PALUBA
May 15, 2025, 04:58:07 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.
Did you miss your activation email?

Login with username, password and session length
News: Dobrodošli na balkanski vojni forum Paluba.Info!

Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10]   Go Down
  Print  
Author Topic: Masovni ubica iz Mladenovca: 9 mrtvih i 12 ranjenih  (Read 20231 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
PakleniVuk
zastavnik I klase
*

Last Login:November 10, 2024, 12:59:03 am

Ko laje zlo ne misli

« Reply #90 on: October 07, 2024, 06:46:35 pm »

Došli ste sami do zaključka zašto ne treba ubiti osumnjičenog. Zato što je osumnjičen,a nije osuđen. Ako ga uklonite i ispostavi se da on nije počinilac onda je to još veća greška.

Što se tiče rešenih/ne rešenih slučajeva ...takvih ima dosta . Na primer Zoran Marjanović. Tu se ne zna ko je ubica. On jeste sumnjiv ali nema dokaza koji ukazuju ko je ubica. S druge strane bio je neki slučaj iz Obrenovca pre par godina kada je Stefanović bio ministar. Ubistvo se desilo 1999.ili pre toga (nisam siguran) i od tada se nije znalo ko je ubica . Sve dok se ubica sam nije predao policiji i ispričao sve . Napio se u kafani i nije mogao da izdrži otišao i prijavio se sam ,a trpeo je "dvadeset i kusur" godina.

Ovde su ključni svedoci oni koji su preživeli. Oni su videli da je to Blažić i odmah su to i rekli policiji ,tako da su ga relativno brzo i pronašli. Da li je bilo još saučesnika,ne znam? Uhapsili su sve one čiji su DNK našli na oružiju. Inače ako ne znate , moguće je sa metka izvađenog ili iz žrtve ili čak i iz zemlje (ako je promašio metu) izvući DNK onog ko je taj metak držao u ruci. Tako su pre neku godinu uhapsili Maju Adrovac koja se igrala municijom pre nego što je njen dečko/prijatelj/poznanik...šta li je...kasnije istu tu municiju koristio u pokušaju ubistva Milana Beka...
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Yesterday at 08:39:42 pm

« Reply #91 on: October 07, 2024, 07:48:00 pm »

Službeni psi se ne obučavaju da ubiju ,nego da slome podlakticu napadača. U podlaktici se nalaze dve tanke kosti uz pomoć kojih uspevamo da okrećemo ruku . Za psa je to lak zadatak da slomi te dve kosti ali za onog koga službeni pas napadne nije lako da obuzda bol (to je ozbiljna trauma) . Takođe doktori teško uspevaju da kasnije spoje te dve kosti na pravilan način da bi mogle da srastu- potreban je hirurški zahvat. Često se desi i da osoba koja slomi te dve kosti ostane bez mogućnosti da koristi šaku . [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Kod nas i vojska i policija imaju obučene pse (poznajem lično ljude koji rade obuku pasa u SAJ i mogu slobodno da kažem da smo prijatelji) ,ali ti psi se ne koriste za patrolu po ulicama. Koliko se sećam,bili su na terenu dok je trajala podraga za Blažićem, ali imao je sreću da nisu oni naišli na njega . Da jesu ,ovaj opis sa prelomom podlaktice bi bio izvršen na njemu.

Службени, као и било који пас ће те ујести и за ногу, као и за "ону" ствар,  ако му је прву потуриш. Човек, када га пас напанде, најчешће рефлексно потура руку или ногу. А пас, опет рефлексони хвата за оно што му је најближе. Наравно, могу се пси посебно дресирату да хватају прво за врат, или ногу (чак и ако му је рука или нешто друго потурено), па и за руку, али се дресура да хвата прво за руку најчешће ради у варијанти кад човек држи оружје у руци. На вежбама маркиранти носе штитник ("рукав") на руци па кад пас крене према њему гура руку (јер је то најлакше и најпрактичније,а не да гура на пример ногу), јер ће пас,  хватати за најближи део, а то је рука маркиранта. Зато нама изгледа да се пас дресира да напада само "на руку". Маркиранти иначе морају бити добро верзирани у увежбани, јер ако не зна да "гурне руку", пас ће га ујести где не треба (а дешавало се). Дакле, службени пас ће криминалца напасти на руку ако држи оружје, а ако га нема ујешће га за онај део тела који му овај у самодобрани прво "понуди". Ако лежи, може се врло лако десити да га уједе и за други део тела, па и за врат.
fazan
Moderator
poručnik fregate
*

Last Login:April 21, 2025, 09:05:23 am

« Reply #92 on: October 08, 2024, 01:29:06 am »

Службени, као и било који пас ће те ујести и за ногу, као и за "ону" ствар,  ако му је прву потуриш. Човек, када га пас напанде, најчешће рефлексно потура руку или ногу. А пас, опет рефлексони хвата за оно што му је најближе. Наравно, могу се пси посебно дресирату да хватају прво за врат, или ногу (чак и ако му је рука или нешто друго потурено), па и за руку, али се дресура да хвата прво за руку најчешће ради у варијанти кад човек држи оружје у руци. На вежбама маркиранти носе штитник ("рукав") на руци па кад пас крене према њему гура руку (јер је то најлакше и најпрактичније,а не да гура на пример ногу), јер ће пас,  хватати за најближи део, а то је рука маркиранта. Зато нама изгледа да се пас дресира да напада само "на руку". Маркиранти иначе морају бити добро верзирани у увежбани, јер ако не зна да "гурне руку", пас ће га ујести где не треба (а дешавало се). Дакле, службени пас ће криминалца напасти на руку ако држи оружје, а ако га нема ујешће га за онај део тела који му овај у самодобрани прво "понуди". Ако лежи, може се врло лако десити да га уједе и за други део тела, па и за врат.

Као што си рекао, пас рефлексно напада најистуренији део тела, а може се тренирати да напада тачно одређени део тела.

Ево примера обуке за ”french ring” где је пас обучен да хвата ногу.

Ако обратите пажњу, код другог напада је рука била истурена, али је пас свеједно напао ногу.

Напад на руку, посебно на руку која држи предмет (оружје) је можда најлогичнији, јер се нападнутој особи оставља само један рука да се брани. Код напада на ногу, човек има обе руке слободне. Са друге стране, да би се одбранио код уједа ноге, мора да се сагне и изложи лице и врат. Полемике око тога шта је боље су вероватно дошле до нивоа доктрорских дисертација.

Оно где се спортска обука разликује је да се увек користе заштитни рукави, а пас се често и ”награди” тако што добије рукав као плен. За практичну употребу, пас се обучава да напада човека, а не да лови плен. Учи се да гризе и онда када не види рукав. Постоје специјални ”подрукави” који се носе испод обичне одеће, пас не сме да створи везу између заштитног рукава и напада. Маркиранта у заштитном комбинезону, са рукавом, а често и са кацигом, замењује маркирант који испод одеће носи подрукав и штитник за полне органе (за сваки случај). Наравно, том нивоу обуке се приступа онда када је пас научио да прекине напад. (Алтернативно може да се ради на краткој дистанци, на поводцу.)

Појавили су се и гумени рукави који изгледају као гола рука, веома реалистично:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Тако пас стиче самопоуздање да угризе и голу руку.

Међутим... Без обзира на тренинге, дешава се да пас уједе нос или лице. Јако ретко, али се дешава.

И даље мислим да је напад обученог пса безопаснији од електрошокова, а посебно од полицијске ликвидације )у самоодбрани). Електрошкокови лепше изгледају за публику која не зна о чему се ради. Да сада оставимо по страни ситуације где је полицајас пустио пса, па онда убио нападача из пиштоља да му случајно не повреди пса.

* 156460_17986449175557202_high.jpg (75.99 KB, 828x828 - viewed 2 times.)
brundalo
razvodnik
*

Last Login:Today at 02:48:53 pm

« Reply #93 on: October 22, 2024, 12:47:55 pm »

Samo 100 godina od Momčila Gavrića.............do KK i Blažića

Suđenje za masovno ubistvo u selima Dubona i Malo Orašje

22.10.2024.

Marko Mitrović na kolenima je molio optuženog da ga ne ubije, ali je on to ipak uradio, rekao je na jučerašnjem svedočenju Jovan Mitrović

Andrijana Mitrović (18), jedna od 12 teško ranjenih u masakru koji je 4. maja prošle godine u Duboni i Malom Orašju počinio Uroš Blažić, detaljno je juče pred sudskim veće Višeg suda u Smederevu govorila o tragičnom događaju koji je preživela. Paljba kojom je okrivljeni Blažić to veče u Duboni pobio troje mladih, prema njenim rečima, bila je rafalna, a potom i pojedinačna.

– Drugarica i ja smo krenule u Dubonu to veče. Bilo je tamo mnogo mladih. Sedeli smo desetak minuta, kada su se začuli pucnji. Mislili smo da neko nešto slavi, a Dalibor (Todorović, nastradali prim. aut) je rekao da odemo da vidimo ko se veseli. Nije prošlo ni pet minuta, kada je Uroš kolima ušao u školsko dvorište. Počeo je da viče da dignemo ruke uvis ili da legnemo jer će pucati. Počeo je da puca. Trčala sam, ali sam posle izvesnog vremena izgubila svest. Nakon toga se ničega ne sećam. Kada sam došla svesti, on je na dva metra od nas pucao i to rafalno, a posle i pojedinačno. Pucao je po nama iz puške. Čula sam kako drugarica vrišti. Mislim da se posle vratio jer je mene pogodio u leđa – ispričala je Mitrovićeva koja je saslušana kao svedok u postupku, koji se, osim Uroša Blažića, vodi i protiv njegovog oca Radiše.

Dačić očekuje da Vušović bude izručen Srbiji

Nakon povređene devojke za sudsku govornicu, takođe kao svedok, izašao je Milosav Todorović, otac Dalibora Todorovića, ubijenog u Duboni. On nije želeo da svedoči, navodeći da ostaje pri svemu što je ranije rekao, ali je imao primedbu na račun vođenja postupka.

– Sudija, blagi ste prema svedoku iz Mladenovca kod kojeg su Blažići bili prijavljeni da bi dobili stan. U ime svih stradalih roditelja tražim da članovi porodice okrivljenih budu kažnjeni sa 150.000 dinara jer nisu došli na suđenje kada su prvi put pozvani – kazao je Todorović, ali ga je predsednica sudskog veća Lidija Jovanovski prekinula.

Đorđe Konradović, koji je takođe juče ispitan kao svedok, a za kojeg se sumnjalo da je bio u kolima sa Urošem Blažić kada je išao za Dubonu i Malo Orašje, opovrgao je ovakve spekulacije.

Odbačena krivična prijava protiv Verana Matića

– Sa suprugom i detetom sam tog dana krenuo u Mladenovac po delove za automobil. Svratio sam u prodavnicu u Duboni. U vozilu smo bili drug koji me je vozio, moja supruga, naše dete i ja. Kada smo se vraćali, automobil crne boje nam je presekao put i krenuo prema Malom Orašju. Čovek koji nas je vozio je zastao kolima, a ja sam mu rekao: „Ko zna ko je.” Isti auto smo videli i kada smo krenuli prema Malom Orašju. Išao je prema Duboni. Nisam tog dana, ni u kolima, ni u prodavnici bio sa Urošem Blažićem – posvedočio je Konradović.

Njegove tvrdnje potvrdio je i svedok Dragan Vujić samouvereno rekavši da on nije osoba koja je izašla iz Blažićevog automobila pre nego što je on počinio masakr.

– Momak je krupan, ali ovaj momak nije bio sa Blažićem. Video sam sivi „mercedes”, Uroš je vozio, a taj dečko je izašao i ušao u prodavnicu – kazao je ovaj svedok.

Potresno je bilo svedočenje Nikole Mitrovića, brata nastradalih Petra Mitrovića i Marka Mitrovića.

– Čuli smo Petrov glas, zatekli smo ga kod spomenika. Ležao je na leđima, telefon je bio pored njega. Zvao je tatu. Brat Marko je bio na ulazu, ali ga nismo videli. Videli smo ga tek kad smo krenuli da izlazimo. Sedeo je na podu ruke iznad glave, predavao se valjda. Marko je bio mrtav, imao je rupu na čelu. Poneli smo Petra i otišli za Smederevo – ispričao je tokom potresnog svedočenja brat nastradalih Petra i Marka.

Teretni voz naleteo na automobil u Malom Požarevcu, vozač automobila…

Posebne emocija kod prisutnih u sudnici izazvalo je svedočenje Jovana Mitrovića, čiji je rođeni brat Petar ubijen u Duboni, kao i brat od strica Marko. Ispričao je da je kobne večeri gledao košarkašku utakmicu, a potom legao da spava. Probudio ga je, ispričao je, otac koji je trkom izašao iz sobe i vikao „brzo, pobi ih čovek”.

– Čuo sam majku kako uspaničeno viče da brzo moramo da odemo do Ravnog Gaja. Moja žena je probudila brata i zajedno smo krenuli. Kada smo stigli, Nikolin otac (Milić, nastradali prim. sut) je rekao „pobi ih čovek kao da su kerovi”. Čuli smo Petra, nikog nisam video oko njega. Ležao je na leđima pored spomenika, gledao sam, krenuo sam da lupam po nekom autu, udario me je neki adrenalin. Nismo znali da je toliko ranjen. Stavili smo ga u kola i vozio sam nekih 160 kilometara na čas. Rekao mi je da ne može da izdrži da ga izbacimo napolje. Stigli smo od bolnice. Kad smo izašli iz kola, zagrlio me je i rekao i da ne smem da ga pustim. Govorili smo mu koliko ga volimo – potresne su bile reči ovog svedoka.

Mitrović je rekao i da je njegov, sada pokojni brat od strica Marko, klečeći molio Blažića da ne puca u njega, ali da je on, ipak, pucao.

Nakon svedočenja Jovan Mitrović se okrenuo ka boksu, gde se nalaze okrivljeni Radiša i Uroš Blažić.

– Radiša, ti si pričao o nekim činovima, sram te bilo. Pogrešio si u najvažnijem – vaspitanju svoje dece. Jedan mi je ubio dva brata, a drugi mi šalje „lajk” kao sve je u redu što je njegov brat pobio sve njih. Sram te bilo – vikao je Jovan u sudnici.

Drago Milić, deda Nikole Milića, najmlađe žrtve maskara, rekao je da je pored unuka na Ravnom Gaju prošao dva puta, ali da ga nije video.

– Neki su kukali, neki nisu. Nemanju Ilića sam uhvatio za rame, pa ga pomerim, ali sam osetio da mu je polomljena ruka. Nemanja Stevanović je tražio da mu pozovemo oca, Jovan Ranković je zapomagao tražeći pomoć… Šta mogu da kažem. On je genetski psihopata. Otac mu nije ništa bolji. Ni deda, niko od njih nije kako treba, sad mogu da kažem. Može da se pohvali da je ubio dete od 14 godina. Ja bih voleo da se obratim ovim ljudima, neljudima. Vi ste mrtvi već. Šta god da vam uradimo, ne vredi – posvedočio je Milić.

Izvor:
https://www.politika.rs/sr/clanak/639660/Blazic-je-pucao-rafalno-pogodio-me-je-u-leda
brundalo
razvodnik
*

Last Login:Today at 02:48:53 pm

« Reply #94 on: October 22, 2024, 12:59:43 pm »

Koliko vidim iz medija, sada je 9 mrtvih i 12 ranjenih.... da li može da se promeni naslov teme?
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*

Last Login:Today at 02:54:46 pm

Gde je sloga tu je i pobeda!

« Reply #95 on: December 20, 2024, 03:47:02 pm »

Blažići osuđeni na po 20 godina zatvora

12.12.2024.

Viši sud u Smederevu osudio je Uroša Blažića na kaznu zatvora od 20 godina jer je u noći između 4. i 5. maja prošle godine u selima Malo Orašje i Dubona ubio devet, a ranio 12 osoba.

Urošu Blažiću je za krivično delo teško ubistvo utvrđena kazna zatvora od 20 godina, za oružje 10 godina, za otmicu takođe 10 godina i za neovlašćeno korišćenje tuđeg vozila tri godine, te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 20 godina, odnosno maksimalna kazna na koju je mogao biti osuđen, jer u vreme izvršenja krivičnog dela nije navršio 21 godinu života.

Njegov otac Radiša Blažić je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina, odnosno zbog krivičnog dela nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i stavljanje u promet oružja i eksplozivnih materija na 12 godina zatvora i za krivično delom teško delo protiv opšte sigurnosti na 10 godina.

Ovo je prvostepena presuda na koju tužilaštvo i odbrana imaju pravo žalbe.

U kaznu zatvora im je uračunato vreme provedeno u pritvoru, koji im je produžen do upućivanja na izdržavanje kazne.

Sudija je, obrazlažući presudu, rekla da je nesumnjivo utvrđeno da je Uroš Blažić izvršio krivična dela koja su mu stavljena na teret, međutim istakla je da on nije mogao biti osuđen na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora jer u trenutku izvršenja krivičnog dela nije imao navršenu 21 godinu, koliko je prema propisima neophodno za izricanje duže kazne.

"Izrečena kazna nije pravična niti adekvatna niti srazmerna ovakvom zločinu u kom je devet ljudi ubijeno", rekla je sudija.

Kako je navela, prilikom izvršenja dela Uroš Blažić je ispoljio naročitu brutalnost.

Za Radišu Blažića sudija je istakla da je on negirao krivicu, ali da su brojni izvedeni dokazi u ovom postupku ukazali na njegovu krivicu, odnosno da je on nabavio oružje, municiju i eksplozivna sredstva, a kojim je kasnije Uroš Blažić počinio zločin.

On je neadekvatno čuvao oružje u čiji posed je došao njegov sin.

Odlučujući o visini kazne zatvora za Radošu Blažića, sud smatra da je ona srazmerma posledici tragedije.

Blažićima je izrečena mera bezbednosti oduzimanja oružja, municije i eksplozivnih materija, a obavezani su da plate troškove postupka.

Oštećeni su upućeni na parnični postupak radi ostvarivanja imovinsko-pravnog zahteva.

Izvor
Pages:  1 2 3 4 5 6 7 8 9 [10]   Go Up
  Print  

Jump to: