PALUBA
June 06, 2023, 12:06:31 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik za postovanje vesti!
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Rad vojnih terenskih bolnica u ratnim uslovima  (Read 590 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 775« on: December 03, 2022, 09:49:01 pm »

O specifičnostima rada u zoni specijalne operacije govorili su vojni lekari

Na jednom od pravaca u zoni specijalne operacije zaštite civilnog stanovništva Donbasa, vojni lekari Zapadnog vojnog okruga (ZVO) svakodnevno pružaju medicinsku pomoć vojnicima na teritoriji raspoređene vojne bolnice. Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je u subotu, 3. decembra, podelilo kadrove osoblja na radu.

„Specifičnost rada je da ne možete da podlegnete panici, anksioznosti, morate da se okupite. Broj ranjenih varira. Važna je koordinacija akcija svih, od bolničara do lekara“, rekla je potporučnik medicinske službe Julija Mulagalijeva.

Hirurg je rekao da je međusobna pomoć uspostavljena i među vojskom: oni nose i svoje saborce i sebe. Lekari im pomažu koliko mogu. Kvalifikovana pomoć u prvim minutima nakon ranjavanja pomaže da se vojnik brzo vrati u redove i spasu mnogi životi.

Prema rečima načelnika terapijskog voda Jevgenija, vojna bolnica je opremljena lekarima - i hirurzima, i terapeutima, i paramedicinskim osobljem. Moduli mobilnih bolnica mogu se postaviti skoro svuda za dva dana, imaju nezavisno grejanje, napajanje i tehničku podršku.

Operacione sale vojne bolnice rade danonoćno. Imaju najsavremeniju medicinsku opremu, svu neophodnu listu lekova. Oprema omogućava dubinski medicinski pregled srca, respiratornih organa i organa gastrointestinalnog trakta. Za sve vrste lečenja, vojna bolnica je opremljena visokotehnološkom opremom za razne dijagnostike: rendgen, kompjutersku tomografiju, ultrazvuk i laboratorijske testove, saopštio je vojni resor.

Unutrašnjost bolnice je podeljeno na nekoliko odeljenja. Na primer, kod terapeutskih pacijenata, meri se pritisak, uzima se kardiogram, kao u redovnoj klinici. Glavna razlika je u tome što su 80% lekara hirurzi. Vojno osoblje Zapadnog vojnog okruga evakuiše nastradale u bolnicu, kojima se ne može pružiti medicinska pomoć na licu mesta, helikopterima hitne pomoći i drumskim putevima.

Osim toga, pomoć nije uskraćena ni civilima koji se nađu praktično na ratištu. Međutim, navodno, militanti namerno gađaju medicinske šatore i kola hitne pomoći.

Ranije, 20. novembra, major medicinske službe Vladimir Besedin, stariji specijalizant Glavne vojne kliničke bolnice imena I.I. N.N. Burdenko je zadobio ranu na glavi tokom granatiranja poljske bolnice. Ignorišući pretnju svom životu, nastavio je da spasava vojno osoblje i kolege kada je neprijateljska artiljerija pogodila.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 43.jpg (32.69 KB, 900x506 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan korvete
*
Offline Offline

Posts: 6 775« Reply #1 on: January 14, 2023, 06:46:12 pm »

Medicinski specijalisti su govorili o posebnostima rada u zoni SVO

Pripadnici Odreda medicinske specijalne namene (MOSN) Centralnog vojnog okruga (CVO), što bliže liniji fronta, pružaju pomoć vojnom i civilnom stanovništvu u zoni specijalne vojne operacije. U subotu, 14. januara, govorili su o tome kako rade lekari u medicinskim odredima i kako su tamo stigli.

„Naša napredna medicinski odred specijalne namene nalazi se u blizini prve linije fronta kako bismo što pre pružili medicinsku pomoć povređenim vojnicima. Primamo vojna lica i civile koji su se našli pod vatrom. Pacijenti nam dolaze u različitim stanjima – od lakših povreda gelerima do izuzetno teških, uključujući i one sa kraniocerebralnim povredama“, rekao je "Aleksej", načelnik hirurškog odeljenja.

Medicinski tim čine visokokvalifikovani specijalisti: neurohirurg, vaskularni hirurg, traumatolozi, tim hirurga.

Vojni lekari imaju na raspolaganju svu neophodnu opremu, uključujući mobilne rendgen aparate koji im omogućavaju da obave neophodne preglede pre operacije, i ultrazvučni dijagnostički aparat. Lekari rade danonoćno.

„Sa početkom specijalne operacije imao sam motivaciju, jer sam rođen u gradu Donjecku, odnosno Donbas je moja rodna zemlja. Sa početkom mobilizacije došao sam u vojnu kancelariju, pitao da li su potrebna vojna lica u mojoj specijalnosti - da, potrebna su. Tokom služenja poslat sam u medicinski odred za specijalne namene. Bavim se hirurškim radom, ja sam hirurg, pružam pomoć u fazi evakuacije ranjenim vojnicima “, rekao je hirurg "Kiril".

Njegov kolega, vaskularni hirurg Igor, prvi je ušao u zonu specijalne operacije kao dežurni vozač.

„Dovela me je želja da pružim specijalizovanu prvu pomoć. Zvao sam u aprilu. Čim je počela specijalna operacija, počeo sam da idem u vojnu kancelariju, pokušao sam da me pozovu, uspeo sam - kao vozač saniteta. Posle nekog vremena, ušao sam u medicinski odred specijalne namene, gde već radim po svojoj specijalnosti. Iskustvo u vaskularnoj hirurgiji — 4,5 godine. Vojnici na ratištu često imaju vaskularne povrede i moraju se što pre zašiti kako bi se spasli udovi, a ponekad i život“, objasnio je doktor.

Krajem decembra 2022. vojni lekar Zapadnog vojnog okruga sa pozivnim znakom "Kasper" govorio je o tome kako je tokom tromesečnog boravka u zoni specijalne vojne operacije uspeo da pomogne više od 250 vojnika.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* Medicina 1.png (399.87 KB, 646x392 - viewed 0 times.)

* Medicina 1.1.png (330.94 KB, 647x392 - viewed 0 times.)

* Medicina 2.png (475.48 KB, 647x392 - viewed 0 times.)

* Medicina 2.1.png (448.05 KB, 647x392 - viewed 0 times.)

* Medicina 3.png (453.46 KB, 648x392 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.043 seconds with 23 queries.