PALUBA
July 13, 2024, 01:20:29 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jedan broj, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Implementacioni aneks sa sastanka u Ohridu 18. marta 2023. godine  (Read 26224 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Brok
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Gender: Male
Posts: 19 528


Jednakost, Bratstvo, Sloboda


WWW
« on: June 21, 2023, 09:04:08 pm »

Aneks za implementaciju Sporazuma
o putu normalizacije između Kosova i Srbije


• Ovaj Aneks čini sastavni deo Sporazuma.

• Kosovo i Srbija se u potpunosti posvećuju tome da ispoštuju sve članove Sporazuma i ovog Aneksa, i da primene svako svoje obaveze koje proističu iz Sporazuma i Aneksa, na svrsishodan način i u dobroj volji.

• Strane primaju k znanju da će Sporazum i Aneks za implementaciju postati sastavni delovi procesa pristupanja EU Kosova i procesa pristupanja EU Srbije. Strane primaju k znanju da će, odmah posle usvajanja Sporazuma i ovog Aneksa, EU posrednik započeti proces izmena u dopuna odrednica Poglavlja 35 za Srbiju, koje će odslikavati nove obaveze Srbije, koje proističu iz Sporazuma i ovog Aneksa. Agenda Specijalne grupe Kosova za normalizaciju će, isto tako, odslikavati nove obaveze Kosova, koje proizilaze iz Sporazuma i ovog Aneksa.

• Strane su saglasne da potvrde Deklaraciju o nestalim licima, onako kako je pregovarano u Dijalogu uz posredstvo EU, kao hitno pitanje.

• Da bi primenilo član 7, Kosovo odmah pokreće pregovore u okviru Dijaloga uz posredovanje EU o uspostavljanju konkretnih dogovora i garancija kako bi se obezbedio adekvatan nivo samoupravljanja za srpsku zajednicu na  Kosovu,  u skladu sa relevantnim prethodnim sporazumima iz Dijaloga, kako je odredio EU posrednik.

• Strane su saglasne da osnuju Zajednički odbor za praćenje, kojim predsedava EU, u roku od 30 dana. Primenu svih odredbi će obezbediti i nadgledati Zajednički odbor za praćenje.

• Da bi se primenio član 9, EU će organizovati donatorsku konferenciju u roku od 150 dana, kako bi se uspostavio paket investicione i finansijske pomoći za Kosovo i Srbiju. Nikakva raspodela sredstava se neće dogodili pre nego što EU odredi da su sve odredbe Sporazuma u potpunosti ispunjene.

• Kosovo i Srbija su saglasni da će svi članovi biti primenjeni nezavisno jedan od drugog.

• Redosled stavova ovog Aneksa ne dovodi u pitanje redosled njihovog sprovođenja.

• Kosovo i Srbija su saglasni da ne blokiraju primenu bilo kog člana.

• Svi razgovori u vezi sa sprovođenjem Sporazuma odvijaće se u okviru Dijaloga uz posredovanje EU.

• Kosovo  i  Srbija  priznaju  da  svaki  neuspeh  da  ispoštuju  svoje  obaveze  iz Sporazuma, ovog Aneksa ili prethodnih sporazuma iz Dijaloga može imati direktne negativne posledice po njihove procese pristupanja EU i po finansijsku pomoć, koju primaju od EU.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.016 seconds with 22 queries.