PALUBA
June 14, 2024, 03:56:06 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9   Go Down
  Print  
Author Topic: Dečak ubio osam vršnjaka i čuvara škole "Vladislav Ribnikar"  (Read 22955 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 061« Reply #45 on: May 04, 2023, 10:51:01 am »

Na žalost, mislim da nije crni humor nego deca to ozbiljno misle. Sad

Mi kao društvo, imamo veliki problem i biće to teško rešiti, imajući u vidu da je ovo pre svega evropski i svetski problem....
A mi nismo "odvojeni" od sveta, ali nešto se mora preduzeti....

Učenik izvadio plastični pištolj u školi nakon minuta ćutanja

Dečak star četrnaest godina izvadio je plastični pištolj nakon minuta ćutanja u OŠ "Jefimija" u Obrenovcu.

M.D. je uperio plastični pištolj u učenike iz odeljenja. Školski policajac je odmah reagovao i ubrzo su o incidentu obavešteni razredni starešina i psiholog kao i služba Centra za socijalni rad.

Ceo tekst
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 175


Ko laje zlo ne misli


« Reply #46 on: May 04, 2023, 11:27:47 am »

Poruke koje je postavio Malagurski,a preneo Duki ovde na forumu su sve u takozvanom "gejmerskom fazonu" . I proističu iz "grupnih četova" . Dok igraju na primer WoW (world of warcraft) ili Counter Strike deca se uključe u neki grupni čet i tu razmenjuju poruke ,a i razgovaraju međusobno preko slušalica. Tako se i stvorilo ovo današnje ponašanje i otuđenje kod dece . Oni znaju sve gde se šta nalazi i na kojoj mapi u igrici ,ali nemaju pojma da se orijentišu u životu. Život jednog deteta uzrasta 10 do 14 godina se svodi na : škola,učenje,WoW,škola,učenje, YouTube,škola,učenje,opet WoW (ili neka druga igrica) i to je to. Ceo današnji i jučerašnji dan pokušavam da razumem gde je to dete naučilo da pravi Molotovljeve koktele ? A sve ono ostalo "da je planirao da ih baci na ulazu tako da spreči policiju da uđe u školu" to mi je jasno. To je iz "gejmerske industrije" njemu usađeno u svest kao "pozitivna stvar". Odatle i otuđenje svesti kod njega o tome šta je učinio .

Danas u toku dana sam primetio da se ispred svake škole u gradu nalazi barem po jedno policijsko vozilo ,a kod svih koje sam video je bila uključena rotacija iako su samo parkirani ispred škole.

Što se tiče odgovornosti oca i majke koji su privedeni (ne znam da li su pušteni u međuvremenu) ,otac može da odgovara zato što je neadekvatno držao oružje (tu se kazne kreću od 9 meseci zatvora do od prilike 2 godine,ali ne više od toga jer bi bilo previše strogo) ,a i centar za socijalni rad sada može (što će naj verovatnije i učiniti ) da im oduzme starateljstvo nad decom . To će dodatno da zakomplikuje sve i ta deca (pročitao sam da dečak ima i sestru?) su trajno izgubljena . A uz njih i sva ostala koja će ceo život nositi neke traume od ovog događaja.

I ovde ću se uzdržati opet od toga da pišem i kritikujem neki društveni poredak...iako svi znamo gde najviše škripi...
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #47 on: May 04, 2023, 11:40:34 am »

Ma kad deca počnu da ubijaju drugu decu to je kraj civilizacije.
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 861


« Reply #48 on: May 04, 2023, 11:52:14 am »
   Samo 24 časa nakon tragedije imamo već nekoliko Copy-paste slučajeva. Prvo slučaj u Obrenovcu sa plastičnim pištoljem donesenim u školu i izvađenim posle minuta ćutanja (znači svesno pripremana radnja sa umišljajem, iako je epilog miroljubiv) i slučaj učenika Ekonomske škole u Bihaću koji se poziva na jučerašnji incident i takođe preti svojim drugovima iz škole. Okidač je pokrenut, grudva se kotrlja niz breg. I biva sve veća...

