PALUBA
October 07, 2024, 05:06:22 am *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Važno - Pravilnik za prenošenje vesti na forumu PalubaInfo

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 [5] 6   Go Down
  Print  
Author Topic: Masovni ubica iz Mladenovca: 8 mrtvih, 13 ranjenih, napadač u bekstvu  (Read 11472 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 03:29:31 am

Gde je sloga tu je i pobeda!

« Reply #60 on: May 10, 2023, 03:32:43 pm »

Iz kog razloga mu je priveden otac.

Sa kojom optužbom će biti izveden pre Viši sud?
Možda zbog nelegalno držanja naroružanja, ili je možda sin vinovnik masakra uezo od oca pušku ili pak nešto treće

hapšenje oca
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 08:34:57 pm

« Reply #61 on: May 10, 2023, 03:36:14 pm »

Verovatno nelegalno oružje, a ako je sin od njega uzeo pušku mislim da može da bude čak i saučesnik.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #62 on: May 10, 2023, 03:42:34 pm »

MIslim da se za nelegalno posedovanje naoružanja odgovara pred Osnovnim sudom, zato mi je čudno.
Pre će biti da je vinovnik masakra uzeo očevu pušku, za koju ne može nikako da ima dozvolu.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #63 on: May 10, 2023, 03:45:10 pm »

MIslim da se za nelegalno posedovanje naoružanja odgovara pred Osnovnim sudom, zato mi je čudno.
Pre će biti da je vinovnik masakra uzeo očevu pušku, za koju ne može nikako da ima dozvolu.

Ako su naveli Viši sud, verovatno je tako.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #64 on: May 10, 2023, 04:02:01 pm »

Boro, izgleda da je tako.

Kod oca je pronađeno oružje za koje je tvrdio da nema. Ministar Vučević o Urošu Blažiću: "Pokušao je da upiše Vojnu akademiju, ali nije prošao vojnobezbednosnu proveru"

10.05.2023.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je juče je uhapšen otac Uroša Blažića (21) koji je u svom krvavom piru usmrtio osmoro mladih, a trinaestoro ranio u selima u okolini Mladenovca. Kako je ministar istakao u jutarnjem programu "Prva" TV, otac osumnjičenog je potpukovnik u Vojsci Srbije, a hapšenje nije pitanje njegove profesije, već odgovornosti pred zakonom.

Kako je istakao, kod oca osumnjičenog je pronađeno oružje za koje je tvrdio da nema.

Juče je uhapšen, on je potpukovnik u Vojsci Srbije, utvrđeno je da postoji neko naoružanje kod njega za koje otac osumnjičenog tvrdio da nema. Nađeno je oružje i policija je pristupila i privela ga u policijsku stanicu. Nije pitanje njegove profesije, već njegove odgovornost pred zakonom - kaže Vučević.

Govoreći o slučaju ubice iz Mladenovca, Vučević kaže da do sada nije isticano da mladić nije prošao provere Vojnobezbednosne agencije za upis na Vojnu akademiju.

Osumnjičeni za ubistvo u Mladenovcu nije prošao vojnobezbednosnu proveru prilikom upisa na Vojnu akademiju prošle godine. Prošao je sve testove, ali nije prošao vojnobezbednosnu proveru. Jer je i ranije imao prekršajne postupke zbog nasilničin ponašanja. Negativnom ocenom je vojnobezbednosna agencija stavila negativnu ocenu prilikom upisa na Vojnu akademiju. Gde god je sistem mogao da funkcioniše u smislu i kontakta i analize reagovano je - kaže Vučević.

"Potez Ružića vidim kao moralni čin"

On se osvrnuo i na ostavku Branka Ružića na funkciji ministra prosvete, ističući da njegovu odluku vidi kao moralni čin.

- Ne znam gde je tu greška policije, to niko nije mogao da predviti. Ružić ništa nije kriv, gde je njegova greška, ali njegov potez vidim kao jedan moralan čin. Pa roditelji nisu videli šta se sprema - kaže ministar Vučević.

Premijerka će izaći sa predlogom ko će preuzeti resor prosvete.

- Vlada i ministarstvo će nastaviti da radi. Premijerka će izaći sa predlogom ko će preuzeti taj resor. Ja lično ne vidim da je on nešto pogrešio i da je do ovoga došlo činjenjem ili nečinjenjem Ministarstva prosvete. Ajmo mi malo od kuće da krenemo, da li znamo šta nam deca rade, kako razmišljaju... Moramo da pođemo od sebe. Mi smo deset godina izbacili vaspitnu komponentu. Sve što se tiče morala i vaspitanja, vi bi da izbacite i da ubacite neke nove vrednosti. A kada nam se dese te nove vrednosti onda tražite ko je krivac od iskona do danas... To je prvo pitanje za porodicu - zaključio je ministar Miloš Vučević na "Prvoj" tv.

