PALUBA
February 29, 2024, 05:50:30 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno, dopuna Pravilnika foruma PALUBAinfo, tačka 22
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 26   Go Down
  Print  
Author Topic: Sukob u Ukrajini - geopolitička pitanja  (Read 40706 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 174


« Reply #90 on: April 30, 2023, 09:11:03 am »

Sloboda govora za politićare takvog formata (odnosno njihove porodice) ne postoji, pošto je njihov mogući utjecaj na društvo toliko, da "dubokoj državi" prave probleme. Ne toliko finansijske nego vremenske-remete vremenski tok događaja, pa se stvari ne poklapaju. A onda se vide mogući korjeni određenih zbivanja, koja nisu više toliko "demokratska".
U prošlosti sloboda govora na zapadu nije bivala toliki problem, pošto se je moglo štetne pojedince izolovati. Danas sa svim oblicima društvenih mreža i internetom to je nemoguće, pa svaki takav pojedinac, koji za sobom vuće određeni broj sledioca, iziskuje daleko veće napore za njegovo izolovanje. Pod crtom, iz tih razloga sasvim je prirodna težnja ćak i "liberalnog" zapada, da uvede cenzuru-kroz kojekave fektčekere i veštaćku inteligenciju, koja dosledno izvodi cenzuru "za naše dobro". Baš...
Jedne od najboljih cenzura su uslovljavanje oglasavanjem, zatrpavanje trash informacijama i blamiranje odgovvornog pojedinca ili grupe.
Logged
Prvačić
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 262


« Reply #91 on: April 30, 2023, 10:25:21 am »

Nema "saslušavanja druge strane" kad ta druga strana započne rat.

Baš tako!!! laugh

Zato su svi zapadni mediji u Iraku prenosili samo iračka saopštenja, zar ne?
Tokom NATO agresije na Jugoslaviju, na NATO konferencijama za štampu nije bilo ni jednog novinara iz slobodnih medija!

Šalu na stranu, mediji su učesnici rata.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 626


« Reply #92 on: May 01, 2023, 09:08:24 am »

Београд на нишану Кијева

Кијев све чешће фаулира Београд. Све су чешће оптужбе, претње и поигравање стрпљењем. Почело је то да буде видљиво, у троуглу Кијев-Загреб-Београд:

„Питамо се би ли Зоран Милановић могао да постане председник своје земље с таквом реториком деведесетих година, док се Хрватска борила да сачува своју државност? Подсећамо да је Хрватска због спољне агресије могла да изгуби трећину територија. Ипак, захваљујући херојској борби, Хрвати су успели да заштите независност своје државе", написао је крајем јануара на Фејсбуку портпарол украјинског министарства спољних послова Олег Николенко. Реаговао је на изјаву председника Хрватске да је „сасвим јасно да Крим више никада неће бити Украјина".

Ревизија захвалности

„Пуцајући” на Милановића, Влада у Кијеву је рафал осула по Србији „да је спровела спољну агресију на Хрватску”. Овакво опасно и неистинито тумачење је некако прошло “испод радара” можда због тога јер Кијев није рекао директно да је Србија била агресор, али ко би био други, Аустрија, Словенија, Мађарска.. ко? На кога је мислио Николенко ако није на Србију. Није одговорио, није појаснио. Да ли је то украјинска захвалност Србији што је осудила агресију и подржала њен територијални интегритет.

Не треба бити превише политички писмен да се схвати шта значе и колику тежину имају ове речи о рату у Хрватској пре скоро три деценије. И шта то може да изазове у односима између Кијева и Београда.

Ако је неко помислио да је то тренутни гаф, непажња, несмотреност једног дипломате… преварио се.

Уздржаност без стила

Следећи чин: Украјина је уздржана и гласа против чланства самопроглашеног Косова у Савету Европе. Исто нам је то. Додуше и пре тога приређивала и кад је лажна држава Косово асплицирала за чланство у Унеско и Интерпол. Њихови представници као зомби кад се гласа или нестану из сале или гледају кроз прозор. Уздржани и они који нису присутни се не рачунају у систему гласања, само се гледа „за” и „против”. Зато је приступ западних земаља према земљама које не признају Косово не да гласају за Косово, него да буду уздржане, јер тиме смањују Србији број земаља које су против. Лукави Украјинци помислили су да ће уздржаношћу „заситити вука и да ће овце остати на броју”. Кијев се правда да је под великим притиском да призна Косово, а да му значи  то што се Србија више пута изјаснила да подржава њен територијални интегритет и суверенитет, на копну, мору и у ваздуху. Али на муци се доказује или проказује. Срби су разочарани таквим понашањем. Најава Београда о реципроцитету у спољној политици не значи да Србија некоме прети, али јасно је речено да ће имати у то у виду.

