PALUBA
December 07, 2023, 08:19:44 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukob u Ukrajini - geopolitička pitanja  (Read 28820 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
fazan
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 924


« Reply #255 on: July 24, 2023, 07:27:34 pm »

Ako je i od Skota Ritera, mnogo je.

Ali je istina, samo treba dobra volja da se uvidi pravo stanje nakon prevare Ukrajine i Zapada i Minskog sporazuma 2014. Mama Merkel je sve priznala!!!

Ситуација је далеко комплекснија. Модерна Украјина је, на одређен начин, вештачка творевина. Нико није формирао Украјину са идејом да буде независна држава. Наравно, она то сада јесте, али међународно признање као такво не решава проблеме и конфликте унутар те државе.

Проблеми са руско-украјинским разграничењем су се јавили још након што је формирана Украјина, као сателитска држава централних сила, након мира у Брест-Литовску. Још тада су Совјети инсистирали на етничком разграничењу, а Украјинци на економском, како би држава могла да фукнционише. Све је то гурнуто под тепих након пада централиних сила, након чега је тај уговор замењен новим, а црвена армија победила војску сателитске Украјине (али и њених савезника, беле армије).

На првом совјетском попису (1926.) у границама Украјине је живело скоро 2,7 милиона Руса и 23 милиона Украјинаца. Међутим, на простору Руске ССР је живело скоро 7,9 милиона Украјинаца. (Ово нема везе са присилним пресељавањима, него са нормалним селидбама људи унутар Руске империје и касније СССР, мотивисаним пре свега економским разлозима.)

Када су се људи пробудили 1991. у независној Украјини, схватили су да су зависни од Русије. Основни проблем је била енергија, о којој у СССР нико није посебно водио рачуна, а која се расипала. Грејање просторија које нису биле изоловане (нпр. прозори са једним стаклом) захтевало је огромну количину енергената. Индустрија и пољопривреда нису биле конкурентне ради лоше продуктивности, застареле опреме и огромне потрошње енергената. У време СССР, Украјина је имала тржиште у Русији, где је била заштићена царинама и није имала конкуренције. У исто време је увозила јефтине енергенте из Русије и трошила их у неоганиченим количинама. Сада је све то требало да се прекине.  На све то треба додати и приватизацију која је у бившем СССР изведена како је изведена и изродила олигархију. Када се у све то умеша и ендемска корупција, долази се до државе која једноставно није била у стању да самостално функционише. Наравно да су Руси то обилато користили у политичке сврхе, али ни Запад није био мутав.

Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 208


« Reply #256 on: July 24, 2023, 07:33:30 pm »

Odlična analiza kolega!
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 208


« Reply #257 on: August 22, 2023, 08:39:50 pm »

B.P: vrlo interesantna i umnogome tačna analiza.

Rat sa NATO – Rusija sada ima i druge ciljeve, vreme je da to objavi

Situacija u rusko-ukrajinskom sukobu se promenila za godinu i po dana, i zato je potrebno sagledati šta se sada dešava na frontu i oko njega, ne sa stanovišta kako je sve bilo pre 24. februara 2022-ge, već uzimajući u obzir nove uslove – političke, vojne i diplomatske.

Rusija je zadržala svoj ekonomski potencijal, i čak poboljšala situaciju u nekim čisto domaćim stvarima. Na primer, dokazala je ne samo svoju potpunu prehrambenu nezavisnost, već i mogućnost izvoza žitarica i nekih drugih vrsta proizvoda.

U vojnom pogledu Rusija je postala mnogo jača. Pre svega, ono što niko (osim ​​možda, ruskog generalštaba) nije očekivao, pokazalo se da rusko naoružanje ne samo da nije inferiorno, već znatno superiornije od svih poznatih zapadnih modela. U svakom slučaju, za sada se Rusi praktično nose sa svakim novim naoružanjem koje Zapad postavi na ukrajinsko pozorište operacija.

Drugo, Rusija je tokom ratnih dejstava dobila i negativno i pozitivno iskustvo u vođenju borbenih dejstava ne u teoriji, već u praksi. Najvažnije, iako potpuno potcenjeno, jeste iskustvo praktičnog delovanja oficira i rangiranja na nivou vodova-bataljona-baterije. Odnosno, mlađi komandanti i činovi ruskih trupa prošli su borbenu obuku, i stekli specifično iskustvo u radu u realnim uslovima fronta, iskustvo koje nećete steći ni na jednoj vežbi.

Treće, ako izuzmemo bilo kakve lažne izmišljotine ukrajinskog TsIPSO (Centar za informacije i psihološke operacije Ukrajine), Rusija je dokazala da može da se bori u skladu sa Ženevskom konvencijom o ratnim zarobljenicima, može da se bori pošteno, a da ne bude zaštićena od strane „štit“ civilnog stanovništva, a njen neprijatelj se u ovom planu potpuno diskreditovao.

Od negativnih aspekata „specijalne operacije“ izdvajau se, možda, tri.
Prvi- Ekonomija Ukrajine je uništena ne samo usled neprijateljstava, već i kao posledica potpune, monstruozne nesposobnosti vlasti, kako sadašnje, tako i prethodne. Ukrajina nije u stanju da prikuplja poreze čak ni da bi obezbedila i ispunila svoje unutrašnje društvene obaveze, a ne samo da sprovodi samostalno finansiranje vojnih operacija (za razliku od Rusije koja sve ovo radi).

Drugi- Kao rezultat neprijateljstava, Ukrajina ne samo da je izgubila značajan deo svog industrijskog potencijala, već, što je još gore, značajan deo poljoprivrednog sektora, koji je zemlji davao i mogao bi da nastavi da daje do 40 odsto BDP-a.

To sada nije slučaj i verovatno neće biti u narednim decenijama. Značajan deo teritorija je miniran, značajan deo poljoprivrednih radnika južnog dela, centralne i istočne Ukrajine (teritorija sa najviše žitarica) je ili poginuo ili povređen u ratu, ili je napustio zemlju, i malo je verovatno da će se vratiti.

Treći- Radno sposobni, kreativni deo stanovništva zemlje našao se van njenih granica. Za njihovo vraćanje biće potrebni ogromni napori i sredstva koja Ukrajina nema, a verovatno i neće imati.

Niko neće dati novac besperspektivnoj zemlji (čak i ako nakon vojnih dejstava zadrži neke teritorije) za rat, već za stvarnu mirnu obnovu, s ciljem da izvuče radnu snagu iz već uspostavljenih proizvodnih kompleksa, u kojima je već angažovan bivši „ukrajinski“ kadar – što je otprilike 10-12 miliona ljudi.

Dakle, iako rat još nije dobila nijedna od strana u sukobu, Ukrajina ga je već ekonomski izgubila, a to je velika negativna stvar za Rusiju, jer pripajanje novih teritorija sa ekonomske (ne uzimamo vojnu i političku stranu ovog pitanja) tačke gledišta, posebno onih koje tek treba da budu pripojene, gotovo da ne predstavljaju ekonomsku i industrijski interes.

Zapad pre i posle Ukrajine

Potpuno isto se može reći i za Zapad. Iz istih razloga, Zapad (SAD i EU) sada je zainteresovan za Ukrajinu, ne sa ekonomske tačke gledišta, već sa čisto vojne tačke gledišta – kao teatar vojnih operacija protiv Rusije, koji je do sada bio uključen u obliku plaćenika, a u bliskoj budućnosti uz učešće raznih NATO snaga, malo prerušenih u plaćenike i novopečene građane Ukrajine.

Na Zapadu odlično razumeju da novac uložen u ovu zemlju više nikada neće biti vraćen. On je nenadoknadiv – ili zato što će teritorije postati deo Rusije, ili čak ako nešto od teritorija ostane Zelenskom i njegovom timu (ili onima koji dođu umesto njih), vratiti Zapadu uz navedene gubitke u ekonomiji, poljoprivredi i proizvodnom i kadrovskom potencijalu, neće biti moguće u narednih 100 godina.

Ukrajina je kao rezultat ludih postupaka bivšeg glumca koji je postao predsednik, postala definitivno najnerazvijenija zemlja u Evropi, a možda čak i svetu. Bez izgleda za samostalnu obnovu.

Za restauraciju, za razliku od vođenja neprijateljstava, novac neće biti dat. Ko će kreditirati zemlju koja nema perspektivu?

I ovo ima svoju negativnu stranu za Rusiju. Shvatanje Zapada o nemogućnosti vraćanja već uloženog (a većina sredstava koja se daju Ukrajini su, inače, krediti koje hipotetički treba vratiti, ali je već sada jasno da niko nikada neće vratiti) čini ukrajinski sukob još žešćim za Zapad.

Pošto ne može da se vrati iz Ukrajine, mora da se vrati iz Rusije – ili kroz krađom njenih zlatnih i deviznih rezervi, ili, što se na Zapadu smatra perspektivnijim, putem rasparčavanja Rusije i pljačkanja (prisvajanje pod vidom obeštećenja, koje je Zapad spremio za ukrajinski teatar rashoda) njenih prirodnih bogatstava i ljudskih resursa.

Novo pozorište operacija

Ostaje samo još jedna stvar koju Zapad još nije uradio da bi u potpunosti učestvovao u neprijateljstvima protiv Rusije – nije započeo rat sa svoje teritorije. Međutim, ova pretnja sazreva upravo ovih dana, kada je doneta konačna odluka i počele isporuke aviona F-16 Ukrajini.

Činjenica je da Ukrajina nema odgovarajuću infrastrukturu za servisiranje ovih letelica. Štaviše, kao što je stanje na ratištu pokazalo, za Rusiju nije problem da uništi bilo koji aerodromski kompleks na teritoriji Ukrajine.

Očigledno je, da se problem za Zapad (i Ukrajinu kao pravo mesto ratišta) ovde rešava razmeštanjem lovaca F-16 na aerodromima susednih država Ukrajine – Bugarske, Rumunije i Poljske.

Odnosno svi oni koji su pored svega i članovi NATO-a. U ovoj situaciji se oslanjaju na ozloglašeni član 5. Povelje NATO-a, u kojem je napad na jednu od država članica NATO napad na ceo blok.
Istovremeno, neizbežno je razmeštanje na njihove teritorije aviona koji će udariti na rusku vojsku, i moguće, ruske teritorije, kako novopripojene tako i „stare”.

Međutim, za Rusiju je ovo već drugačiji rat i potencijalno drugačiji ciljevi.

Prvo, ovo više nije „specijalna operacija“ protiv Ukrajine radi njene demilitarizacije i denacifikacije, već punopravni rat sa Zapadom, i to se mora reći unapred i otvoreno.

Drugo, naravno, iz humanitarnih razloga, treba da bude saopšteno stanovnicima onih zemalja koje pristanu, da na svoju teritoriju razmeste borbene avione F-16, da njihovi aerodromi, kao i infrastrukturni objekti koji obezbeđuju rad ovih aerodroma, predstavljaju potencijalne mete za raketne udare Oružanih snaga Rusije, usled čega, iz razloga van ruske kontrole, može da strada civilno stanovništvo (kao rezultat operacija protivvazdušne odbrane, lokacija samih aerodroma u blizini civilnih objekata, itd.).

Treće, one NATO države koje se nalaze u blizini granica savezne države (Rusija i Belorusija) treba jasno identifikovati i imenovati kao neprijateljske, u odnosu na mirnu politiku Rusije, koja ima za cilj da obezbedi bezbednost sopstvenog stanovništva. Ovo se odnosi na Finsku, baltičke države, Poljsku, Rumuniju i Bugarsku.

Stanovništvo ovih država mora jasno da shvati, da se teatar vojnih operacija seli sa ukrajinske teritorije u njihove gradove i sela. I to nije agresija Rusije, već odgovor na agresivne planove Zapada, NATO-a, koji trenutno podlo koriste Ukrajinu i njeno stanovništvo da rešavaju svoje probleme – uništavanje i pljačku Rusije u korist transnacionalnih kompanija Zapada.

Četvrto, Rusija će, čini mi se, morati da objavi, da ciljevi ove više ne specijalne operacije, već punopravnog vojnog pohoda, treba da budu obezbeđivanje bezbednosti ruske države i njenih građana duž cele granice savezničke države sa NATO-om (sada više nije bitno ko je u alijansi, a ko tek ulazi).

Poseban zadatak je denacifikacija istočne Evrope, namerno i otvoreno podržavanje ukrajinskog nacističkog režima i stvarno stvaranje (kao na Baltiku i Poljskoj) sličnih nacističkih rusofobičnih režima.

Rusija i NATO

Naravno, nameće se prirodno pitanje- da li će Rusija moći da se nosi sa potencijalnim pretnjama NATO-a ako počne rat sa Alijansom?

Prema ekspertima Ukraina.ru, potencijalna vojska NATO-a ima snagu od 3,5 miliona ljudi.

U ovoj situaciji, Rusi moraju početi da pripremaju svoje stanovništvo za totalnu mobilizaciju za učešće u punopravnom ratu sa NATO-om. Mobilizacioni potencijal Rusije, uzimajući u obzir psihološku i fizičku pripremljenost, mnogo je veći nego na Zapadu.

Rat u sadašnjim uslovima zapravo nije rat ljudi. Kako se ispostavilo, ovo je pre svega rat raznih vojnih tehnologija i naoružanja uopšte.

Sva ova pitanja koja se javljaju u vezi sa promenama (bilo da to želimo ili ne) ciljeva i zadataka nove vojne situacije, treba rešiti radikalno. Pre svega, treba pripremiti svoje stanovništvo za dugotrajni i krvavi rat sa NATO-om i Zapadom uopšte.

Drugačija opcija, uključujući diplomatsko rešenje ovog problema, ne postoji. Prekid vojnih dejstava (primirje bez kapitulacije ukrajinskog režima) ili očuvanje sadašnjeg režima na bilo koji način, dovešće do novog konflikta nakon što Zapad obezbedi neophodno naoružanje, i nove finansije za daljnje vođenje rata protiv Rusije. To znači da će nakon primirja ponovo doći do rata, i to možda u još gorim uslovima po Ruse.

Izvor
Logged
B051LjKo
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 307


« Reply #258 on: August 23, 2023, 04:12:05 am »

B.P: vrlo interesantna i umnogome tačna analiza.

I umnogome kriva... Ovaj clanak je u mnogome propagandni pamflet...

U vojnom pogledu Rusija je postala mnogo jača. Pre svega, ono što niko (osim ​​možda, ruskog generalštaba) nije očekivao, pokazalo se da rusko naoružanje ne samo da nije inferiorno, već znatno superiornije od svih poznatih zapadnih modela. U svakom slučaju, za sada se Rusi praktično nose sa svakim novim naoružanjem koje Zapad postavi na ukrajinsko pozorište operacija.

Kako je tocno rusija postala mnogo jaca nakon gubitna minimalno 100 tisuca vojnika (poginulit i ranjenih) po najoptimisticnijim procjenama. Gubici oklopnih vozila se mjere u tisucama, deseci helikoptera i aviona su oboreni, flagship crnoorske flote je potopljen, krimski most u dva navrata ozbiljno ostecen?

Po cemu je ruski Grad ili Smerc znatno superiorniji od svih poznatih zapadnih modela? Po cemu je MSTA znatno superiornija od zapadnih haubica?

Od svega sto smo do sada vidjeli:
- Lancet je uvjerljivo najugodnije iznenadjenje,
- PZO dobar kada se ispravno koristi, i sve bolji nakon pocetnih blamaza. Ovdje ima materijala koliko god hoces za vrlo ozbiljne analize
- Ka-52 odlican, Mi-28 totalno razocarenje, skoro nevidljiv.
- Iskander / Kinzal / Kalibar odlicni, rekao bih bez premca na Zapadu (prva dva)
- Shahed / Geran 2 odlicni, ovo svaka vojska treba sama stancati u stotinama komada, ako ne i tisucama.
- Zrakoplovstvo - podbacaj, ocekivala se donacija i air superiority.... nista od toga. Snazan PZO ih drzi dalje od dubine. Jos porazniaj cinjenica je da ukrajinci 18 mjeseci u rat i dalje lete, i jebu ih s HARMovima i Storm shadowima. A to je nesto sto bi na papiru MiG 31 trebao brisati sa 100+ kilometara. Ocito je cijeli early warning sustav ruske vojske u jako losem stanju. Od satelita i AWACSa pa na dalje. Veza generalno katastrofa,
- Flota - potpuni podbacaj. Izgubili flagship od strane emlje koja nema nikakvu mornaricu, Ukrajinci ih godinu i po dana nakon pocetka rata i dalje jebu sa jet skievima i gumenjacima. Osim lansiranja Kalibara nisu napravili ama bas nista.
- Logistima - potpuni podbacaj. CIm se malo maknu od zeljeznice, nastaje raspad sistema. Municijom se manipulira rucno, nista palete... Vozila od kurca, bazicne stari kao sto su gume na kamionima izlizane, jedom rjecju, uzas.
- Su-57... nista, nula bodova, ni demonstracija. Prvi let prije 13 godina, ovo je njegovo dvoriste, stealth, trebao bi dominirati nebom. Vidjeli nismo nista
- T-14 Armata i sve izvedenice (T-15 IFV, Terminator, Koalicija SPG) potpun podbacaj. Proslo je 8 godina od parade u moskvi, nista od uporabe. Katastrofa koja ukazuje na svu trulez, da im nije ogromnih zalika sovjetske skalamerije koje rerenutno remontiraju i bacaju u vatru (T-80BV/BVM, T72B3) ostali bi bez oklopa, T-62 se vadi iz naftalina, a i T55 je vidjen, doduse oba u sekundarnim ulogama. Ali svejedno... Ukrajina je ravna, idealne topologije za masovnu uporabu oklopa... pa opet nista, sve se porazbijalo na bezglavim jurisima bez podrske pjesadije.

Ovaj rat je ''dobar'' za rusku vojsku jer je ukazao koliko je u stvari bila losa. Da se slucajno sukobila sa ozbiljnim protivnikom, a ne korumpiranom i trulom Ukrajinom usudio bih se reci da bi se raspali. Kinezi bi ih pregazili kao pliti potok, a vec bi i s Poljacima imali ogromnih problema. Nije ovo prvi put da im se desilo, svaki rat nnima krece isto... Japanci su iz razbili kod Tsushime, pozicije nisu povratili do kraja drugog svjetskog rata. Jadna i mala finska im je nanijela ozbiljne gubitke prije nego su se trznuli. Nijemci su skoro u moskvu usli prije nego su se trznuli.... I tek nakon toga, kad netko drugi nasilno ukloni svu tu trulez skupljenu godinama korupcije, krece momentum koji melje protivnika, i to uz (pre)velike vlastite gubitke.

Toliko od mene!
Logged
lEO - ZD
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 063« Reply #259 on: August 23, 2023, 08:36:39 am »

Od početka napada Rusije na Ukrajinu ponavlja se jedno te isto, i to od strane raznih "analitičara", posebno raznih "bivših" ali i ruskih službenih osoba (Medvedev i ne samo), a to je:
Kod svake isporuke  novog NATO oružja Ukrajini "to je crvena linija!, to je ulazak NATO u sukob"
Ali druga zanimljivost je da se od početka, od prvog dana napada, sa ruske strane tvrdi da je rat pokrenula NATO, a s druge strane se očekivalo da ne pomaže Ukrajinu opremom i naoružanjem, da se ne "miješa"!?!?
Nakon svakog "problema" za rusku stranu  kaže se da je ovo "sada" druga dimenzija zbog utjecaja NATOa.
Rekli bi zagorci "čude se kak pura dreku"
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 208


« Reply #260 on: August 27, 2023, 09:12:05 am »

Трикови из Минског споразума више не могу да се понове

Кијев губи фигуру по фигуру у овом ратно-шаховском надметању.