   Ovo je najgora noćna mora koja je mogla da nas zadesi. Nakon šoka sledi srdžba pa preispitivanje i na kraju strah. Strah od svoje i tuđe dece tinejdžerskog uzrasta da bi mogla da učine nešto slično. Strah od spoznaje koliko ih malo poznajemo i u stvari ne znamo ko su ...

Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #49 on: May 04, 2023, 11:55:34 am »

Da li je to samo eho događaja ili iskrivljena svest o sadašnjosti gde je "buka u modi" gde nisu svi buntovnici bez razloga.Gnušam se rasprave o dnevnoj politici jer je ogledalo kulturno obrazovne geopolitike na koju teško možemo uticati . Po svemu sudeći, mnogi od nas nismo kadri ići u korak sa tehnologijom koja nas okružuje . Kanibali smo sopstvenog napretka u bolju budućnost jer je većina kanona i postulata zamenjena liberalnim pristupom koji u prvom planu ističe idioritmiku u odnosu na opštežiteljstvo.

Namerno ovo spominjem zbog ravnoteže u postojanju jedne zajednice koja je davnih vekova uspostavljena upravo zbog tolerancije i očuvanja nas samih kao jezgra iz kog se produžava ljudski rod. Poslužio sam se iznad terminima i naposletku  parafrazom iz romana Predeo slikan čajem književnika Milorada Pavića.

Zabrane i predložložene mere u načelu, sa druge strane izazvaće suprotnu reakciju. Mislim na spuštanje starosne granice za sankcije koja je istog momenta u koliziji sa pravima i slobodnim odlukama polne zrelosti. Ovo ako se vodimo primerima iz "razvijenih društava" ma kako to shvatili i doživljavali.

Statistika je neumoljivo okrutna ako prostom pretragom informacija dođemo do termina  "worldwide school shootings" gde se ni smrtnom kaznom maloletnicima ( za posledice kao nauk ostalima ) u "najvećoj proklamovanoj demokratije sveta" ne postiže rezultat jer imaju najveći broj takvih slučajeva , mnogo puta veći u odnosu na celokupno stanovništvo planete Zemlje.

U odnosu na broj stanovnika , zakoračili u tu skupinu sasvim očekivano. Od svih dušebrižnika koji su u moći da nešto promene ili samo kukaju ( ubrajam i sebe) nema konkretnog predloga i plana za cilj od recimo sledećih 10-20 godina ubuduće . Kratkoročne predložene mere od juče neće imati efekta čak iako se usvoje.

Opet dolazimo do ključne tačke razdora između "idioritmika i opštežitelja" koje nekako treba privoliti na saradnju zarad opšteg dobra svih nas zajedno.
« Last Edit: May 04, 2023, 12:01:05 pm by Milan (longtrip) » Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 975« Reply #50 on: May 04, 2023, 12:07:58 pm »


Дечак К. К. (13) који је убио девет и ранио седам особа, није могао за три пута у стрељани да стекне искуство да са таквом прецизношћу, као што је почињено, убије своје другаре, рекла је за Танјуг оружарка Ана Симоновић.

Како је прецизирала Симоновићева, која иначе има сертификате о руковању готово свим врстама ватреног оружја, дечак јесте био увежбан али не у стрељани, већ је активно тренирао „Ерсофт”, које је војно-тактичка симулација, и то је искористио у сврхе овог злочина.

Објаснила је да је К. К. на тренинге „Ерсофта” доводио отац и то су заједно тренирали, што је како је навела „антистрес игра данашњице” и нема лимит у годинама као ни „паинтбол”.

Симоновићева је истакла да по њеном мишљењу не постоји мањкавост по питању Закона о поседовању оружја и муниције, чак сматра да је тај закон превише строг, јавља Танјуг.

