PALUBA
November 28, 2023, 08:08:33 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš administrator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Samohodne kopnene verzije brodskog PA topa "2M3"  (Read 1539 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 463« on: March 11, 2023, 07:03:40 pm »

Specijalna operacija rađa "čudovišta": MT-LB sa brodskim artiljerijskim oruđima

Kao što znate, skoro svaki vojni sukob je debi "zanatlija" koji iznova i iznova, donose nove modele terenskih modifikacija vojne opreme kako bi otklonili njene nedostatke ili proširili borbene sposobnosti.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini u tom pogledu nije bila izuzetak: pojavljuju se svakakve „modernizacije“ i sa ukrajinske strane i sa ruske strane, o čemu se više puta pisalo, pa čak i pokazivalo. Ali u ovom slučaju, čini se da su zanatsku kreativnost zgazili fabrički proizvođači, koji su prilično šokirali javnost svojim radom i uparivanjem MT-LB sa brodskim instalacijama 2M-3 opremljenim dvostrukim automatskim topovima 25 mm.

Brodsko oruđe 2M-3, naoružano sa dva topa kalibra 25 mm, u početku je čak izgledalo kao neka lažna, ili barem jednokratna akcija radikalnih terenskih dizajnera i po prvi put se isto gledište zauzelo i u mnogim vojnim zajednicama na društvenim mrežama i forumima. Ali ne, ispostavilo se da je "čudovište" serijsko, ali "fino", a nikako obična "rukotvorina".

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kako se ispostavilo, vozila su opremljena brodskim instalacijama u Vladivostoku, štaviše, posebno za 155. odvojenu brigadu marinaca Pacifičke flote, čije jedinice sada učestvuju u bitkama u Donbasu.

2M-3 u pomorskim rezervama, uključujući i one Pacifičke flote, akumulirao se od dubokih sovjetskih vremena, ako ne u višku, onda očigledno u dovoljnim količinama - od pedesetih godina prošlog veka, mnogi projekti borbenih i pomoćnih brodova su opremljeni sa ovim instalacijama, pa čak ni dan danas još nisu izgubili na aktuelnosti. A s obzirom na to da su i za njih granate bukvalno na veliko, predlog racionalizacije za njihovo opremanje guseničnim vozilima se nekome iz komande učinio zanimljivim.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Teško je suditi na čemu se zasnivalo upravo to interesovanje: nešto sugeriše da razlog nije bilo borbeno iskustvo stečeno tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini, već banalna potreba za specijalizovanim vatrenim oružjem.

Štaviše, iako je 2M-3 izvorno brodsko sredstvo za samoodbranu od površinskih i vazduhoplovnih ciljeva na kosim dometima do 3 kilometra, sama činjenica njegovog prebacivanja i ugradnje u kopnena vozila nije ograničena samo na ovaj slučaj.

Tako postoje dokazi da su slično oruđe na MT-LB koristili vojnici azerbejdžanske vojske tokom sukoba u Nagorno-Karabahu, kao i vojnici armije predsednika Bašara el Asada u građanskom ratu u Siriji.

Takođe, 2M-3 su 60-70-ih godina za potrebe PVO ugrađeni na sovjetske oklopne vozove u regionima SSSR-a koji se graniče sa Kinom. A u DDR-u su kamioni IFA V50 bili opremljeni ovim malokalibarskim artiljerijskim sistemom – opet, sa namerom da se stvori mobilni protivavionski top.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Šta predstavlja 2M-3?

Izgled ovog malokalibarskog postolja ne treba posebno opisivati: on se zapravo sastoji od fiksnog cilindričnog čeličnog nosača – na kojoj se nalazi rotirajuća otvorena kupola složenog geometrijskog oblika sa kosim rasporedom oklopnih ploča u čeonom delu.

Oklop se, inače, ne može pohvaliti posebno velikom debljinom - samo do četiri milimetra, pa je čak i otpornost na fragmentisane bojeve glave za njega u savremenim uslovima "nategnuto". Ovako ozbiljan nedostatak diktiran je ne samo konstruktorskim karakteristikama i zahtevima projekta, već i željom konstruktora da 2M-3 učine univerzalnom napravom sa relativno malom masom, koja bi se mogla instalirati čak i na civilni brod.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Šta sve može da izdrži: fragmente malokalibarske municije i metke iz malokalibarskog oružja, a ni tada ne sve. Ali teži jednu i po tonu, što, uzimajući u obzir njegov raspored i opremu, nije toliko mnogo, a ni sam nosač oruđa MT-LB nije mnogo bolje zaštićen.

Unutar pokretne kupole nalazi se dvostruki artiljerijski sistem u vidu dva 25-mm automatska topa 110-PM napajana redenikom (okrugli magacini za 65 metaka), kreirana na bazi protivavionskog topa 84-KM iz Velikog otadžbinskog rata i pruža brzinu vatre u rasponu od 270–300 hitaca u minuti po cevi. Njihovo opterećenje municije uključuje dva glavna tipa granata: protivoklopne obeležavajuće i fragmentaciono-zapaljive obeležavajuće sa početnom brzinom leta od oko 900 metara u sekundi.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Levo od topa je mesto za nišandžiju. Od nišanskih uređaja na raspolaganju mu je samo prstenasti nišan KMT-25 i ništa više.
Za usmeravanje nosača na metu, nišandžija ima, kako je to sada moderno nazvati, neku vrstu džojstika. Ako ga okrenete udesno ili ulevo, kupola će početi da se kreće u odgovarajućem pravcu. Gore ili dole - topovi će se kretati vertikalno. Međutim, na njemu, nažalost, nema dugmadi za dejstvo. Ovo se radi sa pedalom ispod noge strelca.

Za obezbeđivanje ovih manevara vatrom odgovorni su aktuatori hidrauličkog sistema koji se nalaze u kupoli, uz pomoć kojih se horizontalna rotacija instalacije vrši konstantnom brzinom od 40 stepeni u sekundi, a vertikalno navođenje topa u rasponu od -10 do +85 stepeni, kao i za završnu fazu njihovog punjenja. Mada je u slučaju hidrauličkog kvara moguće i potpuno ručno navođenje, što, naravno, na najneprijatniji način utiče na efikasnost vatre.

Ipak, obzirom da je brod prirodno okruženje za ovo oruđe, potrebna su dodatna pojašnjenja integracija na MT-LB.

Pre svega, govorimo o, najblaže rečeno, ne baš dobrom balansu težine: objavljeni snimak jasno pokazuje da je zadnji deo MT-LB, gde je postavljen sistem topova, malo nagnut. Razumljivo je - 2M-3 teži jednu i po tonu, tako da suspenzija na vozilu od takvog opterećenja, u svakom slučaju, neće zahvaliti kreatorima ovog "hibrida".

U isto vreme, još nema detalja u vezi sa nosačem za 2M-3 - dobro bi bilo da je nosač nekako produžen u dubinu u do dna vozila, inače je centar gravitacije na opasnoj visini. To preti činjenicom da se vozilo može olako prevrnuti na bok ili na leđa kada savladava čak i najmanje strme neravnine, a, nažalost, ima ih dovoljno na prednjem delu bojišta specijalne operacije.

Takođe i električna energija je važna. Postoji osećaj da je hidraulika 2M-3 napuštena i da se prešlo na potpuno ručno navođenje, jer je ovo najjednostavnije rešenje koje ne zahteva trud, ali predvidljivo negativno utiče na efikasnost gađanja. Jednostavno zato što bi u slučaju zadržavanja hidrauličnih pogona bilo potrebno petljati sa napajanjem elektromotora pumpe hidrauličnog sistema.

Generator MT-LB proizvodi napon do 30 volti sa snagom do oko 3,7 kW, a brodska instalacija troši struju iz mreže na brodu, 0,95 kW. Pitanje je samo vezano za pretvarače i drugu električnu opremu koja može da pokrene hidrauliku ugrađene instalacije. Odnosno, zadatak je sasvim rešiv, ali da li su se za ovo prihvatili?

Takođe treba da se kaže nekoliko reči o punjenju automatskih topova, magacine sa municijom je nezgodno nositi i kroz krov kupole 2M-3, i ispod nosača, ako je takva mogućnost bila obezbeđena. I tako i tako - veoma je teško. U borbenim uslovima, dok je vozilo u pokretu, pa čak i u ograničenom prostoru, raditi sa takvim tegovima... Zanimanje nije baš privlačno.

Kako će se koristiti?