Крајем прошле и почетком ове године  украјински званичници самоуверено су најављивали  контраофанзиву и нису крили велика очекивања. Представници Кијева зрачили су оптимизмом, верујући да ће контраофанзива Оружаних снага Украјине бити лака и нужно успешна. На пример, шеф главне обавештајне управе Кирил Буданов је тада обећао да ће до краја овог пролећа украјинска војска ући на Крим.

Кијев сада покушава да убеди сопствено становништво и руководство западних земаља да још има наде, да имају успеха, да је потребно још времена, да им недостаје миниција, оружје, авиони, камиони…

Тако је потпредседница владе Ирина Верешчук рекла да ће војна конфронтација трајати још дуго. „Пут до победе ће бити тежак. „Две-три недеље“, „до краја године“, „следећег пролећа“ - све ово није тачно“, нагласила је она.

Заиста, Кијев покушава да постигне бар ограничен успех на фронту. Познато је да је средином августа команда Оружаних снага Украјине бацила у борбу последње формације припремљене за контраофанзиву. Међу њима је и 82. ваздушно-јуришна бригада, која је опремљена тенковима „челенџер 2” и борбеним возилима „мардер” и „страјкер”.

Истовремено, покушавају да прекину разговоре о примирју. Дакле, неколико кијевских говорника је одједном реаговало на речи Стиана Јенсена из врха НАТО-а. Секретар Савета за националну безбедност Алексеј Данилов назвао је речи званичника чудним. Прес-секретар Министарства спољних послова Украјине Олег Николенко сматра иницијативу неприхватљивом. Према његовим речима, „формирање наратива о могућности повлачења Украјине са њених територија игра на руку Русији“. Заузврат, саветник шефа кабинета председника Украјине Михаил Подољак назвао је све то злочиначком логиком Николе Саркозија.

Јер, бивши француски председник Никола Саркози је изјавио да већина становника Крима се осећа Русима, па је жеља Украјине да врати полуострво илузорна. „Дипломатија је једино средство да се пронађе прихватљиво решење. Без компромиса ништа неће функционисати и ризикујемо да сваког тренутка све крене наопако. Ово буре барута може да има има страшне последице“, рекао је он.

Политиколог Дмитриј Солоњиков тврди да се на Западу плаше не само неуспеха украјинске контраофанзиве, већ и да ће руска војска кренути у активну офанзиву.

„Већ видимо тешку ситуацију украјинске војске у области Сватова, Кремене и Купјанска. Ако ова претња постане још стварнија, онда би Запад заиста могао да покуша да покрене преговоре. Резултирајући предах биће искоришћен за изградњу индустријског потенцијала и припрему Украјине за нови рат. Видели смо овај трик много пута раније. На пример, 2014-2015 Украјина је била близу пораза, али су је спасли споразуми из Минска, добила је на времену. Вероватно на Западу очекују да ће поновити овај трик, каже он.

С друге стране немачки „Велт” примећује да украјинска контраофанзива траје више од 60 дана, али још није постигла приметан успех, док су Оружане снаге Украјине претрпеле огромне губитке. Под таквим условима, Украјина ће наводно бити принуђена да уђе у преговоре са Русијом, услед чега би могла да се појави нека нова, привремена граница између две земље. У чланку се каже да би такав сценарио био тежак за Украјину: интересовање инвеститора за уништену државу било би мало, а Кијев не би могао сам да обнови земљу.

Републиканци у америчком Конгресу који се противе додатној финансијској подршци Украјини траже стварање надзорног тела које ће пратити финансирање Кијева. Његова сврха се звала спречавање корупције, пише данас „Политико” позивајући се на изворе.

„Чак и проукрајински републиканци“ се уздржавају од подршке захтеву америчког председника Џоа Бајдена од 24 милијарде долара упућен Конгресу САД да помогне Украјини. Они верују да Вашингтон баца новац на сукоб који би могао да траје годинама, наводи портал.

Све у свему, губи ли то Кијев фигуру по фигуру у овом ратно-шаховском надметању. Већина аналитичара мисли тако.

Извор
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 208


« Reply #261 on: August 28, 2023, 03:24:49 pm »

Сенатор Ромни: Одлична стратегија, ратујемо против Русије, а уместо нас гину Украјинци

"У Украјини наши не губе животе. Украјинци се херојски боре против Русије, која има 1.500 комада нуклеарног оружја упереног против нас. Дакле, ми умањујемо и уништавамо руску војску за веома мали новац", појаснио је бивши председнички кандидат Мит Ромни.

Најбољи начин за Сједињене Америчке Државе да ублаже безбедносну претњу коју представља Кина јесте да осигурају пораз Русије у Украјини, сматра бивши кандидат на председничким изборима и амерички сенатор Мит Ромни.

Ромни је похвалио стратегију Вашингтона да шаље огромну војну помоћ Украјини, јер је то по његовом мишљењу одличан начин да се САД супротставе Русији, да амерички војници у томе не учествују и да на фронту гину само Украјинци.

„Слабљење Русије слаби њиховог савезника Кину. И узгред, бити у могућности да узмемо износ који је једнак око пет одсто нашег војног буџета да помогнемо Украјинцима је најбоља инвестиција икада за националну одбрану, сматра Ромни који је као кандидат републиканаца изгубио на председничким изборима 2012. од Барака Обаме.

"У Украјини наши не губе животе. А Украјинци се херојски боре против Русије, која има 1.500 комада нуклеарног оружја упереног против нас. Дакле, ми умањујемо и уништавамо руску војску за веома мали новац", појаснио је Мит Ромни.

Док су америчке снаге поштеђене крвопролића, барем званично, украјинске трупе нису те среће.

Од почетка украјинске контраофанзиве почетком јуна, према процени руског министарства одбране, убијено је око 43.000 украјинских војника.

Од почетка сукоба у фебруару 2022. Украјина је изгубила 400.000 војника, рекао је прошле недеље у интервјуу Такеру Карлсону бивши виши саветник Пентагона Даглас Мекгрегор, пензионисани пуковник америчке војске, пренео је РТ.

Без обзира на то, Ромни тврди да су напори САД да науде Москви преко украјинских леђа били успешни, шаљући поруку кинеским лидерима и руском председнику Владимиру Путину. Он је раније тврдио да је Русија „геополитички противник" и да је "једини прави савезник" Кине.

„Ослабљена Русија је добра ствар. То говори Кини да преиспита своје територијалне амбиције. То Русији говори, што је можда најважније, да Путинова визија о поновном успостављању руске империје и хватању старих бивших совјетских република није нешто што ће функционисати," рекао је Ромни

Током своје неуспешне председничке кампање 2012. године, Ромни је Русију назвао "геополитичким непријатељем бр. 1 Америке“. Обама је одговорио шалећи се да "Осамдесете сада траже назад своју спољну политику јер је Хладни рат завршен већ 20 година".

Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 18 186


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #262 on: August 28, 2023, 09:35:44 pm »

"Ne treba da napadamo rusko tlo" Zelenski: Ako se sukobi premeste na teritoriju Rusije, ostaćemo bez pomoći velikih sila

28.08.2023.

Saveznici ne bi podržali Ukrajinu, ukoliko bi Kijev premestio sukobe na teritoriju Rusije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Zelenski je rekao u nedelju da bi to bio veliki rizik i da bi Ukrajina u tom slučaju ostala sama, odgovarajući na pitanje ukrajinskih državnih medija da li je vreme za prelazak sukoba na rusku teritoriju.

Zelenski je istakao da Ukrajina ne bi mogla da se suprotstavi Rusiji bez pomoći međunarodnih partnera, preneo je Si-En-En (ЦНН).

Ukrajinski predsednik rekao je da veruje da je moguće političkim sredstvima postići da se Krim demilitarizacije od ruskih snaga.

Prema rečima Zelenskog, Ukrajina pokušava da unapredi svoje odnose sa državama koje su obe podržavale Ukrajinu od samog početka invazije u punom obimu, kao i sa onima na „istorijskoj udaljenosti“, napominjući da je za ovu drugu grupu ulazak na rusku teritoriju "bolno pitanje."

- U našem svetu postoje velike države, veoma velike države, za koje postoji samo jedna tačka zbog koje nisu na strani Rusije – to je teritorijalni integritet države. Ako namerno usmerim svoje trupe i odlučim da odem na rusku teritoriju, biću siguran da ova država neće biti sa mnom. I onda morate da razmislite šta je sada važnije za narod i Ukrajinu. - rekao je Zelenski u intervjuu za Pravda.ua.

Prijavljeni su brojni napadi na ruskom tlu, od kojih ruske vlasti tvrde da ih je izvela Ukrajina.

Ukrajina nije priznala napade.

Ranije 27. avgusta, guverner ruske Kurske oblasti izjavio je da je ukrajinski dron uleteo u zgradu u gradu Kursku. Ukrajina još nije komentarisala optužbe.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 208


« Reply #263 on: August 29, 2023, 04:05:03 pm »

“Spreman sam da prihvatim Putinovu kontrolu nad novim teritorijama, ako Rusija izađe iz saveza sa Kinom”

Američki biznismen Vivek Ramasvami, kandidat za republikansku nominaciju za predsedničke izbore 2024, nagovestio je svoju spremnost na ustupke Rusiji po pitanju sankcija i novih regiona, u zamenu za „izlazak iz vojnog saveza sa Kinom“.

Prema njegovim rečima, što duže traje rat u Ukrajini, postaje sve jasnije da je samo jedan pobednik, a to je Kina.

Ramasvami je u autorskom tekstu za “The American Conservative” naveo da će „prihvatiti rusku kontrolu“ nad novim regionima i „zavetovati se da će blokirati kandidaturu Ukrajine za NATO, u zamenu za izlazak Rusije iz vojnog saveza sa Kinom“.

“Dobar dogovor zahteva da sve strane nešto izvuku iz njega. U tom cilju, prihvatiću rusku kontrolu nad okupiranim teritorijama i obavezati se da ću blokirati kandidaturu Ukrajine za NATO, u zamenu za izlazak Rusije iz vojnog saveza sa Kinom. Ukinuću sankcije i vratiti Rusiju na svetsko tržište. Na ovaj način ću podići Rusiju kao stratešku proveru kineskih planova u istočnoj Aziji”, naveo je Ramasvami.

On je ocenio da Kina i Rusija sada deluju zajedno “na način koji nas ugrožava” i da Sjedinjene Američke Države moraju priznati svoje greške.

“Ići ću u Moskvu 2025. Isporučiću mir u Ukrajini pod jedinim uslovima koji bi trebalo da nam budu važni – uslovima koji stavljaju američke interese na prvo mesto. Bajdenova administracija je glupo pokušala da navede Sija da ‘otkači’ Putina. U stvarnosti, trebalo bi da nateramo Putina da odbaci Sija”, rekao je Ramasvami.

On nije naveo da li bi „prihvatanje ruske kontrole“ značilo američko priznanje novih ruskih regiona – Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike, kao i Hersonske i Zaporoške oblasti, čije je pripajanje proglasila Rusija u septembru 2022. godine.

Izvor
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 22 049


« Reply #264 on: August 30, 2023, 05:58:18 pm »

Пар коментара на претходна три поста (текста).

Украјина је тренутно апсолутно зависна од НАТО, односно САД и ЕУ. И то ће бити све више како рат буде дуже трајао. Зависна је у погледу снабдевања наоружањем, посебно тешким, муниције, од снабдевања појединих индустријских производа потребних становништва. Све више ће зависити и од снабдевања хране (ако се рат продужи) јер неће моћи сама да обезбеди пољопривредну махнизацију, ђубриво и остало потребно за пољпоривредну производњу. Такође је потпуну зависна у финансијском смислу јер украјинску буџет не би могао да покрије ни једну половину садашњих потреба финансирања рата. Постаће зависна, ако то већ није и по питању енергената (нафта, гас, струја). А апсолутно зависити од воље било кога, па и савезника није најбоља опција.

Сенатор Ромни је управу када каже да је добро што у овом рарту не гину Американци и да је помоћ Украјини само мали трошак онога што би уследило да су САД директно ангажоване. Али, овај рат неће ослабити Кину. Она ће у сваком погледу ојачати и сигурно бити добитник у овом рату. Русија ће из рата, чак и да победи војнички, изаћи економски ослабљена. Нешто слично Великој Британији после ДСР.

Вивек Рамасвани, ако победи на изборима за председника САД, тешко да бу успео у науму (услову који мисли да постави Русији за мир), да Путин (Русија) "откачи" Сија (Кину). Нема ни једног разлога да Русија то уради. САД не нуде ништа. Чак и да Рамасвани нешто и нуди као залог, то неће обавезивати председнике САД иза њега да то промене. Русија ће се држати Кине јер друга опција не постоји.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 208


« Reply #265 on: August 30, 2023, 07:41:17 pm »

Karlson: „NATO će se raspasti“ – posle ovog poteza SAD neće moći da povrate poverenje Evrope

„Svetski poredak se urušava i NATO će se očigledno raspasti“, rekao je politički komentator Taker Karlson obraćajući se mađarskoj javnosti.

Prema njegovom mišljenju, dizanjem „Severnog toka“ u vazduh, SAD su izvršile „napad na Nemačku“. Analitičar je siguran, da će Evropi uskoro ponestati strpljenja i da neće biti reči o budućnosti NATO-a.

Osim toga, shvatio sam – i zato sam danas ovde – da su SAD veoma geografski izolovane. Spomenuo sam ovo pre minut. Mi smo jedna od najizolovanijih zemalja na svetu, i u tome je tajna našeg uspeha. Kanada nas ne napada, a uzgred, pobedili bismo da se to dogodi. Međutim, Amerikanci koji čitaju vesti, nisu zainteresovani za ostatak sveta.

To sam razumeo tokom svih godina rada u novinskoj industriji. Lično me veoma zanima svet van SAD, jer je to intrigantno, i jer sam odrastao u porodici koja je bila veoma zainteresovana za tako nešto zbog posla mog oca.

Želim da vidim mnogo toga u svetu, jer se sada sve potpuno menja. Posleratni svetski poredak se ruši, NATO će se očigledno raspasti. Nemoguće je da pokretačka snaga NATO-a, odnosno SAD, sabotira glavni izvor jeftine energije u Nemačkoj – „Severni tok“.

Bajdenova administracija je digla u vazduh „Severni tok“, a Nemci toliko malo poštuju sebe da o tome ništa ne govore. Spuštaju glave i kao da kažu: „Ne, ne želimo da pričamo o tome.“ U redu, ali ja želim da pričam o tome, jer je to važno.

Prvo, to je bio najveći akt industrijske sabotaže u istoriji. Drugo, to je najveća antropogena emisija CO2 u istoriji, a ako ste pristalica kulta globalnog zagrevanja, za vas je to kao dolazak samog đavola, i to je uradila Bajdenova administracija.

Treće, i najvažnije, bio je to napad na Nemačku, najmoćniju državu u Evropi. Zapadna Evropa je poslednji značajan saveznik Amerike, a mi smo napali našeg najvažnijeg saveznika. NATO se neće dugo tolerisati.

U jednom trenutku, Nemci će se probuditi i reći: „Čekaj, pre dve godine smo imali hemijske fabrike, a sada nemamo… Upravo ste uništili našu ekonomiju!“ Malo je verovatno da će posle ovoga biti moguće govoriti o nastavku postojanja NATO-a. Ja ne mislim tako. Možda grešim, ali ne mogu da zamislim o kakvoj budućnosti možemo da pričamo.

Izvor
Logged
fazan
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 924


« Reply #266 on: August 30, 2023, 08:47:41 pm »

И Ромни и Вивек су аутсајдери у трци за републиканског кандидата, немају апсолутно никакве шансе.

Џумба је у праву када каже да ће Кина бити добитник овог рата. 

Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 208


« Reply #267 on: September 01, 2023, 12:56:42 pm »

Šokantno otkrivanje: bivši analitičar CIA objasnio zašto Rusija nije primljena u NATO

Rusija je dva puta pokušala da se pridruži Severnoatlantskoj alijansi, ali je odbijena jer bi njeno članstvo lišilo blok neprijatelja koji bi mogao opravdati budžet za odbranu od 800 milijardi dolara, rekao je bivši analitičar CIA, Lari DŽonson, za „Judging Freedom“.

Takođe je primetio, da su SAD i Zapad svojim delovanjem stvorili direktnu pretnju Rusiji u Ukrajini.

Lari Džonson: „Sinoć sam razgovarao sa jednim od mojih prijatelja iz srednje škole, i bio sam zaista iznenađen kada sam saznao koliko je propaganda oblikovala njegovo gledište, i pretpostavljam, stanovište mnogih drugih Amerikanaca.

Na primer, kada sam mu ukazao da su Putin i Rusija napravili dva različita pokušaja da uđu u NATO, on je rekao: „To nije tačno“. Međutim, to je istina.

U početku je Boris Jeljcin, neposredno nakon raspada Sovjetskog Saveza, pitao administraciju Džordža Buša starijeg: „Možemo li da postanemo deo NATO-a?“ Zatim je i Putin svojevremeno, direktno pokrenuo ovo pitanje u razgovoru sa bivšim šefom NATO-a. U oba slučaja su odbijeni. Zašto?

Pa, ako primite Rusiju u NATO, onda više nećete imati neprijatelja koji može opravdati budžet za odbranu od 800 milijardi dolara.

U tom kontekstu, Putin je posmatrao kako Sjedinjene Države raspoređuju raketne sisteme „Aegis“ u Rumuniji i Poljskoj, koji su sposobni da nose nuklearne bojeve glave, i kako SAD, počev od 2014. godine, preko Evropske komande oružanih snaga SAD, sa sedištem u Štutgartu u Nemačkoj, i preko NATO, čije je sedište u Briselu, izvode godišnje vojne vežbe zajedno sa Ukrajinom, uključujući i raspoređivanje američke vojske na ukrajinskoj teritoriji.

Ako se postavimo u poziciju Rusije koja sve to posmatra, kako ste ispravno primetili, možemo samo zamisliti kakva bi panika nastala u Americi ako bismo videli kako Rusija izvodi vojne vežbe u Meksiku, simulirajući iskrcavanje mornaričkih trupa na obali Teksasa. Bože moj! Rekli bismo da to prelazi sve granice.

Istovremeno, mi činimo isto to u odnosu na Rusiju, i još se bunimo rekavši: „Oni to moraju da prihvate. Kako se usuđuju da napadnu Ukrajinu, kada mi u Ukrajini stvaramo najdirektniju pretnju Rusiji?“.

Izvor
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 218


« Reply #268 on: September 01, 2023, 07:12:20 pm »


 što duže traje rat u Ukrajini, postaje sve jasnije da je samo jedan pobednik, a to je Kina.

Pa ja sam to na ovom forumu napisao još prije godinu i po! Smiley
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 208


« Reply #269 on: September 01, 2023, 07:31:55 pm »


 što duže traje rat u Ukrajini, postaje sve jasnije da je samo jedan pobednik, a to je Kina.

Pa ja sam to na ovom forumu napisao još prije godinu i po! Smiley

Svima je to jasno, osim zaslepljenima koji još veruju da Zapad može da pobedi u Ukrajini.
Logged
Pages:  1 ... 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 [18] 19 20 21 22 23 24   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 22 queries.