Јелена Лакићевић начелница Одељења за оружје у МУП-у појаснила је да особе које желе да буду власници оружја морају да испуне девет услова, од којих је најбитнији здравствена способност, у склопу које су прегледи офтамолога, психијатра и општи доктор.

„Имамо доста дописа од изабраних доктора који примете да особа која већ има издату дозволу за оружје има неке промене у понашању и доктори су дужни да обавесте МУП. Чим стигне то обавештење у Полициијску управу од тих особа се аутоматски одузима оружје” рекла је Лакићевићева за К1.

Закон о оружју је, како је казала Лакићевић, један од најригоризнијих у Европи и примењује се. Оружје како је казала мора да буде закључано, по прописима и не сме да буде напуњен оквир у пиштољу, те уколико је реч о сефу не сме да учини доступним шифру сефа ни кључ истог.

Уколико Влада Србије донесе мере које су предложене припадници МУП-а ће у наредном периоду извршити контролу ради утврђивања да ли власници оружја држе своје наоружање у складу са прописима.

К. К. ученик седмог разреда је јуче у јутарњим часовима у ОШ „Владислав Рибникар” убио осам ђака и чувара те школе, и ранио шест ђака и наставницу историје.

Izvor: politika
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #51 on: May 04, 2023, 12:16:40 pm »

Osobno sam veliki zagovornik slobode sa jedne strane ali i odgovornosti sa druge. Historija nam može biti učiteljica. Niti jedna civilizacija ne može bez pravila koja poštuje, a njihovo kršenje dosledno kažnjava. Tzv. kriminolozi se ubiše od dokazivanja kako "društvo" generiše kriminal, pa je tako kriminalac u stvari žrtva tog društva, dok su stvarne žrtve tek kolateralna šteta (i kao takvi nevažni).
Logged
micha
Stručni saradnik - OMJ
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Posts: 1 861


« Reply #52 on: May 04, 2023, 02:01:47 pm »
   Iako sam ne posedujem vatreno oružje smatram takođe da su važeći propisi u Srbiji suviše rigorozni. Pooštravanje uslova za dobijanje dozvole dovešće do sve većeg ilegalnog posedovanja. Jedna grupa ljudi će uvek nastojati da oružje poseduje bez obzira što za to neće imati zakonskog osnova. I ne moraju uvek to biti samo kriminalci ili pripadnici njihovih grupa. Imate određen broj lica koji se iz ovog ili onog razloga osećaju životno ugroženim ili jednostavno vole da poseduju oružje. Njih nikakav zakon neće sprečiti dok će u isto vreme lojalnom građaninu koji nije imao sukoba sa zakonom onemogućiti posedovanje istog radi zaštite lične i bezbednosti svoje porodice.

   Ne mogu da progutam objašnjenje da je maloletni K.K. rutinu u rukovanju vatrenim oružjem stekao u Air soft klubu učestvujući u Paintball simulacijama borbe. Jednostavno, pravi pištolj i Paintball nisu isti i ne funkcionišu na isti način. Pravi pištolj ima jak trzaj pri opaljenja naročito za dete od 13 godina fizički prosečno razvijenog za svoj uzrast. I još da ispali 60 metaka uglavnom precizno! Osim toga tu je i zamena okvira koja je potpuno drugačija na pravom vatrenom oružju u odnosu na Paintball i takođe zahteva dosta snage i umešnosti da bi se tri puta izvela bez zastoja.

   Pooštravanje krivičnog zakona neće sprečiti ubuduće potencijalne ubice da ponove nešto slično. Naprotiv, sankcije će od njih napraviti mučenika koga će poštovati lica sa sličnim iskrivljenim shvatanjem morala i težiće da ga oponašaju. Iz ovog razloga se i ukida smrtna kazna u svim zemljama razvijenog pravosudnog i socijalnog uređenja. Baciti ga u zatvor da do kraja života ispašta i bude primer jada i bede u koju ga je njegov postupak iz mladosti doveo je mnogo efikasnije i otrežnjujuće naspram brze smrti. Bilo kakva izmena KZ-a neće uticati na oslobađajuću presudu K.K. pošto se po našem zakonu, a tako je u celom zapadnom svetu, zločincu sudi po zakonu koji je važio u trenutku izvršenja ili po novom izmenjenom zakonu ako je on za izvršioca povoljniji.


Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532« Reply #53 on: May 04, 2023, 02:09:44 pm »

K.K. je koliko mogu da vidim preko sredstava informisanja smešten na neuropsihijatriju. To je ujedno i logično, jer krivično ne može da bude procesiran, dakle ostaje jedino duševni poremećaj kao uzrok. Dok ovo pišem K.K. je verovatno već pod jakim lekovima na zatvorenom odelenju, te je ujedno i malo verovatno, da će uskoro van.
Logged
DusanC
desetar
*
Offline Offline

Posts: 125


« Reply #54 on: May 04, 2023, 02:28:39 pm »

Našu decu ne štite fizičke barijere, specijalni čuvari, zabrane ili strogi zakoni.
Štiti ih:
1. Porodica
2. Drugovi
3. Škola/zajednica

Kad sva 3 nivoa propadnu...

Na školske radionice sa roditeljima od celog odeljenja dođe četvoro, decu vaspitava Internet ili đubre sa TV-a koji gledaju preko ramena roditelja, važnije je da imaju petice nego drugove, šta god se desi kriv je neko drugi.

Uspešna društva posle velikih tragedija zajedno rade na tome da im se one više nikada ne ponove. Ona druga nestaju.

Na nama je.
Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #55 on: May 04, 2023, 03:15:24 pm »

Slažem se naravno ali ono što je intersantno jeste predlog konkretnog rešenja. Nazovimo to politikom suzbijanja i prevencije abnormalnih reakcija adolescenata u društvu . Kako je to rešeno u citiram : "uspešnim društvima posle ovakvih tragedija da im se više nikada ne dogode" ? Pitam jer sam savremenik ( iskustvom življenjai danas ) u različitim društvenim uređenjima država evropskog kontinenta.

Svedoci smo nemoći na globalnom planu prvenstveno. A gde je u svemu tome  jedna Srbija na začelju po svim parametrima (broj stanovnika, ekonomska i gepolitička situacija, ...itd). Mnogo veće države id naše , nemaju recept . Ili ga ne mogu sprovesti u delo jer se kosi sa načelima ljudskih sloboda , u protivnom bi ih uporedili sa Severnom Korejom na primer ili u novije vreme Kinom i Rusijom (daleko od toga da je tamo uspostavljen "sistem vrednosti" o kom maštamo)
« Last Edit: May 04, 2023, 03:20:55 pm by Milan (longtrip) » Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 303


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #56 on: May 04, 2023, 03:27:07 pm »

Ovo su najnovije odluke Vlade Srbije posle tragedije u školi na Vračaru

04.05.2023.

Vlada Republike Srbije iznela je zaključke nakon današnje sednice, u kojima se predlaže i moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja nakon jučerašnjeg masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru.


U roku od tri meseca mora biti završena revizija svih izdatih dozvola za držanje oružja.
Odlučeno je i da se u roku od šest meseci završi kontrola kako lica koja imaju dozvole da drže oružje, a posebno kontrola da li su ispunjeni zakonski uslovi za bezbedan smeštaj i čuvanje oružja, kao i da li se oružje čuva odvojeno od municije i da li je na adekvatan način sprečen pristup oružju i municiji maloletnicima i drugim neovlašćenim licima.
Kontrola svih streljana na teritoriji Republike Srbije - da bude završena u roku od tri meseca, u roku od mesec dana pripremljeni propisi o uslovima i načinu korišćenja streljana, uključujući zabranu pristupa maloletnim licima.

Nalaže se Ministarstvu pravde da u okviru postojeće Radne grupe za izmenu Krivičnog zakonika pripremi izmene zakona kojima bi se propisala krivičnopravna odgovornost za lica koja omoguće maloletnim i drugim neovlašćenim licima da dođu u posed vatrenog oružja i koja maloletna i druga neovlašćena lica obučavaju da rukuju vatrenim oružjem.

Takođe, Ministarstvu pravde se predlaže da razmotri mogućnost izmena Krivičnog zakonika kako bi se starosna granica za krivičnopravnu odgovornost maloletnih lica snizila sa 14 na 12 godina, uz poštovanje međunarodnih i evropskih standarda.

Ministarstvu prosvete i Ministarstvu zdravlja nalaže se da u saradnji, u roku od mesec dana, pripreme propise kojima će se omogućiti uvođenje obaveznih testova za narkotike u srednjim školama i u osnovnim školama za učenike sedmog i osmog razreda.

Vlada će u roku od 10 dana formirati Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja koji će, između ostalog, obezbediti organizovanje mobilnih timova za vršnjačko nasilje kroz protokole između centara za socijalni rad i drugih službi (obrazovne i zdravstvene ustanove, policija) koje bi hitno reagovale na slučajeve vršnjačkog nasilja i u konsultacijama sa sindikatima prosvetnih radnika i udruženjima roditelja učenika razmotriti celishodnost donošenja mere zabrane upotrebe mobilnih telefona u školama.

Ministarstvu pravde i Ministarstvu informisanja i telekomunikacija nalaže se da u saradnji, u roku od mesec dana, razmotre mogućnost pooštravanja sankcija za nepoštovanje propisanih obaveza pružalaca medijskih usluga, uključujući internet i druge elektronske platforme kao i društvene mreže, u pogledu zabrane programskih sadržaja kojim se ističe i podržava nasilje, kriminalno i drugo nedozvoljeno ponašanje, emitovanje scena brutalnog nasilja i drugih sadržaja koji mogu teško da naškode fizičkom, mentalnom ili moralnom razvoju maloletnika.

Kako je rečeno, Vlada će u roku od 10 dana formirati Radnu grupu za bezbednost dece na internetu, koja će razmotriti uvođenje mere zabrane pristupa sajtovima (DARK NET i slično) koji sadrže savete kako da se izvrši ubistvo, nabavi droga ili vatreno oružje.


Izvor
Logged
DusanC
desetar
*
Offline Offline

Posts: 125


« Reply #57 on: May 04, 2023, 05:32:01 pm »

Slažem se naravno ali ono što je intersantno jeste predlog konkretnog rešenja. Nazovimo to politikom suzbijanja i prevencije abnormalnih reakcija adolescenata u društvu . Kako je to rešeno u citiram : "uspešnim društvima posle ovakvih tragedija da im se više nikada ne dogode" ? Pitam jer sam savremenik ( iskustvom življenjai danas ) u različitim društvenim uređenjima država evropskog kontinenta.

Svedoci smo nemoći na globalnom planu prvenstveno. A gde je u svemu tome  jedna Srbija na začelju po svim parametrima (broj stanovnika, ekonomska i gepolitička situacija, ...itd). Mnogo veće države id naše , nemaju recept . Ili ga ne mogu sprovesti u delo jer se kosi sa načelima ljudskih sloboda , u protivnom bi ih uporedili sa Severnom Korejom na primer ili u novije vreme Kinom i Rusijom (daleko od toga da je tamo uspostavljen "sistem vrednosti" o kom maštamo)
Hvala na odličnom pitanju. U nastavku je možda poduži lični stav apolitičnog oca i inženjera a na osnovu premise da se deca rađaju savršena a mi kao društvo ih posle samo kvarimo:

Odgovor je deo većeg problema i dobija se kad se postavi pravo pitanje. Po meni je pravo pitanje "Želimo li da nam kao društvu bude bolje?"

Mislim da u Srbiji nije odgovor da, već da želimo da nam kao pojedincu ili manjoj grupi bude bolje bez razumevanja da živimo u većem društvu. Da bi se to promenilo neophodna je smena generacija.

Ako je društveni konsenzus da želimo da nam kao društvu bude bolje, put do napretka je jednostavan, dug i težak:

1. Jednostavan (Plan - Do - Check - Act):
1.1 Cilj - Da našem društvu bude bolje
1.2 Strategija - Jedini izlaz kad su teška vremena je jedinstvo, rad i znanje
1.3 Plan - Definisati merljive ciljeve (na period od 1god, 5god, 50god). Kontinualno ulagati u nauku i znanje i sve odluke donositi na osnovu nauke i znanja. Napustiti sisteme organizovanja i upravljanja zaostale iz srednjeg veka.
1.4 Realizovati plan
1.5 Kontinualno kontrolisati napredak ka ciljevima definisanim u 1.3
1.6 Kontinualno vršiti korekcije aktivnosti ako se odstupa od planiranog izmerenom u 1.5 ali i plana ako se vidi da odstupa od cilja.

2. Dug: Potrebno je da na mesta odlučivanja dođe generacija formirana na osnovu plana a to je najmanje 50 god od početka.

3. Težak: Potrebno je da se drastično promenimo lično, kao zajednice i kao društvo.

Izvinjavam se na apstraktnosti ali pošto je po meni uzrok ovog dešavanja propadanje našeg društva onda je i rešenje oporavak društva a to nije jednostavno a ni brzo.

Iako gore navedeno izgleda jednostavno ako pažljivije pogledate mi kao društvo trenutno funkcionišemo baš suprotno od svega navedenog.

Naravno da mogu da navedem dosta detaljnih primera ali i ovo je dovoljno obimno, ali naravno možemo diskutovati i o detaljima.Logged
Milan (longtrip)
kapetan fregate
*
Offline Offline

Posts: 7 424« Reply #58 on: May 04, 2023, 06:00:23 pm »

Sa pijtetom pročitao odgovor i složio bih se sa većinom apstraktih odgovora. Poentirao ranije u pitanju na tvoju konstatuju "kako to rade uspešna društva". Možeš li predočiti barem srž  tog nazovi recepta!
Da ne izmišljamo toplu vodu ako već postoji način.
Logged
DusanC
desetar
*
Offline Offline

Posts: 125


« Reply #59 on: May 04, 2023, 06:20:57 pm »

Sa pijtetom pročitao odgovor i složio bih se sa većinom apstraktih odgovora. Poentirao ranije u pitanju na tvoju konstatuju "kako to rade uspešna društva". Možeš li predočiti barem srž  tog nazovi recepta!
Da ne izmišljamo toplu vodu ako već postoji način.
Na poentu sam i nastavio, odlična je, ali uspešna društva rade kako sam naveo.
Srž je naći kvalifikovanog i najkompetentnijeg za određen posao (npr edukacija) i dati mu cilj. On će da postavi sistem i rešenja koja izgledaju smešno ali rade npr. osnovna škola bez ocena, deca sama čiste za sobom od vrtića, škola u šumi, nema pojedinačnih radova već sve rade deca timski itd.

Ali glavno je da to bude kvalifikovan i kompetentan a ne da svako sa ulice može upravljati našim životima.

Posle sve ide ko ladna voda.

PS. Npr. Japan je posle 2 SR proizvodio robu niskog kvaliteta. Pošto nisu imali sirovina odlučili su da se okrenu proizvodnji robe visokog kvaliteta koja bi mogla da cenovno konkuriše te su uvezli najveće gurue kvaliteta i na osnovu toga su preplavili svetsko tržište kvalitetnom robom.

https://blog.lifeqisystem.com/william-edwards-deming
« Last Edit: May 04, 2023, 06:55:12 pm by DusanC » Logged
Pages:  1 2 3 [4] 5 6 7 8 9   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.084 seconds with 23 queries.