Nažalost, struktura oružanih snaga, a ne govorimo samo o ruskim, već i stranim, u celini je veoma nefleksibilna, pa se svakoj vrsti vojne opreme dodeljuju sopstveni strogo definisani zadaci, iako ponekad ovaj stereotip na terenu uspešno bledi i pada u zapećak.

Ipak, oruđu još uvek nisu pripisani drugi zadaci, osim tenkovskih, borbenih vozila pešadije i oklopnih transportera. Međutim, kome će se ovo pacifičko "čudovište" na guseničnoj šasiji pridružiti, još nije sasvim jasno, jednostavno zato što ne bi trebalo da postoji. Ovo nije standarno oruđe, već prvoklasni "surogat".

Na raznim sajtovima i forumima, ovaj MT-LB sa nosačem za top koji se montira na brod je već bio zaslužan za mogućnosti skoro jeftine alternative Terminator BMPT-u, posebno pominjući njegove ogromne uglove usmeravanja oružja - kažu, 85 stepeni će vam omogućiti da se stigne do svih spratova u gradu, a vatra u polju iz dve cevi od 25 mm, srušiće sve što je moguće.

A o artiljerijskom delu nema pitanja: blizanac od dva topa kalibra 25 mm zaista pruža monstruoznu gustinu vatre za kopnena vozila, a uglovi nišanjenja su zaista dobri. Šta da radite sa instalacijom kupole koja je otvorena odozgo, apsolutno bez oklopa i sumnjive sposobnosti za brzu vožnju? I to bez uzimanja u obzir procesa ponovnog punjenja oružja na šasiju sa gusjenicama, što je previše problematično i da se opiše.

Ipak, kao mobilni vatreni sistem sposoban da pokrije neprijatelja kišom fragmentacionih granata sa relativno velike udaljenosti, MT-LB sa 2M-3 izgleda bolje. I mi već imamo iskustva o tome: „motociklističke lige“ sa ZU-23-2 već duže vreme obavljaju ovu funkciju, ali strelac praktično nije ni na koji način zaštićen, a ovde je na raspolaganju i rotirajuća kupola. Ostaje da se nadamo da ova naprava neće biti isprobana u ulozi borbenog vozila pešadije ili oklopnog transportera.

Pa, slobodno možete da vidite da je 2M-3 prvenstveno protivavionski top. Bez spoljne podrške, naravno, neće moći u potpunosti da se izrazi, jer od sistema za osmatranje ima na raspolaganju samo oči samog nišandžije. Međutim, u prisustvu eksterne oznake cilja, barem po azimutu, koju mogu obezbediti i radarski i infracrveni sistemi otkrivanja vazduhoplovnih ciljeva, njena efikasnost se višestruko povećava. Što je, zapravo, obezbeđeno u organizovanom sistemu PVO ratnog broda.

Čak i prisustvo neke Strele-10 može od konvencionalne baterije sa MT-LB 2M-3 da napravi manje-više podnošljivu baražnu armadu, sposobnu - u uslovima prihvatljive vidljivosti - da se bori barem sa kamikazama male brzine i male visine, dronovima, ali do sada ovo pisano tek treba videti u praksi.


Izvor
* MTLB 2M3 -1.jpg (45.27 KB, 800x470 - viewed 1 times.)

* MTLB 2M3 -2.png (220.81 KB, 599x494 - viewed 2 times.)

* IFA V50 -1.jpg (59.37 KB, 700x485 - viewed 3 times.)

* 2M3 na okl. vozu.jpg (36.64 KB, 800x600 - viewed 3 times.)

* 2M3.jpg (49.76 KB, 800x533 - viewed 2 times.)

* 2M3 -1.png (151.77 KB, 798x490 - viewed 2 times.)
« Last Edit: March 12, 2023, 11:12:07 am by Kubovac » Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 463« Reply #1 on: April 15, 2023, 09:18:45 pm »

Mobilno protivavionsko oruđe 2M-3, opremljeno dvostrukim automatskim topovima kalibra 25 mm, ali na šasiji tegljača-traktora ATS-59G, Ruske vojske.
Oruđe je snimljenu u regionu Zaporožja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* 2M-3 na traktoru.jpg (122.32 KB, 1468x713 - viewed 1 times.)
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 210


« Reply #2 on: June 24, 2023, 07:08:52 pm »

