PALUBA
December 06, 2024, 09:29:01 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Za sve probleme prilikom registracije obratite se mejlom na brok@paluba.info

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13   Go Down
  Print  
Author Topic: Dečak ubio osam vršnjaka i čuvara škole "Vladislav Ribnikar"  (Read 29409 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*

Last Login:Today at 01:20:16 am

« Reply #40 on: May 04, 2023, 01:05:12 am »

Iskreno saučešće porodicama nastradalih i molitva za sve ranjene da prežive i zaleče rane.

Tek nakon nekoliko dana moći ćemo mirne glave analizirati ovu tragediju. Već sada ima dosta nelogičnosti koje bodu oči. Vremenom možda dobijemo još pojedinosti da bismo mogli da donesemo svoj sud ali meni sada bodu oči sledeće stvari:

Činjenica da je ovo prvi ozbiljan slučaj vršnjačkog School Shootinga u Srbiji, za naše podneblje toliko stran i neprimeren, već ukazuje na alarm. Jednostavno, kod nas toga nije do sada bilo niti je to tipično za ove krajeve. Neuzvraćena ljubav, slaba ocena ili kinjenje od strane vršnjaka kod nas dosad nije bio razlog da se pravi spisak za odstrel.

Sam spisak i uzrast žrtava nije logičan jer ako je u pitanju osveta za vršnjačko nasilje kako je moguće da su stradala i deca iz 6. razreda od ubica koji je pohađao 7. razred ? Ovo bi bio prvi slučaj da mlađi učenici maltretiraju nekog iz starijeg razreda. U tom uzrastu su primetne razlike između starijeg i mlađeg razreda kako po fizičkoj tako i po emocionalnoj zrelosti. Plus što je ubijeno 7 devojčica i jedan dečak, a 4 dečaka i jedna devojčica ranjeno što znači da su žrtve mahom ženskog pola što još više isključuje vršnjačko nasilje kao motiv.

Priloženi materijalni dokazi na konferenciji za štampu u vidu spiska dece, od kojih su većina zaista i žrtve, pisan pisanim slovima ćirilicom i skica zgrade škole pisana latinicom štampanim slovima na engleskom totalno drugačijim rukopisom i različitom veličinom slova, što se može i laički ustanoviti letimičnim pogledom, ukazuje na dve stvari. Ili je neko sa strane učestvovao kao instruktor i pomagač nesrećnom izvršiocu pa mu je on dostavio jedan od tih papira, ili se radi o psihološkom fenomenu podvajanja ličnosti ( što bi moglo da se iskoristi za oslobađanje počinioca od odgovornosti, a primenjivano je više puta u našoj sudskoj praksi). Prva opcija je mnogo strašnija i ukazuje na umešanost drugih lica i moguću opasnost od još sličnih masakara u budućnosti! MUP se ovim detaljom zaista mora ozbiljno i što hitnije pozabaviti.

Navedeno je da je na mestu zločina pronađeno 57 čaura i 6 metaka, a da je nađeno 3 okvira (pretpostavljam od pištolja 9mm koji ima okvir od 15 metaka) i malokalibarski pištolj u rancu. Nešto mi je mnogo ispaljenih metaka osim ako je izostavljen četvrti okvir u pištolju. Verovatno ni policija nije iznela sve detalje. U svakom slučaju ubica je sistematski gađao žrtve sa spiska i pogađao ih vrlo precizno što je neverovatno za dete tog uzrasta koje je po izjavi oca svega tri puta bilo u streljani! I još je nakon ispaljenih svih metaka iz okvira isti vadio i umetao novi. I tako tri puta ne gubeći preciznost i volju za nastavkom svog krvavog pira. Ovo je tipično samo za profesionalne ubice a ne za učenika osnovne škole. Tvrdim da u vojsci nema puno starešina koji bi ovo mogli da ponove u situacionom gađanju za tako kratko vreme. A oni su obučeni i više puta su gađali.

