PALUBA
April 22, 2024, 07:41:02 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pozdravimo novog člana Ekapic
 
   Home   Help Login Register  
Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Turski artiljerijsko-raketni sistem PVO "Gurz" (Buzdovan)  (Read 544 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 657« on: July 24, 2023, 04:16:21 pm »

ASELSAN-ov "Buzdovan": Inovativni sistem protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane sa više presretača

ASELSAN, vodeća turska odbrambena kompanija, predstavila je svoj revolucionarni sistem protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane GÜRZ. Ovaj inovativni sistem nudi višeslojnu odbranu od vazduhoplovnih pretnji na veoma malim i malim visinama. Sa svojom najsavremenijom tehnologijom, GÜRZ je dizajniran da se suprotstavi širokom spektru vazduhoplovnih pretnji, uključujući bespilotne letelice (BPL), helikoptere, avione, krstareće rakete i municiju vazduh-zemlja.

GÜRZ je izuzetan dodatak odbrambenim sposobnostima Turske i biće prvi put predstavljen na prestižnoj izložbi IDEF 2023.

ASELSAN će na 16. Međunarodnom sajmu odbrambene industrije (IDEF 2023) u Istanbulu od 25. do 28. jula predstaviti svoje mogućnosti u oblasti komunikacija, protivvazduhoplovne odbrane, avionike, elektro-optike, elektronskog ratovanja, radara i bespilotnih sistema.

Kompanija, koja radi na nizu projekata pod koordinacijom Predsedništva odbrambene industrije kako bi Turskoj obezbedila slojeviti sistem protivvazduhoplovne odbrane koristeći domaće i nacionalne resurse, dodala je novo rešenje u svoj portfelj.

ASELSAN-ov dugo očekivani GÜRZ protivvazduhoplovni i protivraketni odbrambeni sistem zauzeće centralno mesto na IDEF 2023 kao revolucionarna inovacija u oblasti protivvazduhoplovne i protivraketne odbrane.

Ovaj najsavremeniji sistem se može pohvaliti jedinstvenom kombinacijom višestrukih sposobnosti presretača, koristeći komponente topova i projektila, da efikasno neutrališe vazduhoplovne pretnje na veoma malim i malim visinama.

GÜRZ sistem je postavljen na oklopnu platformu 8x8 na točkovima, pružajući poboljšanu mobilnost i prilagodljivost na različitim terenima. Njegove najsavremenije tehnološke karakteristike izdvajaju ga od konvencionalnih odbrambenih sistema, čineći ga ogromnom snagom protiv širokog spektra vazduhoplovnih pretnji.

Od suprotstavljanja bespilotnim letelicama, helikopterima i ratnim avionima do presretanja krstarećih projektila i municije vazduh-zemlja, GÜRZ nudi sveobuhvatnu odbrambenu pokrivenost za kritičnu zaštitu vazdušnog prostora.

Kao odgovor na evoluirajuću prirodu ratovanja, potražnja za visoko mobilnim protivvazduhoplovnim i protivraketnim odbrambenim sistemima je eksponencijalno porasla. GÜRZ protivvazduhoplovni i protivraketni odbrambeni sistem je posebno dizajniran da odgovori na ovu potrebu, nudeći zaštitu i stacionarnim objektima i konvojima u tranzitu od vazduhoplovnih pretnji.

GURZ sistem je opremljen izuzetnim mogućnostima otkrivanja, prepoznavanja i praćenja ciljeva, kao i preventivnim merama, naprednom procenom pretnje i rešenjima za raspodelu i odabir oružja. Ovo osigurava snažnu odbranu od pretnji unutar isplativog okvira.

Sistem se sastoji od osnovnih komponenti, uključujući top za protivvazduhoplovnu odbranu kalibra 35 milimetara sa različitim tipovima municije kao što su ATOM (programirana municija sa vazdušnom detonacijom), HEI (visoko-eksplozivno zapaljiva municija) i TP (vežbovna municija), kao i 4 rakete protivvazduhoplovne odbrane na veoma malim visinama (IC samonavođene Sungur ili Stinger) i 4 rakete za protivvazduhoplovnu odbranu na malim visinama (IC samonavođena raketa Bozdogan, ekvivalent američke rakete AiM-9X).

Takođe uključuje 4 AESA radara za pretragu, radar za upravljanje vatrom, elektro-optičke senzore i vezu za podatke, što sve doprinosi njegovim robusnim i sveobuhvatnim odbrambenim sposobnostima.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor
* Buzdovan 0.jpeg (87.76 KB, 806x378 - viewed 2 times.)

* Buzdovan 1.jpg (220.44 KB, 1280x960 - viewed 2 times.)

* Buzdovan 2.jpg (193.05 KB, 1280x960 - viewed 0 times.)

* Buzdovan 3.jpg (125.07 KB, 1280x960 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 657« Reply #1 on: February 07, 2024, 04:33:22 pm »

Sistem protivvazduhoplovne odbrane GURZ biće dodat u inventar Oružanih snaga Turske

Generalni direktor Aselsana Ahmet Akjol dao je posebne izjave Defense Turku u okviru Svetskog sajma odbrane (WDS), koji se po drugi put održava u Rijadu, glavnom gradu Saudijske Arabije, od 4. do 8. februara 2024. U tom kontekstu, Akiol je naveo da će sistem protivvazduhoplovne odbrane GURZ koji je razvio Aselsan biti uveden u inventar Oružanih snaga Turske.

Dajući posebne izjave Defense Turk-u, Akiol je izjavio sledeće:

„Protivvazduhoplovna odbrana ima važno mesto u aktivnostima Aselsan-a. Ovde smo prvi put doneli naš sistem protivvazduhoplovne odbrane Gurz. Izložili smo ga van Turske posle sajma IDEF'23. Doveli smo sam sistem. Sve naše proizvode, od Korkut-a do Siper-a, predstavili smo krajnjim korisnicima. Radimo na sistemima PVO na bliskim i veoma bliskim dometima sa nadležnim organima ovde. Smatram da je sajam uspešan u pogledu pokazivanja nivoa koji je Turska dostigla.

U Gurz-ovom konceptu spajamo nekoliko opcija. Imamo naš Korkut sistem na inventaru. Imamo Hisar sistem. Postoji Sungur koji je razvio naš Roketsan. Glavna svrha Gurz-a je da bude mobilan. Takođe pruža veoma blisku protivvazduhoplovnu odbranu sa svojom municijom 35 mm, ekvivalentnom sistemu Korkut. Sa raketama Sungur, Hisar, Bozdogan i Gokdogan na oruđu, nudimo gomilu mogućnosti na mobilnoj osnovi u istom sistemu. Takođe ima elektronski sistem za ometanje. Imamo veoma napredan radar za pretragu. Imamo sisteme iza sebe kao što su radar za upravljanje vatrom, sistem za upravljanje vatrom, laserski daljinomer, sistem za identifikaciju "svoj-tuđi". Gurz je sistem koji bira najefikasnije oružje protiv različitih ciljeva sa pametnim algoritmom i može gađati iz blizine. Trenutno su u toku napori da se on uključi u inventar Oružanih snaga Turske. Dodaćemo ga u inventar naše vojske za nekoliko godina. To je sistem koji menja pravila igre."

Aselsan Gurz hibridni sistem protivvazduhoplovne odbrane, koji je ranije bio označen sa turskim patentom pod brojem registracije patenta 2023 001350, predstavljen je na IDEF'23. Kombinujući prednosti uništavanja artiljerije i projektila, Gurz se može efikasno koristiti protiv mnogih različitih pretnji na malim visinama.

Dizajn zasnovan na vozilu Anadolu Isuzu Seiit 8×8 uključuje sledeće sisteme:

- 35 mm top sposoban da koristi fragmentacijsku municiju
- 4 Bozdogan ili Gokdogan rakete protivvazduhoplovne odbrane za male visine (SHORAD)
- projektili za protivvazduhoplovnu odbranu za veoma male visine (VSHORAD)
- radar za upravljanje vatrom
- 4 sektorska AESA radara za pretragu

AESA radari sa većom osetljivošću i većim dometom koji gledaju na 4 strane obezbediće neprekidnu pokrivenost od 360 stepeni. Gurcan Okumus, generalni direktor Tubitak Sage u to vreme, najavio je da postoje studije o korišćenju projektila Gokdogan i Bozdogan na terenu.

Dok trenutna turska arhitektura protivvazduhoplovne odbrane na malim visinama uključuje rotirajući radar za pretragu tipa MAR na AIC ili Hisar-A i radare za upravljanje vatrom na vozilima Korkut, u novom hibridnom sistemu protivvazduhoplovne odbrane, radari za pretragu i upravljanje vatrom nalaze se na istom vozilu. Dok su mogućnosti uništavanja raspoređene u sistemima Hisar-A i Korkut, pokrivala dva različita sloja, Aselsan-ov hibridni sistem protivvazduhoplovne odbrane pokriva oba sloja sam.

Hibridni sistemi protivvazduhoplovne odbrane, koji uključuju mogućnosti koje koriste sredstva u bateriji na jednoj platformi, mogu istovremeno pokriti dva ili više slojeva protivvazduhoplovne odbrane. Ovi sistemi takođe imaju prednost brzog raspoređivanja za odbranu kritičnih područja/konvoja.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Gurz 1.jpg (84.38 KB, 876x579 - viewed 1 times.)

* Gurz 2.jpg (1111.06 KB, 3368x2246 - viewed 0 times.)

* Gurz 3.jpg (2220.17 KB, 4096x2731 - viewed 3 times.)

* Gurz 4.jpg (1930.23 KB, 4096x3110 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 657« Reply #2 on: February 20, 2024, 08:37:08 pm »

Alžirska štampa je ocenila novi turski artiljerijsko-raketni sistem PVO "Gurz"

Sistem PVO Gurz, koji je Aselsan demonstrirao na Svetskoj izložbi odbrane održanoj u Saudijskoj Arabiji, predstavlja značajan napredak u tehnologiji PVO.

"Novi turski odbrambeni proizvod nadmašio legendarni ruski „Pancir“", – veruju u alžirskoj publikaciji MENA Defense.

Postavljen na platformu Seiit 8x8 kompanije Anadolu Isuzu, sistem pruža svestran odgovor na vazduhoplovne pretnje zahvaljujući svom borbenom arsenalu, koji uključuje top kalibra 35 mm i četiri rakete protivvazduhoplovne odbrane Bozdogan ili Gokdogan.

"Ključ efikasnosti Gurza je sistem opremljen AFAR radarom, koji značajno poboljšava sposobnost otkrivanja i praćenja ciljeva" – veruju u alžirskom izdanju.

Kao što je navedeno, veoma sličan sistemu Pancir-S, Gurz nije sledio put NR Kine u imitaciji ruskog raketno-topovskog sistema PVO. Kineski sistem Tip 625E koristi top Gatling kalibra 25 mm kao svoje glavno oružje, pružajući veću brzinu paljbe u poređenju sa dva dvocevna topa od 30 mm Pancira.

Umesto toga, Gurz je opremljen jedinstvenim brzopucačkim topom Goker kalibra 35 mm, koji koristi ATOM fragmentacionu municiju za borbu protiv bespilotnih letelica i mini-dronova zasićenjem područja projektilima, - daju svoju ocenu u publikaciji.

Pored projektila Bozdogan i Gokdogan, koje su slične projektilima Sidewinder i AMRAAM, Gurz je naoružan sa još četiri rakete kratkog dometa (ekvivalentne Stingeru) koje se nalaze oko kupole topa.
Izvor

Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.045 seconds with 22 queries.