PALUBA
May 30, 2023, 05:14:26 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik za postovanje vesti!
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Albanska ratna mornarica  (Read 4091 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
victoria
desetar
*
Offline Offline

Posts: 142


« on: February 22, 2023, 01:29:55 pm »

Pregledom dela foruma koji za temu ima "mornarice na Jadranu ne nađoh albansku!Tu mornaricu mi stariji smo "upoznali" kroz onaj vic-pitanje zašto albanska podmornica plovi gore-dole(čas zaroni čas izroni) i vickasti odgovor :da bi veslači uzeli vazduha.Za vreme korona festa dok bejasmo zaključani iz dosade počeh da tražim sve o toj,šali i potcenjivanju,izloženoj albanskoj mornarici.I viđu vraga . . . ne beše takva kao iz naših viceva !!!Nečija druga podmornica u to vreme nije mogla da zaroni.Da počnemo od početka:Proglašenjem nezavisnosti 28. novembra 1912 , prvi pokušaji da se organizuje albanska FD od strane vlade Ismaila Ćemalija , ali je početak Prvog svetskog rata prekinuo ovo opredeljenje . U 1925. godini planirano je da se organizacija vojske zasniva na statusu Albanije sačinjenom 07.03.1925. Na osnovu ovog statusa stvorena je Generalna komanda vojnih sila. Iz Italije su 25. decembra 1925. godine stigla dva broda od 190 tona, koji su nosili značajna imena „Albanija“ i „Skenderbeg“. Ovi brodovi su izvršavali zadatke u interesu borbe protiv šverca na albanskom primorju.Godine 1928. osnovana je Komanda Mornarice, tačnije 24.06.1928, kada su okupljeni prvi regruti za ovaj vid. Godine 1934. od Italije su kupljena još dva laka broda koji su nosili nazive „Saranda” i „Durezi”. Tokom Drugog svetskog rata gotovo sve sa ovih brodova je uništeno. Oslobođenje Albanije zateklo je albansku flotu u jadnom stanju sa skoro svim potopljenim brodovima u lukama albanske obale.Evo linka ka kratkom prilogu povodom 93godine albanske mornarice u kojem u prvom minutu možete videti te brodiće nabavljene između dva rata.
 
U aprilu 1945. godine osnovano je brodogradilište Drač za popravku postojećih čamaca, vađenje potopljenih brodova tokom rata i njihovu pripremu za vojne svrhe. Dana 15. avgusta 1945. godine, obavljeno je svečano porinuće dva trofejna motorna čamca, pod brojem MS-10 i MS-12. Ovi motorni čamci su bili naoružani lakim mitraljezima i počeli su da patroliraju obalnim vodama u Valoni i Sarandi.Pošto je naša tadašnja vlast bila tolika dobra sa Enver Hodžom da mu je čak nudila i deo naše(pre svega srpske)teritorije zašto mu ne bi ponudila i pomoć u uspostavljanju i odbrani suvereniteta nad obalskim vodama pa tako i Krfskim kanalom.Ta pomoć,koja se ogledala u polaganju mina sa dva bivša kraljevska minopolagača dovela je do poznatog Krfskog incidenta i potapanja dva engleska razarača.Engleza mi uopšte nije žao,neka su malo pokvasili opanke a o tom događaju možete pročitati(mada mislim da ovdašnje stare palubarske kuke o tome već sve znaju a neki stariji sigurno i iz prve ruke) na ovom linku koji vodi ka veteranima ratne mornarice.http://veteraniratnemornarice.com/incident-u-krfskom-kanalu-1946-godine-sa-osvrtom-na-umijesanost-jugoslavije/ Toliko za početak pa ću nastaviti,ima dosta zanimljivih kratkih filmova i ne malog iznenađenja kada govorimo o snazi Forcat detare ushtarake Shqiptare krajem 60-ih,posebno kada uporedimo sa tadšnjom snagom JRM.Videćete da tu nije bilo mesta za pričanje viceva.
Logged
victoria
desetar
*
Offline Offline

Posts: 142


« Reply #1 on: February 22, 2023, 04:09:59 pm »

