Samo 100 godina od Momčila Gavrića.............do KK i Blažića
Suđenje za masovno ubistvo u selima Dubona i Malo Orašje22.10.2024.
Marko Mitrović na kolenima je molio optuženog da ga ne ubije, ali je on to ipak uradio, rekao je na jučerašnjem svedočenju Jovan MitrovićAndrijana Mitrović (18), jedna od 12 teško ranjenih u masakru koji je 4. maja prošle godine u Duboni i Malom Orašju počinio Uroš Blažić, detaljno je juče pred sudskim veće Višeg suda u Smederevu govorila o tragičnom događaju koji je preživela. Paljba kojom je okrivljeni Blažić to veče u Duboni pobio troje mladih, prema njenim rečima, bila je rafalna, a potom i pojedinačna.
– Drugarica i ja smo krenule u Dubonu to veče. Bilo je tamo mnogo mladih. Sedeli smo desetak minuta, kada su se začuli pucnji. Mislili smo da neko nešto slavi, a Dalibor (Todorović, nastradali prim. aut) je rekao da odemo da vidimo ko se veseli. Nije prošlo ni pet minuta, kada je Uroš kolima ušao u školsko dvorište. Počeo je da viče da dignemo ruke uvis ili da legnemo jer će pucati. Počeo je da puca. Trčala sam, ali sam posle izvesnog vremena izgubila svest. Nakon toga se ničega ne sećam. Kada sam došla svesti, on je na dva metra od nas pucao i to rafalno, a posle i pojedinačno. Pucao je po nama iz puške. Čula sam kako drugarica vrišti. Mislim da se posle vratio jer je mene pogodio u leđa – ispričala je Mitrovićeva koja je saslušana kao svedok u postupku, koji se, osim Uroša Blažića, vodi i protiv njegovog oca Radiše.
Dačić očekuje da Vušović bude izručen SrbijiNakon povređene devojke za sudsku govornicu, takođe kao svedok, izašao je Milosav Todorović, otac Dalibora Todorovića, ubijenog u Duboni. On nije želeo da svedoči, navodeći da ostaje pri svemu što je ranije rekao, ali je imao primedbu na račun vođenja postupka.
– Sudija, blagi ste prema svedoku iz Mladenovca kod kojeg su Blažići bili prijavljeni da bi dobili stan. U ime svih stradalih roditelja tražim da članovi porodice okrivljenih budu kažnjeni sa 150.000 dinara jer nisu došli na suđenje kada su prvi put pozvani – kazao je Todorović, ali ga je predsednica sudskog veća Lidija Jovanovski prekinula.
Đorđe Konradović, koji je takođe juče ispitan kao svedok, a za kojeg se sumnjalo da je bio u kolima sa Urošem Blažić kada je išao za Dubonu i Malo Orašje, opovrgao je ovakve spekulacije.
Odbačena krivična prijava protiv Verana Matića– Sa suprugom i detetom sam tog dana krenuo u Mladenovac po delove za automobil. Svratio sam u prodavnicu u Duboni. U vozilu smo bili drug koji me je vozio, moja supruga, naše dete i ja. Kada smo se vraćali, automobil crne boje nam je presekao put i krenuo prema Malom Orašju. Čovek koji nas je vozio je zastao kolima, a ja sam mu rekao: „Ko zna ko je.” Isti auto smo videli i kada smo krenuli prema Malom Orašju. Išao je prema Duboni. Nisam tog dana, ni u kolima, ni u prodavnici bio sa Urošem Blažićem – posvedočio je Konradović.
Njegove tvrdnje potvrdio je i svedok Dragan Vujić samouvereno rekavši da on nije osoba koja je izašla iz Blažićevog automobila pre nego što je on počinio masakr.
– Momak je krupan, ali ovaj momak nije bio sa Blažićem. Video sam sivi „mercedes”, Uroš je vozio, a taj dečko je izašao i ušao u prodavnicu – kazao je ovaj svedok.
Potresno je bilo svedočenje Nikole Mitrovića, brata nastradalih Petra Mitrovića i Marka Mitrovića.
– Čuli smo Petrov glas, zatekli smo ga kod spomenika. Ležao je na leđima, telefon je bio pored njega. Zvao je tatu. Brat Marko je bio na ulazu, ali ga nismo videli. Videli smo ga tek kad smo krenuli da izlazimo. Sedeo je na podu ruke iznad glave, predavao se valjda. Marko je bio mrtav, imao je rupu na čelu. Poneli smo Petra i otišli za Smederevo – ispričao je tokom potresnog svedočenja brat nastradalih Petra i Marka.
Teretni voz naleteo na automobil u Malom Požarevcu, vozač automobila…
Posebne emocija kod prisutnih u sudnici izazvalo je svedočenje Jovana Mitrovića, čiji je rođeni brat Petar ubijen u Duboni, kao i brat od strica Marko. Ispričao je da je kobne večeri gledao košarkašku utakmicu, a potom legao da spava. Probudio ga je, ispričao je, otac koji je trkom izašao iz sobe i vikao „brzo, pobi ih čovek”.
– Čuo sam majku kako uspaničeno viče da brzo moramo da odemo do Ravnog Gaja. Moja žena je probudila brata i zajedno smo krenuli. Kada smo stigli, Nikolin otac (Milić, nastradali prim. sut) je rekao „pobi ih čovek kao da su kerovi”. Čuli smo Petra, nikog nisam video oko njega. Ležao je na leđima pored spomenika, gledao sam, krenuo sam da lupam po nekom autu, udario me je neki adrenalin. Nismo znali da je toliko ranjen. Stavili smo ga u kola i vozio sam nekih 160 kilometara na čas. Rekao mi je da ne može da izdrži da ga izbacimo napolje. Stigli smo od bolnice. Kad smo izašli iz kola, zagrlio me je i rekao i da ne smem da ga pustim. Govorili smo mu koliko ga volimo – potresne su bile reči ovog svedoka.
Mitrović je rekao i da je njegov, sada pokojni brat od strica Marko, klečeći molio Blažića da ne puca u njega, ali da je on, ipak, pucao.
Nakon svedočenja Jovan Mitrović se okrenuo ka boksu, gde se nalaze okrivljeni Radiša i Uroš Blažić.
– Radiša, ti si pričao o nekim činovima, sram te bilo. Pogrešio si u najvažnijem – vaspitanju svoje dece. Jedan mi je ubio dva brata, a drugi mi šalje „lajk” kao sve je u redu što je njegov brat pobio sve njih. Sram te bilo – vikao je Jovan u sudnici.
Drago Milić, deda Nikole Milića, najmlađe žrtve maskara, rekao je da je pored unuka na Ravnom Gaju prošao dva puta, ali da ga nije video.
– Neki su kukali, neki nisu. Nemanju Ilića sam uhvatio za rame, pa ga pomerim, ali sam osetio da mu je polomljena ruka. Nemanja Stevanović je tražio da mu pozovemo oca, Jovan Ranković je zapomagao tražeći pomoć… Šta mogu da kažem. On je genetski psihopata. Otac mu nije ništa bolji. Ni deda, niko od njih nije kako treba, sad mogu da kažem. Može da se pohvali da je ubio dete od 14 godina. Ja bih voleo da se obratim ovim ljudima, neljudima. Vi ste mrtvi već. Šta god da vam uradimo, ne vredi – posvedočio je Milić.
Izvor:
https://www.politika.rs/sr/clanak/639660/Blazic-je-pucao-rafalno-pogodio-me-je-u-leda