PALUBA
April 14, 2024, 06:23:22 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Paluba Forum Logo
Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8   Go Down
  Print  
Author Topic: МУП Републике Србије - вести  (Read 68585 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #90 on: September 27, 2021, 08:50:29 pm »

Понедељак, 27.09.2021.
Александар Бојовић

Шта не ваља у нацрту закона о унутрашњим пословима

Овај пропис је изузетно важан будући да регулише комплексну област битну за све грађане наше земље. Ипак, чини се да начин на који је нацрт израђен и недавно представљен јавности, не одговара друштвеном значају ове теме

Нацрт закона о унутрашњим пословима који треба да замени постојећи Закон о полицији повучен је прошле недеље из процедуре под притиском јавности. Таман када је дошао до фазе законског предлога и плана да буде усвојен до краја године, судбина документа је да ће ипак сачекати у некој фиоци док не прођу избори на пролеће 2022. Овај закон је изузетно важан будући да регулише комплексну област битну за све грађане наше земље. Али, чини се да начин на који је нацрт израђен и недавно представљен јавности, не одговара друштвеном значају ове теме.

Прве критике су упутиле поједине невладине организације (специјализоване за теме из области права и безбедности). Потом су се прикључиле и скоро све опозиционе странке. Њихова заједничка теза била је да ако поједине одредбе у нацрту закона о унутрашњим пословима остану непромењене – изазваће штету на рачун загарантованих права грађана. Неколико дана у јавности је трајала полемика док председник Србије Александар Вучић није „замолио” министра унутрашњих послова Александра Вулина да из процедуре повуче спорни нацрт закона. Председник је образложио да је разлог повлачења формалан, јер је остало шест месеци до избора и да тако важан закон није добро доносити у том периоду. Вучић је рекао и да нема појма шта пише у том нацрту.

Бојан Елек из Београдског центра за безбедносну политику каже за наш лист да је велики број заинтересованих страна, пре свега организација цивилног друштва, био изненађен начином на који је објављен нацрт, али и садржином појединих одредаба.

„Предвиђена решења прописивала су да ће бити кажњиво откривати идентитет полицајца на задатку. То би у пракси значило да је, на пример, забрањено снимати чувара реда док туче грађанина. Ово би посебно отежало посао новинарима и активистима, и смањило би јавни притисак на полицију који је тренутно једини ефикасан метод њене спољашње контроле. Са друге стране, у нацрту се легализује непотизам тиме што се конкурс своди на изузетак приликом запошљавања, док се на пример без конкурса могу запослити деца људи који већ раде у МУП-у”’, наводи Елек. Додаје да би штету на рачун грађана изазвала и нова овлашћења у вези са биометријским подацима и њиховом обрадом у сврху аутоматског препознавања лица. То отвара врата масовном надзору и озбиљном задирању у приватност грађана од стране полиције, без механизама за контролу над применом, сматра Елек.

Можда и најконтроверзнија новина била је то да ће полицајци уместо презимена на плочици на униформи убудуће носити шифру (комбинацију бројева и слова). Тиме би грађани били онемогућени да идентификују полицајца који им прилази и легитимише их.

„Док полиција нас биометријски надзире, планирала је да крије свој идентитет јер ће нове ознаке потенцијално укинути лак начин идентификације поступајућих полицајаца према грађанима и отежати заштиту права ако је дошло до прекорачења овлашћења”, објашњава Елек. Наглашава да је у нацрту закона битно смањена и јавност рада МУП-а, те да новим одредбама МУП више није дужан да објављује кварталне извештаје које доставља скупштини.

„Уједно, уредбе у нацрту нису у довољној мери решавале уочене проблеме у области унутрашњих послова и рада полиције, поготово кључног проблема – политичког утицаја на оперативни рад полиције. Иако је кроз козметичке измене он замаскиран, политички утицај се обезбеђује кроз низ одредаба које омогућавају министру да се меша у рад полиције. Ово је и кључни услов на путу Србије ка ЕУ, у оквиру ког се овакво стање критикује годинама уназад и једно је од прелазних мерила у поглављу 24. Суштина проблема може се видети из формулације нацрта (присутна је и у сада важећем закону, дакле траје све време) која гласи да се министар стара о томе да обезбеди оперативну независност полиције. Уместо да закон постави темеље тако да се министрово мешање спречи законским решењима, он се ставља у главну улогу онога од кога аутономија полиције зависи, што је потпуно супротно ономе што треба да се уради”, закључује Бојан Елек.

Лазар Ранитовић, председник Синдиката српске полиције (ССП), каже да неће да коментарише одлуку врха државе да повуче нацрт закона, то је њихово дискреционо право. Али његово мишљење је да је нацрт закона предвиђао добру регулативу у вези са безбедношћу грађана. Наводи да су полицијски синдикати учествовали у целом нацрту и да је све било спроведено кроз јавну расправу.

„Ми и невладине организације можемо да гледамо на нацрт са различитих страна и из различитих углова. Најбитније је да се направи консензус, а све у циљу безбедности свих грађана Србије”, напомиње Ранитовић за „Политику”. Председник ССП-а додаје да су након изношења нацрта у јавним расправама и неке њихове идеје прихваћене.

„Нама се у том нацрту свидело то што су први пут сви радници МУП-а обухваћени под једним законом. Нису државни службеници на једној, а полицајци на другој страни. У том новом предлогу сви смо под истом капом и сва права и обавезе су исти за све. Према мишљењу представника синдиката оно што у нацрту не ваља, јесу дуги рокови дисциплинске одговорности и високе дисциплинске казне. Оно што смо сматрали да ће бити тешко спроводиво у пракси, а добро је замишљено у закону, то је део у вези са дружењем полицајаца са особама из криминогене средине и објављивање у јавности службеног поступања где се може утврдити идентитет полицијског службеника. Та одредба о забрани објављивања идентитета је добра јер смо сведоци тога да се по друштвеним мрежама и неким порталима објављују само делови интервенције полицијских службеника и тако се ствара ружна слика о полицији”, закључује Лазар Ранитовић.

Након свега овога, стиче се утисак да су полемика и повлачење нацрта закона о унутрашњим пословима могли бити избегнути да је остављено више времена да се спроведе квалитетнија јавна расправа о том документу и да, ако се постојећи Закон о полицији већ мења, поведе и шира и дужа дебата на тему каква полиција је потребна грађанима наше земље.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #91 on: October 16, 2021, 05:17:58 pm »

Субота, 16.10.2021.
М.Г.

Кроз ватру и воду: жестока селекција за пријем у Жандармерију

Кандидати за пријем у Жандармерију су у наставном центру „Јасеново” прошли кроз жестоку селекциону обуку која подразумева и пролазак кроз водене и ватрене препреке. Кандидате, као и старешине Жандармерије које раде са њима, обишао је генерал Дејан Луковић, командант ове елитне јединице МУП-а Србије.У тренутку његове посете од 120 оних који су ушли у овај процес, преостало је свега 11 кандидата у ужем избору за пријем у Жандармерију. Луковић је истакао ова селекциона обука довољно говори о намери да се подигну стандарди за пријем и рад у специјалним полицијским јединицама.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #92 on: December 25, 2021, 07:36:39 am »

Uhapšen pomoćnik komandanta Žandarmerije u Nišu
VESTI Autor: N1 Beograd 24. dec. 2021

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole MUP su, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Nišu, uhapsili pomoćnika komandanta Odreda Žandarmerije u Nišu V.I. (42), zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija.

Kako se navodi u saopštenju MUP, službenici Sektora unutrašnje kontrole su, po naredbama Osnovnog suda u Nišu i Osnovnog suda u Aleksincu, izvršili pretres stana i službene prostorije koje osumnjičeni koristi u Nišu i pronašli više od 5.400 komada municije različitog kalibra, pet tromblonskih trenutnih mina, osam šok bombi, ručnu bombu i pištolj na kojem je izbrisan serijski broj. Određeno mu je zadržavanje do 48 časova i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Nišu.

Pripadnici Sektora unutrašnje kontrole nastavljaju rad na ovom slučaju, zaključeno je u saopštenju MUP.

Izvor: www.n1info.com
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 354


« Reply #93 on: December 25, 2021, 04:19:31 pm »

А како је (и ко је) неко тог помоћника комаданта одреда жандармерије промовисао на ту дужност. Није он постао "неваљао" јуче. Е, тај који га је предложио и протежирао на ту дужност треба да одговара.
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #94 on: December 25, 2021, 05:00:37 pm »


А како је (и ко је) неко тог помоћника комаданта одреда жандармерије промовисао на ту дужност. Није он постао "неваљао" јуче. Е, тај који га је предложио и протежирао на ту дужност треба да одговара.


Čisto sumnjam da će od toga biti nešto.
Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 354


« Reply #95 on: December 25, 2021, 05:02:04 pm »

Па знам и ја да неће. Него у томе јесте проблем.
Logged
Kuzma®
Počasni administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 10 544« Reply #96 on: December 26, 2021, 08:18:44 am »

А како је (и ко је) неко тог помоћника комаданта одреда жандармерије промовисао на ту дужност. Није он постао "неваљао" јуче. Е, тај који га је предложио и протежирао на ту дужност треба да одговара.

Isti onaj koji je Dijanu Hrkalovi'postavio za drzavnog sekretara u MUP (ili bese neka jos visa funkcija).

Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #97 on: January 05, 2022, 07:36:28 am »

Уторак, 04.01.2022.
Александар Бојовић

Реке крију животне драме, али и криминал

Током 2021. године на токовима и приобаљу спасено је шест особа које су скочиле са мостова, откривено је 78 кривичних дела и поднето 239 прекршајних пријава

Капетан брода је покренуо мотор, а на Сави иза нас остао је дугачак сребрни траг. Децембарски дан је сив, напољу је тек један степен изнад нуле. Док се приближавамо ушћу Саве у Дунав, у сусрет нам наилази плави брод „Никола Тесла” који је опловио цео свет. Чланови посаде нас поздрављају. Успут срећемо и јато речних птица на таласима.

Крстаримо и уживамо у погледу на Калемегдан, Велико ратно острво, мостове… Поглед на Београд најлепши је са реке. При доласку до ушћа, из мирне и питоме Саве улазимо у узбуркан, дивљи Дунав. На броду се осећа разлика у јачини струје, вода мења боју, постаје хладније. Две реке су величанствене у својој моћи, а на њиховом природном месту спајања налази се црвена „срећна бова” – један од симбола Београда. Легенда каже да парови који се венчају на том месту, пуном спајања енергије, никада се неће раставити – као ни Дунав и Сава… Не, ово нису утисци са романтичног туристичког крстарења, већ са зимске патроле са припадницима Полицијске испоставе за безбедност на рекама, или народски речено – речном полицијом.

Посаду патролног чамца „зодијак аргон”, једног од најбржих у Србији, чине три полицајца и репортери „Политике”. Чамцем управља најмлађи полицајац. Он је за четири године рада у служби већ постао вичан и вешт у маневрисању моћним пловилом. Поред њега је искуснији колега. Тај човек ради на патролном чамцу више од 17 година и зна све тајне Саве и Дунава. На броду је и Милош Костић, командир полицијске испоставе за безбедност на рекама који нам је својеврсни водич на овом крстарењу. Поштујемо и све мере безбедности те сви на патролном чамцу носимо црвене сигурносне прслуке.

„Колеге које су цео радни век провеле у речној полицији кажу да вода јесте лепа за уживање, али мора да се поштује”, наглашава командир Костић док стојимо у кабини пловила.

База полицијске испоставе за безбедност на рекама је код Београдског сајма. У свом раду ови полицајци покривају око 226 километара приобаља Саве и Дунава и око 125 километара водених токова. Веома озбиљна територија и за разлику од копнених путева, рад на води је доста сложенији него на сувом, наводе припадници речне полиције.

„Познавање терена јако је битно. Службеници који покривају нашу територију знају сваки канал, увалу, вир…”, каже Костић.

У редовном раду, они контролишу да ли особе имају дозволе за управљање чамцима, да ли су чамци регистровани, да ли се поштују мере безбедности. Током 2021. спасили су шест грађана који су покушали самоубиство скоком са мостова. У августу су из воде извадили и шест немачких држављана којима се преврнуо чамац на Сави. Велики допринос, када је реч о особама са суицидним намерама, дају им и подручне полицијске станице са леве и десне обале Саве и Дунава. Спасилачка патрола дежура 24 сата на рекама. Недавно је са Бранковог моста скочио момак од 140 килограма и висок 2,10 метара. Интервенисале су две патроле. На срећу, младић је спасен, а из воде га је извукао полицајац који се бави ватерполом.

„Током 2021. открили смо 78 кривичних дела. Боримо се са шумокрадицама у приобаљу, кријумчарима нафтних деривата, незаконитим риболовом. Поднето је 239 захтева за покретање прекршајног поступка и 286 извештаја Инспекцији пловидбе на даљу надлежност”, прича о резултатима командир Костић док крстаримо Савом.

Лети је на рекама много људи и стотине чамаца, бродова, скутера… Припадници речне полиције тада имају пуне руке посла. Купање на дивљим плажама, управљање пловилима без положеног стручног испита, вожње чамаца под дејством алкохола и разних опијата, брза вожња – подизања таласа такозвано глисирање, нека су од ризичних понашања грађана. Пандемија вируса корона и немогућност путовања допринело је и томе да је 2020. године у нашој земљи продато много више чамаца него иначе. Сав тај повећан број пловила осетио се и на рекама. Током зиме, рад речне полиције је другачији и комплекснији.

„Сада су услови неповољнији јер су ниске температуре, честе су падавине, јаки ветрови, магла, лед, већи водостај и бржи ток реке. И спасавање особа зими је компликованије јер је вода хладна, брзо наступа хипотермија и теже је извадити човека из воде који на себи има зимску, натопљену гардеробу”, објашњава Милош Костић. Додаје да су ноћне патроле посебна прича…

Последњих седам, осам месеци речна полиција поправила је и ситуацију са пловним парком. При повратку у полицијску испоставу код Београдског сајма, уверили смо се и у квалитет њихове флоте. Свакако се издваја патролни чамац „Вук” специјално пловило домаће производње. Са опремом и људима овај чамац тежак је око осам тона. Само десет оваквих бродова је направљено још у време СФРЈ. Унутрашњост пловила је као мини гарсоњера, купатило, кухињица, кревети за спавање, све је ту. То је професионални патролни чамац велике снаге, са два „волво” мотора и може да пређе раздаљину од Бездана до луке Прахово са једним пуним резервоаром. Од новијих пловила, речна полиција је у своју флоту недавно уврстила и модерни скутер за воду „sea-doo”.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #98 on: January 07, 2022, 04:07:19 pm »

Vulin za Božić u kopnenoj zoni bezbednosti: Nema oružanih provokacija
VESTI Autor: Beta 07. jan. 2022

U kopnenoj zoni bezbednosti (KZB) uz administrativnu liniju sa Kosovom i Metohijom stanje je redovno i nema oružanih provokacija, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin.

Ministar, koji Božić provodi sa policijskim službenicima u KZB i Policijskom odeljenju Merdare je rekao „da su svi sigurni, mirni i bezbedni“, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Istakao je da najradosniji hrišćanski praznik medju pripadnike MUP-u „unosi praznično raspoloženje“, ali da, kako je naveo, to „ni na koji način ne umanjuje njihovu ozbiljnost“. Vulin je naveo i da za pripadnike MUP-a „nema praznika“, i dodao da policija uvek radi i da je njen najvažniji zadata da sve bude mirno i bezbedno.

"Dok drugi slave, dok drugi praznuju, pripadnici MUP-a rade i daju sve od sebe da praznici budu dobri, sigurni i bezbedni“, istakao je on.

Vulin je za policajce upriličio božićni ručak poželevši njima i njihovom porodicama ličnu sreću i svako dobro. Čestitao je Božić i svim Srbima, navodi se u saopštenju.

Izvor: www.n1info.com
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #99 on: January 20, 2022, 11:40:25 am »

Jačanjem kapaciteta MUP-a podižemo bezbednost građana
Novosti onlajn 20. 01. 2022.

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin obišao je danas na Zlatiboru radove na izgradnji nove zgrade Policijske ispostave, kao i radove na rekonstrukciji hotela „Narcis“.

Nakon što se upoznao sa stanjem na gradilištu, ministar policije je istakao da će novi objekat Policijske ispostave Zlatibor značajno doprineti još boljoj komunikaciji između policije i građana Zlatiborskog okruga, kao i unapređenju bezbednosti i sigurnosti svih meštana i turista.

- Nakon nedavnog otvaranja Policijske ispostave Kopaonik, nastavljamo sa kontinuiranim ulaganjem u infrastrukturu Ministarstva unutrašnjih poslova i modernizacijom policije. Uskoro ćemo otvoriti i učiniti funkcionalnom za rad i Policijsku ispostavu Zlatibor. NJenim otvaranjem i angažovanjem 30 policijskih službenka koji će raditi u tri smene, svi meštani ove planine koja je i najposećenija turistička destinacija, biće još sigurniji, kao i njihova imovina, a bezbednost i komfor posetilaca još veća - poručio je ministar policije Aleksandar Vulin. Ministar policije još jednom je ponovio da će Ministarstvo unutrašnjih poslova učiniti sve da olakša i unapredi rad svih svojih pripadnika, kao i da se zanavljanjem i modernizacijom opreme podiže efikasnost srpske policije i bezbednost građana.

- Jačanjem i poboljšanjem kapaciteta MUP-a, poboljšavamo rad i efikasnost policije, iz kojeg proizilazi bolja opšta sigurnost i bezbednost građana. Nova oprema i vozila, renoviranje prostorija MUP-a i izgradnja novih doprinose dodatnoj bezbednosti građana, što je naš najvažniji cilj - rekao je ministar policije Aleksandar Vulin.

Ministar policije je istakao da su zahvaljujući naporima i ekonomskim merama koje je sproveo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, uslovi rada i radno okruženje za policiju, pored ovakvih kapitalnih ulaganja, znatno poboljšani i unapređeni i najavio da će se kapaciteti MUP-a još više obnavljati i jačati u narednom periodu. Budući objekat Policijske ispostave Zlatibor nalazi se na parceli površine 1.650 metara kvadratnih, a u okviru objekta su predviđeni dežurna služba, kancelarije, garaže i druge prostorije opremljene za rad policije. Takođe, ovom prilikom ministar policije Vulin obišao je na Zlatiboru i radove na rekonstrukciji hotelskog smeštaja „Narcis“, čiji je držalac prava Ministarstvo unutrašnjih poslova.

- Iako decenijama unazad nije bilo većih ulaganja u ovaj objekat osim tekućih, od avgusta prošle godine započeti su radovi na rekonstrukciji smeštajnih jedinica i sanaciji i renoviranju svih prostorija. Hoću da moji policajci i njihove porodice imaju adekvatne uslove za odmor. Ministarstvo unutrašnjih poslova brine o svojima - poručio je ministar policije Aleksandar Vulin.

Izvor: www.novosti.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #100 on: January 26, 2022, 07:43:42 am »

Уторак, 25.01.2022.
А. Бојовић

Беспилотне летелице у служби полиције

Ваздухоплови без посаде све више се користе у кризним ситуацијама попут поплава, пожара, експлозија у фабрикама оружја, али и за снимање нереда и демонстрација

Беспилотне летелице све више су у служби полиција широм света, а нове технологије помериле су границе у прикупљању података. Спектар могућности коришћења ових летелица је широк и веома ефикасан. Из МУП-а Србије не откривају информације о беспилотним летелицама као и о њиховој сврси и опреми коју поседују. Слична пракса је у многим службама широм света јер је таква опрема најчешће степенована ознаком – строго поверљиво. Како сазнајемо, наша полиција поседује беспилотне летелице које подсећају на мини хеликоптере, са камером за осматрање из ваздуха и углавном их користи за снимање јавних окупљања, нереда, демонстрација, спортских догађаја... Овим летелицама управљају и припадници Сектора за ванредне ситуације, Жандармерије, Специјалне антитерористичке јединице (САЈ), Саобраћајне полиције...

Оне су драгоцене у кризним ситуацијама попут поплава, пожара, експлозија у фабрикама оружја и муниције, хемијским катастрофама. Уз помоћ њих, службе могу да прате дешавања и по тешком терену, са мале висине која није безбедна за хеликоптере. За снимања ноћу, опремљене су специјалним камерама. Сима Марковић, председник Националног кластера беспилотних летелица, каже за „Политику” да полицијске летелице могу имати уграђене обичне, термовизијске или инфрацрвене камере.

„Полиција их користи у безбедносне сврхе. Најчешће за надгледање и мониторинг. Веома су корисне и могу да лете у свим временским условима. Такође, могу да лете на мањој висини од хеликоптера и ако се случајно деси неки нежељени догађај, мања је штета и нема људских жртава”, наводи Марковић.

Беспилотна летелица је ваздухоплов без посаде којим управља навигатор, пилот са даљинским преносом сигнала са земље или који лети аутономно према задатим запамћеним подацима.

Наш саговорник наглашава да је много забуне у јавности у вези са терминологијом у овој области, конкретно, постоји велика разлика између термина „беспилотна летелица” и „дрон”.

„Термин ’дрон’ треба користити за беспосадни ваздухоплов који напада, носи средства за уништење. А када, на пример, носи само камеру, то је беспилотна летелица. Дакле, термин ’дрон’ се најчешће користи у војне сврхе за напад на циљеве на земљи, а термин ’беспилотна летелица’ за таква средства која обављају друге задатке”, објашњава Марковић. Открива и да је новитет за полицијске беспилотне летелице то да ће моћи да носе и радар.

„Приликом шумских пожара ова летелица на двеста метара може прецизно да одреди координате ивице пожара. Њоме управља обучени припадник службе, слике које она са висине сними, шаље у командни центар и на основу тога се управља и људима на терену. Осим у полицији и војсци користе се и у свим другим гранама привреде: екологији, пољопривреди, рударству, водопривреди”, закључује Сима Марковић.

Полицијске беспилотне летелице нашле су примену и за надзор граничних прелаза, праћење кретања миграната, борбу против кријумчарења. Аустријска полиција је прошле године послала осам полицајаца, укључујући четири специјално обучена оператера беспилотних летелица и четири летелице, како би помогли заштити црногорске границе са Албанијом, саопштено је из Министарства унутрашњих послова Аустрије.

Реч је о помоћи у оквиру мисије Европске агенције за граничну и обалску стражу (Фронтекс), где Аустрија има полицијске снаге распоређене у неколико земаља западног Балкана. Дуж црногорске границе распоређено је 25 службеника Фронтекса, у Србији 50, а у заједничким копненим и поморским операцијама у Албанији их је укупно 110, наводи се у извештају Европске комисије за мигранте и азиланте. Они помажу локалним властима у заштити граница и борби против организованог криминала и кријумчарења људи.

„Распоређивање наших полицајаца на западном Балкану штити и аустријску границу”, изјавио је министар унутрашњих послова Аустрије Карл Нехамер током прошлогодишње посете Технолошком универзитету у Грацу. Он је казао да су кријумчарење и организовани криминал блиско испреплетени, али да је импресивно какви се успеси у истрагама могу постићи употребом модерне технологије као што су дронови и беспилотне летелице.

У саопштењу се као пример наводи да је 2021. уз помоћ аустријских пилота беспилотних летелица у Северној Македонији заплењено 200 килограма марихуане и ухапшено пет дилера.

Izvor: www.politika.rs
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #101 on: February 04, 2022, 08:11:44 am »

Четвртак, 03.02.2022.
Александар Бојовић

Српском полицијом руководи Драган Васиљевић

Одређене послове из делокруга рада директора полиције тренутно обавља Драган Васиљевић, помоћник директора, сазнаје „Политика”. Васиљевића је за ту позицију овластио министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин.

Владимир Ребић, бивши директор полиције, отишао је у пензију 9. јануара, а мандат на функцију му је истекао крајем децембра прошле године. Како сазнајемо, српска полиција сада је без првог оперативног човека, јер Драган Васиљевић нема овлашћења као директор полиције нити је у статусу вршиоца дужности на тој функцији, каже наш саговорник из МУП-а.

Према закону о полицији, када некога именују на позицију вршиоца дужности, надлежни су у законској обавези да у року од 14 дана распишу конкурс за то радно место. По свему судећи, конкурс за место директора српске полиције сачекаће док не прођу избори на пролеће ове године. Иначе, директора полиције на предлог министра унутрашњих послова именује Влада Србије, а на мандат од пет година. Наши саговорници из МУП-а наводе да је Драган Васиљевић изузетан професионалац који иза себе има богато искуство у полицијском раду и остварене добре резултате, а за свој рад је и више пута награђиван. Он је присуствовао и састанку са министром унутрашњих послова Александром Вулином и министром одбране Небојшом Стефановићем који је одржан у касарни „Топлички устанак”. На том састанку је сагледано стање безбедности на административној линији и у Kопненој зони безбедности.

Драган Васиљевић рођен је 1970. године у Крагујевцу, средњу школу завршио је у Прибоју, а Војну академију Копнене војске 1993. године у Београду. По завршетку Војне академије због исказаних изузетних способности, знања и вештина, убрзо одлази у Нови Пазар и обавља дужност командира чете у јединици тадашње Војске Југославије. Након годину дана службе у војсци, своју професионалну каријеру наставља у Министарству унутрашњих послова Србије. Каријеру у полицији започиње у СУП Нови Пазар, најпре на дужности помоћника командира, затим официра за Посебне јединице милиције, командира полицијске станице и заменика начелника Одељења полиције у Новом Пазару. Од 2003. прелази у јединицу Жандармерије, у којој до јуна 2018. обавља дужности шефа Одсека за операције у команди Жандармерије, помоћника команданта и од 2007. команданта Одреда Жандармерије у Београду.

Потом прелази на место команданта Интервентних јединица у Дирекцији полиције. Од 2020. године до именовања на место помоћника директора полиције, обављао је дужност команданта ПЈП Полицијске бригаде у Полицијској управи за Србију. Поред обављања редовних дужности, од 1994. до 2001. био је командир чете тадашњих Посебних јединица милиције – полиције. Због изузетних резултата постигнутих у сузбијању тероризма и значајном доприносу у остваривању безбедности Републике Србије, ванредно је унапређен у чин мајора 1999. године. За свој рад више пута је похваљен и награђен, између осталог Орденом за заслуге у области одбране и безбедности Првог степена, првом наградом министра унутрашњих послова поводом Дана полиције… Током 2020. завршио је и Високе студије безбедности и одбране.

Драган Васиљевић је породичан човек, отац троје деце, и високо је цењен међу својим колегама у МУП-у.

Izvor: www.politika.rs
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #102 on: March 19, 2022, 12:30:05 pm »
Helikopteri u kontroli saobraćaja u Srbiji


Helikopterske jedinice MUP-a Srbije kontrolisaće saobraćaj više puta u toku meseca. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin očekuje da će novi pristup kontrole saobraćaja smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i povećati bezbednost saobraćaja.

Sa pripadnicima Helikopterske jedinice i Uprave saobraćajne policije, Aleksandar Vulin prisustvovao je kontroli saobraćaja korišćenjem helikoptera i posebnih uređaja i opreme u helikopteru, što predstavlja novi vid kontrole, usmeren ka povećanju bezbednosti saobraćaja na putevima, saopštio je MUP.

„Ovakvom modernizacijom u pristupu u vršenju kontrole saobraćaja, kao što je korišćenje posebnih uređaja i opreme u helikopteru, pripadnici MUP-a i iz velike udaljenosti mogu da otkriju najteže saobraćajne prekršaje, kao što su nasilnička vožnja i preticanje preko pune linije, kao i sve one koji ugrožavaju bezbednost i živote ostalih učesnika na putevima“, rekao je Vulin.

Istakao je da savremena oprema i uređaji koje poseduju helikopteri Helikopterske jedinice MUP-a predstavljaju vredan resurs srpske policije koji će značajno doprineti otkrivanju saobraćajnih prekršaj, kaže se u saopštenju.

Kazao je i da očekuje da će novi pristup kontrole saobraćaja korišćenjem helikoptera smanjiti broj saobraćajnih nezgoda i povećati bezbednost saobraćaja.

Policijski službenici Uprave saobraćajne policije u saradnji sa Helikopterskom jedinicom MUP-a, kontrolisaće saobraćaja više puta u toku meseca.

Pripadnici Uprave saobraćajne policije će kao logistička podrška, korišćenjem presretača, u saradnji sa teritorijalno nadležnim policijskim upravama zaustavljati, kontrolisati vozače i vozila uočene u prekršaju i sačinjavati neophodnu dokumentaciju, u cilju sankcionisanja prekršaja, zaključuje se u saopštenju, preneo je RTS.


izvor
Logged
MOTORISTA
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 62 007« Reply #103 on: March 21, 2022, 06:52:20 am »

Недеља, 20.03.2022.
Д. П.

Контрола из хеликоптера за већу безбедност на путевима

Захваљујући посебним уређајима и опреми у летелици, припадници МУП-а ће и са велике удаљености моћи да детектују најтеже саобраћајне прекршаје, попут насилничке вожње и претицања преко пуне линије

Министар унутрашњих послова Александар Вулин присуствовао је јуче контроли саобраћаја коришћењем посебних уређаја и опреме у хеликоптеру. Како је истакнуто, реч је о новом виду надзора, чији је циљ повећање безбедности на путевима.

„Оваквом модернизацијом у приступу контроли саобраћаја, као што је коришћење посебних уређаја и опреме у хеликоптеру, припадници МУП-а и са велике удаљености могу да открију најтеже саобраћајне прекршаје, попут насилничке вожње и претицања преко пуне линије, као и да детектују све оне који угрожавају безбедност и животе осталих учесника на путевима”, поручио је Вулин. Министар полиције је истакао да савремена опрема и уређаји које поседују хеликоптери Хеликоптерске јединице МУП-а представљају вредан ресурс српске полиције који ће знатно допринети откривању саобраћајних прекршаја.

„Сваки учесник у саобраћају мора се осећати безбедно и сигурно. Очекујем да ће нови приступ контроле саобраћаја коришћењем хеликоптера смањити број саобраћајних незгода и повећати безбедност саобраћаја”, казао је министар Вулин.

Он је поновио да се залаже за оштрију казнену политику према сваком возачу који изазове саобраћајну незгоду под дејством алкохола или дроге. Полицијски службеници Управе саобраћајне полиције, у сарадњи с Хеликоптерском јединицом МУП-а, вршиће контролу саобраћаја неколико пута месечно. Истовремено, припадници Управе саобраћајне полиције ће као логистичка подршка, коришћењем пресретача, у сарадњи с територијално надлежним полицијским управама, заустављати и контролисати возаче и возила уочене у прекршају и сачињавати неопходну документацију, у циљу санкционисања прекршаја.

Izvor: www.politika.rs
Logged
PakleniVuk
stariji vodnik I klase
*
Online Online

Posts: 1 079


Ko laje zlo ne misli


« Reply #104 on: March 30, 2022, 05:55:28 pm »

Sektor za vanredne situacije od danas je bogatiji za vozila koja je proizvela kompanija „FAP“, i to za navalno vatrogasno vozilo za gašenje požara u urbanim uslovima, koje je snabdeveno sa rezervoarom od 5.000 litara vode i 200 litara penila, kao i pumpom srednjeg i visokog pritiska.

Naši vatrogasci spasioci koristiće i vozila koja je proizvela kompanija „Zastava tervo“, i to malo navalno vatrogasno vozilo za gašenje stambenih objekata u uskim ulicama sa rezervoarom od 1.500 litara i pumpom srednjeg i visokog pritiska, kao i vatrogasno vozilo specijalizovano za gašenje požara na otvorenom prostoru i nepristupačnom terenu, sa modularnom pumpom i modulom na kojem se nalazi rezervoar za 1.000 litara vode, 20 litara penila, klipnom pumpom visokog pritiska i eksternom pumpom srednjeg pritiska.

"FAP" će do kraja jula isporučiti i vatrogasnu auto-cisternu sa rezervoarom od 7.000 litara vode i 300 litara penila, a „Zastava Tervo“ za potrebe Sektora za vanredne situacije teretno vatrogasno-spasilačko vozilo sa stabilnom pumpom za gašenje požara.
[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

* 20220330_184639.jpg (946.12 KB, 2292x1289 - viewed 3 times.)
Logged
Pages:  1 2 3 4 5 6 [7] 8   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.05 seconds with 22 queries.