Izvor
victoria
vodnik I klase
*

Last Login:Yesterday at 02:51:17 pm

« Reply #65 on: May 10, 2023, 06:06:41 pm »

Од када му је бабо "бивши припадник" Војске ?! Према незваничним информацијама од колеге који живи у суседној вароши реч је о врло богатом човеку са огромним поседом земље.

Može i bogat čovek da bude oficir, zašto ne?
  Može ali to nije čest slučaj.U stvari ja ne poznajem nijednog a mnogo sam vremena proveo sa vojnim licima.To sam rekao uzgred jer ovaj kolega(znači informacija nije potpuno pouzdana) spomenu brojku od 100hektara zemlje ! Ja sam 8 meseci proveo u vojsci u Mladenovcu i relativno poznajem taj kraj(iz 1987-e) pa mi je to neverovatno.Sve do pre 20-30 godina maksimum zemlje je bio 10ha,znači da je "ostatak" stečen u poslednje dve decenije.Ako nije restitucija u pitanju i naravno ako je info barem približno tačan.Poenta je pitanje:Da li je bogat otišao u oficire ili se obogatio kada je postao oficir ? Radeći kao agent za nekretnine u Bgd 2001-2002 upoznao sam dvojicu iz ove poslednje grupe.Obojica bezbednjaci,pukovnici.Mučno mi je bilo slušati njihove priče o poštenju (a jedan kupuje stan ljubavnici pored žive žene) i o njihovim "tajnim operacijama",toliko tajnim da ih pričaju skoro nepoznatom.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:October 05, 2024, 08:50:00 pm

« Reply #66 on: May 10, 2023, 08:47:26 pm »

Obojica bezbednjaci,pukovnici.Mučno mi je bilo slušati njihove priče o poštenju (a jedan kupuje stan ljubavnici pored žive žene) i o njihovim "tajnim operacijama",toliko tajnim da ih pričaju skoro nepoznatom.

Како се зову та двојица богатих безбедњака, официра?
victoria
vodnik I klase
*

Last Login:Yesterday at 02:51:17 pm

« Reply #67 on: May 11, 2023, 07:53:39 am »

Odgovorio sam na pp.
PakleniVuk
zastavnik
*

Last Login:Yesterday at 09:17:52 pm

Ko laje zlo ne misli

« Reply #68 on: August 23, 2024, 05:35:40 pm »

"Tvojih 9 metaka sam progutao, sačekaću te" Muškarac kojeg je ranio Uroš Blažić svedočio o masakru, na suđenju bio i otac Angeline ubijene u "Ribnikaru": potresno! (FOTO)

Suđenje Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši za masakr u Mladenovcu biće nastavljeno danas u zgradi Specijalnog suda u Beogradu. Na današnjem ročištu biće nastavljeno saslušanje svedoka, porodice ubijenih i ranjenih, kao i ranjeni u pucnjavi.

Dijana Bogosav

23. avgust 2024.09:54

11.38 Gotovo suđenje, sledeće krajem septembra

Sledeća suđenja zakazanu su za 26. i 27. septembar u 10 sati, kao i za 21. i 28. oktobar u 10 sati.

11.27 Majka ranjene devojke

Sudija: Imamo još jednu molbu. Da se ne ispituje oštećena Anđela Stevanović, ali njena majka tu, pa ćemo sad uzeti od nje izjavu.

Marija Stevanović: Izjavu sam dala iz bolnice vidno potresena kad su trajale konstatno operacije. Danima, mesecima sam bila u bolnici sa ćerkom. Svi smo pod sedativima. Slažem se sa svim oštećenima ovde. Mene zanima zašto majka, brat, snaja nisu dovedeni da slušaju ovo? Hoću da čujem kao majka koja je 3 meseca bila u bolnici!

Sudija: Jer ne bi mogli da budu ispitani u svojstvu svedoka. U tom slučaju, da su bili prisutni, ne bi mogli da budu saslušani. Kako je vaše dete?

Marija: Dobro je, imamo još snimanja. Imam još nešto. Volela bih da ga pustite da živi bez levog oka koje nema moje dete!

11.10 Ko će biti saslušan na sledećem suđenju

Na sledećem pretresu se saslušavaju svedoci.

Tužilaštvo traži da se saslušaju: Milenko Bjekić, Viktor Đorđević, Nenad Blažić, Biljana Blažić, Marko Blažić, Željana Blažić, Anastarija Đorđević, Anja Galić, Milan Vesić. Pored toga biće saslušan i svedok Stefan Marković na okolnost neposrednih saznanja o oružju.

Tužilac Konatar: Imamo još jedan predlog. Imajući u vidu odbranu prvooptuženog Radiše, gde je između ostalog se izjašnjavao o lovačkom karabinu, koji mu je stavljen na teret, kada se izjašnjavao na pitanja da je nudio lovački karabin, a da su mu policijski službenici odbili da ga uzmu. predlažem da se ispita policijski službenik koji je neposredno postupao prilikom oduzimanja, a koji će se izjasniti na te okolnosti, jer je očigledno da je odbrana u tom delu neistinita.

Advokat oštećenih Stefan: Tražimo da se sasluša lice koje je bilo sa Urošem u kritičnoj noći, kao i da se veštači telefon Radiše. Takođe, da nam se dostavi veštačenje, odnosno listing Uroša Blažića, mi imamo samo vocap prepisku. Treba da nam se doostavi sve, prepiske, pozivi...

Na suđenju će biti saslušan Viktor Đorđević, rijaliti zvezda, kojem je Uroš Blažić poslao poruku neposredno pred masakr i najavio šta će učiniti.

11.00 Majka ranjene devojke

Dragana Vujić, majka Nevene Vujić ranjene u masakru je rekla da ostaje pri iskazu.

Konatar: Da li je Vama poznato da li je bila u sukobu vaša ćerka

Vujić: Nije

Konatar: Da li imate saznanja da li je Radiša imao oružje

Vujić: Ne znam, čula sam. Sve ovo što je već rečeno. Ja lično ne znam.

10.39 Porodica Petra Mitrovića

Vladan Mitrović, otac od Petra Mitrovića koji je preminuo posle borbe lekara za njegov život izašao je pred sudsku govornicu.

- Želim da dodam da smo mi roditelji ostali uskraćeni da su kamioni iz Donje Dubone, 5. maja, prošli su kroz Malo Orašje, a niko nam nije objasnio gde su bili i šta su odneli. I drugo, da je 9. maja, tek vršen pretres domaćinstva Blažića u skladu dešavanja 4. i 5. maja, a trebalo je odmah iste večeri to da se uradi.

Za sudsku govornicu izašla je Biljana Mitrović, majka ubijenog Petra.

Biljana: 4.maja sam radila prvu smenu i više ne. Nisam zaposlena.

- To veče sam bila u kupatilu, nisam čula pucnje od vode. Izašla sam iz kupatila, čekam dete da dođe kući. Ja sam ga čekala u dnevnom boravku, muž je legao da spava. On je izleteo iz spavaće sobe, galamio je. Kaže zvao je Peca i rekao: "Pobi nas čovek na Ravnom Gaju, tata, brže".

Ovo nam nije bilo na kraj pameti. Kad smo stigli, deca su kukala, molila za pomoć. Ja nisam stigla odmah da uđem kod spomenika, moja deca su iznosila Petra. Nisam videla da je krvav. Videla sam da nije dobro. Samo su ponavljali: "Bole je mrtav (Marko Mitrović)". Ja nisam mogla da stojim, deca su kukala, oni su zvali hitnu. Hitne nije bilo.

Petra je porodica vozila privatnim kolima ka bolnici u Beogradu. Biljana priča da su vozili 180 na sat.

- Petar ih je molio da stanu da ga izbace jer više ne može, oni su govorili: "Petre tu smo, stižemo". Mogu da se zahvalim med. sestri koja je grejala krv da bi mu dala, mi smo mislili da je spasen. On je trebalo da ide u UC u Beograd, ali nije bilo mesta. Odvezli su ga Dragišu Milošvić. Izvršili su operacije. Spasili su ga. Onda su ga prebacili u UC. Tamo je bio u komi. Kad se probudio, nije mogao da priča. Ja sam pričala sa njim, ja sa mojom decom pričam i očima. Znam šta misle, šta osećaju.
On je mene pitao kad sam prvi put ušao, mama ko je pucao. Ja sam rekla da ne znam dečka, koji je ludo vozio žuti motor kroz Malo Orašje. Onda me je pitao zašto?! I ja zato želim da pitam, zašto?! Zašto je pucao u mog sina (gleda ka Urošu).

Pridružujem se krivičnom gonjenju ističem imovinsko-pravni zahtev. 100.000 evra po članu porodice. Nama to ništa ne znači, nama su oduzeli svo bogatstvo. Ja sam njega 9 meseci nosila u stomaku. Da bi na kraju došao jedan skot da uništi sve za šta smo živeli. Više ne verujemo ništa. A ovom Urošu želim da živi 50 dana u mukama pre nego što umre.

10.27 Svedoče roditelji ubijenog Marka Mitrovića (18)

Dragan Mitrović, otac ubijenog Marka Mitrovića izašao je pred sudsku govornicu. Odmah se obratio Urošu i Radiši.

Dragan je Uroša Blažića pitao zašto je ubio njegovog sina, a celo njegovo svedočenje pročitajte u odvojenoj vesti.

Olivera Mitrović, iz Malog Orašja, majka od ubijenog Marka, nije ranije saslušavana. Ona je nakon supruga izašla pred govornicu.

Ona je opisala šta je njen pokojni sin radio kobnog dana, a onda se osvrnula na strašnu noć i saznanje da je ostala bez sina.

Olivera: To je taj 4.maj koji mi nikad nećemo da zaboravimo. On je bio tako veseo. Radovao se bebi, sestrinom detetu, samo je o njoj pričao. Nažalost, upoznao je i bio je ujak samo 4 dana.

10.18 Saslušanje muškarca kojeg je ranio Uroš Blažić

Milomir Mijailović, oštećeni u postupku sad je izašao pred govornicu.

- Ostajem i imam da dodam u vezi Uroša Blažića, pošto je prozvao da je imao incident sa mnom. Pre toga, ja sam išao autom pre škole, on mi je presekao put motorom, ja sam stisnuo sirenu. On je stigao motorom do mene. Kaže on meni raspravićemo to, kažem ja pomeri se sa puta, i on se pomeri, ja stanem ispred prodavnice. On je sišao sa motora, kaže on šta ti imaš protiv mene, kažem ja šta imam, ti si mi presekao put. To je bilo pre pucnjave 3,4 meseca. Nije se setio ranije, kad ga je baba dovodila kod mene kući. To je zaboravio. Koliko znam, kad te neko prijavi za pretnju, odmah dođu i vrše pretres, a kod njih je vršen posle 5,6 dana. - rekao je.

Tužilac Konatar: Koliko je projektila ispalio u vas?

Milomir: On je stao sa kolima, izašao je. Ja sam bio malo dalje. Opalio je metak u njega, ja sam krenuo ka kapiji, ja tad nisam znao koliko, posle sam shvatio da je 8 metaka. Na mene i na Milana Pešića. Pošto mi je prošao metak kroz stomak, ja sam legao. U grudima se zaustavio metak. Menjao je šaržer i ispalio je u Jovicu 2 metka. Nakon toga je seo u kola i otišao. Čuo sam pucnje i gore, znao sam da je on. Poznajem njegovog oca i majku. Njega je baba dovodila da se igra sa mojom decom. Kad god dođe kaže deda Mile spremi mi nešto da jedem. Nismo bili u sukobu.

Advokat Mašović: Kad je menjao okvir da li je taj koji je bio ispražnjen da li je ostao na licu mesta?

Milomir: Ne znam

Advokat. : Kad su bili pucnji kod škole jel bio rafal ili ne?

Milomir: Ne znam.

Sudija: Da li ste se oporavili?

Milomir: Ne još. Pridružujem se krivičnom gonjenju i ističem imovinsko-pravni zahtev.

Potom se okrenuo ka Urošu Blažiću.
"Tvojih 9 metaka sam progutao. Preživeo sam, ali ću da te sačekati. sačekaću te. To je to", rekao je ranjeni.

10.00 Počelo suđenje Urošu Blažiću

Sudija je izašla pred sudsku govornicu i izjavila da bi danas trebalo da se saslušala Nemanja Ilić, mladić koji je ranjen u pucnjavi, međutim, u jutarnjim satima od službe Hitne pomoći sud je obavešten da njemu nije dobro, otac je otkazao njegovo davanje iskaza.

9.40 Tata Angeline Aćimović ubijene u "Ribnikaru" došao na suđenje

Anđelko Aćimović, otac male Angeline koja je ubijena u masakru u OŠ "Vladislav Ribnikar" dan pre pucnjave u Mladenovcu došao je na suđenje Urošu Blažiću.

