomoć meštanima sela u okolini Novog Sada, Sremske Mitrovice, Sjenice, Raške, Kuršumlije i Bujanovca. Realizovano je više od 200 preventivnih zdravstvenih pregleda u seoskim ambulantama, uz kućne posete slabo pokretnim i nepokretnim osobama.

Istovremeno su inžinjerijske radne grupe iz sastava Druge brigade kopnene vojske u selima Buđevo i Raždaginja na Pešterskoj visoravni realizovale radove na rekonstrukciji puteva i na stvaranju uslova za napajanje stoke, sa čim su meštani prethodnih godina imali ozbiljnih problema zbog velikih suša koje su pogodile ovaj deo zemlje.

Kao i uvek do sada, pripadnici Vojske Srbije su srdačno prihvaćeni od građana, koji, uz zahvalnost na pruženoj pomoći, ističu da u Vojsku Srbije imaju najveće poverenje jer se mnogo puta pokazalo da se na nju mogu osloniti kada im je pomoć najpotrebnija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #167 on: November 04, 2022, 03:39:24 pm »

Završen Međunarodni kurs civilno-vojne saradnje

Međunarodni kurs u oblasti civilno-vojne saradnje, koji je realizovan u organizaciji Odeljenja za civilno-vojnu saradnju (J-9) Generalštaba Vojske Srbije, završen je danas uručenjem sertifikata u kasarni „Car Lazar“ u Kruševcu.

Tokom dvonedeljnog usavršavanja, polaznici su savladali teorijske sadržaje o aktivnostima civilnih organizacija u zonama operacija Ujedinjenih nacija i Evropske unije i prošli praktičnu obuku za rad na različitim pozicijama u timovima i jedinicama civilno-vojne saradnje.

Kurs su pohađali oficiri i podoficiri iz Vojske Srbije i oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Severne Makedonije, Sjedinjenih Američkih Država, Holandije i Crne Gore, te predstavnici civilnih institucija iz Republike Srbije.

Obuku je realizovao mešoviti instruktorski tim Vojske Srbije i oružanih snaga Italije, SAD i Holandije, kao i gostujući predavači iz Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, Komesarijata za izbeglice i migracije i Crvenog krsta Srbije.

Uspešnom realizacijom ovog međunarodnog usavršavanja unapređena je osposobljenost oficira i podoficira Vojske Srbije koji se bave poslovima civilno-vojne saradnje, kao i bilateralna saradnja sa oružanim snagama partnerskih zemalja.

Izvor
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #168 on: November 20, 2022, 08:22:41 pm »

Pomoć Vojske Srbije građanima Novog Pazara i Tutina

Ministar Vučević: Vojska ima mogućnosti, volju i hrabrost da pomogne

Pripadnici Vojske Srbije danas su, po naredbi vrhovnog komandanta predsednika Republike Aleksandra Vučića, hitno angažovani na pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi sa poplavama nastalim usled obilnih padavina. Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišli su tokom popodneva pripadnike Druge brigade kopnene vojske koji su se prvi suočili sa bujicama.

Ministar Vučević izjavio je, posle obilaska ugroženih područja, da će Vojska Srbije u skladu sa svojim mogućnostima, koje su, kako je ocenio velike, izaći u susret svakom zahtevu opštinskog rukovodstva i da za to poseduje i volju i hrabrost.

— Još jednom se pokazalo koliko je priroda nepredvidiva i koliko brzo menja svoju ćud. Najvažnije je da sve institucije od državnog, pa do lokalnog nivoa rade zajedno na zaštiti ljudskih života i imovine građana. Za nas nema razlike da li se to dešava u Novom Pazaru, Tutinu ili bilo kom drugom delu naše Republike. Policija, Sektor za vanredne situacije, Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije zajedno sa opštinskim rukovodstvima i građanima su na zadatku da se sačuva sve što može da se sačuva i da saniramo ono što je uništeno ili je pretrpelo štetu — rekao je Vučević.

On je pozvao sve nadležne da budu na oprezu i prate meteorološku situaciju u narednim satima i danima i poručio da će svi biti na visini zadatka.

— Predsednik Republike je naredio Vojsci Srbije, načelnik Generalštaba general Mojsilović to sproveo, vojska je svoje kapacitete stavila na raspolaganje lokalnim samoupravama ovde u Novom Pazaru i Tutinu. Sve što opštinsko rukovodstvo bude tražilo i vojska ima mogućnosti, a vojska ima dobre mogućnosti i, pre svega, volju i hrabrost da pomogne, biće urađeno — izjavio je ministar odbrane.

Načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović rekao je da Vojska Srbije uspostavila komunikaciju sa predstavnicima lokalnih vlasti u Novom Pazaru i Tutinu.

— Situacija, kada govorimo o padavinama se delimično stabilizuje, međutim, veliki bujični potoci su napravili veliku štetu ne samo u Novom Pazaru već nizvodno, niz reku Jošanicu, sve do Raške. Očekujem porast vodostaja reke Ibar sve do Kraljeva. Za veoma kratko vreme kiša je napravila puno štete i prioriteti u angažovanju Vojske Srbije biće usmereni na spašavanje života i zdravlja, ne samo građana Novog Pazara, nego i građana u celom regionu uključujući i zaštitu materijalnih dobara — rekao je general Mojsilović.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Pomoć N Pazar.jpg (1257.71 KB, 2500x1667 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #169 on: November 21, 2022, 06:25:09 pm »

Vojska Srbije pomaže građanima u odbrani od poplava

Vojska Srbije je, po naredbi vrhovnog komandanta i predsednika Republike Aleksandra Vučića, među prvima pružila pomoć ugroženom stanovništvu u odbrani od poplava izazvanih obilnim padavinama i izlivanjem reka u Raškom okrugu.

Nakon jučerašnjeg angažovanja na zaštiti rečnog bedema od izlivanja reke Jošanice u Novom Pazaru, pripadnici Vojske Srbije danas su angažovani na ojačavanju nasipa na obali Ibra u Raški, kao i na snabdevanju stanovništva pijaćom vodom u pojedinim delovima Novog Pazara.

Snage Vojske Srbije u ugroženim područjima nalaze se u pripravnosti i, u slučaju potrebe i na zahtev lokalnih štabova za vanredne situacije, spremne su da u najkraćem periodu reaguju i pomognu građanima u odbrani od poplava angažovanjem ljudstva i mehanizacije.

Pripadnici Vojske Srbije i na ovaj način pokazuju da su uvek u službi građana, ne samo kada je reč o odbrani zemlje, već i kada treba pomoći najugroženijima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* vojska-srbije-pomaze-gradjanima-u-odbrani-od-poplava-7.jpg (780.28 KB, 1920x1280 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 046« Reply #170 on: November 24, 2022, 07:45:36 pm »

Vojska Srbije nastavlja da pomaže građanima Novog Pazara

Pripadnici Vojske Srbije, na poziv Štaba za vanredne situacije Novog Pazara, angažovani su na pružanju pomoći lokalnom stanovništvu u otklanjanju posledica poplava koje su nedavno pogodile ovaj grad.

Inžinjerijska radna grupa iz sastava Kopnene vojske izvodi radove na popravci oštećenih puteva i na čišćenju propusta za vodu od nabujale vegetacije, naslaga zemlje i drugog deponovanog materijala u selima na teritoriji Novog Pazara, a angažovane su i cisterne za snabdevanje pijaćom vodom građana u pojedinim delovima grada u kojima još nije uspostavljeno normalno vodosnabdevanje.

Inžinjerci Vojske Srbije nailaze na odličan prijem meštana, koji uz zahvalnost za pruženu pomoć i požrtvovan rad ističu da ovakve aktivnosti doprinose tome da građani Vojsku Srbije doživljavaju kao sigurnu snagu na koju se uvek mogu osloniti.

Nakon vremenskih nepogoda koje su krajem prošle nedelje zadesile Raški okrug, pripadnici Vojske Srbije su među prvima pružili pomoć ugroženom stanovništvu, potvrđujući tako spremnost da se u kratkom roku angažuju na bilo kojem delu teritorije onda kada je potrebna pomoć građanima Srbije.

Izvor
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.208 seconds with 23 queries.