"U ovom periodu radili smo sa jasnom vizijom za razvoj i perspektivu Mornaričkih snaga, koristeći i političke konjunkture tog vremena. Tako možemo pomenuti godine '53-'54, koje su označile početak nove etape razvoja FD  opremanjem sa  torpedima, a kasnije minolovcima, pomorskim tobdžijama i pomoćnim brodovima raznih tipova. 14. februara 1954 . godine osnovana je Četvrta torpedna eskadrila na ostrvu Sazan , čime je ujedno i početak nove etape razvoja FD ."U prvoj rečenici vidimo filozofiju tadašnje i sadašnje albanske politike "koristeći političke konjukture tog vremena".U osnovi se nema tome šta zameriti,male države su prinuđene na tako nešto pa je tako i Knjaževina Srbija to radila u 19-om veku premda je albanska,bugarska i hrvatska brzina prešaltavanja sa jedne na narednu "političku konjukturu" nedostižna.Koliko im je sreće donela ostaje za diskusiju.Elem,da nastavimo o mornarici.Razvoj i modernizacija flote počela je brzim tempom, posebno posle 1957 . 21. septembra 1958 . godine počela je sa radom jedna od najposebnijih i najvažnijih jedinica albanske FD , Jedinica podmornica , koju čine 4 podmornice proizvedene u bivšem Sovjetskom Savezu .Ovde moram da napomenem da su "braća Rusi",da budemo pravedni Sovjeti,ostavili Albancima kompletnu podmorničku brigadu sa 4 podmornice i uređenom infrastrukturom u bazi Paša Liman koju tih godina napustili.Bile su to podmornice NATO oznake Viski,prilično moderne za to vreme a svakako modernije od naših kojesmo tada imali a koje su bile iz perioda DSR-a,pre njega, i nakon njega ali po nacrtima iz rata.Ovde možete videti kratku priču o Paša Liman bazi.
Njihovi podmorničari su vežbali kao i svi drugi,barem 60-ih godina.
 

Na sledećem snimku vidimo Enver Hodžu sa svojom ekipom u punom sastavu(pre nego što ju je malo proredio)kako posmatra svoje oružane snage.Snimak je iz 60-ih i nije posvećen samo mornarici(ona se pojavljue oko 4-og minuta).Iako nije u vezi sa temom ali se na početku vidi vežba njihovog KoV-a i priličan broj VBR-ova u dejstvu.Koliko smo mi imali VBR-ova sredinom i krajem 60-ih ?
Logged
victoria
desetar
*
Offline Offline

Posts: 142


« Reply #2 on: February 22, 2023, 04:29:10 pm »

Avgusta 1961. godine u Valoni je otvorena Mornarička škola, danas Mornarička škola, koja je imala veliku ulogu u pripremi i snabdevanju mornarice oficirima. Period 1961-1980 obilježio je razvoj, dalje širenje Mornaričkih snaga, stvaranje nekoliko jedinica KS, upotpunjavanje savremenim ratnim brodovima tog vremena. Osnovana je Albanska hidrografska služba, kao organizacija za pomorsko obezbeđenje i borbena dejstva, koja je pripremila i podigla niz svetionika duž cele obale, mnoga mesta za posmatranje signala su modernizovana i opremljena širokom mrežom radara. Period 1980-1990, može se smatrati periodom kontinuiteta plovidbe, opstanka, usmeravanja i obezbeđenja tehničke spremnosti površinskih i podvodnih brodova. Veliki doprinos u ovom pravcu dao je i Brodoremontni zavod u Pašalimanu.Tih godina su nabavljena i plovila iz Kine,u ozboljnom broju.Tu pre svega mislim na desetine brzih torpednih čamaca klase Hučuan(prema nekim informacijam čak 80 !!!) te patrolne brodove klase Šangaj.Hučuan https://sq.wikipedia.org/wiki/Huchuan Patrolni brodovi klase Šangaj(kineska verzija sovjetske klase Kronštat),nabavljeno komada 6 https://en.wikipedia.org/wiki/Kronshtadt-class_submarine_chaser  te dva minolovca https://en.wikipedia.org/wiki/T43-class_minesweeper
Logged
victoria
desetar
*
Offline Offline

Posts: 142


« Reply #3 on: February 22, 2023, 05:57:29 pm »

Vežba iz 1979-e,MiG-vi,podmornice(sve četiri),torpedni čamci i patrolni brodovi.
Logged
victoria
desetar
*
Offline Offline

Posts: 142


« Reply #4 on: March 25, 2023, 05:48:57 pm »