Hladnokrvnost i metodičnost su takođe odlike vinovnika ovog zločina koji je prvo uklonio pripadnika obezbeđenja ,iako se tvrdi da su bili u prijateljskim odnosima, a zatim dežurnog učenika i njene drugarice koje su se tu zatekle. Zatim je tražio i pronalazio lica sa svog spiska i pogađao ih precizno, neke samo jednim metkom ali fatalno. Išao je u kabinet za istoriju i tamo nastavio masakr da bi potom izašao u školsko dvorište, odbacio oružje i pozvao policiju i sam se prijavio. Prilikom privođenja nije bio naoružan i nije pružao otpor čime je umnogome povećao svoje šanse da ostane živ i izbegne stradanje od policijske vatre koja zbog toga nije imala razloga da bude otvorena. Ubica je znao da je škola opremljena video nadzorom i da će kamere sve zabeležiti a to su znali i policajci koji su ga priveli nakon što su videli šta je uradio. Ovo je jako bitan momenat jer ukazuje da ga je neko dobro pripremio i ostavio mu mogućnost da se živ izvuče nakon što počini masakr.

Na umešanost trećeg mnogo starijeg i iskusnog lica ili više njih ukazuje i njegova materijalna pripremljenost za ovaj događaj. Pre svega poneo je sa sobom dva pištolja. Profesionalci uvek nose rezervno oružje iz prostog razloga ako primarno oružje zataji. Zatim tu su tri tzv. Molotovljeva koktela za koje je tvrdio da je nameravao da ih iskoristi za zaprečavanje ulaza u školu čime bi sprečio eventualne žrtve da izbegnu susret sa njim ili da spreči ulazak policije dok ne završi svoj naum. Znam da se recepti za ovu napravu mogu naći na internetu ali eksperti znaju koja od ovih naprava pouzdano radi i ko takvu izradu koristi. Ovo bi moglo da ukaže na eventualne saučesnike ili inicijatore ovog pira.

Odsustvo kajanja, hladnokrvnost, odsustvo nesigurnosti i veština u rukovanju oružjem uz preciznost, ukazuju da je bio ozbiljno obučavan za ovaj zločin. Gde, kada i od čije strane ostaje na istrazi da utvrdi. Mislim da se korišćenjem bilo kakve psihoaktivne supstance ili hemijskog stimulatora ne može sve ovo što sam naveo izvesti.

Politička pozadina ovog masakra, ako je ima, može biti višeznačna u ovom prelomnom i jako teškom trenutku za celi region pa i Evropu. U najelitnijoj gradskoj četvrti Beograda, u školi koju pohađaju uglavnom deca uspešnih i dobrostojećih roditelja gde su maksimalno sprovedene propisane mere bezbednosti događa se ovakav nezapamćeni masakr. Možda ne slučajno. Možda je ovo poruka. Molim se Bogu da se na ovome završi a stradali nađu svoj mir.

Duki
Počasni član foruma
potporučnik
*

Last Login:Today at 07:39:51 pm

« Reply #41 on: May 04, 2023, 06:49:44 am »

Rukopisi nisu različiti, nije retkost da se koriste dva pisma u tom uzrastu a mladi pod uticajem medija često koriste anglicizme pa je verovatno zato i pisao plan na engleskom. Ako pogledaš brojeve, konkretno sedmicu, identične su na oba papira. Takođe bi doveo u pitanje činjenicu da ako je planirao ovo mesec dana, kako to da roditelji nisu ništa primetili.
Dakle vraćamo se na problem odsustva roditelja,jedan od više činilaca koji su mogli da spreče ovaj događaj.
Još jedan čudan podatak mi je razmena poruka sa radnikom obezbeđenja u privatno vreme, zašto trinestogodišnjak razmenjuje privatne poruke sa radnikom obezbeđenja koji može deda da mu bude? O čemu su pričali?

Nakon informacija koje sam dobio u toku jučerašnjeg dana i jutros, sve više sumnjam na pozadinu ovog događaja upravo iz razloga koje je naveo micha - izvedba, odsustvo kajanja, planiranje, mete, izjave.
Onakvo precizno rukovanje oružjem ne može se naučiti posle tri odlaska u streljanu a nelogično je da pukim slučajem tako precizno bira "mete" i toliko precizno pogađa. Ovakvo rukovanje takođe nije mogao da nauči preko interneta nego je morao da vežba. Broj čaura i okvira je takođe nelogičan ali tu ostavljam mogućnost lupetanja novinara, ukoliko je pak podatak tačan jesno je da je još neko u tom trenutku bio umešan ali da verovatno to ne saopštavaju zbog istrage. Mislim da postoji veoma velika mogućnost da je bio pod uticajem nekoga sa strane ko ga je uputio kako da ovo izvede, ako je to slučaj ne sumnjam da će se otrkiri istragom, policija radi svoj posao dobro ali je sudstvo to koje zakazuje i pušta kriminalce na slobodu.

dark-bullet
zastavnik I klase
*

Last Login:July 05, 2024, 07:08:11 am

« Reply #42 on: May 04, 2023, 07:46:48 am »

Micha, mnogo toga što pišeš se može objasniti činjenicom, da je dečko svoju "obuku" odradio na kompjuteru igrajući "first action shooter" igre. U tim igrama koje postaju sve realističnije je menjanje praznog okvira standardna procedura. Jedino što nije mogao odraditi na kompjuteru je baratanje pravim oružjem te gađanje u realnim uslovima, jer se pravi pištolj ponaša drukčije nego ono što nudi simulacija na kompjuteru.

Školsko nasilje ili druge stvari mogu dati jedan od odgovora na pitanje šta ga je navelo na takav čin, ali postoji i druga strana. Vrtić, škola, čak i fakultet, to su sve sredine u kojima je važna socializacija, dakle prilagođavanje. E sad, pitanje je tko se kome danas uopće prilagođava, kad decu odgajamo da su prinčevi i princeze, da uvek trebaju da imaju pravo, da uvek teraju svoju pravdu, i slično.
Duki
Počasni član foruma
potporučnik
*

Last Login:Today at 07:39:51 pm

« Reply #43 on: May 04, 2023, 08:48:34 am »

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Nadam se da je ovo samo neukusni crni humor

* IMG-4cd2ac154538c87e65044e264b8b64ba-V.jpg (84.79 KB, 720x1600 - viewed 35 times.)
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 09:24:05 pm

« Reply #44 on: May 04, 2023, 09:45:15 am »

Na žalost, mislim da nije crni humor nego deca to ozbiljno misle. Sad
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 09:25:57 pm

« Reply #45 on: May 04, 2023, 10:51:01 am »

Na žalost, mislim da nije crni humor nego deca to ozbiljno misle. Sad

Mi kao društvo, imamo veliki problem i biće to teško rešiti, imajući u vidu da je ovo pre svega evropski i svetski problem....
A mi nismo "odvojeni" od sveta, ali nešto se mora preduzeti....

Učenik izvadio plastični pištolj u školi nakon minuta ćutanja

Dečak star četrnaest godina izvadio je plastični pištolj nakon minuta ćutanja u OŠ "Jefimija" u Obrenovcu.

M.D. je uperio plastični pištolj u učenike iz odeljenja. Školski policajac je odmah reagovao i ubrzo su o incidentu obavešteni razredni starešina i psiholog kao i služba Centra za socijalni rad.

Ceo tekst
PakleniVuk
zastavnik I klase
*

Last Login:November 10, 2024, 12:59:03 am

Ko laje zlo ne misli

« Reply #46 on: May 04, 2023, 11:27:47 am »

Poruke koje je postavio Malagurski,a preneo Duki ovde na forumu su sve u takozvanom "gejmerskom fazonu" . I proističu iz "grupnih četova" . Dok igraju na primer WoW (world of warcraft) ili Counter Strike deca se uključe u neki grupni čet i tu razmenjuju poruke ,a i razgovaraju međusobno preko slušalica. Tako se i stvorilo ovo današnje ponašanje i otuđenje kod dece . Oni znaju sve gde se šta nalazi i na kojoj mapi u igrici ,ali nemaju pojma da se orijentišu u životu. Život jednog deteta uzrasta 10 do 14 godina se svodi na : škola,učenje,WoW,škola,učenje, YouTube,škola,učenje,opet WoW (ili neka druga igrica) i to je to. Ceo današnji i jučerašnji dan pokušavam da razumem gde je to dete naučilo da pravi Molotovljeve koktele ? A sve ono ostalo "da je planirao da ih baci na ulazu tako da spreči policiju da uđe u školu" to mi je jasno. To je iz "gejmerske industrije" njemu usađeno u svest kao "pozitivna stvar". Odatle i otuđenje svesti kod njega o tome šta je učinio .

Danas u toku dana sam primetio da se ispred svake škole u gradu nalazi barem po jedno policijsko vozilo ,a kod svih koje sam video je bila uključena rotacija iako su samo parkirani ispred škole.

Što se tiče odgovornosti oca i majke koji su privedeni (ne znam da li su pušteni u međuvremenu) ,otac može da odgovara zato što je neadekvatno držao oružje (tu se kazne kreću od 9 meseci zatvora do od prilike 2 godine,ali ne više od toga jer bi bilo previše strogo) ,a i centar za socijalni rad sada može (što će naj verovatnije i učiniti ) da im oduzme starateljstvo nad decom . To će dodatno da zakomplikuje sve i ta deca (pročitao sam da dečak ima i sestru?) su trajno izgubljena . A uz njih i sva ostala koja će ceo život nositi neke traume od ovog događaja.

I ovde ću se uzdržati opet od toga da pišem i kritikujem neki društveni poredak...iako svi znamo gde najviše škripi...
dark-bullet
zastavnik I klase
*

Last Login:July 05, 2024, 07:08:11 am

« Reply #47 on: May 04, 2023, 11:40:34 am »

Ma kad deca počnu da ubijaju drugu decu to je kraj civilizacije.
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*

Last Login:Today at 01:20:16 am

« Reply #48 on: May 04, 2023, 11:52:14 am »

Samo 24 časa nakon tragedije imamo već nekoliko Copy-paste slučajeva. Prvo slučaj u Obrenovcu sa plastičnim pištoljem donesenim u školu i izvađenim posle minuta ćutanja (znači svesno pripremana radnja sa umišljajem, iako je epilog miroljubiv) i slučaj učenika Ekonomske škole u Bihaću koji se poziva na jučerašnji incident i takođe preti svojim drugovima iz škole. Okidač je pokrenut, grudva se kotrlja niz breg. I biva sve veća...

Ovo je najgora noćna mora koja je mogla da nas zadesi. Nakon šoka sledi srdžba pa preispitivanje i na kraju strah. Strah od svoje i tuđe dece tinejdžerskog uzrasta da bi mogla da učine nešto slično. Strah od spoznaje koliko ih malo poznajemo i u stvari ne znamo ko su ...

Milan (longtrip)
kapetan fregate
*

Last Login:October 28, 2023, 12:43:28 pm

« Reply #49 on: May 04, 2023, 11:55:34 am »

Da li je to samo eho događaja ili iskrivljena svest o sadašnjosti gde je "buka u modi" gde nisu svi buntovnici bez razloga.Gnušam se rasprave o dnevnoj politici jer je ogledalo kulturno obrazovne geopolitike na koju teško možemo uticati . Po svemu sudeći, mnogi od nas nismo kadri ići u korak sa tehnologijom koja nas okružuje . Kanibali smo sopstvenog napretka u bolju budućnost jer je većina kanona i postulata zamenjena liberalnim pristupom koji u prvom planu ističe idioritmiku u odnosu na opštežiteljstvo.

Namerno ovo spominjem zbog ravnoteže u postojanju jedne zajednice koja je davnih vekova uspostavljena upravo zbog tolerancije i očuvanja nas samih kao jezgra iz kog se produžava ljudski rod. Poslužio sam se iznad terminima i naposletku  parafrazom iz romana Predeo slikan čajem književnika Milorada Pavića.

Zabrane i predložložene mere u načelu, sa druge strane izazvaće suprotnu reakciju. Mislim na spuštanje starosne granice za sankcije koja je istog momenta u koliziji sa pravima i slobodnim odlukama polne zrelosti. Ovo ako se vodimo primerima iz "razvijenih društava" ma kako to shvatili i doživljavali.

Statistika je neumoljivo okrutna ako prostom pretragom informacija dođemo do termina  "worldwide school shootings" gde se ni smrtnom kaznom maloletnicima ( za posledice kao nauk ostalima ) u "najvećoj proklamovanoj demokratije sveta" ne postiže rezultat jer imaju najveći broj takvih slučajeva , mnogo puta veći u odnosu na celokupno stanovništvo planete Zemlje.

U odnosu na broj stanovnika , zakoračili u tu skupinu sasvim očekivano. Od svih dušebrižnika koji su u moći da nešto promene ili samo kukaju ( ubrajam i sebe) nema konkretnog predloga i plana za cilj od recimo sledećih 10-20 godina ubuduće . Kratkoročne predložene mere od juče neće imati efekta čak iako se usvoje.

Opet dolazimo do ključne tačke razdora između "idioritmika i opštežitelja" koje nekako treba privoliti na saradnju zarad opšteg dobra svih nas zajedno.
« Last Edit: May 04, 2023, 12:01:05 pm by Milan (longtrip) » Logged
Pages:  1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13   Go Up
  Print  

Jump to: