PALUBA
July 22, 2024, 08:47:17 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Čitajte na Palubi roman "Centar" u nastavcima, autora srpskog podoficira i našeg administratora Kuzme
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9   Go Down
  Print  
Author Topic: Dečak ubio osam vršnjaka i čuvara škole "Vladislav Ribnikar"  (Read 25511 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 589


« Reply #105 on: May 08, 2023, 06:12:20 pm »




   Mislim da je medijska pažnja preterano opterećena ovim tragičnim događajima. Setimo se samo prvog dana tragedije dok se još nisu znale razmere masakra, kada je RTS pokrenula Specijalnu emisiju u kojoj su se satima iznova i iznova vrtela dva nemontirana, nevešto napravljena snimka učenice koja je izašla iz škole i usplahirene majke, očigledno stranog državljana, kako u šoku opisuju događaj. Posle toga, danima se samo o ovome priča, dovode kvazi i pravi eksperti, dele saveti državnom rukovodstvu šta je najbolje sad uraditi, opisuje se psihološka procedura koja treba da pomogne svedocima i žrtvama itd. Pravi cirkus kad mu vreme nije. Novinari će bukvalno živeti od ovih tragedija mesecima potom razvlačeći i čerečeći krivce, žrtve, odgovorne, svedoke, nastavnike, komšije i sve koji imaju bilo kakve veze sa ovim slučajevima, kao lešinari! Gde je ona dobra stara DB-ovska cenzura koja je stavljala šapu na ovakve vesti i zabranjivala da se bilo šta objavi ?  Mislio sam da ovo neću nikada reći ali mislim da stvarno više nema smisla rastakati priču sada kada je krčag polomljen a zločini izvršeni. Iz pijeteta prema žrtvama i njihovim bližnjima, ali i radi opšteg mentalnog zdravlja. Iznositi samo proverene činjenice, kada se do njih dođe, a ostalo vreme posvetiti drugim temama.

   Ovaj forum smatram ozbiljnim mestom gde se može dosta pametnog pročitati i naučiti. Naši komentari i objave su, uglavnom, bile smišljene i na mestu kako i priliči situaciji i nama koji smo neki učesnici u forumu. Ali pogledajte samo medije kako spinuju i stalno održavaju tenziju i osećaj  srdžbe, želje za osvetom ali i bespomoćnosti! Zaista jadno i pored neokortikalnog rata koji je navodno na snazi!




Потпуно си управу. Ако се не варам, неко је у једној емисији пренео искуство Норвешке након оног познатог маскара деце на острву. Тежиште извештавања је било на жртвама, у смислу како им помоћи и како им се помаже. О убици се извештавало минимална. Такође, медијима је сугерисано да ту тему не држе у центру пажње после пар дана од догађаја.
Logged
Рашо
Stručni saradnik - RV i PVO
kapetan korvete
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 6 912



« Reply #106 on: May 08, 2023, 06:24:14 pm »

Не можемо ми без теорија завере...

Управо тако. И ове јутјубере, истраживаче и "теоретичаре" би требало мало привести, па мало по тамбури им дати због ширења лажних вијести и панике.
Logged
Duki
Počasni član foruma
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 998



« Reply #107 on: May 08, 2023, 06:33:39 pm »

Не можемо ми без теорија завере...

Управо тако. И ове јутјубере, истраживаче и "теоретичаре" би требало мало привести, па мало по тамбури им дати због ширења лажних вијести и панике.
Onda Željka Mitrovića treba poslati na doživotnu robiju. Treba li da navodim razloge?


Odosmo u off topic prijatelji  pravilo
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295



« Reply #108 on: May 08, 2023, 07:26:36 pm »

@..............

Zamolio bih samo sve učesnike diskusije da ovu bolnu temu ne pretvaramo u "rijaliti šou" i da ne prenosimo svakakve izvore sa društvenih mreža i YT kanala.
Ako se nastavi, "radiće metla" na temi.

Administrator Kubovac
Logged
JASON
Stručni saradnik - istorija
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 9 250



« Reply #109 on: May 09, 2023, 09:07:07 am »

ОД КОЛЕВКЕ ПА ДО ГРОБА…
(Посвећено трагично погинулој деци)

Причао ми је уважени члан 'Палубе', пок. Ћ. (старији чланови знају о коме говорим), да је већ првог дана у школи, штрпкајући помало, појео читаво сунђерче, па је прво полугође брисао таблицу рукавом. Спомињем то као увод у причу 'како су некада изгледале школе', знајући, да се мој пријатељ не би наљутио због нечувања 'тајне'. Напротив.
У то време није се славио Савиндан, али је школа још увек била права школа. Звала се: основна, гимназија и средња – већ према струци.
За сваки почетак школске године патос у учионицама је премазиван олајем а зидови и плафони су кречени.
Почетак и крај школског часа, звоном је најављивао школски послужитељ.
Свако одељење имало је свога ђака-редара, и сваки ученик је био редар, редоследом по презимену – онако како се води у Дневнику.
Ђаци-прваци исписивали су прва слова писаљком на таблицама и брисали их сунђером привезаним канапом на њен дрвени оквир. Рачунало се (до 20) помоћу дрвца направљених од базге, врбе или неког другог дрвета.
Била је ту и магарећа клупа и прут-шиба као обавезан педагошки реквизит. Недолично понашање за време часа кажњавало се и одстрањивањем виновника са часа након чега се следиле, предвиђене санкције.
Прве цигарете кришом су се пушиле у школском веце-у. Биле су то плава Зета, зелена Морава – без филтера, а оне, као и неке друге, могле су да се купе на комад.
Школске клупе биле су исписане и изрезане именима и надимцима свих оних који су у њима седели кроз генерације и године.
У нижим разредима за дечаке било је обавезно шишање а девојчице су углавном носиле мушку фризуру у којој је декор била укосница, шнала или машна. Дугу косу девојчице су морале да плету у кике. Све су биле једнобразно обучене, у једноставне црно-тегет ђачке кецеље.
Тек у вишим разредима гимназије, мушкарци су смели да се замомче а девојчице – сада девојке, усуђивале су се да на кецељи око врата ставе белу – чипкасту крагну или вежу свилену мараму (тако да се један њен део лепршао на ветру који се истовремено поигравао праменом њихове косе – док су, као, негде журиле носећи у руци књигу – којој се обавезно видео наслов).

У свеске сваштаре уписивале су се прибелешке из свих предмета, водио лични дневник и још све остало: први стихови и прве приче, прве љубавне поруке симпатијама из нижих разреда, за девојчице – из виших, и цепали листови да се направе авиони, који ће се бацати с прозора учионица за време одмора или правити грудвице којим ће се гађати друг из другог реда, или за игру 'потапање бродова'.
Писмени задаци били су скоро мали ритуал. Реквизити су били свеска-вежбанка, мастионица и перница с перцетом. Капи од мастила на свесци, звале су се 'крмаче'. Тако је све било док се нису појавиле хемијске оловке и укинут предмет Лепо писање.
Домаћи задаци имали су велики утицај на стварање радне навике, мада су били много преписивани, поготову они из математике.
Уџбенике смо наслеђивали од претходних генерација. Звали смо их купусарама, и да би нам послужили лепили их гумарабиком, како се тада звао лепак, и увијали у новинску хартију.
Стрипови су били омиљена литература. Читали смо их кришом на часовима, испод клупа, и позајмљивали једни другима.
На почетку и на крају школске године организовани су излети у оближња излетишта.
Преко целе школске године родитељи су контролисали успех своје деце и о проблемима и како их решити договарали се са учитељем/учитељицом односно разредним старешином на родитељским састанцима.На крају школске године обавезно се уписивало у споменаре. Свако свакоме. И фотографисало се…
(На прославама годишњице матуре, како године пролазе, скоро да се нећемо препознавати на тим фотографијама и са чуђењем ћемо се питати: да ли смо то били ми? И смејаћемо се томе, несвесно прикривајући тугу.)

Ходник и просторије школе украшавале су пароле: ČOVJEK JE NAŠE NAJVEĆE BOGATSTVO! и ČUVAJMO BRATSTVO I JEDINSTVO KAO ZJENICU OKA SVOGA!
Филмове: Славица, онда – Барба Жване, Мајор Баук, Живјеће овај народ, Симо Шолаја и друге, гледали смо заједнички, разуме се, бесплатно.
Узор нам је био Павле Корчагин, и веровали смо да смо баш ми одабрани, ми, којима припада част и епитет бесмртне младости, за које ништа није било немогуће. Васпитавани смо да нам ништа много не треба. Требало је да будемо издржљиви и да као такви, челичећи се, постанемо 'људи новог кова', изграђујући Земљу и себе.
Лаже свако онај који каже да то тада није било лепо. Деци је свако време лепо. А ми смо тада били деца. Одатле до вечности, то су (биле) најлепше године нашег живота.

Моја генерација, и не само моја, имала је част да јој професори буду… читава једна плејада руских 'белогардејаца': Марија Платонова, Марија Ђаченко, Вера Зарубина, Евгенија Шалајев, Јулијус Јагода, Валентин Кочержевски, Василије Пејхељ, Василије Качурин, Валентин Лаудански, Петар Ус, Хелена Липовшченко, Људмила Бутаковска, Константин Сотников, Кузман Супрунов, Александар Шчеглов, Павле Чернов, Петар Устенко, Василије Сињеншчиков, Николај Марковски.
Том руском тиму припада и моја учитељица Јелена (удата Шитић), из Харкова.
(Нека се свако сети своје учитељице или учитеља. Они су нас научили да читамо и пишемо. 'Девојчицама' ће то бити лакше: у првим играма, свака је желела да баш она, кад порасте, буде учитељица.)

Шездесетих година, бивши основци и гимназијалци, као студенти односно студенткиње, кад год су могли, за семестралне распусте обавезно, долазили су у П. – да се покажу нама средњошколцима. Мушкарци су ишли 'а ла београдски' – фрајерски, трудећи се да оставе утисак – причали су своје невероватне догађаје 'на београдски' – ударајући у бандере и шутирајући конзерве. Носили су тада ретки џинс и организовали кермесе и студенске забаве, на којима су рецитовали Лоркину 'Неверну жену'. Студенткиње су манифестовале велеградску еманципованост. Гардероба, обућа и фризуре још увек су им биле скромне – као и оне, мада их је малчице измотавања и кокетирања чинило још дражеснијим. То се посебно уочавало на корзоу, на игранкама… док је музика свирала – а певач певао као да се обраћа баш њој:
Девојко стид да те буде
што си толико лепа…

Ћерке и синови генерација ових студената/киња, нажалост неће ићи у школе. Они ће ићи у ОУР-е за усмерено образовање.

Реших да некако зајазим причу о томе 'како су некад изгледале школе'. Али како? Бистре успомене слећу ми у јутро сваког дана. Школски дани као да теку још увек…
Ја сам отишао у подофицирску школу, у Пулу, она је остала у П. Размењивали смо писма свакодневно. Одједном, престала је да пише. А кад дође летњи распуст нисам је затекао у П. Отишла је незнано куда. Ее, што ти је судбина. Никад је више нисам видео…

Има утехе у свему што је било
Макар само то што је било
И нешто још утешније у свему што пролази
Макар само то што је прошло.


(Преписано из 'Ћирилице'.)
Logged
BSD
vodnik
*
Offline Offline

Posts: 390



« Reply #110 on: May 09, 2023, 10:45:36 am »


Потпуно си управу. Ако се не варам, неко је у једној емисији пренео искуство Норвешке након оног познатог маскара деце на острву. Тежиште извештавања је било на жртвама, у смислу како им помоћи и како им се помаже. О убици се извештавало минимална. Такође, медијима је сугерисано да ту тему не држе у центру пажње после пар дана од догађаја.
Cudno je samo kako je Norveska posle toga ostala u NATO-u, a Jens Stoltenberg postaje generalni sekretar NATO.
Logged
milan55
Prijatelj foruma
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 427


« Reply #111 on: May 09, 2023, 02:14:26 pm »

A Srbiju ce sada razoruzati, na veselje tvoraca Velike Albanije i onih koji Srbiju vide kao produzenu ruku Rusije u Evropi?Huh?
Nakon ovih nemilih dogadjaja predsjednik Vucic je izlozen velikom pritisku iz vana ali i iz unutra, i to je to. Nema se kamo.
Logged
dark-bullet
zastavnik I klase
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 1 532



« Reply #112 on: May 09, 2023, 02:24:01 pm »

A Srbiju ce sada razoruzati, na veselje tvoraca Velike Albanije i onih koji Srbiju vide kao produzenu ruku Rusije u Evropi?Huh?
Nakon ovih nemilih dogadjaja predsjednik Vucic je izlozen velikom pritisku iz vana ali i iz unutra, i to je to. Nema se kamo.

To je od prilike najgori mogući odgovor države na delovanje jednog psihopate.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 561



« Reply #113 on: May 09, 2023, 07:18:26 pm »

Uveren sam da susve ove mere odavno isplanirane i da se samo cekao neki povod da se aktiviraju. Niko ne moze da me ubedi da je u roku od par sati bilo ko u ovoj zemlji mogao da smisli i razradi toliko predloga i da ih usvoji i objavi u Sluzbenom glasniku.

Takodje sam siguran da ni jedna od mera nece imati nikakav pozitivan efekat i da je za sve iskoriscena trenutna masovna histerija.

Pri tom, koliko mi je poznato ni jedan predstavnik vlasti nije prisustvovao sahranama i ni jedan predstavnik vlasti (osim ministarke zdravlja) nije dosao u skolu ``Vladislav Ribnikar```da se upise u knjigu zalosti. Mislim da i to nesto govori o iskrenosti da se uvedu i sprovedu stvarne mere. Za rrazliku od dece svi su potrcali da se upisu u knjigu zalosti za kraljicom Elizabetom a premijer-ka je sa svojom suprugom isla na sahranu. ALi London je to, nije Lesce.

Predsednik kaze da nisu mogli da proglase cetvrtak za dan zalosti jer su MORALI DA ZNAJU TACAN BROJ STRADALIH. To nigde u Zakonu o proglasenju dana zalosti nije navedeno kao uslov. Nema, ne postoji. Uostalom ovo nije konacan broj mrtvih, ko garantuje da za nekoliko dana ili cak nedelja neko od tesko ranjenih nece podleci povredama?

Protesti juce, opravdani. Verovatno po starom obicaju neki politicari pokusase to da iskoriste za svoje politicke ciljeve. Ne znam da li su i uspeli u tome.  Ovi drugi se ubise pokusavajuci da objasne kao eto nisu organizovnai  protesti ni posle nekih ranijih masovnih ubistava. Pa onda zasto oni  nisu podnosili ostavke_ Pa jel ste funkciju nasledili sa kolena na koleno da niko ne sme da podnese ostavku? Ne zna se da li im je obraz kao djon ili ga uopste nemaju. I jedni i drugi su ponovo pokazali da im bas nista nije sveto i da ce gaziti po lesevima radi svojih ambicija. Isti ti nam promovisu da su svi jednakost, toleranciju.... ovo, ono. Oni koji ni u trageediji ne mogu makar na nekoliko dana da zaborave svoje podele. Takvi nam su nam vodili drzavu, takvi nam vode drzavu i na zalost takvi ce nam i u buducnosti voditi drzavu. Pardon nije ovo drzava, svojevremeno je to neko rekao, drzava je jedna ozbiljna stvar, ovo je zemlja kojoj mnogo toga treba da bi se mogla zvati drzavom.

