PALUBA
February 29, 2024, 05:08:13 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Down
  Print  
Author Topic: 72. brigada za specijalne operacije VS  (Read 4271 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 269« Reply #60 on: March 30, 2023, 04:04:39 pm »

Vojna elita neprekidno bdi nad Srbijom: "Novosti" u poseti 72. brigadi za specijalne operacije VS, kojoj predstoji prijem novih vojnika

Sa tornja visokog više od deset metara vojnik se niz veračko uže naglavačke spušta ka zemlji. Pod punom je opremom - uniforma, čizme, balistički prsluk sa okvirima sa municijom, pojasevi za veranje...

Na leđima, zakačena za "karabin" kuku automatska puška "hekler i koh", kalibra 9 milimetara, sklopljenog kundaka, sa nišanom, teža tek nešto više od dva kilograma. Tehnikom "pauk", uz lagani doskok, za tren oka je na zemlji, spreman za sledeći zadatak.
Ovo je samo jedan od segmenata redovne obuke i održavanja forme pripadnika 72. brigade za specijalna dejstva Vojske Srbije, koju smo posetili u njihovoj kući - kasarni "Rastko Nemanjić" u Pančevu. U ovom jedinstvenom kompleksu, daleko od očiju javnosti, pripadnici ove jedinice se obučavaju za najsloženije zadatke, zbog kojih uživaju reputaciju srpske vojničke elite.

Ova brigada, kao i vojne specijalne jedinice uopšte, doživljavaju istorijske trenutke - prvi put od osnivanja primiće vojnike direktno iz civilstva, uključujući čak i one koji do sada nisu odslužili vojni rok. Dosadašnja popuna odvijala se samo kroz interne konkurse, preko kojih su specijalci postajali već iskusni vojnici iz drugih jedinica.
Ambicije od konkursa i najavljenog pojačanja su velike. Očekuje se dolazak mladih, sposobnih ljudi, patriota, spremnih da svoje snage i sposobnosti oprobaju na pravom mestu.

I "Kornet" u naoružanju

Specijalne jedinice, uključujući 72. brigadu, najbolje su opremljene u Vojsci Srbije. Država već godinama sve najbolje kupljeno od naoružanja i opreme šalje prvo u ove jedinice.

U 72. tako su stigla oklopna vozila "miloš", besposadne platforme "mali miloš", kao i široka lepeza streljačkog naoružanja - automati "hekler i koh", puške "štajer", mitraljezi "minimi", dalekometno oružje "baret"...
Veliki pomak poslednjih godina napravljen je u domenu kompleta letnjih i zimskih uniformi, od čak 26 delova, specijalno dizajniranih za specijalne jedinice, kao i u kvalitetu i broju elemenata seta zaštitne balističke opreme. Ova jedinica naoružana je i moćnim protivoklopnim raketama ruske proizvodnje "kornet".

Ovo ističe i komandant 72. brigade brigadni general Miroslav Talijan, uz poziv mladim ljudima da se prijave i obuku uniforme proslavljenih jedinica.

- Vojska Srbije je zahvaljujući razumevanju i podršci državnog vrha - velikim ulaganjima u naoružanje i vojnu opremu, kao i životni standard pripadnika oružanih snaga - neuporedivo jača nego što je do nedavno bila. Prijavom na konkurs mladi, energični ljudi, koji ne beže od izazova, imaju priliku da se unapređuju i napreduju, da ostvare dinamičnu karijeru i steknu konkretne benefite - navodi general Talijan, koji podseća da su specijalne snage uvek budne i spremne za odbranu otadžbine.

Put od "civilke" do vojnog specijalca nikada nije bio kraći, a momke i devojke koji savladaju sve prepreke i stanu u elitni stroj čeka izazovna plata, koja neće biti manja od 200.000 dinara. Ipak, kraći put ne znači i lakši, jer će kandidati morati da savladaju izuzetno zahtevnu obuku.

 - Ona podrazumeva osnovni period obučavanja i selekciju. Osnovni period obučavanja trajaće 23 dana, a koncipiran je tako da mora da zadovolji osnovnu vojničku obuku, jer se prvi put kandidati regrutuju iz civilstva. Moraju da savladaju osnovne taktike, tehnike i procedure i da nauče da rukuju i gađaju oružjem i da polože zakletvu - da daju zavet otadžbini. Kasnije se podvrgavaju selektivnoj obuci, koja se, kada je reč o specijalnim jedinicama, ne razlikuje od one koja se sprovodi u stranim armijama - navodi general Talijan.

Krst i soko na braon beretci

PRIPADNICI 72. brigade za specijalne operacije vizuelno se razlikuju od ostalih jedinica Vojske Srbije po beretkama braon boje i amblemu jedinice. Njima dominira soko raširenih krila preko štita sa krstom. Pripadnici "sedamdesetdruge" rado ističu da su njihove beretke boje sasušene krvi, u znak počasti prema stradalim vojnicima u borbenim dejstvima. Dom brigade je u nekadašnjoj kasarni "Pet hiljada" u Pančevu, iako se često naglašava da je zona odgovornosti specijalaca - prostor cele Srbije.

Najteži ispit je selekcija - 72 dana dugih marševa, orijentacionog karaktera i pod opterećenjem, različiti zadaci uz minimum sna i sa puno naprezanja. Veliko finale je takozvana paklena nedelja, kada su postavljeni zahtevi na vrhuncu.

 - Specijalac nema doživotnu tapiju na to zvanje. Neprekidno mora da radi, obučava se i održava kondiciju. Zato obuka u 72. brigadi praktično traje neprekidno, a svaki njen pripadnik i kao građanin u privatnom životu dokazuje da je dostojan njenog imena - ističe Talijan.

Ova čuvena jedinica, uz 63. padobransku brigadu i Odred vojne policije "Kobre", smatra se istinskom elitom Vojske Srbije. U svom sastavu ima dva bataljona za specijalne operacije - "Grifone" i "Sokolove", koji su stub ove jedinice. Njeni pripadnici izvršavaju diverzantske i protivdiverzantske zadatke, a osposobljeni su za protivpobunjenička i protivteroristička dejstva, izviđanje i prikupljanje obaveštajnih podataka, prvenstveno u dubini neprijateljske teritorije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 72-1.jpg (116.71 KB, 906x513 - viewed 3 times.)

* 72-2.jpg (124.54 KB, 770x963 - viewed 2 times.)
« Last Edit: June 10, 2023, 10:03:48 pm by Brok » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 720


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #61 on: March 30, 2023, 09:40:44 pm »

Приликом формирања 72. спецбр (1992.) је имала три борбена батаљона: противтерористички батаљон ВП, извиђачко-диверзантски и препадни. Сада је то на неки начин враћено, с тим да је вероватно намена овог "новог" батаљона нешто другачије и боље осмишљена (прецизирана) него раније.

Volim što je vraćeno u stari poredak ali to je kod mene više emotivno, zašto je u praktičnom smislu bolji (ako je bolji) ovaj poredak stari/novi?
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 269« Reply #62 on: June 10, 2023, 06:50:51 pm »

72. brigada za specijalne operacije na zadacima u rejonu preventivnog razmeštaja

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obišao je danas 72. brigadu za specijalne operacije na zadacima u rejonu preventivnog razmeštaja.

Mojsilović je tokom obilaska sagledao stanje i gotovost zadejstvovanih snaga i razgovarao sa starešinama o situaciji u zoni njihove odgovornosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Izražavajući zadovoljstvo zatečenim stanjem, načelnik Generalštaba je pripadnicima specijalnih snaga odao priznanje na nepokolebljivosti, istrajnosti i posvećenosti sa kojom svakodnevno izvršavaju dodeljene zadatke, čime daju svoj doprinos da Vojska Srbije bude u potpunosti u funkciji očuvanja mira i bezbednosti građana Srbije.

U obilasku je sa Mojsilovićem bio je i komandant jedinice, brigadni general Miroslav Talijan.

Borbeni timovi 72. brigade za specijalne operacije zadatke realizuju 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji kako bi se osigurala vrhunska osposobljenost, fizička pripremljenost i mentalna snaga vojnika i starešina, te visok nivo borbene gotovosti ove elitne jedinice Vojske Srbije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 72 -1.jpg (280.08 KB, 1024x683 - viewed 7 times.)

* 72 - 2.jpg (174.82 KB, 1024x683 - viewed 9 times.)

* 72 - 3.jpg (188.2 KB, 1024x683 - viewed 3 times.)

* 72 - 4.jpg (136.03 KB, 906x513 - viewed 5 times.)
« Last Edit: June 10, 2023, 10:04:24 pm by Brok » Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 269« Reply #63 on: June 23, 2023, 05:49:35 pm »

Redovna obuka timova 7. brigade za specijalne operacije

U skladu sa namenom jedinice, pripadnici 72. brigade za specijalne operacije redovno izvode kompleksnu obuku za realizaciju zadataka koji podržavaju izvođenje specijalnih operacija Vojske Srbije.

Obuka se sprovodi na celoj teritoriji Republike Srbije, često u saradnji sa helikopterskim jedinicama Ratnog vazduhoplovstva i PVO, kako bi ove snage bile u potpunosti osposobljene za realizaciju zadataka i operacija koje uključuju i vertikalni manevar.

Borbeni timovi jedinice su ove nedelje desantirani na više lokacija, gde su rešavali taktičke i vatrene zadatke, uz savlađivanje vertikalnih prepreka na kopnu. Uvežbavano je ubacivanje, specijalno izviđanje i izvođenje diverzija i protivterorističkih dejstava u ekstremnim vremenskim i terenskim uslovima.

Pripadnici  jedinice su u toku realizacije zahtevnih aktivnosti na terenu potvrdili vrhunski nivo psihofizičke, vatrene i taktičke osposobljenosti, jaku volju, čvrst moral i rešenost da budu udarna snaga Vojske Srbije u službi očuvanja mira i slobode.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 72. br-1.jpg (1682.07 KB, 2500x1581 - viewed 4 times.)

* 72. br-2.jpg (1808.5 KB, 2500x1669 - viewed 4 times.)

* 72. br.-3.jpg (1561.36 KB, 2500x1667 - viewed 5 times.)

* 72. br-4.jpg (810.01 KB, 2500x1669 - viewed 3 times.)

* 72. br-5.jpg (1908.04 KB, 2500x1668 - viewed 3 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 269« Reply #64 on: August 07, 2023, 03:13:11 pm »

Intenzivna obuka u 72. brigadi za specijalne operacije

U jedinicama 72. brigade za specijalne operacije u toku je realizacija intenzivne obuke i taktičkih uvežbavanja za izvođenje specijalnih dejstava u protivterorističkoj operaciji.

Borbeni timovi, uz podršku helikopterskih jedinica Ratnog vazduhoplovstva i PVO, uvežbavaju vertikalni manevar, borbu u urbanoj sredini, izvođenje protivterorističkih i prepadnih dejstava, usavršavaju tehnike veranja i borenja i realizuju gađanja iz različitih tipova naoružanja.

Uporedo sa obukom borbenih timova, realizuje se i stručno-specijalističko osposobljavanje profesionalnih vojnika koji su u jedinicu primljeni početkom ovog meseca po Projektu 5000, nakon uspešno završene selektivne obuke. Oni će u narednih šest meseci savladati sadržaje iz izviđačko-diverzantske i protivterorističke taktike, proći obuku u letnjim i zimskim uslovima, te obuku u borenju i rukovanju naoružanjem, sredstvima i opremom na upotrebi u jedinici.

Realizacijom osnovne i napredne obuke specijalnih jedinica, koja se u 72. brigadi za specijalne operacije izvodi tokom cele godine, obezbeđuje se vrhunska osposobljenost vojnika i starešina za izvršavanje zadataka u svim taktičkim, vremenskim i zemljišnim uslovima, a time i visok nivo borbene gotovosti ovog sastava Vojske Srbije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* obuka 72-1.jpg (425.97 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* Obuka 72-2.jpg (316.38 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* Obuka 72-3.jpg (928.34 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* Obuka 72-4.jpg (564.99 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* Obuka 72-5.jpg (793.36 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* Obuka 72-6.jpg (367.56 KB, 2500x1667 - viewed 0 times.)