Tokom 90-ih Albanska ratna mornarica je pratila sudbinu države i društva koju oni eufemistički nazivaju "period demokratizacije i restrukturiranja".Ipak,mora im se priznati da za razliku od većine drugih zemalja socijalizma/komunizma nije došlo do masovne rasprodaje tehnike,njihovi oficiri(barem oni na najodgovornijim dužnostima) su na neki način  ostali lojalni vojsci i državi na način da su je sačuvali od sveopšte otimačine i krčmljenja za "tepsiju ribe".Oružje iz magacina albanske vojske je doduše masovno prebačeno preko granice sa SR Jugoslavijom nakon tzv.raspada 1997-e(po meni fingiranog sa jasnim ciljem naoružavanja Albanaca na KiM a da država Albanija navodno nema ništa sa tim jer se "raspala") ali ga nema na bilo kojem drugom ratnom poprištu širom sveta.To nam ukazuje  na veliku posvećenost albanskih oficira starom nacionalnom idealu još iz vremena Enver Hodže tzv nacionalnom ujedinjenju svih Albanaca na Balkanu koje umalo da se ostvari bez opaljenog metka još na kraju DSR-a kada su im jugoslovenski komunisti obećali KiM.Oni su taj cilj u znatnoj meri i ostvarili,kod nas skoro u potpunosti,u Makedoniji im preostaje da odigraju završni čin a na Ćamuriju (sada deo Grčke) će strpljivo pričekati da se Grčka zaljulja bilo zbog očiglednih unutrašnjih slabosti bilo zbog neminovnog sukoba sa Turskom ili kombinacijom ta dva faktora.No,da se mi vratimo ratnoj mornarici.U jednom je albanska ipak podelila sudbinu većine "reformisanih" . . .Naime,pretvorena je praktično u obalsku stražu.Nema više aktivnih podmornica,nema desetina brzih torpednih čamaca a preostali su im samo 2 Šangaja,jedan veliki minolovac i jedan Kronštat,sada već neispravni.Sada im okosnicu pomorskih snaga(koje su i formalno preimenovane u obalsku stražu) čine 4 patrolna broda holandske izgradnje https://en.wikipedia.org/wiki/Damen_Stan_Patrol_4207  uz 20-ak manjih plovila od kojih većina nije ispravna.Nekadašnji oficiri Forca Detare Shqiptare  odavno u penziji i u dubokoj starosti obilaze nekadašnji ponos Albanije,bazu Paša Liman i na palubama podmornica i,Hučuana,Kronštata i Šangaja prisećaju se dana kada su se spremali da Jugoslaviji zatvore pristup Otrantu.Da li bi u tome uspeli veliko je pitanje ali krajem 60-ih su bili na vrhuncu snage.Deceniju kasnije i njima se ukazalo isto što i mnogim drugim mornaricama.Bez love nema plovidbe,mornarica je najskuplji vid oružanih snaga a brodovi neće da plove pogonjeni velikim planovima i idejama.Jednu podmornicu su ipak malo uglancali za posete raznih delegacija i valjda kao muzejski eksponat pa na ovom snimku možete videti unutrašnjost albanskog Viskija,kad već mnogi nisu bili u prilici da probaju nihov konjak

Iz iskustva vam mogu reći da je odličan.Starešine u kasarni Livade u Mladenovcu(uz jedan časni izuzetak st.vodnika iz Zaječara)su imale pune ormare istog u zamenu za sitne i manje sitne ustupke brojnim vojnicima albanske narodnosti.Dok su oni svaki čas na vikende i tzv."privatne poslove" išli kući mene su starešine ljubomorne čuvali u kasarni i kao najpouzdanijeg(Albancima uz 2-3 izuzetka-katolika nije davano oružje te nisu išli na stražu i sl) određivali svaku drugu noć kao pomoćnika dežurnog kasarne(znači od 00-08ujutro nema spavanja iako sam bio "ćato" i po danu me svakako čekalo mnogo obaveza).Kao "nagradu" mi nisu davali ni moj sledujući vikend.Kao malu osvetu priredio sam im iznenađenje tako što sam im eksproprisao konjak iz ormara i jednu flašu popio sa mojim klasićima,jednu poneo kući a ostale prosuo,napunio vodom i vratio im u ormare.Zbog napete atmosfere u kasarni(tu je bilo i mrtvih glava te 87-e a i kasnije.čini mi se 93-e) nisam smeo da razdelim vojsci.Eto malo izađoh izvan teme ali se nadam da vam je bilo zanimljivo kao i da sam malo osvetlio istoriju ove slabo poznate i redovno potcenjivane mornarice.Po meni,često bez osnova.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.