PALUBA
May 20, 2024, 10:44:44 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: SMART-L MM/F - višenamenski radar dugog dometa  (Read 3242 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 847



« on: July 06, 2023, 02:03:15 pm »

Thales ojačava mogućnosti vazdušnog nadzora za Švedsku sa SMART-L Multi Mission radarima dugog dometa

Švedska uprava za odbrambene materijale (FMV) i Thales potpisali su danas ugovor o isporuci i ugradnji SMART-L Multi Mission Fixed (MM/F) radara dugog dometa.

Nova generacija višenamenskog kopnenog radara sa aktivnim elektronskim skeniranim nizom (AESA), SMART-L MM/F obezbeđuje daljinski vazdušni i površinski nadzor i označavanje ciljeva. To će doprineti značajnom povećanju švedskog vazdušnog nadzora i proširiti mogućnosti u otkrivanju balističkih projektila i svemirskim domenima.

Već u upotrebi u kopnenim i pomorskim verzijama širom sveta, SMART-L MM/F pruža nenadmašne visoke performanse, detekciju velikog dometa sa instrumentiranim dometom do 2000 km i igra ključnu ulogu u ranom otkrivanju i vazdušnom nadzoru.

Stokholm/Pariz, 5. jul 2023. – Švedska uprava za odbrambene materijale (FMV) potpisala je ugovor sa Thalesom za isporuku i instalaciju SMART-L Multi Mission radara dugog dometa. SMART L MM/F će doprineti održavanju suvereniteta švedskog vazdušnog prostora i obezbediće vrhunsku svest o situaciji u svakom trenutku.

Daleko od prve linije, radari velikog dometa su kritična sredstva za sticanje i održavanje suvereniteta vazdušnog prostora. Dizajnirani da aktivno otkrivaju i prate više ciljeva na velikim udaljenostima, ovi radari kontinuirano prate lokaciju prijateljskih i neprijateljskih vazduhoplovnih sistema. S obzirom na mnoštvo pretnji i sukoba u stalnoj evoluciji, izgradnja pouzdane, tačne, ažurne Recognized Air Picture (RAP - "poznate slike vazdušnog prostora", prev. Kubovac) postaje izazov.

Danas su pomorska i kopnena verzija radara SMART-L MM operativne u Kraljevskoj mornarici Holandije i Ratnom vazduhoplovstvu Kraljevine Holandije.

„Ponosni smo što nas je FMV odabrao da poboljšamo sposobnost švedskog vazdušnog nadzora u sve izazovnijem okruženju.​ FMV je odabrao radar dugog dometa SMART-L MM/F kao glavnu komponentu programa lanca senzora i ovim ugovorom Thales će igrati važnu ulogu u doprinosu nacionalnom suverenitetu vazdušnog prostora Švedske“, kaže Kristof Salomon, izvršni potpredsednik Thales zemaljski i vazdušni sistemi.

SMART-L Multi Mission (MM/F), je nova generacija radara dugog dometa za više misija za nadzor vazduha i svemira i detekciju balističkih raketa, sa primenjenim vrhunskim tehnikama koje rezultiraju radarom sa neprevaziđenim performansama dugog dometa do 2000 km. Zahvaljujući svojoj digitalnoj arhitekturi i AESA anteni, radar se lako može nadograditi i pripremiti za budućnost i tokom svog životnog veka.
.
25. septembra, 2017. godine, odabrana grupa tehničara u Hengelu bila je oduševljena kada je videla da je SMART-L Multi Mission radar na tornju otkrio balističku raketu u trenutku kada se cilj pojavio iznad horizonta. Radarski sistem je pratio projektil više od 300 sekundi bez prekida, rekli su iz Thales-a. Balistička raketa je letela oko 1500 km od Hengela, prema svemiru.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Balistička raketa na radarskom ekranu u Hengelu, 25.09.2017. godine. Plavi snop je radarski snop, balistička raketa je ikonica sa belom vertikalnom trakom:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* SMART 1.png (630.48 KB, 948x528 - viewed 1 times.)

* SMART-L-MM-testtoren-500 (1).jpg (53.53 KB, 500x307 - viewed 39 times.)

* ballistische-raket-Hengelo-500.jpg (36.76 KB, 500x333 - viewed 39 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 9 847



« Reply #1 on: September 09, 2023, 10:33:17 am »

Holandija će kupiti novi radar za protivvazdušnu odbranu, obnoviti još jedan

Odbrana privremeno zamenjuje radarske stanice mobilnim sistemima

HAG --- Odbrana raspoređuje mobilni radarski sistem NATO-a da zameni radarsku stanicu u Viru na šest meseci. Uskoro će biti van upotrebe zbog renoviranja koje zahteva zagađenje bukom. Odbrana takođe kupuje novi mobilni sistem, Groundmaster 400a. Ovo će nadgledati vazdušni prostor na jugu do kraja 2026. Tada će taj zadatak preuzeti nova radarska stanica u Hervajnenu.

Ovo je danas napisao državni sekretar Kristof van der Mat u pismu Predstavničkom domu. Upotreba mobilnih radarskih sistema je za sada najizvodljivija opcija, ali Van der Mat ističe da je to privremeno rešenje. „Mobilni radarski sistemi pružaju osnovnu pokrivenost. Odbrana ima veće zahteve i želi da nadgleda vazdušni prostor pomoću najsavremenijih SMART-L radarskih stanica koje su znatno bolje. Zbog toga je veoma važno da se nova radarska stanica u Hervajnenu izgradi što je pre moguće.

Standardi buke

Odbrana sada koristi dve radarske stanice za nadgledanje i obezbeđenje holandskog vazdušnog prostora. Za severnu Holandiju ovo je nova SMART-L radarska stanica u Vieru. Prema važećim standardima buke, ona može biti uključena samo tokom dana. Pravi previše buke uveče i noću. Zbog pogoršane bezbednosne situacije u Evropi, radar je od marta prošle godine u upotrebi 24/7.

Radarska stanica će uskoro biti renovirana i dobiće zvučno izolovanu kupolu i modifikovani pogon za borbu protiv zagađenja bukom. Nakon renoviranja, stanica mora da zadovolji standarde buke. Da bi premostila šestomesečni period renoviranja, odbrana koristi radar za protivvazdušnu odbranu (DADR) iz NATO-a, iz vazdušne baze Leuvarden.

Rizik

Vazdušni prostor na jugu nadgleda veoma zastarela MPR stanica u Nieuv Milligenu. Sve je veći rizik od kvarova. Sigurno će proći do kraja 2026. pre nego što nova SMART-L radarska stanica u Hervajnenu bude mogla da preuzme nadzor vazdušnog prostora. Da bi premostila taj period, odbrana kupuje Groundmaster 400a od Thales France. Ovo će biti postavljeno na vojnom mestu u Nieuv Milligenu. Groundmaster će biti dostupan od trećeg kvartala 2024.

Odbrana je zatražila od NATO-a da premesti DADR u Nieuv Milligen na nekoliko meseci nakon šestomesečnog perioda u Leuvardenu. To je zato što je neizvesno da li će zastarela MPR stanica nastaviti da radi. I južni deo vazdušnog prostora će u drugom kvartalu sledeće godine imati osnovno radarsko pokrivanje.

Holandski SMART-L radar za protivvazdušnu odbranu u Vieru. Zameniće ga mobilni radar dok se njegova instalacija renovira. Holandija će pored toga kupiti novi Thales GroundMaster 400a:

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Dutch-Smart-L-radar.png (782.04 KB, 778x519 - viewed 1 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.027 seconds with 22 queries.