PALUBA
April 13, 2024, 01:07:39 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 [2] 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Britansko-francuski projektili Storm Shadow/SCALP EG u Ukrajinskoj vojsci  (Read 6458 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
babaroga
vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 506« Reply #15 on: May 12, 2023, 02:44:21 pm »

Ukrajina dobila dugo očekivane krstareće rakete od Velike Britanije

OLUJNA SENKA

U međuvremenu, Velika Britanija je predala dalekometne krstareće rakete Olujna senka (Storm Shadow) Ukrajini, saopštio je CNN, navodeći zapadne službenike. To je potvrdio i britasnki ministar odbrane Ben Volas.

Velika Britanija je dostavila nekoliko krstarećih projektila Ukrajini, pružajući ukrajinskim snagama nove mogućnostima dalekometnih napada uoči mnogo očekivane kontraofanzive. CNN je dodao, da je “London je primio uverenja iz Kijeva da će se ove rakete koristiti samo protiv ciljeva "u suverenoj teritoriji Ukrajine".

Prema mišljenju visokim američkim zvaničnikom, “Olujna senka” je "pravi sistem koji menja odnos snaga" i daje oružanim snagama mogućnosti koje Ukrajina traži od početka sukoba.

Sekretar za štampu Predsednika Rusije Dmitrij Peskov rekao je da je Moskva izuzetno nezadovoljna u vezi sa odlukom Londona da preda te rakete.

-Ovo će zahtevati adekvatan odgovor naše vojske, koji će, naravno, sa vojnog stanovišta, doneti odgovarajuće odluke, naglasio je portparol Kremlja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor

Jos jedno "wunderwaffe"

Da li je to ekportna verzija sa dometom 155 milja (250km)?  Ako jeste, da bi lansirali gadjali nesto unutar teritiorije, morali bi da pridju liniji fronta batem na 100 miilja ili mnogo blize, a tu su vec na nistanu sa ruskim SAM sistemima.... Ako je verzija sa 350 milja dometom, to bi vec moglo da napravi neku razliku, samo je pitanje koliko ima tih projektila.  UK je imala oko 1000 komada, a Francuzi oko 500...
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #16 on: May 12, 2023, 07:39:39 pm »

Ukrajina ima problem sa britanskom raketom: Su-24 i Su-27 mogu da nose Storm Shadow, ali ne i da je programiraju za let do cilja

Vest da će Ukrajina dobiti rakete dugog dometa Storm Shadow koje je isporučila Velika Britanija nesumnjivo je izazvala nalet komentara. Opet, London je ispred Vašingtona. ATACMS je možda crvena linija za SAD, ali Storm Shadow očigledno nije za Veliku Britaniju.

Koji borbeni avion iz raspoloživog inventara Ukrajine može da koristi ovo oružje? Trebalo bi da se proceni na osnovu dva pokazatelja – težine rakete i kompatibilnosti. Ako uzmemo prvi pokazatelj, MiG-29 i Su-25 Vazduhoplovnih snaga Ukrajine neće moći da nose ovo oružje. Maksimalna težina nosivosti im ne dozvoljava.

Raketa je teška skoro 2.900 funti. Ono što smo primetili je da MiG-29 i Su-25 rutinski nose 1.100 funti korisnog tereta. Ova dva borbena aviona se postepeno gase, ali Su-24 i Su-27 ostaju. Oni mogu nositi projektil Storm Shadow. Svaki može da nosi do 3.300 funti.

Programiranje projektila

Ali mogu li ovi „radni konji“ upravljati raketom? U principu, stručnjaci kažu da je integracija moguća, ali teška. Kako će zastarela avionika i senzori Su-24 i Su-27 biti u interakciji sa projektilom ostaje misterija. U stvari, već smo videli uspešnu integraciju. Američka protivradarska raketa HARM uspešno je integrisana sa MiG-29 sredinom prošle godine.

Naravno, ako se ne može uspostaviti veza između aviona i projektila, postoji druga opcija programiranja. Onoj na zemlji. Da, projektil dozvoljava da se programira na zemlji. tj. cilj se može postaviti pre poletanja aviona. To znači da će avioni jednostavno biti nosioci oružja. U vazduhu nakon lansiranja ne mogu da usmere raketu, niti da promene njenu putanju ili trenutak eksplozije.