* Obuka 72-7.jpg (604.44 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)

* Obuka 72-8.jpg (1490.3 KB, 2500x1667 - viewed 0 times.)
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 267


« Reply #65 on: August 09, 2023, 07:43:41 pm »

У последњем броју "Одбране" објављен је конкурс за пријем нових кандидата по "пројекту 5000" у 72.спр и "Кобре". То је уствари конкурс за нову "туру" обуке кандидата за специјалне јединице. Они из претходне "туре" су, као што се види из доњег текста отпочели специјалистичку обуку (6 месеци).
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 394


« Reply #66 on: August 09, 2023, 08:00:59 pm »

Ove slike sa spustanja sa stijena , tzv "dilfer" me neodoljivo podsjeca na Sicevacku klisuru gdje sam sa 63. pad brigadom bio par tjedana na obusi u planinarenju, tocnije tzv slobodno veranje, ipak nesto blazi oblik nego sto rade alpinisticke jedinice. Danas postoji pomocna tehnika , karabini , osmice 8, a tada smo mi dilfer radili samo sa konopom preko tijela. Bilo je dobro obuci deblju uniformu jer tijelo prima dio trenja pa moze i da zapece, a drugi kolege te osiguravaju. Mislim da nije lose znati i napraviti nesto i bez specijalne opreme.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 269« Reply #67 on: November 16, 2023, 07:09:26 pm »

Proširenje kapaciteta za obuku u 72. brigadi za specijalne operacije

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović boravio je danas u obilasku 72. brigade za specijalne operacije na mirnodopskoj lokaciji jedinice u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu.

U pratnji komandanta brigade brigadnog generala Miroslava Talijana, obišao je radove na izgradnji novog poligona za obuku i ostvario neposredan uvid u realizaciju obuke i drugih aktivnosti od ključnog značaja za borbenu gotovost jedinice.

Novi, višenamenski poligon sa čijom se izgradnjom nedavno započelo će, uz postojeće kapacitete ovog vojnog kompleksa, pripadnicima jedinice pružiti najbolje moguće uslove za obuku i usavršavanje, kako bi u svakom trenutku bili spremni da izvrše najteže misije i zadatke koji im mogu biti dodeljeni.

U pratnji načelnika Generalštaba tokom obilaska 72. brigade za specijalne operacije bio je načelnik Uprave za obaveštajno-izviđačke poslove (J-2) brigadni general Dragan Arsenijević.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* DSC_8059.jpg (989.85 KB, 2500x1406 - viewed 7 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 269« Reply #68 on: November 29, 2023, 07:21:33 pm »

Intenzivna obuka u 72. brigadi za specijalne operacije

U okviru redovnog osposobljavanja u zimskom periodu, pripadnici 72. brigade za specijalne operacije realizuju raznovrsne sadržaje taktičke i vatrene obuke, kako u rejonu baziranja jedinice tako i van mirnodopske lokacije.

Jednom od segmenata obuke u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, danas je prisustvovao zamenik načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Želimir Glišović, koji je u pratnji komandanta brigade brigadnog generala Miroslava Talijana ostvario neposredan uvid u osposobljenost pripadnika jedinice za realizaciju dodeljenih zadataka.

U skladu sa programom osposobljavanja, borbeni timovi su danas uvežbavali protivdiverzionu i borbu u urbanoj sredini, izvođenje protivterorističkih i prepadnih dejstava, usavršavali tehnike veranja i realizovali gađanja iz različitih tipova naoružanja.

Na obuci aktivno učestvuju i profesionalni vojnici koji su u jedinicu primljeni početkom avgusta po Projektu 5000, a rezultati koje pokazuju u procesu osoposobljavanja potvrđuju njihovu spremnost i motivisanost da savladaju velika psihofizička naprezanja i dostignu visoke standarde obučenosti pripadnika specijalnih jedinica.

Realizacijom osnovne i napredne obuke specijalnih jedinica, koja se u 72. brigadi za specijalne operacije izvodi tokom cele godine, obezbeđuje se vrhunska osposobljenost vojnika i starešina za izvršavanje zadataka u svim taktičkim, vremenskim i zemljišnim uslovima, a time i visok nivo borbene gotovosti ove elitne jedinice Vojske Srbije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* obuka-72-1.jpg (947.8 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* obuka-72-2.jpg (847.88 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* obuka-72-3.jpg (1114 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* obuka-72-4.jpg (1230.28 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* obuka-72-5.jpg (1331.67 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* obuka-72-6.jpg (1368.11 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* obuka-72-7.jpg (1299.66 KB, 2500x1406 - viewed 3 times.)

