PALUBA
June 04, 2023, 12:24:25 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Tenk Leopard (1)  (Read 1062 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« on: February 04, 2023, 05:43:49 pm »

Leopard (ili Leopard 1) je tenk dizajniran i proizveden u Nemačkoj koji je prvi put ušao u upotrebu 1965. Kao glavni borbeni tenk koristilo ga je više od deset zemalja širom sveta.

Zanimljiv, kratak reklamni video prilog:

Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #1 on: February 09, 2023, 07:19:53 pm »

Поново се позивају на Србе – зашто сукоб Данаца и ВРС-а код Калесије 1994. године треба да убеди Кијев да прихвати тенкове „леопард 1”

Прича о рату у Украјини сваким даном је све апсурднија. Да није тужно, било би смешно, али на прагу годишњице од почетка сукоба, у тренутку када Велика Британија врши притисак на НАТО савезнике да Кијеву обезбеде авионе, стигла је и вест да је влада у Берлину одобрила извоз тенкова „леопард 1”. Наиме, Немачка, Холандија и Данска спремне су да плате реновирање и модернизацију сто споменутих тенкова, који се сада налазе у складиштима приватних компанија Рејнметал и ФФГ.

Рејнметал је саопштио  да  би до краја ове године Кијеву могао да испоручи до 25 тенкова. Први примерци могли би да у Украјини стигну већ до краја априла и претпоставља се да би те тенкове, модел пре „леопарда 2”, могле да користе јединице територијалне одбране. Њима би првенствено била намењена улога заштите положаја од руских напада, при чему би у случају велике украјинске офанзиве, могли да штите бокове оклопних клинова сачињених од модернијих западних тенкова. Ту се мисли на немачки „леопард 2” и британски „челенџер 2” јер се долазак првих примерака америчког „абрамса”, не очекује пре краја ове године.

Британски топ на немачком тенку

„Леопрад 1” је добра борбена машина. У употребу је ушао 1965. и то је био први немачки тенк након Другог светског рата. Највећа дебљина оклопа износи 70 милиметара. Оклоп је нај тањи на горњим деловима, свега десет милиметара. Наоружан је топом калибра 105 милиметара, који су пројектовали Британци. У зависности од верзије, може да има до два митраљеза 7,62 милиметра. Тај тенк припада истој генерацији главних борбених тенкова, као и Т-72, који у великим бројевима и даље користи руска војска. А, „леопард 1” је  пројектован управо за случај сукоба НАТО-а са снагама Варшавског пакта у којем је доминирало совјетско оружје.

Ипак, Кијев на обећањима да ће добити најсавременије тенкове, није одушевљен могућом испоруком нешто старијих машина. Иако се поклону у зубе не гледа, Немачка, Холандија и Данска  су морале да се потруде да убеде Украјинце да су то добри тенкови. Зато су посегнули за причом из 1994. године и сукобом са Војском Републике Српске. 

Прича, од прилике, иде овим редом. Када су дански припадници Нордијског батаљона, покушали да смене Норвежане и Швеђане  на осматрачком положају „танго 2”, недалеко од Калесије, из заседе су их напале снаге Војске Републике Српске из састава 1. Бирчанске лаке пешадијске бригаде.

 Срби су имали и подршку артиљерије због чега су Данци морали да позову у помоћ тенкове „леопард 1”, који су у БиХ допремљени за заштиту аеродрома код Тузле. Ти тенкови наводно су одбили напад и натерали припаднике ВРС-а у повлачење. То је било прво ангажовање данске војске од Другог светског рата и тада су припадници Нордијског батаљона наводно уништили једно складиште муниције, оштетили три тенка Т-55 и неутралисали 150 војника из састава 1. Бирчанске бригаде, из Шековића. Све то захваљујући тенковима „леопард 1” и зато нема потребе да Украјина сумња у квалитет поклона.

Половина настрадалих у првој години сукоба

Увидом у јавно доступне податке, тај сукоб се догодио 29. априла 1994. године. Српски извори говоре о девет настрадалих. Та бригада је током целог рата, при чему је дејствовала широм Босне и Херцеговине, имала укупно 363 настрадала борца. Више од половине погинулих, настрадало је у првој години рата.