Presretanje

Storm Shadow nije imuna na presretanje. Naročito nakon što je lansiran i zaista nema programiranja iz pilotske kabine aviona. Ali raketa ima svoje prednosti. Prema Britancima, Storm Shadow se razvila da bi se snažno suprotstavila elektronskom ratu (EW). tj. raketa ima EW imunitet. Ovo je loša vest za rusku vojsku jer od početka 2023. ruski i zapadni stručnjaci potvrđuju da ruska vojska ne samo da je napredovala u ometanju neprijateljskog oružja, već ga i vešto koristi.

Rusi će se suočiti i sa još jednim problemom – raketa, osim što je mala, ima i slabu radarsku vidljivost. Ruski mediji navode da je ruska vojska postavila radar Niobium u Ukrajini. Može da otkrije sve, od velikih aviona do malih dronova. Prema tvrdnjama ruskih stručnjaka, radar je sposoban da otkrije dronove napravljene od kompozitnih materijala. Da li bi Niobium mogao da presretne “Storm Shadow”? U teoriji, to je moguće jer je radar kompozit od tri AESA radara u VHF, UHF i S/Ks opsezima. U praksi - videćemo.

SU-24 i SU-27 imaju problem

Znajući sve ovo, uvek se mora razmišljati u oba smera da bismo razumeli akciju i protivakciju. Generalno, ukrajinsko vazduhoplovstvo će dobiti oružje za duboke udare u pozadinu neprijatelja. Oružje je veoma precizno, sa niskim radarskim odrazom, snažnom bojevom glavom i imunitetom na EW.

Ne samo Niobium radar, već i Su-35 u vazduhu mogao bi da predstavlja problem za Ukrajince. I ako su mogućnosti radara i dalje kontroverzne tvrdnje, to nije slučaj sa ruskim borbenim avionima. Izveštaj Vazduhoplovstva Ukrajine i mišljenje dvojice ukrajinskih pilota je da su Su-35 i ruska taktika veliki problem za ukrajinske lovce.

Ako se Su-24 ili Su-27 podignu u vazduh, oni se odmah pale na ruskim radarima. Imaju veliki domet, ne zaboravimo. Ukrajinski avioni će se suočiti sa udaljenim Su-35, koji će uz pomoć R-37M napasti nosač Storm Shadow van vidnog dometa. I ovi napadi su bili uspešni, prema priznanjima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva.

Ne treba zaboraviti da će u to vreme najverovatnije biti MiG-31 sa raketom vazduh-zemlja visoko na nebu. Ovo je dvostruka pretnja jer će položaj ukrajinske PVO u tom području biti izuzetno ugrožen.

O raketi Storm Shadow

Storm Shadow je krstareća raketa velikog dometa sa vazdušnim lansiranjem. Razvijena je početkom novog milenijuma i u upotrebi je od 2002. Prema informacijama iz otvorenih izvora, jedna raketa košta 2,5 miliona dolara.

Raketa je teška 1.300 kg i duga je nešto više od 5 metara. Njen prečnik je 50 cm, a bojeva glava od 450 kg je tipa BROACH (Bomb Royal Ordnance Augmented Charge). Nakon lansiranja, raketu pokreće motor Turbomeca Microturbo TRI 60-30. Maksimalni domet Storm Shadow dostiže 560 km (npr. francuska varijanta), ali izvozna varijanta ima domet do 250 km.

U zavisnosti od visine leta, raketa može da dostigne maksimalnu brzinu od 1.000 km/h od 0,8 do 0,95 maha. Njegovi sistemi za navođenje uključuju inercijalni, GPS i TERPROM. Terminalno navođenje koristi infracrveni DSMAC za snimanje terena.

Zašto sada?

Britanija je dugo govorila da će isporučivati moderno oružje Ukrajini. Prva je država koja je odlučila da preda svoje tenkove Čelindžer 2, čime je predvodila „tenkovsku koaliciju“. Malo je poznata činjenica, ali prema The War Zone, London je dao Storm Shadow pod uslovom – da ne napada rusku teritoriju, već samo privremeno okupirane ukrajinske teritorije.

Politički, ovo je signal Vašingtonu. Ako Ukrajina uspe da ispoštuje britanski uslov, Kijev će imati partnera u liku Londona za sledeće rakete ATACMS za HIMARS sistem.

Vašington do sada nije prihvatio argumente Kijeva za takvu isporuku upravo iz istog razloga koji je izneo London – da ne napada rusku teritoriju. Ali ako Ukrajina pokaže uzdržanost i poštuje uslove Londona, Kijev ima šansu da dobije ATACMS.


Izvor
« Last Edit: May 14, 2023, 10:00:27 pm by Brok » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #17 on: May 13, 2023, 01:09:55 pm »

Prema izvorima sa ruskim telegram kanala...

Borbeni avioni Oružanih snaga Ukrajine izveli su 12. maja raketni napad na preduzeće Polipak polimernih proizvoda i fabriku za preradu mesa Milam u gradu Lugansku, - Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

Za napad su korišćene avionske rakete Storm Shadow koje je Britanija isporučila režimu u Kijevu, suprotno izjavama Londona da se ovo oružje neće koristiti protiv civilnih ciljeva.

Kao rezultat udara izbio je požar na teritoriji luganskih prehrambenih i hemijskih preduzeća. Dolazi do razaranja obližnjih stambenih objekata. Povređeni su civili, među kojima 6 dece”, saopštilo je ministarstvo.
Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su avion Su-24 koji je izveo raketni napad na Lugansk i lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva koji ga je pokrivao.

Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 901


« Reply #18 on: May 13, 2023, 01:24:17 pm »

Prema izvorima sa ruskim telegram kanala...
Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su avion Su-24 koji je izveo raketni napad na Lugansk i lovac MiG-29 ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva koji ga je pokrivao.

Ako su oba oborena, skupo plaćeno gađanje fabrike hrane i civilnih objekata. Koliko još parova Su 24/MIG 29 Ukrajina može tako da pošalje u napad? Da li piloti pre poletanja treba da odseku pramen kose i malo nokta kao japanske kamikaze? Sad
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 073


Ko laje zlo ne misli


« Reply #19 on: May 13, 2023, 05:57:36 pm »

Ako je ovo istina ,onda se ono što smo napisali na stranici ispred obistinilo brže nego što je bilo ko mogao da očekuje. (Homer Simpson Dou ).
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 073


Ko laje zlo ne misli


« Reply #20 on: May 13, 2023, 07:06:39 pm »

Obzirom da se projektil navodi koristeći GPS, a leti nisko prateći reljef terena, bilo bi potrebno i poželjno postaviti ometače GPS signala (recimo sistem Polje) u blizinu važnih infrastrukturnih vojnih i/ili civilnih objekata i to po mogućnosti na visinu (neko brdo ili proplanak ako postoji), jer se GPS signal ometa najlakše i sa najviše efikasnosti ako se ometač postavi "između" satelita i drona / projektila koji se navodi GPS putem.
Aha ,sad šegrt ima priliku da ispravi majstora Grin Ona se KALIBRIRA ,a ne navodi se na cilj uz pomoć GPS Wink

Hteo sam da zapišem sledeće,pre nego što me Kubovac preteče:

"Ne bi trebalo da bude problema,jer se ova raketa ponaša kao neka vrsta "mlaznog drona". Međutim uvek postoji mogućnost da uz pomoć Starlinka prvo izvide gde bi mogli da je plasiraju pa je onda tamo i "provuku" do nekog cilja. Pošto ih ni VB ,ni FR ,nema mnogo (oko 2000 raketa je ukupno proizvedeno za potrebe i jednih i drugih) ,ne verujem ni da su ih ni Ukrajinci dobili puno ,pa će ih svakako koristiti za gađanje "nečeg važnog". Koliko sam ja iz opisa rakete shvatio njene karakteristike,to je raketa kao Košava 3 TM samo (možda) bolje "zapakovana" i sa kvalitetnim IIR senzorom . Leti po već unetoj putanji,orijentiše se (kalibrira) uz pomoć GPS ,a u završnoj fazi upoređuje sliku cilja koja joj je prethodno uneta sa onim što "vidi" na licu mesta . Nije loša tehnički gledano."
Prvo treba da definišemo šta je to, u ovom slučaju "kalibriranje". Dakle, to je upoređivanje vrednosti izmerenih veličina u odnosu na etalon. Dakle, upoređenje putanje leta rakete sa putanjom unešenom u program pre leta. A to se upoređuje sistemom GPS i na osnovu toga se vrši korekcija leta.
Ukoliko bi se GPS uspešno ometao, projektil ne bi mogao korigovati svoju putanju i zakucao bi se u obližnje brdo, ali nažalost može odleteti i pogoditi umesto kontrolnog tornja vojnog aerodroma, civilnu stambenu zgradu.

To je jedan od razloga zašto je recimo naša vojska tokom 1999. godine prestala da ometa krstareće rakete Tomahawk (a bile su ometane čak i tada).

Da dopišem i još jednu sitnicu na sve ovo ... U tekstu gore iznad ove obajave piše da Storm Shadow koristi Terprom sistem . Zapravo to bi trebalo da bude sistem "na bazi Terprom" ,jer nije potpuno isti. A ono što je bitno jeste i da se "kalibriranje( upoređivanje vrednosti u odnosu na etalon - a ne po kalibru rakete kako je neko mogao da se zbuni ,a da nije razumeo terminologiju) može vršiti i po tačkama na tlu (zemljinoj površini). E,sad da li to ova raketa može....to ne bih znao...ali navodim samo kao jednu od mogućnosti koja spada u takozvanu "inerciino navigacionu orijentaciju" .
« Last Edit: May 13, 2023, 07:17:48 pm by PakleniVuk » Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #21 on: May 14, 2023, 05:48:00 pm »

Po ukrajinskim izvorima koji se pozivaju na kancelariju Predsednika Ukrajine, u prvom paketu dostavljeno je 200 raketa , u drugoj etapi dogovorene isporuke govori se o dodatno 400 raketa Storm Shadow. Ne navodi se još uvek koji je tačno tip raketa isporučen  ( ovo zbog dometa )
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 901


« Reply #22 on: May 14, 2023, 06:13:31 pm »

Koliko je ovih raketa bilo u skladištu koje je uništeno pre dva dana? Pretpostavljam da Ukrajina neće to objaviti.
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 483« Reply #23 on: May 14, 2023, 07:38:31 pm »

Jedan od zvaničnih razloga za ulazak SAD u koaliciju rata protiv Libije, koliko se sećam, bio je nedostatak precizno navođene municije i projektila, među kojima su i Storm Šedovi. To je bilo 2011. Dvanaest godina posle, ta ista strana isporućuje 600 takvih projektila Ukrajini, što znaći  proizvodnju od barem 4 komada mesećno. Indipendent novine u 1996 godini ocenjuju, da će biti nabava za britanske snage između 700 do 1000 takvih sistema, a u 2016 potpisuju ugovor za 28 milijona funti o održavanju istih (što može biti i isporuka nekih 35 komada ako je istinita cena od 800 000 funti po komadu).
Dal' i vama to ne miriše na pripremljeni plan?
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #24 on: May 14, 2023, 07:59:36 pm »

Koliko je ovih raketa bilo u skladištu koje je uništeno pre dva dana? Pretpostavljam da Ukrajina neće to objaviti.

Po nekim javno dostupnim podacima jedna raketa se nabavljala po cenama u rasponu od 1.6 - 2.2 miliona € .Koga bude svrbelo, prepoznaće se.
Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 163


« Reply #25 on: May 14, 2023, 08:58:29 pm »

Po ukrajinskim izvorima koji se pozivaju na kancelariju Predsednika Ukrajine, u prvom paketu dostavljeno je 200 raketa , u drugoj etapi dogovorene isporuke govori se o dodatno 400 raketa Storm Shadow. Ne navodi se još uvek koji je tačno tip raketa isporučen  ( ovo zbog dometa )

Мислим да је тај број од 200 ракета претеран, односно плод украјинских жеља и маште. Овај рат је пун лудости, али ипак не верујем да би Британци одвојили више од 10% од количина којима располажу. У том служају би Украјина добила мање од 100 ракета, што је и даље велик број.

Цена ових ракета не може да буде испод 2,5 милиона долара по комаду.

Што се тиче домета, мислим да ове ракета потпадају под рестрикције Missile Technology Control Regime (MTCR). Наравно, те не значи да споразум не може да се прекрши, али батина увек има два краја.
Logged
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 836« Reply #26 on: May 14, 2023, 11:04:15 pm »

Moguće da je jedan SS (mrzi me da svai put pišem Storm Shadow Smiley ) već omanuo jer je njihova integracija na Su-24/27 sigurno malo "grublja varijanta" pa tako verovatno i funkcionisanje istih.