* obuka-72-8.jpg (1395.61 KB, 2500x1406 - viewed 2 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 269« Reply #69 on: January 25, 2024, 09:00:34 pm »

Svetosavski turnir u borenju

U organizaciji 72. brigade za specijalne operacije ove nedelje je u kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu održan Svetosavski turnir u borilačkim veštinama.

Na turniru, koji se organizuje od 2019. godine, učestvovali su pripadnici specijalnih jedinica Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, kadeti Vojne akademije i učenici Vojne gimnazije i Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“.

Takmičari su odmerili snage i veštine u dzudou, boksu i kik-boksu, a najviše uspeha imali su pripadnici Bataljona za specijalne operacije „Sokolovi“.

U revijalnom delu turnira nastupili su sportisti iz saveza, asocijacija i federacija borilačkih sportova Srbije.

Vojska Srbije pridaje poseban značaj negovanju borilačkih veština i obuci u primenjenom borenju. Realizacijom ove obuke koja je deo svakodnevnog osposobljavanja, pre svega u specijalnim, vojnopolicijskim  i izviđačkim jedinicama, unapređuje se psihofizička spremnost i sposobnost za reagovanje u bliskim konfliktima na terenu u kojima se pripadnici ovih sastava mogu naći tokom realizacije namenskih zadataka.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* svetosavski 1.jpg (432.54 KB, 1600x900 - viewed 1 times.)

* svetosavski 2.jpg (343.86 KB, 1528x860 - viewed 1 times.)

* svetosavski 3.jpg (884.74 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* svetosavski 4.jpg (792.54 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* svetosavski 5.jpg (848.68 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* svetosavski 6.jpg (378.37 KB, 1600x900 - viewed 5 times.)

* svetosavski 7.jpg (1021.51 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 269« Reply #70 on: January 27, 2024, 05:18:41 pm »

Dan 72. brigade za specijalne operacije

U kasarni „Rastko Nemanjić“ u Pančevu danas je održana vojna svečanost povodom Dana 72. brigade za specijalne operacije, koji se obeležava 27. januara u spomen na prvi uspešno izvršen borbeni zadatak.

Pred svečanim strojem pripadnika jedinice, pročitane su čestitke povodom praznika, sumirani su rezultati rada u prethodnom periodu i uručena priznanja najboljim pojedincima, nakon čega su položeni venci u spomen-sobi brigade.

U osvrtu na postignute rezultate u godini za nama — koju je obeležilo dalje jačanje sposobnosti jedinice, pre svega kroz realizaciju Projekta 5000 i nastavak opremanja savremenim naoružanjem i vojnom opremom — istaknuto je da su pripadnici 72. brigade uspešno realizovali sve dodeljene zadatke, pokazavši pritom vrhunsku obučenost, visok moral i profesionalizam.

Svečanosti su prisustvovali načelnici uprava Generalštaba Vojske Srbije, raniji komandanti brigade, predstavnici jedinica Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, organa lokalne samouprave, Ministarstva unutrašnjih poslova, te udruženja veterana i institucija sa kojima jedinica sarađuje.

U 72. brigadi za specijalne operacije danas je obeležena i krsna slava jedinice, Sveti Sava, prvi arhiepiskop srpski – Savindan.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Dan 72-1.jpg (584.89 KB, 2500x1667 - viewed 0 times.)

* Dan 72-2.jpg (1151.74 KB, 2500x1667 - viewed 2 times.)

* Dan 72-3.jpg (628.75 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* Dan 72-4.jpg (723.58 KB, 2500x1667 - viewed 1 times.)

* DAn 72-5.jpg (608.07 KB, 2500x1667 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 269« Reply #71 on: February 11, 2024, 10:16:46 pm »

Obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije

Na više lokacija širom zemlje, u različitim reljefnim i mikroklimatskim uslovima, ovog meseca je realizovana redovna obuka borbenih timova 72. brigade za specijalne operacije.

Cilj ove aktivnosti, koja obuhvata taktička uvežbavanja, obuku u veranju i ronjenju, bojeva gađanja i preživljavanje u prirodi, je očuvanje i dalje unapređenje obučenosti i visokog nivoa borbene gotovosti ove jedinice Vojske Srbije, kao i upoznavanje terena i sagledavanje mogućnosti za izvođenje specijalnih dejstava.

Za potrebe obuke, borbeni timovi su desantirani helikopterima Ratnog vazduhoplovstva i PVO, da bi potom na nepoznatom i teško prohodnom terenu u pokretu rešavali taktičke i vatrene zadatke, pritom se oslanjajući na samostalnu ishranu u prirodi.

Po posebno razrađenim scenarijima, pripadnici specijalnih snaga su uvežbavali taktičke radnje izviđačkih organa sa borbom u susretu, izvođenje prepadnih dejstava, diverzija i zaseda, evakuaciju vazdušnim putem, te savlađivanje vodenih prepreka i vertikalnih prepreka na kopnu. Deo jedinice je uvežbavao i izvođenje borbenih dejstava na vodi i pod vodom, a višednevno obučavanje je završeno realizacijom taktičke vežbe s bojevim gađanjem iz savremenog naoružanja specijalnih jedinica i sredstava podrške.

Tokom kompletnog procesa obučavanja vršena je provera i ocenjivanje kolektivne obučenosti borbenih timova, a rezultati potvrđuju vrhunski nivo psihofizičke, vatrene i taktičke osposobljenosti pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, njihovu jaku volju, čvrst moral i rešenost da budu udarna snaga Vojske Srbije u službi očuvanja mira i slobode.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* timovi 1.jpg (826.48 KB, 2500x1407 - viewed 0 times.)

* timovi 2.jpg (1958.21 KB, 2500x1406 - viewed 3 times.)

* timovi 3.jpg (1912.63 KB, 2500x1406 - viewed 3 times.)

* timovi 4.jpg (1825.37 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* timovi 5.jpg (483.59 KB, 1600x900 - viewed 1 times.)

* timovi 6.jpg (544.71 KB, 1626x915 - viewed 1 times.)

* timovi 7.jpg (579.68 KB, 2500x1407 - viewed 1 times.)

* timovi 8.jpg (747.89 KB, 2500x1406 - viewed 4 times.)

* timovi 9.jpg (1037.48 KB, 2500x1406 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 269« Reply #72 on: February 22, 2024, 05:59:24 pm »

Takmičenje specijalnih jedinica u Kuvajtu

Pripadnici 72. brigade za specijalne operacije imali su zapaženo učešće na međunarodnom takmičenju specijalnih vojnih i policijskih jedinica koje je od 18. do 22. februara održano u Kuvajtu.

Na takmičenju su učestvovali policijski antiteroristički timovi i taktičke jedinice za spasavanje talaca, te vojni timovi za specijalne operacije.

Tokom pet takmičarskih dana, ekipe su se nadmetale u sedam događaja prilagođenih realnim situacijama u kojima se mogu naći pripadnici specijalnih jedinica u protivterorističkim operacijama, demonstrirajući pritom izuzetnu psihofizičku izdržljivost, timski rad i vrhunsku taktičku i vatrenu osposobljenost takmičara.

Bilo je ovo prvo učešće pripadnika Vojske Srbije na prestižnom takmičenju čiji je organizator kuvajtska policija. Osim sportskog nadmetanja i demonstracije osposobljenosti, takmičenje se organizuje i sa ciljem uspostavljanja i unapređenja saradnje elitnih policijskih i vojnih jedinica i razmene ideja i iskustava u borbi protiv terorizma i rešavanju talačkih situacija.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* takm0.jpg (883.57 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* takm1.jpg (872.07 KB, 2500x1406 - viewed 1 times.)

* takm2.jpg (809.39 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* takm3.jpg (499.34 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* takm4.jpg (1092.77 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* takm5.jpg (996.42 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* takm6.jpg (1239.35 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)

* takm7.jpg (1221.65 KB, 2500x1406 - viewed 0 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 [5]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.032 seconds with 25 queries.