Детаљи истраге на 600 страна, који  су објављени 2016. године,  показали су да су тенкови са аеродрома Тузла послати према положајима ВРС-а са лажном информацијом да су Норвежани и Швеђани на положају „танго 2” нападнути. Није познато ни ко је издао команду за покрет осам од укупно десет тенкова. Командири тенкова су били збуњени недостатком јасних наређења, али су према српским положајима испалили укупно 72 гранате – 44 високо експлозивне, 19 фосфорних и 19 противоклопних.   

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 677z381_leo.jpg (102.09 KB, 677x381 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #2 on: February 22, 2023, 03:54:37 pm »

Tenk Leopard 1: Odličan lovac sa jednom manom

Kijev je mesecima lobirao, moglo bi se reći da je vodio diplomatsku ofanzivu, da nabavi zapadne tenkove. Želja mu je bila da dobije bar 500 primeraka, a ono što Kijev hoće, to (po pravilu) i dobije, pa će dobiti više od 500 zapadnih tenkova. Međutim, ne baš onakve kakve je očekivao.

Leopard 1 je ušao u serijsku proizvodnju 1965. godine.

Za razliku od oklevanja Berlina da dozvoli isporuku tenkova Leopard 2, odluka da isporuči Leopard 1 bila je mnogo lakša. Srazmerno tome, entuzijazam Ukrajinaca za novi tenk je mnogo manji. Na kraju krajeva, reč je o borbenom vozilu čija je serijska proizvodnja počela daleke 1965. godine.

Ukinut je 1984. nakon što je proizvedeno 6.565 jedinica. Naravno, nisu svi pristupili oružanim snagama tadašnje Savezne Republike Nemačke (Zapadne Nemačke). Više od polovine otišlo je stranim kupcima, što je najbolji dokaz da se radilo o veoma dobrom rezervoaru. Danas su Leopard 1 zastareli sa ograničenim mogućnostima borbene upotrebe, ali to ne znači da ih ukrajinska vojska ne bi mogla koristiti i to dobro. Doduše, ne kao ofanzivno oružje.

Napravljeno je šest verzija

Tokom serijske proizvodnje Leopard 1 je stalno unapređivan, tako da je napravljeno čak šest verzija. Šesti je bio pokušaj da se ugradi top kalibra 120 mm koji nikada nije ušao u serijsku proizvodnju jer je nemačko Ministarstvo odbrane pokrenulo razvoj Leoparda 2 sa istim topom. Poslednja i najbolja verzija bila je A5.

Njihova mobilnost je veoma dobra

Od tri osnovna faktora svakog tenka, Leopard 1 ima najbolju mobilnost, koja je bolja od savremenih zapadnih tenkova. Svi Leopard 1 opremljeni su dizel motorima MB 838 nemačke kompanije MTU, najboljeg proizvođača tenkovskih motora na svetu. Kada su instalirani, proizvodili su 830 konjskih snaga, ali to je bilo pre više od četrdeset godina, tako da bi svi motori sada morali da prođu kroz veliki remont da bi povratili snagu i pouzdanost. A to je skupo i oduzima mnogo vremena.

Dobra pokretljivost Leoparda 1 bila je rezultat male mase vozila od samo 42,4 tone. Mala masa značila je i nizak nivo oklopne zaštite Leoparda 1 već po standardima sedamdesetih godina prošlog veka. Zaštita oklopa je donekle poboljšana na verziji A3, koja je dobila višeslojnu oklopnu kupolu koja se sastoji od dve čelične ploče u sendviču između plastike, povećavajući zaštitu od kumulativnih bojevih glava.

Slab oklop

Za verziju A5 razvijen je dodatni oklop od polikarbonatnih ploča koje se postavljaju na kupolu. Danas ovaj oklop nema apsolutno nikakvog efekta, pa bi za buduće posade ukrajinskog Leoparda 1 bilo mnogo celishodnije da ugrade eksplozivno reaktivne oklopne ploče. To nije jeftino rešenje, potrebno je vreme za adaptaciju i ugradnju, a povećalo bi zaštitu samo od projektila sa kumulativnom bojevom glavom.

Veoma nizak nivo oklopne zaštite Leoparda 1 A5 odrediće mogućnost njegove borbene upotrebe u Ukrajini. Imaće veoma ograničene ofanzivne mogućnosti jer ne može da izdrži čak ni udare protivoklopnog oružja kao što je RPG-7, a kamoli modernijih. Podkalibarski penetratori ispaljeni iz ruskih tenkovskih topova od 125 mm uništiće ga na udaljenosti većoj od 2000 metara.

Ima top ubice

Najbolja karakteristika Leoparda 1 je vatrena moć koju pruža top L7 kalibra 105 mm. Uprkos svom malom kalibru, ovaj pištolj je i danas veoma smrtonosan. L7 i njegovi derivati se već nalaze na borbenim vozilima doniranim Ukrajini, od slovenačkih tenkova T55S, preko izviđačkih vozila AMKS-10 RC, do američkih borbenih vozila na točkovima M1128 Striker.

U operaciji Mivtsa Shlom HaGalil (Mir za Galileju) 1982. godine u Libanu, izraelske Merkave sa topovima M68 (američki derivat L7) su lako uništile sirijske T-72. S obzirom da je glavni ruski tenk u Ukrajini i dalje T-72, ​​sa nekim T-80 i T-90, L7 će dobiti još jednu priliku da dokaže svoju efikasnost.

Tajna uspeha pištolja L7 leži u činjenici da je montiran na veoma veliki broj borbenih vozila. Veliki broj korisnika značio je veoma veliku potražnju za municijom, što je zauzvrat povećalo broj kompanija spremnih da ulažu u razvoj i proizvodnju. Tako je stvorena konkurencija u okviru koje je svaki minimalni napredak jednog proizvođača terao ostale da poboljšaju svoju ponudu.

S obzirom na to da širom sveta još uvek postoje desetine hiljada oklopnih borbenih vozila sa topom L7 ili njegovim derivatima u operativnoj upotrebi, mnoge kompanije nastavljaju da proizvode (i unapređuju) municiju za njega. Najsavremenije granate sa potkalibarskim volframovim penetratorima mogu da unište čak i ruske tenkove T-90 na udaljenosti većoj od 1000 metara. Za ratne uslove u Ukrajini ovo je više nego dovoljno.

Da bi se mogao efikasno gađati top, neophodan je sistem za upravljanje vatrom (SUP). Leopardi 1 A5 je za svoje vreme imao veoma napredan SUP EMES 18 iz Atlas Elektronika. Sastojao se od digitalnog balističkog kompjutera, laserskog daljinomera i termovizije. Nakon što su tenkovi povučeni iz operativne upotrebe, sve je demontirano da bi se koristilo na drugom mestu. Zbog toga će svi Leopard 1 A5 morati da budu ponovo opremljeni SUP-ovima pre odlaska u Ukrajinu. Sistem EMES 18 se dugo nije proizvodio, pa će morati da se neki drugi.

Odličan lovac i oružje za odbrambene operacije

Dobra pokretljivost, veoma slaba oklopna zaštita i odličan top iz Leoparda 1 čine ga odličnim razaračem tenkova i oružjem za odbrambene operacije. Odmah nakon vesti da je Berlin odobrio isporuku Leopard 1 Ukrajini, postojale su procene da bi u bliskoj budućnosti moglo da bude isporučeno više od 230 ovih tenkova.

Od toga će Nemačka, Danska i Holandija isporučiti čak 187. S obzirom da u vojnim i privatnim skladištima ima više od hiljadu Leoparda 1, ne bi bilo iznenađenje da znatno veći broj završi u Ukrajini i da ovaj tenk postaje najbrojniji u ukrajinskoj vojsci, prenosi Indeks.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Leopard 1.jpg (216.77 KB, 1000x560 - viewed 2 times.)
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 009


« Reply #3 on: February 22, 2023, 04:39:20 pm »


Od tri osnovna faktora svakog tenka, Leopard 1 ima najbolju mobilnost, koja je bolja od savremenih zapadnih tenkova. Svi Leopard 1 opremljeni su dizel motorima MB 838 nemačke kompanije MTU, najboljeg proizvođača tenkovskih motora na svetu. Kada su instalirani, proizvodili su 830 konjskih snaga, ali to je bilo pre više od četrdeset godina, tako da bi svi motori sada morali da prođu kroz veliki remont da bi povratili snagu i pouzdanost. A to je skupo i oduzima mnogo vremena.

Dobra pokretljivost Leoparda 1 bila je rezultat male mase vozila od samo 42,4 tone. Mala masa značila je i nizak nivo oklopne zaštite Leoparda 1 već po standardima sedamdesetih godina prošlog veka. Zaštita oklopa je donekle poboljšana na verziji A3, koja je dobila višeslojnu oklopnu kupolu koja se sastoji od dve čelične ploče u sendviču između plastike, povećavajući zaštitu od kumulativnih bojevih glava.

.........................................

Najbolja karakteristika Leoparda 1 je vatrena moć koju pruža top L7 kalibra 105 mm. Uprkos svom malom kalibru, ovaj pištolj je i danas veoma smrtonosan. L7 i njegovi derivati se već nalaze na borbenim vozilima doniranim Ukrajini, od slovenačkih tenkova T55S, preko izviđačkih vozila AMKS-10 RC, do američkih borbenih vozila na točkovima M1128 Striker.

U operaciji Mivtsa Shlom HaGalil (Mir za Galileju) 1982. godine u Libanu, izraelske Merkave sa topovima M68 (američki derivat L7) su lako uništile sirijske T-72. S obzirom da je glavni ruski tenk u Ukrajini i dalje T-72, ​​sa nekim T-80 i T-90, L7 će dobiti još jednu priliku da dokaže svoju efikasnost.


Kada smo kod motora i mase tenkova, koliko je jak ruski V-84 i koliko su teški tenkovi u koje je on ugrađen?
...............................
Što se tiče rata u Libanu 1982. postoje podatci da ni jedan T-72 nije uništen tenkovskom vatrom! Tako da to treba uzeti sa rezervom dok ne uporedimo sa siriskim podatcima.
Druga stvar je da li će Ukrajina dobiti projektile sa jezgrom od osiromašenog uranijuma.
Treće pitanje je sa koje daljine oklop Leoparda 1A5 može probiti pancirni projektil 100mm BR412D ispaljen iz T-55, o potkalibarnim projektilima 100, 115 ili 125mm ne treba ni pričati.
Evo probojnosti topa na T-55: https://www.tankarchives.ca/2017/03/d-10-cia-intel.html
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 752« Reply #4 on: March 04, 2023, 02:04:36 pm »

TENKOVI ĆE KRENUTI U UKRAJINU: Nemačka vlada odobrila isporuku Kijevu 178 tenkova "leopard 1"

NEMAČKI savet bezbednosti odobrio je isporuku 178 tenkova "Leopard 1" Ukrajini iz industrijskih zaliha, što je znatno više nego što je ranije najavljeno, objavio je danas portal Špigel pozivajući se na neimenovani izvor.

Najveći deo tenkova biće isporučen naredne godine, dok će nekoliko stići u Ukrajinu tokom leta, prenosi Rojters.

Nemačka je već ranije donela odluku da nakon višemesečnih međunarodnih pritisaka Ukrajini ispruči tenkove Leopard 2 iz vojnih zaliha.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 315834_tan2023-02-0313211242-2_f.jpg (105.6 KB, 906x513 - viewed 2 times.)
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 956


« Reply #5 on: March 05, 2023, 05:43:44 pm »


Leopard 1 je tipičan zapadni tenk hladnog rata, pre 1980. godine. Oklop mu je dobro profilisan, ali nije uporediv ni sa T-54/55, jer je sa čela tela tenka samo 60mm. Postoji verzija A4MZ - mit zusatzpanzerung - sa dodatnim oklopom, i ona će verovatno i biti isporučena. ERO nema, niti moderan SUV. Najbolja stvar je top L7 105m. Borbena masa opremljenog je skoro 50 tona U uslovima sukoba u Ukrajini bušiće ga čak i RPG7, i bilo koja ruska POVR. Biće "mrtvački sanduk na samohodnoj šasiji".
« Last Edit: March 05, 2023, 05:53:05 pm by kumbor » Logged
fazan
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 544


« Reply #6 on: March 05, 2023, 06:17:52 pm »


Leopard 1 je tipičan zapadni tenk hladnog rata, pre 1980. godine. Oklop mu je dobro profilisan, ali nije uporediv ni sa T-54/55, jer je sa čela tela tenka samo 60mm. Postoji verzija A4MZ - mit zusatzpanzerung - sa dodatnim oklopom, i ona će verovatno i biti isporučena. ERO nema, niti moderan SUV. Najbolja stvar je top L7 105m. Borbena masa opremljenog je skoro 50 tona U uslovima sukoba u Ukrajini bušiće ga čak i RPG7, i bilo koja ruska POVR. Biće "mrtvački sanduk na samohodnoj šasiji".

За мене је и даље енигма како мисле да реше проблем домета. Ако тенк има мањи домет од противоклопних ракета противничке стране, а те ракете могу да га униште или онеспособе - он не може да приђе непријатељској линији. Већ прва верзија корнета има већи домет од топова на Леопарду (5,5 км). Новија верзија има домет 8 км. ХИМАРС је превелик да чисти тако мале циљеве. Остају артиљерија и беспилотне летелице.

Logged
BrRista
mladji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 279WWW
« Reply #7 on: March 05, 2023, 08:41:30 pm »

A zar zaista mislis da razmisljaju o tom ptoblemu? Da im je bitno? Idu logikom - ajde da im damo nesto, nek na papiru dobro zvuci. Pritom to da dobro naplatimo.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 16 956


« Reply #8 on: March 05, 2023, 09:32:09 pm »


Od tri osnovna faktora svakog tenka, Leopard 1 ima najbolju mobilnost, koja je bolja od savremenih zapadnih tenkova. Svi Leopard 1 opremljeni su dizel motorima MB 838 nemačke kompanije MTU, najboljeg proizvođača tenkovskih motora na svetu. Kada su instalirani, proizvodili su 830 konjskih snaga, ali to je bilo pre više od četrdeset godina, tako da bi svi motori sada morali da prođu kroz veliki remont da bi povratili snagu i pouzdanost. A to je skupo i oduzima mnogo vremena.

Dobra pokretljivost Leoparda 1 bila je rezultat male mase vozila od samo 42,4 tone. Mala masa značila je i nizak nivo oklopne zaštite Leoparda 1 već po standardima sedamdesetih godina prošlog veka. Zaštita oklopa je donekle poboljšana na verziji A3, koja je dobila višeslojnu oklopnu kupolu koja se sastoji od dve čelične ploče u sendviču između plastike, povećavajući zaštitu od kumulativnih bojevih glava.

.........................................

Najbolja karakteristika Leoparda 1 je vatrena moć koju pruža top L7 kalibra 105 mm. Uprkos svom malom kalibru, ovaj pištolj je i danas veoma smrtonosan. L7 i njegovi derivati se već nalaze na borbenim vozilima doniranim Ukrajini, od slovenačkih tenkova T55S, preko izviđačkih vozila AMKS-10 RC, do američkih borbenih vozila na točkovima M1128 Striker.

U operaciji Mivtsa Shlom HaGalil (Mir za Galileju) 1982. godine u Libanu, izraelske Merkave sa topovima M68 (američki derivat L7) su lako uništile sirijske T-72. S obzirom da je glavni ruski tenk u Ukrajini i dalje T-72, ​​sa nekim T-80 i T-90, L7 će dobiti još jednu priliku da dokaže svoju efikasnost.


Kada smo kod motora i mase tenkova, koliko je jak ruski V-84 i koliko su teški tenkovi u koje je on ugrađen?
...............................
Što se tiče rata u Libanu 1982. postoje podatci da ni jedan T-72 nije uništen tenkovskom vatrom! Tako da to treba uzeti sa rezervom dok ne uporedimo sa siriskim podatcima.
Druga stvar je da li će Ukrajina dobiti projektile sa jezgrom od osiromašenog uranijuma.
Treće pitanje je sa koje daljine oklop Leoparda 1A5 može probiti pancirni projektil 100mm BR412D ispaljen iz T-55, o potkalibarnim projektilima 100, 115 ili 125mm ne treba ni pričati.
Evo probojnosti topa na T-55: https://www.tankarchives.ca/2017/03/d-10-cia-intel.html

Motor V-84  ima 840 bHP, sa kompresorom koji nije turbo i više se ne ugrađuje. Zamenio ga je V-92 od 1.000bHP i 1130bHP u najnovijem V-92S2.
Top L7 je mogao bušiti prve izvozne verzije M-72, bez ojačanja gornje ploče, sa homogenim oklopom kupole, bez ERO i bočnih štitnika.
Leo 1 je bušio svaki posleratni sovjetski tenkovski top na svim dometima, a možda čak i ZIS S-53 sa T-34 sa kumulativnim zrnom.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.028 seconds with 22 queries.