U Konstantinovki (pod kontrolom OSU), prijavljuju pad ukrajinske krstareće rakete koja je letela iz Kramatorska u pravcu LNR. Inače stanovnici Kramatorska su snimali lansiranje (najverovatnije) SS u napadu od pre neki dan na Lugansk. Tako da je moguće je da je srušeni objekat (raketa) baš britanska krstareća raketa Storm Shadow.

izvor: https://t.me/milinfolive

  


* ss moguće pao.jpg (299.15 KB, 1277x736 - viewed 8 times.)
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 073


Ko laje zlo ne misli


« Reply #27 on: May 15, 2023, 03:08:18 pm »

Представительство ЛНР в СЦКК / LPR in JCCCje objavilo na telegramu ove fotografije delova rakete Storm Shadow [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* spremnikGoriva.jpg (171.53 KB, 720x512 - viewed 1 times.)

* storm.jpg (202.16 KB, 720x511 - viewed 1 times.)

* mlazniMotor.jpg (184.22 KB, 720x575 - viewed 1 times.)
Logged
Zaslon
Moderator
stariji vodnik
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 836« Reply #28 on: May 15, 2023, 07:43:30 pm »

Представительство ЛНР в СЦКК / LPR in JCCCje objavilo na telegramu ove fotografije delova rakete Storm Shadow

Samo da ne bude zabune, to su ostaci nove rakete od jutros, pogođena je navodno prazna zgrada koja je nekada pripadala MUP-u Ukrajine ... kako god bilo Lugansk više nije bezbedan grad i u njemu se moraju primenjivati sve mere smeštaj tehnike i ljudstva kao i u Donjecku,  kao na liniji fronta.


* photo_2023-05-15_18-34-51.jpg (511.23 KB, 1754x1241 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 578« Reply #29 on: May 16, 2023, 02:07:07 pm »

Makron je najavio da će Francuska prebaciti u Ukrajinu rakete dugog dometa SCALP-EG: ono što se zna

Francuska planira da prebaci krstareće rakete dugog dometa SCALP-EG Oružanim snagama Ukrajine kao deo novog paketa pomoći. Kijev će takođe dobiti desetine oklopnih vozila, uključujući AMX-10RC.

Francuski predsednik Emanuel Makron je ovo rekao u intervjuu za TF1 15. maja. On je naglasio da je strategija Francuske da „pomogne Ukrajini da izdrži, da se svi vrate za pregovarački sto.

Pored toga, rekao je, Pariz pregovara sa nizom zemalja da se „obuče piloti". Makron je takođe govorio o snabdevanju Ukrajine avionima.

"Mi ne vodimo rat protiv Rusije, mi pomažemo Ukrajini da se odupre ruskom agresoru. Ne isporučujemo oružje koje bi nam omogućilo da dođemo do ruskog tla. Ponekad morate postaviti granice. Ne smemo da oslabimo sposobnost Francuske da se brani, „Makron je rekao o transferu borbenih aviona u OSU.

Vredi napomenuti da je Francuska naoružala rakete Storm Shadow, koje je AFU ranije dobila od Britanije, ali za njih koristi naziv SCALP-EG.

Francuska mornarica prvenstveno oprema krstarećim raketama SCALP lovce-bombardere Rafale, Mirage 2000 i Eurofighter, a u budućnosti i višenamenske nuklearne podmornice sledeće generacije. Najvažnija razlika između rakete SCALP i njenog prototipa je sastav sistema za navođenje i domet vođene rakete – raketa SCALP je 250 km i trebalo bi da bude povećana na 400 km u odnosu na Apačevih 150 km u budućnosti.

Dizajn projektila SCALP uključuje niz mera koje imaju za cilj da unapred smanje radarski potpis rakete. Verovatnoća otkrivanja rakete u letu je takođe smanjena činjenicom da cela krstareća deonica njene trajektorije ide na visini od 100-150 m, a pre napada na cilj ide još niže - do 50 m.

Velika Britanija je 11. maja zvanično potvrdila transfer krstarećih raketa velikog dometa Storm Shadow Ukrajini. Tako su ukrajinske odbrambene snage dobile novu sposobnost za dalekosežne udare uoči dugo očekivanog kontranapada na ruske snage.

Visoki američki vojni zvaničnik rekao je da je ta municija „pravi menjač igre u pogledu dometa“ i da Kijevu daje sposobnosti koje je tražio od početka rata.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Scalp-EG.jpg (91.11 KB, 898x598 - viewed 2 times.)
Logged
Pages:  1 [2] 3   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 23 queries.