PALUBA
June 04, 2023, 01:14:35 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Španija šalje rakete Aspide u Ukrajinu?  (Read 571 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 751« on: June 09, 2022, 08:01:09 am »

Španija šalje projektile zemlja-vazduh Aspide u Ukrajinu?

Prema pisanju španskog portala, koji citira El Pais, protivvazduhoplovni raketni sistemi „Aspide“ uskoro bi mogli da završe u Ukrajini.

Špansko ministarstvo odbrane koordinira procedure isporuke sa Nemačkom, a posebno sa koordinacionim štabom u Štutgartu, gradu iz koga se oružje distribuira Ukrajini. Nema zvaničnih informacija o tome koliko će Aspide jedinica PVO biti isporučeno.

Aspide je raketa vazduh-vazduh ili zemlja-vazduh, u zavisnosti od lansera. Dizajnirala ga je ranih 70-ih godina prošlog veka italijanska kompanija Selenia [sada kupljena od strane MBDA], a 1973. je zvanično puštena u serijsku proizvodnju.
Raketa je kratkog do srednjeg dometa. Ako se lansira sa zemaljske lansirne instalacije, maksimalni domet dostiže 25 km, ali ako se lansira iz borbenog aviona može dostići daljinu od 40 km. Bojeva glava projektila je teška 35 kg, ali ono što je impresivnije je brzina tako starog modela jednostepenog projektila – 4 maha. Raketa je teška 220 kg i duga preko 3 metra, prečnika 234 mm.
Navodi se poluaktivno radarski.

Raketa je povučena iz upotrebe u španskoj vojsci, ali je ipak njena originalna ili razvijena verzija godinama bila u upotrebi u zemljama poput Argentine, Brazila, Kine, Grčke, Italije, Kuvajta i drugih, ukupno više od 20 zemalja.

Raketa Aspide koristila se kod raketnih sistema PVO Albatros/Aspide, Spada/Aspide i SkyGard/Aspide.

Vredno je podsetiti da je Češka imala projekat unapređenja raketnog sistema PVO Kub-M odnosno produženja veka trajanja sistema, zamenom raketa, ali i elektronskih komponenti sistema. U tom smislu, projekat je obuhvatao dubinsku modernizaciju sistema "2K12 Kub" , njegovog SLO i RStON-a, zamenom gotovo kompletne elektronike digitalnom tehnikom. Na modifikovanim lansirnim usmeračima nalazila bi se 3 kutijasta lansirna kontejnera sa poluaktivno radarski navođenim raketama "Aspide-2000", modifikovanom verzijom raketa Aspide, efikasnog dometa od oko 25 km po daljini.

Da bi nove rakete mogle biti navođene, izmenjene su frekvencije predajnika osvetljenja. Izmenjene su i frekvencije nišanskog radara i predajnika sistema raspoznavanja "svoj-tuđi".
Obzirom na starost sistema, ali i želje Češke za nabavkom novog sistema PVO (Spyder-MR, iz Izraela), projekat je ostao na prototipu.

Slika 1: Projektil V-V ili Z-V Aspide

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 2: Projektil Aspide lansiran sa adaptiranog kopnenog lansera

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Slika 3: Češki predlog modernizacije RS PVO Kub-M, raketama Aspide-2000:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Aspide projektil.png (626.17 KB, 1200x1200 - viewed 1 times.)

* ASPIDE 1.jpg (31.04 KB, 640x360 - viewed 1 times.)

* ASPIDE - Češki predlog.jpg (98.49 KB, 1280x720 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 751« Reply #1 on: January 16, 2023, 09:52:22 am »

Bern je obustavio isporuku sistema zemlja-vazduh Aspide Kijevu

BERN, ŠVAJCARSKA — Ukrajina od sada neće dobijati Aspide sisteme zemlja-vazduh iz Španije. Švajcarska je, kao deo koprodukcije sistema, stavila veto za Španiju i zabranila isporuku Aspida. Bern, dom federalne vlade i parlamenta male evropske zemlje, nastavlja da se drži linije neutralnosti.

Italija je glavni proizvođač sistema Aspide. Spada Aspide je verzija raketnog sistema zemlja-vazduh poznatog i kao Skyguard Aspide. U razvoju ovog sistema aktivno je učestvovala švajcarska kompanija Oerlikon Contraves. Ova kompanija je proizvođač sistema za upravljanje vatrom. Kopnena i pomorska verzija koriste raketni sistem zemlja-vazduh Spada Aspide.

Prema pisanju švajcarskih medija, Bern smatra isporuku Aspida Kijevu „neprikladnim aktom“. Tako je Švajcarska prvi put od 24. februara 2022. godine, kada je počela ruska invazija na Ukrajinu, zadržala relativnu neutralnost u pogledu snabdevanja sistemima naoružanja. Bern se fokusirao na pružanje humanitarne pomoći tokom rata u Ukrajini i snabdevanje agregatima ukrajinskom stanovništvu.

Od početka rata, Ukrajina je više puta krivila Švajcarsku za njenu relativnu neutralnost u situaciji. Sa svoje strane, Bern je potpuno ćutao skoro godinu dana i ne odgovara na optužbe Kijeva.

Aspide sistemi imaju četiri varijante. Svi oni koriste sisteme za upravljanje vatrom švajcarske kompanije. Španija je želela da Ukrajini isporuči Aspide 2000. Ovo je poboljšana verzija osnovnog Aspide Mk.1 sistema zemlja-vazduh. Madrid je krajem prošle godine objavio svoje namere da isporuči Aspide 2000 Ukrajini. U oktobru je čak deo ukrajinskih oružanih snaga završio obuku o radu sa sistemom.

Aspide 2000 ima domet od 25 km i nosi bojevu glavu od 35 kg. Brzina projektila lansiranog iz sistema zemlja-vazduh dostiže maksimalnu brzinu od 4 maha. Raketa ima raspon krila od 80 cm. Sistem se razvija i proizvodi od sredine 1970-ih i stalno se nadograđuje i modernizuje do danas.

Aspide raketni motor pokreće turski motor koji proizvodi Roketsan. Potisak koji motor daje raketi je 50 kN, koji se postiže za skoro 4 sekunde. Motor Roketsan teži oko 75-77 kg.

Aspide operateri u različitim verzijama su 19 zemalja širom sveta, među njima se ističe ime Kine, koja je osnovnu verziju kupila sredinom 80-ih od Italije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 24 queries.