9.30 Porodice ubijenih u masakru došle u sud

Roditelji, braće, sestre ubijenih i ranjenih u masakru u Mladenovcu došli su u sud. Obučeni kao i prethodnih dana u crne majice sa porukom "Živite" ćutke su ušli u zgradu suda.

Podsetimo, jučerašnje suđenje obeležile su potresne scene u sudnici.

Na jučerašenjem suđenju suđenju svedočili su roditelji ubijenih i ranjenih u Malom Orašju i Duboni.

Roditeljima i članovima porodice teško je palo da se ponovo prisećaju svega što su proživeli. Uroš Blažić je sve vreme držao spuštenu glavu i podizao ju je samo kada bi neko ušao u sudnicu da vidi ko je.

Radiša je takođe držao spustenu glavu i podizao bi je kad bi mu se neko obratio.

Ubica imao blagi osmeh na licu

Kada je Zorica Panić majka koja je ostala bez sina i ćerke u masakru, Urošu Blažiću poručila da se danas ne smeje, on je klimnuo glavom i imao blagi osmeh na licu.

Kada mu je majka Ivana Ivkovića rekla da je u njenog sina poslednjeg pucao, on je odmahnuo prstom poručujući "ne" , a kada ga je pitala je l ti je žao? On je klimnuo glavom.

Očevi ubijene dece nisu mogli da se obuzdaju i u očaju su uputili pretnje Urošu Blažiću i njegovom ocu Radiši.

Majke ubijenih u suzama

Majke su tokom svedočenja bile u suzama, jedva su stajale na nogama od bola i tuge sa kojima žive poslednjih godinu dana.

Mirjana Stevanović majka ubijenog Nemanje Stevanovića danas je prvi put govorila o ubistvu sina.

Ona je otkrila zadnje reči svog ubijenog sina Nemanje Stevanovića od kojih suze same idu, a celo njeno svedočenje pročitajte u odvojenoj vesti.

izvor

Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #69 on: October 05, 2024, 04:06:51 am »

"Oko za oko, dok se seme ne zatre!" Porodice žrtava Uroša Blažića najavljuju krvnu osvetu: "Puni su bola, uništeni i bez dece, ovo se očekivalo"

04.10.2024.

Porodice ubijenih u masakru u Mladenovcu najavile krvnu osvetu

"Oko za oko, dok se seme ne zatre!" Ovako su poručili roditelji ubijenih u masakru u Mladenovcu Urošu Blažiću i njegovoj familiji. Porodice žrtava najavile su krvnu osvetu, tako je priča o ovom, u Srbiji izumrlom običaju, ponovo otvorena.

Da li je krvna osveta poslednje sredstvo ljudi koji osećaju nemoć zbog gubitka najbližih, da li je to reakcija na blage kazne ili neadekvatan odgovor pravnog sistema na zločin? Na ovu temu u emisiji "Blic uživo" govorili su advokat Predrag Savić i privatni detektiv Braca Zdravković.

Da li krvna osveta postoji u Srbiji?

Iako se čini da je krvna osveta decenijama iza nas, advokat Savić tvrdi da u našoj zemlji još uvek postoje takvi slučajevi.

- Do nekih drugih slučajeva koji su se dogodili u većim sredinama, postoji u celom regionu i tačno je da gospodin Darko Darovec, jedan slovenački stručnjak koji je napisao studiju o miru i vrednostima u krvnoj osveti, potencira da ta krvna osveta sve vreme živi. Postoji njegovo istraživanje i ta studija na četiristo strana to i pokazuje. Međutim, on ima i poseban pogled na tu krvnu osvetu koji je dosta u nekim situacijama problematičan jer on tvrdi da krvna osveta kao pravni institut i sistem dovodi do čuvanja mira u zajednici, do ispravljanja nepravdi i da je država ta koja je preuzela na sebe ulogu osvetnika i krvne osvete razvijajući svoj represivniji aparat. U principu, država se savremeno bori protiv krvne osvete, krvna osveta jeste relikt tog običajnog prava. U Crnoj Gori je već 798. godine Sveti Petar Cetinski doneo taj zakon kojim se smrtnom kaznom kažnjava krvna osveta, potom je to uradio i Danilo Petrović 855. godine u Danilovom zakonu. U Srbiji se krvna osveta već dugo godina kažnjava vrlo žestoko i propisane su velike kazne, znači država se bori protiv krvne osvete. Međutim, mnogo je primera da ima i u Srbiji i u Makedoniji, u Crnoj Gori i Albaniji, ali i na Siciliji i u Crnoj Gori, sada i u Srbiji imamo i sukobe dva klana škaljarskog i kavačkog i mnogobrojna ubistva koja su izvršena, desetine mrtvih u samo nekoliko porodica - kazao je Savić.