A ko je kriv?
 
1. direktni izvrsioci
2. oni koji su ih vaspitali a vaspitanje se nosi iz doma
3. oni koji su pre nekih 20 godina u udzbenike ubacili brojeve telefona na koje dete moze da prijavi roditelje
4. oni koji nisu kaznili izmicanje stolice profesorki u Trsteniku, oni koji su pokrenuli hajku prrotiv profesora Joce kogga su nazvaali Ubica
5. oni koji ni jednom nisu pozvali na odgovornosti ni jednu ucenicu koja je lazno prijavila polno uznemiravvanje (a toga ima, deca se setilaa kako da se rese pojedinih nastavnika i profesora)
6. oni koji nisu kaznili ucenika koji se tukao sa profesorom jer mu ej oduyeo telefon dok ej na casu
7. oni koji u udarne termine na televiziji dovode kriminalce, prostitutke, poremecene likove... i koji im isplacuju neverovatne cifre za majmunisanje
8. oni koji dozvole da "je protiv uhapsenog podneto 36 prekrsajnih i krvicnih prijava" a da ni jedna nije procesuirana
9. oni koji svoje potcinjene oficire nazivaju bitangama i koji za razne kriminalce nalaze svakava opravdanja
10.oni koji omogucavaju  kriminalcima da vezbaju na strelistu gde to rade spec. jedinice
11. oni koji stalno poostravaju  zakone koji se primenjuju selektivno
12. oni koji su bili toliko nesposobni da su bivsa vlast sadasnjoj
13. oni iz sadasnje vlasti koji za sve krive bivsu vlast u kojoj su i sami bili
14. oni  koji su od skole napravili cirkus u kome je nabitnije gde ce se putovati na ekskurziju a nakon kojih ce se po drustvenim mrezama kukati koliko je placeno i kakvi su  uslovi bili, u tom cirkusu nije bitna ocena vec ciji si sin/cerka

Ima toga jos ali je i ovo dovoljno.

Za sam kraj podseticu na jednu izjavu Antonija Pusica poznatog i kao Rambo Amadeus a tice se medija:

Ne postoji niko ko bi čoveka sprečio da umesto gledanja Farme uključi YouTube i odsluša koncert Rahmanjinova.

Sloboda izbora podrazumeva da čovek preuzme odgovornost za sopstvenu sudbinu. Svaki čovek dnevno donese za sebe prosečno 2.000 odluka koje čine njegovu sudbinu.

On ima apsolutno pravo da izabere da bude neinformisan, lenj, glup, neuspešan i nesrećan. Niko se neće pojaviti da ga uzme za rukav i da mu kaže: Nemoj ovo, nemoj ono. Reč je o ličnoj odluci.




Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 561



« Reply #114 on: May 09, 2023, 07:21:58 pm »

I samo nesto sto sam upravo video 

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]





* 345609172_1337074116840678_1022492806162350898_n.jpg (197.77 KB, 1080x1909 - viewed 16 times.)
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 618


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #115 on: May 12, 2023, 12:57:05 am »

Gost emisije je Žarko Popović, nekadašnji načelnik Odseka za krvne delikte u MUP-u Srbije.
U toku svoje profesionalne karijere učestvovao je i rukovodio je mnogim akcijama policije u borbi protiv kriminala.



Dobrim delom se slažem sa njegovim stavovima. Ne slažem se jedino kada je u pitanju nehapšenje K.K, i to samo zato što je mlađi maloletnik, inače za monstruma iz Mladenovca se potpuno slažem.
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295



« Reply #116 on: May 12, 2023, 06:16:03 pm »

@..........

Obrisan sav off topic i "rijaliti" neproverene i senzacionalističke objave. Držimo se teme molim vas i vodimo računa o posebnom pijetetu prema nevinim žrtvama.

Administrator Kubovac
Logged
PakleniVuk
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 258


Ko laje zlo ne misli


« Reply #117 on: May 14, 2023, 01:28:45 pm »

...  Cry

Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 10 295



« Reply #118 on: May 15, 2023, 01:27:57 pm »

DESETA ŽRTVA MASAKRA Preminula devojčica teško ranjena u pucnjavi u OŠ "Vladislav Ribnikar"

Devojčica A. A. koja je ranjena u pucnjavi u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru podlegla je povredama, saznaje "Blic".

Devojčica se u Univerzitetskoj dečijoj klinici Tiršova nalazila od 3.maja kada se dogodila pucnjava.

- Pacijentkinja koja je sa teškim povredama glave opasnim po život zadobijenim prilikom pucnjave u OŠ „Vladislav Ribnikar“ bila zbrinuta u Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, preminula je jutros i pored hitne hirurške intervencije i svih preduzetih mera intenzivnog lečenja. Ministarka zdravlja Danica Grujičić, u svoje ime i u ime Ministarstva zdravlja, izjavljuje iskreno saučešće porodici nastradale devojčice - saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Ona je ranjena u glavu i odmah po prijemu u kliniku operisana, međutim, kako je tada izjavio direktor Tiršove Siniša Dučić, zahvat je bio dug i zahtevan.

Podsetimo, nezapamćena tragedija u Srbiji dogodila se 3. maja u beogradskoj osnovnoj školi na Vračaru, kada je učenik sedmog razreda ušetao u školu "Vladislav Ribnikar" sa očevim pištoljem. On je upucao čuvara škole Dragana V. i dežurne učenice, a zatim je ušao u kabinet istorije gde je ubio pet vršnjaka, a ranio nastavnicu istorije i još šest đaka.


Izvor
Logged
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 19 618


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« Reply #119 on: May 19, 2023, 10:39:52 pm »

Nekadašnji pomoćnik šefa psihijatrije VMA Profesor Svičević, psiholog i veštak, ubeđen: Ista stvar bila je okidač za oba masakra!
Šta je to narcistička trauma?


10.05.2023.

Užas koji je zadesio beogradsku osnovnu školu i Dubonu, sela u blizini Mladenovca, sa ukupno 17 mladih žrtava i 20 povređenih, nije rezultat duševne bolesti već proračunate i prefinjene narcisoidne ličnosti, tvrdi ugledni domaći psiholog.

Prema mišljenju stručnjaka, ovi nasilnici su pod uticajem svojih porodica razvili stav da su superiorniji i vredniji od drugih, što im je navelo da živote drugih smatraju nebitnim.

Profesor Radoslav Svičević, psiholog i magistar socijalne medicine koji je bio pomoćnik načelnika psihijatrijske klinike Vojnomedicinske akademije (VMA), ističe da je “narcistička trauma” bila okidač za zločine koje je počinio trinaestogodišnji dečak sa Vračara i okrivljeni za masovno ubistvo iz Mladenovca, U. B.

-Za ova dva masakra možemo naći objašnjenje u specifičnim profilima ličnosti, uz uticaj porodice, škole i šireg društvenog okruženja. Što se tiče dečaka, on je suštinski narcisoidna ličnost, preosetljiva, sklona osvetoljubivosti i agresivnim reakcijama. Takva osoba je suštinski nestabilna, lako ‘lomljiva’ zbog uvreda ili neuspeha. Ako je neko vreme sebe smatrao najboljim u svemu, a onda shvatio da je u nečemu gori od drugih, to kod njega izaziva narcističku traumu – objašnjava profesor Svičević.

On takođe ističe da dečak nije šizofrena osoba, već izuzetno proračunat. Narcisoidni profil ličnosti ne može se smatrati ozbiljnom patologijom, već kao posebnom karakternom osobinom koja eventualno može dovesti do šizoidnih crta ličnosti. Primer za to je činjenica da je dečak pre zločina precrtavao ljude sa spiska za ubistvo, što ukazuje na njegov način razmišljanja i nameru koju je imao. Sve što je činio, radio je svesno i racionalno. Odluka da počini zločin nije nastala trenutačno ili zbog smanjene uračunljivosti.

Mišljenje psihologa Svičevića

* Dečak (13) i U. B. (20), koji su u školi “Vladislav Ribnikar” i u selima kod Mladenovca ubili 17 mladih, bili su uračunljivi tokom zločina i sve su detaljno isplanirali

* Obojica su, pod uticajima svojih porodica, umislili da su bolji i vredniji od drugih, pa im tuđi životi nisu bitni

Narcistička trauma, kako se tvrdi, ima osnovu u uticaju okruženja, kada neko biva previše favorizovan, smatrajući se najboljim u svemu.

Dečak je zaljubljen u samog sebe, a to podrazumeva laku lomljivost ličnosti u nekim provokativnim situacijama, koje je on doživeo traumatično – objasnio je Svičević.

Kompleksi

U. B. je umislio da je mnogo bitniji i važniji od meštana ovog sela, smatrajući se superiornijim jer je “dete sa asfalta”. Sagovornik ističe i da U. B., masovni ubica iz Dubone kod Mladenovca, ima sličan profil ličnosti.

Taj mladić je pun sebe, pridavao je puno pažnje svom telu, a u sredini u kojoj je živeo želeo je da bude poseban. Bio je sasvim sigurno prezaštićen od roditelja. Živeo je neki svoj život, hteo da ostvari neke želje koje nisu u skladu sa njegovim realnim mogućnostima. Potreba za skretanjem pažnje na sebe ilustrovana je snimkom sa društvenih mreža u kojem se kupa u hladnoj vodi, sa snegom, gde ističe da mu je uzor bivši robijaš Kristijan Golubović – naglašava dr Svičević.


Takođe, još jedan izvor lista je ovim povodom izneo sledeće mišljenje:

U.B. je tokom istrage detaljno pričao o svom detinjstvu i o odnosu s meštanima mladenovačkih sela, gde je počinio masakr. On je rođen na Zvezdari, u centru Beograda, gde je proveo detinjstvo, a iz nekih porodičnih razloga se najpre preselio u Mirijevo, gde je sa roditeljima i bratom živeo kao podstanar, a onda su se preselili u Dubonu. Umislio je da je mnogo bitniji i važniji od meštana sela, smatrajući se superiornijim jer je “dete sa asfalta”. On se ponosio time što je, navodno, “gradsko dete” i hvalio se poznanstvom sa jednim učesnikom rijalitija. Umislio je da su svi u selu ljubomorni na njega i to je nekoliko puta ponovio na saslušanju – tvrdi izvor i napominje da je slične osobine pokazao i dečak (13) na saslušanju u policiji i pred psiholozima.


Prema mišljenju profesora Radoslava Svičevića, ne postoji neki algoritam po kome se mogu vaspitavati deca.

Treba prvo probiti otpor dece prema razgovoru i usmeriti ih na prave oblike vaspitanja, kroz sistem školovanja, služeći se iskustvom tradicionalnih civilizacija, u prvom redu kineskom. Jedna savremena Kina i dalje razvija konfučijanski model vaspitanja mladih, po principu: roditelji, škola, društvo – zaključuje dr Svičević.

Dečak (13) nema apsolutno nikakvu empatiju prema svojim žrtvama, ubijenim školskim drugovima, što je pokazao kad je nekoliko puta ponovio da će kad-tad završiti masakr i da će pobiti svu decu sa spiska koju nije stigao da likvidira tokom krvavog pira u školi prošle srede. On jeste hiperinteligentan, ali je istovremeno i uveren da je najbolji u svemu, da su svi drugi manje vredni i tuđi životi mu nimalo nisu bitni. On se samo raspituje kad će ga doktori pustiti kući da bi završio započeti “posao” – tvrdi izvor lista.


Izvor


Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 [8] 9   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.034 seconds with 24 queries.