Овако да пишете

А онда стиже нови гаф. Некако опет испод радара, Кијев шаље српским медијима препоруке о исправној терминологији када се пише о ономе шта се догађа у тој зрмљи. Списак „исправних“ фраза, наратива и имена послата мејлом медијима у Србији настао је по налогу Министарства спољних послова у Кијеву.

Према упутствима, српски новинари би требало да користе „агресорски рат Русије против Украјине“ уместо да га називају кризом, сукобом, ратом или чак „руским ратом у Украјини“. Друга смерница инсистира на томе да се „непровоцирана војна инвазија у пуном обиму” треба користити уместо „специјалне војне операције”.

„Списак препоручене терминологије о руско-украјинском рату“, како се документ званично зове, садржи и захтева ништа друго него цензуру.

Стигла је и табела на адресе већине редакција. У њој се, на пример, наводи да је погрешно написати „украјинска криза, украјински конфликт или рат у Украјини“, а правилно „агресорски рат Русије против Украјине или руска агресија на Украјину“. У „упутству“ има  тврдњи, из којих произилази да је сваки руски грађанин понаособ ратни злочинац, под условом да подржава Путина. Запањује и забрана да се каже да је Украјини потребно примирје и да су потребни мировни преговори. Уместо тога, министарство каже да се мора рећи да је неприхватљив сваки мир, да је неприхватљиво свако примирје док Украјина не победи, тачније, док не ослободи сваки педаљ своје територије.

Чак овако иритантни захтеви нису примљени претерано бучно. Рекло би се, подсмешљиво, Украјина, миљеник западних медија слуша наређења и прослеђује. Ова матрица препоручених наратива одавно постоји, користи се и шири дискретније, али то власт у Кијеву не уме. Нема шлифа да лукаво потури И спроведе као што то раде њени спонзори него шаље циркуларно писмо не рачунајући да би то могло да јој се врати као бумеранг. Цех необучености за овакво “ратовање” није само истина која прва страда него и поверење.

Срби већ дуго примају бројне ударце двоструких стандарда, цинизма и лицемерног односа, и најважније – уцена и ултиматума.  Е па то све теже пролази. Чекамо следећи ударац.

Izvor
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 626


« Reply #93 on: May 01, 2023, 09:16:28 am »

Američki stručnjaci: Nakon Bahmuta, Rusija će preuzeti inicijativu

Ukrajina bi trebalo da sedne za pregovarači sto i pokuša da osigura mir dok još može, smatraju američki stručnjaci Majkl Gfeler i Dejvid Randel

Nema ničeg patriotskog kod Amerikanaca koji mašu ukrajinskom zastavom, isto kao što nije „izdaja“ dovesti u pitanje neograničenu vojnu pomoć stranoj državi u stranom ratu.

Reći da Ukrajina ne može da savlada Rusiju bez mnogo većeg američkog angažmana nije proruski, već stav zasnovan u realnosti, pišu bivši američki diplomata Dejvid Randel i nekadašnji politički savetnik Centralne komande američke vojske i stručnjak za postsovjetski prostor Majkl Gfeler za „Njuzvik“.

Između 2014. i 2022. godine, na istoku Ukrajine vođen je krvav, separatistički ustanak. Kako bi sprečili potencijalnu rusku intervenciju, vlada u Kijevu je utvrdila naselja nedaleko od linije fronta i izgradila nove puteve snabdevanja. U toj odbrambenoj konstrukciji, Bahmut je bio važno čvorište.

Pre nekoliko meseci, pišu autori, kada smo govorili o tome da će Bahmut pre ili kasnije pasti u ruske ruke, mnogi čitaoci su nam odgovarali sa neodobravanjem. „Zar ne razumete da Ukrajina pobeđuje u ovom ratu“, pisali su oni.

Ukrajinci jesu pružili žestok otpor u onome što će biti upamćeno kao jedna od najkrvavijih borbi 21. veka, ali je veći deo Bahmuta, uključujući i ključne železničke pruge, sada bod ruskom kontrolom, navode oni.

Borbe su trajale duže nego što smo očekivali, ali ovaj poraz je ukrajinske snove o uspostavljanju svojih granica iz 2014. godine učinio još više nezamislivim bez direktnog mešanja NATO-a.
Nakon preuzimanja kontrole nad Bahmutom i dolaska toplijeg letnjeg vremena, Rusija se nalazi u poziciji da iskoristi taj po njih pozitivan razvoj događaja i preuzme inicijativu, pišu Randel i Gfeler.

Rusija je pre sedam meseci mobilisala 300.000 rezervista i iskoristila to vreme da ih obuči. Ona je povećala proizvodnju naoružanja i prikupila velike količine opreme i municije. Stotine hiljada ruskih vojnika nalazi se na istoku Ukrajine, gde su započeli na sporadične ofanzive duž linija fronta.

Ukrajina je, sa druge strane, sve svoje napore usredsredila na jednu tačku – Bahmut, koji se mesecima nalazi na konstantnom udaru ruske artiljerije, raketa i dronova. Ukrajinci su u Bahmutu izgubili hiljade iskusnih vojnika koji ne mogu biti zamenjeni nedavno mobilisanim regrutima koji su prošli tek dve nedelje obuke.

Odbrana Bahmuta bila je moguća zahvaljujući zapadnom naoružanju. U početku to su bili sistemi kratkog dometa poput „džavelina“ i „stingera“, zatim HIMARS-i i „patrioti“, a poslednjih meseci najavljene su isporuke i teškom naoružanja poput „abrams“ tenkova. Glavni sponzori Kijeva ne odustaju ni nakon što se „ratna plima“ okrenula protiv Ukrajinaca, pa sada pozivaju na slanje i borbenih aviona.

Takve isporuke izazvale su negodovanje u Rusiji, koja smatra da se sada nalazi u otvorenom ratu sa NATO-om, navode autori. „Ne morate da bude prorok da biste videli na koji način ove isporuke dovode do eskalacije, i zašto bi ih trebalo obustaviti.“

Mi nismo generali, podsećaju Randel i Gfeler, ali razumemo ekonomiju. Oduvek je izgledalo malo verovatno da država od 44 miliona stanovnika čiji je BDP 2021. godine iznosio tek oko 200 milijardi dolara može da savlada rivala od 145 miliona stanovnika i BDP-om od 1,8 biliona dolara.

Prema podacima Svetske banke, Ukrajina je pre početka sukoba imala oko 44 miliona stanovnika, ali je tek polovina njih i dalje u svojim domovima. Jedanaest miliona Ukrajinaca je prebeglo u Evropu ili su interno raseljeni. Nekoliko miliona je otišlo u Rusiju, dok ih još toliko živi u oblastima pod ruskom kontrolom.

Ukrajinski BDP se tokom prošle godine smanjio za čak 30 odsto, dok je ruski pad bio svega tri procenta. Rublja je jednako jaka kao i na početku sukoba, a MMF predviđa da će ekonomski rast u Rusiji prevazići onaj u Nemačkoj ili Velikoj Britaniji. Zapadne sankcije, očigledno, nisu uništile rusku privredu.

Dok je Rusija u velikoj meri sposobna da podmiruje sopstvene potrebe za hranom, energentima i vojnom opremom, većina ukrajinske infrastrukture potpuno je uništena. Ona je potpuno zavisna od vojne i ekonomske pomoći sa Zapada, čije se zalihe municije sve brže troše. U ratu izdržljivosti, vreme definitivno nije na strani Kijeva.

Moskva potencijalno prisustvo NATO-a na Krimu percipira na isti način na koji bi Vašington gledao na ruske rakete na Kubi, ili kinesku pomorsku bazu u Kanadi. Nikada nije bilo realno očekivati da će Rusija prihvatiti gubitak Krima bez odlučujućeg poraza na bojnom polju, zaključuju autori.

Uslovi mira koje Ukrajina može da očekuje danas nepovoljniji su od onih pre sedam meseci. Iz perspektive Moskve, referendumi koji su u septembru 2022. godine održali u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju znače da se te oblasti sada nalaze u okviru Rusije. Ona će, dakle, insistirati na njihovom potpunom zauzimanju.

Klasični zahtevi za „pravedan rat“ uključuju razumnu mogućnost pobede u njemu. Dok čitava generacija ukrajinskih muškaraca umire na bojnom polju, tužna realnost je da Ukrajina ima otprilike isto toliko šansi da dobije rat protiv Rusije kao što bi Meksiko dobio rat sa Sjedinjenim Državama.

Produženje sukoba neće promeniti tu jednačinu. Osim ako nismo spremni da rizikujemo značajnu eskalaciju koja bi mogla uključiti snage NATO-a u rat protiv Rusije, najbolji način da se osigura opstanak održive, nezavisne ukrajinske države je otpočinjanje pregovaranje što pre, zaključuju autori.

Izvor
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #94 on: May 02, 2023, 07:52:47 am »

Na zvaničnom sajtu Predsednika Ukrajina juče objavljena peticija za koju građani mogu glasati sledeća tri meseca. Neophodno je sakupiti 25 000 potpisa za predlog da se u Ukrajini ustanovi državno vojno odlikovanje "orden Stepana Bandere"  za herojstvo i hrabrost u zaštiti teritorijalne celovitost Ukrajine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


* Screenshot_20230502_085108_Chrome.jpg (346.1 KB, 1080x2043 - viewed 3 times.)
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 626


« Reply #95 on: May 02, 2023, 08:14:52 am »

Šta je sledeće, orden Adolfa Hitlera?
Logged
Istria 052
Prijatelj foruma
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 174


« Reply #96 on: May 02, 2023, 08:29:18 am »

Na zvaničnom sajtu Predsednika Ukrajina juče objavljena peticija za koju građani mogu glasati sledeća tri meseca. Neophodno je sakupiti 25 000 potpisa za predlog da se u Ukrajini ustanovi državno vojno odlikovanje "orden Stepana Bandere"  za herojstvo i hrabrost u zaštiti teritorijalne celovitost Ukrajine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ljudi, da li je to moguce?!!!
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 831


« Reply #97 on: May 02, 2023, 09:42:37 am »   Već viđeno u svim državama bivše SFRJ i svugde gde su CIA i MI-6 kao izvršni organi NWO uspostavili svoj Playground! Obezbeđivanje svega svetog i razaranje osnovnih moralnih i društvenih vrednosti. Ubijanjem logike, davanjem nezasluženih zasluga pripadnicima manjina i političkih disidenata, otvaranjem davno zatvorenih bolnih istorijskih sukoba i revizija istorijskih činjenica su psihološki metodi kojima analitičari i sociopate plaćeni od strane nosioca svetske vlasti sprovode u delo novi svetski poredak.

    Apsolutnom kontrolom medija i nevidljivom blokadom protivnika svođenja ljudskog društva na poslušno stado uspevaju da obmanjuju javnost i ispune svoje ciljeve. Opšta nezainteresovanost i izostanak empatije i humanosti su prva posledica medijske ofanzive koju sprovode decenijama. Zato i ne čudi ovakva drskost da osuđenog ratnog zločinca i krvnika vaskrsavaju i dižu na nivo heroja za potrebe potpunog raskida sa Ukrajinskim poreklom i vezom sa Rusijom ali i ostalim slovenskim narodima. Drugi razlog je provera koliko je narod indoktriniran i da li će se i koliko ljudi usprotiviti ovom besmislu. Ako taj broj pobunjenih bude znatan, povući će predlog i ostaviti ga za kasnije, kada cvikeraši iz Lenglija procene da je došlo vreme.Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #98 on: May 02, 2023, 10:16:48 am »

Na zvaničnom sajtu Predsednika Ukrajina juče objavljena peticija za koju građani mogu glasati sledeća tri meseca. Neophodno je sakupiti 25 000 potpisa za predlog da se u Ukrajini ustanovi državno vojno odlikovanje "orden Stepana Bandere"  za herojstvo i hrabrost u zaštiti teritorijalne celovitost Ukrajine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Na toj istoj web stranici je znak (+) i link za stvaranje nove peticije. Drugim rečima, svatko može, kao što to i priliči u slobodnim državama, stvoriti peticiju i ponuditi je u potpis. Iniciator te peticije koje navodiš je neki Bogdan Romanovič (ime može biti istinito ali i lažno, peticija može biti verodostojna, a može biti i deo ruske propagande, upravo u smeru "vidi Ukrajince, naciste", i sve tako u krug.).

O Stjepanu Banderi se je izrekao i Ukrajinski sud, kada je potvrdio ukinuće dodjele odlikovanja od strane Juščenka (tako Wikipedija).

Stjepan Bandera ostaje kontroverzna osoba o kojoj povijest još nije donijela zadnju riječ. Da se borio protiv Sovjeta, jeste, i to mu u trenutačnoj situaciji u Ukrajini diže popularnost. Ali kako je sudjelovao i u Holokaustu to je malo vjerojatno da će ova "peticija" biti važna za bilo šta drugo osim za rusku propagandu, a Rusija se danas više nego ikada loži na "staru slavu" kad su razbucali Nijemce. Zaboraviše Rusi, da Ukrajinci nisu Nijemci i da nisu Ukrajinci napali Rusiju nego oni (Rusi) Ukrajinu i da se svatko brani kad ga netko napadne na vlastitom ognjištu.
Logged
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 14 626


« Reply #99 on: May 02, 2023, 10:34:42 am »

"Što se ostalog tiče, smatram da Kartaginu treba razoriti!"

Katon


Taman sam pomislio da je Darko napisao jedan dobar, normalan post, kad na kraju opet o Kartagini! Smiley
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #100 on: May 02, 2023, 02:36:26 pm »

Šteta nemamo Poljake na forumu da produskituju sa @darko  o temi ( na istoj su strani u ovom sukobu). Prštalo bi perje kad je reč o Banderi...
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #101 on: May 02, 2023, 03:21:25 pm »Na toj istoj web stranici je znak (+) i link za stvaranje nove peticije. Drugim rečima, svatko može, kao što to i priliči u slobodnim državama, stvoriti peticiju i ponuditi je u potpis. Iniciator te peticije koje navodiš je neki Bogdan Romanovič (ime može biti istinito ali i lažno, peticija može biti verodostojna, a može biti i deo ruske propagande, upravo u smeru "vidi Ukrajince, naciste", i sve tako u krug.).

O Stjepanu Banderi se je izrekao i Ukrajinski sud, kada je potvrdio ukinuće dodjele odlikovanja od strane Juščenka (tako Wikipedija).

Stjepan Bandera ostaje kontroverzna osoba o kojoj povijest još nije donijela zadnju riječ. Da se borio protiv Sovjeta, jeste, i to mu u trenutačnoj situaciji u Ukrajini diže popularnost. Ali kako je sudjelovao i u Holokaustu to je malo vjerojatno da će ova "peticija" biti važna za bilo šta drugo osim za rusku propagandu, a Rusija se danas više nego ikada loži na "staru slavu" kad su razbucali Nijemce. Zaboraviše Rusi, da Ukrajinci nisu Nijemci i da nisu Ukrajinci napali Rusiju nego oni (Rusi) Ukrajinu i da se svatko brani kad ga netko napadne na vlastitom ognjištu.

Prvo i osnovno. Peticiju mogu da podnesu i da za nju glasaju ,jedino punoletni građani Ukrajine koji u potpunosti navedu sve lične podatke koji se čuvaju u bazi podataka . Sve tamo piše . Pogledaj rezultate ostalih peticija. Ti kao i obično, sam sebi skačeš u stomak znajući u čemu je problem a opravdavajući nekakvom rehabilitacijom Bandere koja je poništena reagovanjem Donjecka i to sasvim opravdano.

Kažeš moguće i ruska propaganda ! Ti si video i ruski potpis u slučaju ukrajinske rakete / traktorske prikolice na vagi u Poljskoj.Čitaš li ti ukr novine i mišljenja ili nemaš pametnija posla nego da nas ovde zamajavaš tvojim mudrolijama ?

Ponavljam..ruski stav o Banderi je jasan. Priupitaj Poljake pa se onda raspiši...

Quote

Współtworzona przez Banderę frakcja OUN-B ponosi odpowiedzialność za zorganizowane w latach 1943–1944 ludobójstwo polskiej ludności cywilnej na Wołyniu i w Małopolsce Wschodniej, którego ofiarą padło około 100 000 osób[

Izvor wikipedia na poljskom ...prevedi sam sebi


« Last Edit: May 02, 2023, 03:27:00 pm by Milan (longtrip) » Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #102 on: May 02, 2023, 03:49:52 pm »Iniciator te peticije koje navodiš je neki Bogdan Romanovič (ime može biti istinito ali i lažno, peticija može biti verodostojna, a može biti i deo ruske propagande, upravo u smeru "vidi Ukrajince, naciste", i sve tako u krug.).Na tvoje mudrolije uvek odgovaram činjenicama. Ako te zanima ko je "taj neki " , pročitaj ovde u ukrajinskim novinama.

« Last Edit: May 02, 2023, 03:55:18 pm by Milan (longtrip) » Logged
fazan
Moderator
poručnik korvete
*
Offline Offline

Posts: 3 112


« Reply #103 on: May 02, 2023, 04:12:58 pm »

Jeдини разлог зашто Бандера није завршио на бандери је хладни рат и идеја да би се могла формирати нека војна јединица од његових присталица, у случају сукоба са СССР. Да га КГБ није отровао, вероватно би га током шездесетих обесили у Израелу.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #104 on: May 02, 2023, 04:46:03 pm »

Да га КГБ није отровао, вероватно би га током шездесетих обесили у Израелу.

 Прочитати под "Убийство" на руском. Ипак су га они ликвидирали метком пуњеним цијанидом. Занимљиво
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 ... 26   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.033 seconds with 22 queries.