Izgleda da su reaktivirani:

« Last Edit: June 24, 2023, 11:53:10 pm by Kubovac » Logged
micha
Stručni saradnik OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 785


« Reply #3 on: June 24, 2023, 11:39:15 pm »   Mislim da je nešto drugo u pitanju. I jedna i druga strana trpe velike gubitke od dronova samoubica i ovakav AA top sa mogućnošću stvaranja mreže ispaljivanjem velikog broja projektila u minuti je jedan od oblika zaštite od istih. Osim Pancira koji ima spregnute slične topove sa raketama + integrisani radar (što umnogome poskupljuje njegovu primenu)  malo je ovakvih samohodnih oklopljenih AA guseničara koji bi pratili tenkovsku ili mehanizovanu četu i neposredno je štitilo od tzv. lutajuće municije. Ovo vidim kao eksperiment i probu za nešto ozbiljnije. U prilog tome ide i činjenica da borbenu stanicu nisu spustili kroz otvor na krovu zadnjeg dela MTLB-a a mogli su, već su je samo jednostavno fiksirali na krov. Ovim nišandžija ima veću preglednost VaP-a uz izloženost neprijateljskoj artiljerijskoj vatri, mada mu je prvenstveno cilj dejstvo u pokretu i iz pozadine na neprijateljeve letelice, a ne neposredna vatrena podrška.

« Last Edit: June 24, 2023, 11:52:55 pm by Kubovac » Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 310


« Reply #4 on: June 25, 2023, 08:14:28 am »


Automati 25mm oruđa 2M3/2M3M imaju relativno malu kadencu od oko 300metaka/min. Vode poreklo od Hočkisovog automata. široko korišćenog u Japanu. Stoga nisu ozbiljno PA oružje za u savremenim uslovima, ali mogu biti korisni protiv BPL i transportnih helikoptera.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 210


« Reply #5 on: June 25, 2023, 06:42:47 pm »

Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 958


Ko laje zlo ne misli


« Reply #6 on: June 25, 2023, 08:01:45 pm »

Red Effect je inače "naše gore list" koji prati (neverovali ili da) obilato i Palubu i objave koje se "zadenu" ovde. Ne znam zašto se ne predstavi u pisanoj formi ? Ima kapacitet i za to Grin
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 463« Reply #7 on: July 04, 2023, 05:29:40 pm »

Brodski top 25 mm 2M-3 na kamionu ukrajinskih mornaričkih snaga:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* F0MYh0uWYAAqi8W.jpg (144.29 KB, 1280x827 - viewed 3 times.)
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 310


« Reply #8 on: July 04, 2023, 06:06:29 pm »Па кад немају ни чамца у тој Морнарици, добар је и камион. Нека "шенлуче" по дроновима, јер неке адекватне нишанске справе тај прастари топ нема.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 463« Reply #9 on: July 06, 2023, 06:02:33 pm »

"Prvo smo ih ismevali, a onda smo uradili isto što i oni"

Zbog očajne potrebe za sistemima PVO kratkog dometa, Ukrajina postavlja 70-godišnje pomorske artiljerijske kupole na ​​kamione s ravnim platformama

Rusi nisu jedini koji postavljaju zastarele mornaričke topove na kopnena vozila i raspoređuju ih u ratnu zonu u Ukrajini. To rade i Ukrajinci.

Još u martu, prve fotografije su se pojavile na mreži na kojima su prikazani "starinski" ruski MT-LB tegljači iz 70-ih godina prošlog veka na koje se pakuju 2M-3 kupole iz 50-ih godina za topove kalibra 25 milimetara.
Tri meseca kasnije, postoji fotografija sličnog vozila u ukrajinskoj službi: kamion Kamaz 6x6 sa kupolom 2M-3 na svojoj platformi.

Nesofisticirani ukrajinski kamion s oružjem ima očiglednu upotrebu kao odbrana od malih dronova. Istovremeno, to je podsetnik na ozbiljne i trajne praznine u ukrajinskoj protivvazduhoplovnoj odbrani. Dobro opremljena vojska ne bi morala da izvlači 70-godišnje pomorske kupole iz dugotrajnog skladišta i da ih pričvršćuje za isto tako star kamion.
Postojale su neke spekulacije ovog proleća da će ruska topovska oruđa bazirana na MT-LB — neka sa kupolama 2M-3, a druga sa kupolama 2M-7 i sa mitraljezima kalibra 14,5 milimetara — biti raspoređena sa brigadama na liniji fronta, za uloge dejstva po ciljevima na zemlji, kao mobilna artiljerijska gnezda, u suštini.

Ali fotografije koje su se pojavile krajem maja ili početkom juna nagoveštavale su stvarnu ulogu MT-LB-2M-3. Fotografija prikazuje par tegljača koji čuvaju civilni bager koji očigledno kopa odbrambene rovove negde u Ukrajini, na prostoru koji je okupirala Rusija.
Čini se da su MT-LB-2M-3 protivvazduhoplovna odbrana pozadine. „To je verovatno zbog slučajeva primećenih prethodnih meseci kada su bespilotne letelice letele i bacale granate na radnike koji su kopali rovove“, primetio je nezavisni tim za izveštavanje o sukobima.

Ukrajina ima svoj problem sa dronovima. Ruske snage najmanje od septembra lete dronovima iranske proizvodnje Shahed prepunim eksploziva na jednosmerna putovanja u ukrajinske gradove. Šahedi od 440 funti su, u stvari, male krstareće rakete.
Šahedi su iskoristili jaz u ukrajinskoj odbrani. Dok bi ukrajinske rakete zemlja-vazduh dugog dometa S-300 i rakete srednjeg dometa „Buk“ mogle da odvrate napade lovaca-bombardera ruskih vazduhoplovnih snaga, one su bile daleko manje efikasne protiv nisko- i sporo letećih dronova koji se možda neće ni pojaviti na radarskim pokazivačima sistema PVO.

Ukrajincima je bilo potrebno brzo pucanje pokretnim topovima — plus mali radari za praćenje i reflektori za pomoć noću. Teritorijalne brigade koje su branile ukrajinske gradove počele su da spajaju sve moguće kombinacije oružja i vozila. Neki su bili veoma grubi - na primer, mitraljezi Maksim iz Prvog svetskog rata, a neke jedinice su bile montirane na kamione.

Strani saveznici Ukrajine su na kraju obećali mnogo moderniju protivvazduhoplovnu odbranu kratkog dometa, uključujući mnoštvo nemačkih oklopnih vozila Gepard sa radarskim 35-milimetarskim topovima, kao i raketne sisteme Avenger američke proizvodnje, koji su smešteni na ne-oklopnim vozilima Hamvi i naoružani infracrvenim navođenim raketama Stinger i teškim mitraljezom.

67 Geparda, 20 Avengera i desetine drugih SHORAD (sistem PVO kratkog dometa) sistema koje je Ukrajina nabavila očigledno još uvek nisu dovoljni. Vredi napomenuti da su neki od prvih napada Šaheda bili usmereni na Odesu, poslednju veliku slobodnu luku Ukrajine na Crnom moru. Čini se da je Kamaz-2M-3 negde u ili blizu Odese, ako okean i brodski jarbol na fotografiji ukazuju na to.

Ukrajini je očajnički potrebno više sistema protivvazduhoplovne odbrane kratkog dometa za odbranu Odese i verovatno drugih strateških lokacija — dovoljno da opravda improvizacije kao što je kamion s topovima Kamaz.
Bolje je nego ništa. 2M-3 bi trebalo da bude u stanju da gađa mete na udaljenosti do 2500 metara. Njegova najveća mana je nedostatak ikakvog radarskog navođenja. Vi nišanite topovima 2M-3 na staromodan način: gledajući kroz rešetkastu nišansku spravu. Noću ili po lošem vremenu, malo je verovatno da će oruđe pogoditi bilo šta.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* F0MYh0uWYAAqi8W.jpg (144.29 KB, 1280x827 - viewed 3 times.)
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 210


« Reply #10 on: August 04, 2023, 04:12:51 pm »

Pitao sam se odkuda im municija za ovo. Ovaj top je u mornarici još šezdesetih zamijenjen topom 30mm AK-230.

Ali nije tako. U riječnoj flotili još se nalaze čamsi sa ovim topom.
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BB%D0%BB%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0%B9%D1%81%D0%BA%D0%B8%D0%B5_%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0_1204

Četiri u ruskom i tri u ukrajinskom naoružanju.
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 310


« Reply #11 on: August 04, 2023, 06:16:37 pm »Зар је проблем поново покренути линију за муницију 25мм? Сигурно у складишту или бар на руској ливади расходованих машина постоји све што треба. Очистити, поправити, подмазати, донети месингане чауре, ваљке гранате у калибру, нешто барута, иницијалне каписле и... ћерај.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 463« Reply #12 on: September 09, 2023, 11:27:34 am »

Izvestija je pokazala upotrebu 2M-3M brodske topovske instalacije od strane kopnenih jedinica

Vatrena dejstva na uporišta Oružanih snaga Ukrajine (OSU) kod Ugledara izvode se i iz dvostrukog topa kalibra 25 mm. Vozilo još nema ime - razvili su ga i kreirali marinci 155. brigade Pacifičke flote (Pacifičke flote). Neobično oružje pokazao je dopisnik Izvestija Leonid Kitrar.

„Ovakva mašina se mogla roditi samo u marincima. Ovo je MT-LB (višenamenski laki oklopni transporter-tegljač) - apsolutno kopneno vozilo, a na vrhu se nalazi top 2M-3M - dvostruka automatska brodska artiljerija kalibra 25 mm. Sada se koristi kod marinaca“, rekao je novinar.

Ideja o kombinovanju brodskog oružja sa terenskim vozilom pojavila se već tokom specijalne operacije. Štaviše, takve instalacije više nisu potrebne u mornarici, ali su bile korisne na zemlji.

„Ovo je protivavionski top sa kupolom, skinut sa brodova, pošto njihova upotreba više nije moguća zbog brzine aviona, odlučili smo da ih koristimo u zemaljske svrhe“, rekao je mehaničar vozač MT-LB sa pozivnim znakom Zaton.

Prema rečima zamenika komandira voda sa pozivnim znakom Ural, oni dejstvuju oružjem uglavnom po neprijateljskim uporištima na zemlji.

"Radi iz dve cevi, domet mu je od 3,5 do 4 km. Radimo na povećanju dometa, očuvanju posade i vozila", dodao je Ural.

Kalibar svake cevi je 25 mm. To jest, po vatrenoj moći, vozilo je zapravo jednako dva BMP-2. A puna količina municije može bukvalno da pokosi šumski pojas ili pretvori bilo koju zgradu u ruševinu. Svaka salva se ispostavlja kao iznenađenje za neprijatelja, jer su na udaljenosti od 3-4 km ranije koristili uglavnom minobacače.

„Ne možete ispaljivati mine iz šumskog pojasa. Morate ukloniti pozicije ispod vegetacije. Za razliku od teških oruđa, minobacač je veoma teško sakriti u šumskom pojasu jer je minobacački položaj uvek poluotvorenom prostoru. To je, naravno, prikriveno, ali ako je potrebno, grane se naslanjaju i odmah možete pucati “, objasnio je dopisnik.

Samohodni protivavionski topovi nemaju takvih problema. Odmah nakon gađanja vozilo može brzo da se odveze. A granate od 25 mm su dovoljno moćne da pokriju pešadiju, a ponekad čak i tenkovske jedinice.
Izvor

« Last Edit: September 09, 2023, 01:36:17 pm by Kubovac » Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 8 463« Reply #13 on: November 20, 2023, 10:55:13 pm »

MT-LB sa 25 mm mornaričkim protivavionskim topom 2M-3M primećen je danas kod Avdejevke u sastavu 60. odvojene diverzantsko-jurišne brigade (DŠB) „Veterani“.

Oni su u jednom trenutku branili Liman.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* 2M3M-1.jpg (89.97 KB, 1280x720 - viewed 2 times.)

* 2M3M-2.jpg (50.99 KB, 1280x720 - viewed 2 times.)

* 2M3M-3.jpg (44.58 KB, 1280x720 - viewed 2 times.)

* 2M3M-4.jpg (32.36 KB, 1280x720 - viewed 2 times.)
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 310


« Reply #14 on: November 21, 2023, 07:59:34 am »

Једноставан топ, развијен још пре 1945. на основу Хочкисовог 25мм, коришћеног у РМ Јапана за основну палубну ПВО блиског домета. Поуздан, али без модерних нишанских справа. Може се користити против дронова и БПЛ.
Logged
Pages:  [1] 2   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.053 seconds with 23 queries.