Razlika između krvne osvete i ubistva

- Krvna osveta sa elementima vendete koja je počela na Siciliji i ta krvna osveta mafijaška ima bitne razlike u odnosu na onu tradicionalnu krvnu osvetu u Crnoj Gori koja je faktički bila viteška i koja je bila pitanja časti i gde niko nije ubijao ni zasedama, ni u krevetu, ni u kućama jer se poštovala i kuća ubice krvnika, ali i kuća onoga koji je bio žalošćen jer je morao da svima pruži gostoprimstvo i nije bilo ubistava i zaseda, gotovo da je to rađeno na jedan način koji je dovodio u pitanje opstanak izvršioca krvne osvete. Njega odredi porodica ili bratstvo ili pleme da izvrši krvnu osvetu i on čeka da izvrši krvnu osvetu. Ako onaj ko ga ubija izađe iz kuće, on ga sačeka, izađe ispred njega, pogleda ga u lice, predstavi se, kaže mu: "Ja sam taj i taj, ti si to i to učinio. Ubio si nekog mog saplemenika, člana familije ili si obeščastio neku ženu" i onda kaže: "Zato te ubijam." A ovo što rade mafijaši to je ono beskrupulozno ubistvo, to su i s pomoći eksploziva, raznih drugih ubitačnih naprava, kalašnjikova, na razne načine snajpera vidimo. U tim mafijaškim borbama, krvna osveta se pretvorila u najbrutalnija ubistva - objasnio je advokat Savić.

Gospodin Zdravković kaže da se nada da porodice žrtava iz Dubone i Malog Orašja neće stvarno izvršiti krvnu osvetu.

- Ja se nadam da do toga neće doći, zato što smatram da smo mi ipak pravna država i od 1804. godine, kada po meni počinje, u stvari, srpska državnost, savremena srpska državnost, kompletni sovjet, odnosno pod vođstvom Karađorđa, doneo je stroge zakone o uništavanju krvne osvete na prostoru tadašnje Srbije, odnosno Beogradskog pašaluka, ali to je tadašnja Srbija. I to je uspeo da uradi, tako što je obesio i rođenog brata zbog neposlušnosti. A krvna osveta se kažnjavala ne samo nad onim koji je izvršio, nego se kompletno bratstvo raseljavalo. Znači uništavalo se kompletno bratstvo i onda je sovjet doneo da se prezime menja u drugom kolenu u Srbiji.

"Za Blažića vratiti smrtnu kaznu"

- Meni se čini da oni reaguju upravo onako kako se i treba očekivati od porodica koje su, uništene u smislu njihovog nasledstva. Znači, ova žena je izgubila ćerku i sina, to je nešto najstrašnije. A da mi zapravo i nemamo pravi odgovor šta je zapravo motiv, odnosno povod što je ovaj monstrum uradio. Ja nisam za smanjenje krivične odgovornosti za maloletna lica u smislu sa 14 na 12 iz određenih razloga, to sam x puta objašnjavao, ali sam za povećanje odgovornosti za mlađa punoletna lica i smatram da svako lice koje je napunilo 18 godina treba krivično da odgovara, a za ovako nešto što je uradio Uroš Blažić potrebno je i vratiti smrtnu kaznu u zemlji Srbiji. Tamo gde strada tri i više osoba, to je masakr - kaže Zdravković.

- On je mlađi počinilac koji ne može da bude osuđen na veću kaznu od 20 godina, ne može da mu se izrekne doživotna kazna. Znači, to je ono pravilo koje vredi nekoliko vekova u krivičnom zakonodavstvu Evropskom.

Krvna osveta kao pravni sistem očuvanja mira u zajednici

- Kada se radi o ovom Urošu Blažiću, on ima 20 godina, mislim bilo je realno da je izvršio samoubistvo posle ovakvog zločina i da nemamo sada ovaj cirkus i rijaliti koji se zove suđenje Urošu Blažiću.

Savić ističe da blaga i niska kazna doprinos tome da neke porodice žrtava govore o krvnoj osveti.

- Da, i to ide u prilog svim onima koji podržavaju "Krvna osveta kao pravni sistem očuvanja mira u zajednici". I on tvrdi tamo gde država ne može da odradi valjano posao, gde je raskorak između zakonitosti, pravde i pravičnosti, i gde počinilac krivičnog dela može da izađe posle nekoliko godina odležanog zatvora i da ponovi svoje krivično delo, tu se ponovo priča o krvnoj osveti. Ovaj primer Blažića je upravo nešto što možemo da pronađemo gotovo u intencijama profesora Daroveca, kroz celu njegovu studiju. To je redak slučaj kada su zakon i pravičnost u raskoraku, jer jedno obično drugo podrazumevaju. E sad, mi smo imali mnogo slučajeva sličnih koji su i završili krvnom osvetom i u našoj sudskoj praksi imamo takvih slučajeva, ali imamo i u svetskoj - kaže Savić.

Roditelje koji prete krvnom osvetom mogu čak i biti krivično gonjeni, navodi Savić.

- Ali oni mogu krivično da odgovaraju, mogli bi verovatno u jednom trenutku, predsedavajući sudskog veća izreći neku kaznu zbog nepoštovanja reda i sudske discipline novčano, mogli bi u krajnjoj situaciji da odgovaraju za krivična dela, ugrožavanja sigurnosti. Međutim, sankcionisati te ljude, to bi bio najveći greh na svetu. I nemam predstavu ko bi mogao da ima snage protiv takvih ljudi podneti krivičnu prijavu. Prosto, takav čovek u Srbiji ne postoji. Taj čovek mora da bude i bez srca i bez duše i toliko veliki legalista da negde pronađe neku, da kako kažem, narodsku kvaku, pa da goni te ljude - ističe Savić.

"Nadam se da smo iskorenili krvnu osvetu"

Gospodine Zdravković ističe da su roditelju ubijene dece prepuni bola i tuge, i da zbog toga imamo takve izgovorene reči, ali da neće zaista doći do krvne osvete.

- Ja sam rekao da su roditelji puni bola, ovo što govore, ja mislim da je ipak posledica svega toga i da neće biti krvne osvete. Blažić može da prekine lanac ovog rijalitija koji se zove suđenje Uroša Blažića, do koga smatram da nije ni trebalo da dođe ako ima malo časti. Znači, daleko toga da mu dajem savet da nešto uradi sebi, ali ne bi me iznenadilo da on to uradi u istražnom zatvoru. I rekao bih da bilo kakav vid osvete drugog tipa u zemlji Srbiji nije poželjan jer smatram da smo mi pravna država i da smo krvnu osvetu iskorenili. To što se ona pojavi u nekim kriminogenim varijantama, to ne znači da je ima. I da smo se mi dobro nosili sa tom problematikom i da neće sigurno doći do krvne osvete u ovom slučaju - kazao je on.

Sukob Bojović-Šaranović

Zdravković se osvrnuo na slučaj krvne osvete iz 2013. godine, reč je o porodici Bojović i Šaranović, kada je nastradalo desetine ljudi.

- To pravilo oko za oko, zub za zub postoji i u kriminalnim krugovima, malo pre smo to i pominjali. Najpoznatiji javnosti je slučaj ubistva Nikole Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića, 2013. godine. Apelacioni sud osudio je Miloša Delibašića na 30 godina zatvora, a više saučesnika na kazne od 17 do 35 godina. Nikolino ubistvo se smatra nastavkom krvnog sukoba porodice Bojović-Šaranović, u kojem je stradalo desetine ljudi. Duboka krv, oko za oko, zub za zub, vendeta. Ovi termini upućuju na fenomen koji je teško iskoreniti u Crnoj Gori, na Kosovu, u Albaniji - naveo je on.

Izvor

Nisam baš za krvnu osvetu, ali ne mogu biti ni za nepravdu. Ovakve pojave je ranije rešavala policija tako što ne izvrši hapšenje i mislim da je to nešto najbliže pravičnosti i pravdi.

Postupci prilikom predaje policiji, ovog malog iz Ribnikara i ovog iz Dubone, su dosta slična, bilo svedoka u oba slučaja, odbacili oružje od sebe i na kolenima molili policajce za život te je valjda moralo da ide na varijantu hapšenja, mada je moglo da se stvori način bar u ovom slučaju gde je izvršilac punoletan.
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:October 05, 2024, 08:50:00 pm

« Reply #70 on: October 05, 2024, 08:36:05 pm »

Готово сам сигуран да отац и син Блажић неће преживети затвор. Ни затвореници не воле монструме. Једино да их држе у самицама и да немају контакт ни са ким. Ово тим пре што не показују ни трунке исреног саосећања са жртвама и личне кривице.
Boro Prodanic
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #71 on: October 05, 2024, 08:40:14 pm »

Njih dvojicu je policija trebala da ustreli kod hapšenja (kao ono sa samostrelom kod ambasade) - danas bi imali mnogo manje problema i troškova koje oni ničim nisu zaslužili.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

« Reply #72 on: October 05, 2024, 08:43:07 pm »

Njih dvojicu je policija trebala da ustreli kod hapšenja (kao ono sa samostrelom kod ambasade) - danas bi imali mnogo manje problema i troškova koje oni ničim nisu zaslužili.

To sam i mislio kada sam napisao da "nema" hapšenja.
fazan
Moderator
poručnik korvete
*

Last Login:Today at 03:07:24 am

« Reply #73 on: Yesterday at 05:53:04 am »

Крвна освета припада неким давно прошлим временима. Не желим никога да вређам, али то је сурово дивљаштво. Убијани су чланови породице или родбине, ”да се намири крв”. То је супротно и моралним нормама све три аврамске религије.

Можда грешим, али ово што најављују породице убијених је да ће ”узети правду у своје руке”, другим речима да ће убити убицу. То јесте осовета - али није крвна оствета и не треба мешати ове појмове. Убиства из освете нису ни српска ни балканска специјалност - тога има свуда по свету. Наравно, то не значи да нису сама по себи погрешна.

У цивилизованом друштву се убиство кажњава на судовима, а не крвном осветом или линчовањем.

За овог убицу је касно, али можда не би било лоше да се отвори друштвени дијалог о поновном увођењу смртне казне. О томе је потребно направити концензус у друштву, јер има и добре и лоше стране.   
PakleniVuk
zastavnik
*

Last Login:Yesterday at 09:17:52 pm

Ko laje zlo ne misli

« Reply #74 on: Yesterday at 10:45:28 am »

Smrtna kazna postoji u SAD u pojedinim državama,ali to nije umanjilo broj krivičnih dela.... Riba smrdi od glave uvek,a ne od repa. Blažić i K.K. su rep. Sem ljudi koji se spominju i koji su svedoci u ovom slučaju, postoji poprilično veliki broj drugih dilea (pošto ljudi nisu) koji čine tu "grupu prijatelja i poznanika" i svi su isti. Poznajem dečka sa Zvezdare koji je priznao da je "on vlasnik kese pune amfetamina koju je policija pronašla u frižideru" (a nije bio) da bi jedna od učesnica "Pesme za Evroviziju" mogla da nastavi dalje svoju karijeru. To je ta ista grupa iz koje je potekao ovaj Blažić. Za njega nikad nisam ni čuo dok nije uradio ovo ,tek iz pisanja novinara sam shvatio kojoj "grupi" on pripada i da poznajem od ranije neke od ljudi iz te grupe.

Znam sta se događa sa konjima koji koriste "doping za konje" . Gledao sam svojevremeno uživo konja koji se zvao Marsupilami za koga su tvrdili da je dopingovan . Uginuo je vrlo mlad iako se očekivalo da će biti vrhunsko grlo (otac mu je bio najkvalitetniji priplodni konj ikada uvezen u Srbiju u tom trenutku Farqad) ali vlasnici su imali prevelike ambicije. Kad sam pročitao da ovi debili gutaju "doping za konje" nisam mogao da se načudim čudu ,koji je to nivo debilizma!

Postoji krvna osveta i danas (rat Škaljana i Kavčana je takav) s tim što onda kada postoji mogućnost da bude sprečena ,policija to spreči hapšenjem. Oni koji najavljuju krvnu osvetu rizikuju da budu osuđivani ,za početak zbog pretnji ( čl.138 KZ Ugrožavanje sigurnosti) ,a kasnije ako ne odustanu od svog nauma i za teža krivična dela. Ružno bi bilo da hapse roditelje čija su deca postradala ,ali zakon je zakon. Za ovakve izjave moooožda će im pogledati kroz prste ,ali će ih policija imati na oku 24/7 da slučajno ne pokušaju to zaista.

Inače od početka godine SAJ i druge policijske snage su izvršile četri likvidacije (ne pamtim u poslednjih deset godina da je bilo toliko). Jedan od njih jeste Sabahudin ispred ambasade Izraela, drugi je Faton Hajziri , treći je starac P.P. koji je odbio da se preda nakon izvršenog dvostrukog krivičnog dela i četvrti je "inspirator " Sabahudina , Senad Ramović .
Pages:  1 2 3 4 [5] 6   Go Up
  Print  

Jump to: