Na dolje prikazanoj karti vidimo da utvrde od Bonastera do Movara čine niz utemeljen na vrhuncima vanjskih otoka te isturenih obalnih točki. Dapače, nižu se gotovo u jednakom razmaku. Obrazac i tlocrt gradnje je gotovo isti, tipski. Što je tipično za K.u.K monarhiju i po pitanju drugih građevina, npr. željezničkih stanica po Dalmaciji i Hercegovini. Taj gotovo pravilan niz prekida se na području između Movara (Rogoznica) i Huma (Velaluka) gdje "nedostaje" ovakav objekt. Ipak, mišljenja sam da je praznina ipak bila pokrivena utvrdom Napoleon poviše grada Hvara. Međutim, nju su sagradili Francuzi u doba Napoleona, stotinjak godina ranije, a Kriegsmarine preuzela i nadogradila kao i bitnice Galešnjak pred hvarskom lukom te više britanskih utvrda na obližnjem Visu. Nadalje, od Huma do Šipana također "nedostaje" jedna utvrda. Da li je realno postojala na Mljetu ili Pelješcu?!
Što se tiče utvrda sjevernije od Bonastera na Molatu mišljenja sam da njihovu ulogu preuzimaju velike utvrde poput Tovara na Lošinju, te utvrde pulskog garnizona. Istu situaciju bih preslikao i na akvatorij južno od Dubrovnika gdje područje brane velike utvrde Boke Kotorske. Sam Dubrovnik, osim utvrde Imperijal (Francuska vladavina) okružen je i ovakvim malenim austrijskim utvrdama duž prstena brda Srđ. Najpoznatija među njima je Strinjčera, koja je zajedno sa Imperijalom u ratu 1991. poslužila obijema sukobljenim stranama za ono za što je i građena. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Na Visu je to u to vrijeme možda bila engleska utvrda Ft. George?