PALUBA
February 04, 2023, 01:21:14 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Na forumu PalubaInfo novoregistrovane članove odobravamo ručno, to može potrajati 24 h, ali je neophodno da novoregistrovani korisnik aktivira svoj nalog koji će dobiti putem e-pošte u navedenom vremenu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: NATO vežba "Noble Hunter"  (Read 188 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
poručnik bojnog broda
*
Online Online

Posts: 5 578« on: January 25, 2023, 05:58:43 pm »

„Plemeniti lovac“ za alpsku brigadu Taurinense u Mađarskoj

Nedavno je u Mađarskoj održana NATO vežba „Plemeniti lovac“ koju je izvela Borbena grupa Alijanse raspoređena na jugoistočnom krilu u okviru "Operacije Pojačana Budnost".

Bila je to složena vežba, izvedena sa suprotstavljenim stranama sa ciljem da se jedinice NATO eVA borbene grupe obuče uglavnom za ofanzivne operacije.

Učestvovalo je više od 700 ljudi i 150 vozila uz učešće Italije koju je predstavljala četa na bazi 3. Alpskog puka, uz logističku podršku koju je garantovala mešovita komponenta koju su činili italijansko i mađarsko osoblje.

Američka četa u sastavu 101. Vazdušno-desantne divizije, hrvatska četa, uključujući vojnu policiju i odrede za bombe, kao i pešadijske, inžinjerijske, artiljerijske i CBRN odbrambene jedinice (hemijske, biološke, radiološke, nuklearne) takođe su delovale u okviru NATO borbene grupe 1. mađarske oklopne brigade.

U okviru vežbe izvedene su misije vazduhoplovne podrške sa lovcem-bombarderom Saab Gripen u službi mađarskog ratnog vazduhoplovstva, vođenim na ciljeve koje je odredio italijanski JTAC (Joint Terminal Attack Controller) tim, koji pripada puku „Serenissima“ Lagunari.

Vežba se odvijala u teškim klimatskim uslovima koji su ljude i opremu stavili na test, a sprovedena je intenzivna ISTAR (obaveštajna, osmatračka, akviziciona i izviđačka) aktivnost sa ciljem identifikovanja ciljeva, prepreka raznih vrsta i neprijateljskih jedinica za olakšavanje ofanzive i manevara jedinica.

„Plemeniti lovac“ je omogućio dalje poboljšanje ionako visokog stepena interoperabilnosti između različitih komponenti nacionalnih kontingenata NATO borbene grupe angažovanih u "Operaciji Pojačane Budnosti".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Noble Hunter 1.png (464.68 KB, 638x425 - viewed 1 times.)

* Noble Hunter 2.jpg (104.77 KB, 638x425 - viewed 1 times.)

* Noble Hunter 3.png (515.23 KB, 647x427 - viewed 1 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 22 queries.