PALUBA
December 09, 2023, 05:46:01 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Ovde možete pogledati te poručiti knjigu "Ešalon" jedan od autora je srpski podoficir i naš administrator Kubovac
"Istorija razvoja sovjetskih i ruskih radara, komandno-informacionih sistema i sistema automatizacije"
 
   Home   Help Login Register  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Novo rusko oklopno vozilo Tajfun-K53949 sa domaćim komponentama  (Read 266 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 566« on: September 18, 2023, 07:49:19 am »

„Ojačati tehnološku bezbednost“: Rusko oklopno vozilo „tajfun“ samo sa domaćim komponentama /video/

Završeno je testiranje ruskog oklopnog vozila „tajfun-K53949“, nakon što su na njemu zamenjene uvozne komponente na domaće delove, saopštila je kompanija „Remdizel“ i navela da se nova verzija zove „feniks“.

U kompaniji su dodali da će uskoro sanitetska verzija ovog oklopnog vozila „linza“ stići u jedinice Oružanih snaga Rusije.

Prema analitičarima, proces zamene uvoznih komponenti omogućava ruskim proizvođačima da eliminišu zavisnost od stranih komponenti i ojačaju tehnološku bezbednost zemlje.

Predstavnik kompanije „Remdizel“ je o prvom modelu koji ima samo konponente ruske proizvodnje govorio na međunarodnoj izložbi „Idex 2023“ u Abu Dabiju.

„Napravljena je na serijskoj šasiji, uvećana je mogućnost njene serijske proizvodnje, a smanjena brzina sklapanja. Mi radimo na tome da se svi inostrani delovi zamene i 'feniks’ je prvo vozilo koje je završilo taj proces. Ostala vozila su u različitim fazama procesa zamene, ali ove godine će svi delovi biti zamenjeni“, rekli su u kompaniji.

U proleće ove godine je „Rosoboroneksport“ počeo sa promocijom oklopnih automobila modela K-53949 na strana tržišta. Prema podacima kompanije, „tajfun-K“ se pokazalo kao pouzdano vozilo koje može kvalitetno da štiti vojnike.

„Tajfun-K“ je već deo naoružanja Oružanih snaga Rusije i potvrdio je kvalitet u realnim uslovima eksploatacije i u borbi. Pored toga, mnogi partneri 'Rosoboroneksporta' koriste borbenu tehniku na bazi ovih mašina i daju joj dobre ocene“, izjavio je generalni direktor „Rosoboroneksporta“ Aleksandar Mihejev.

Kako navodi ovo oklopno vozilo se traži u zemljama Bliskog Istoka, Afrike, Latinske Amerike, Azijsko-pacifičkog regiona i zemljama koje se nalaze na postsovjetskoj teritoriji.

Pouzdanost i manevarske mogućnosti

Vozila iz porodice „tajfun-K“ mogu bez prethodne pripreme da prelaze preko udubljenja dubine do 1,5 metar i da se podižu na uzvišenja pod uglom od 30 stepeni, a dizel motor nove generacije od 350 konjskih snaga omogućava modelu K-53949 da razvije brzinu do 100 kilometara na sat.

Oklopno vozilo ima ojačanu zaštitu protiv mina, kao i balističku zaštitu. Visok nivo zaštite obezbeđen je korišćenjem kombinovanog oklopa koji uključuje oklopno kućište i dodatne oklopne ploče sa keramičkim elementima, kao i pojednostavljenu konstrukciju trupa i sredstva za borbu protiv mina.

Sedišta imaju sistem koji vise i pomoću koga se fiksiraju za krov, a takođe su opremljena elementima za apsorpciju nakon eksplozije mina, sigurnosnim pojasevima i naslonima koji čvrsto drže glavu. Konstruktori su predvideli i postavljanje dodatne zaštite u vidu ekrana i specijalnih nivoa zaštite od protivtenkovskih granata.

Svi modeli „Tajfuna“ imaju informcioni sistem, centralizovan sistem za regulisanje pritiska vazduha u gumama, sistem za video nadzor u radijusu od 360 stepeni, automatskim aparatom za gašenje požara i autonomnim dizel agregatom. Pored toga, na njih se mogu postaviti daljinski borbeni moduli sa stabilizovanim naoružanjem.

Potrebno je istaći da su ova vozila veoma pouzdana, imaju dobre manevarske mogućnosti, prohodna su i imaju inovativni pristup u zaštiti, ergonomici i opremi.

„Drok“ i „Krpelj“

Ova oklopna vozila se u ruskoj vojsci nalaze u različitim modifikacijama. Na primer, u zoni specijalne vojne operacije aktivno se koristi model za vazdušno-desantne jedinice „tajfun-VDV“. Vozilo ima jak oklop koji omogućava da se izvrši desant padobranom.

Može biti opremljen različitim naoružanjem, uključujući distancirano upravljački borbeni modul sa automatskim puškom od 30 milimetara i municijom kalibra 7,62 milimetra.

Druga varijanta „tajfuna“ je oklopno vozilo „neparnik“. Koristi se za praćenje kolona koje prevoze specijalnu tehniku, vojnike i dokumentaciju, kao i za razmeštanje kontrolnog punkta u mestima rada sa specijalnom tehnikom. U poređenju sa osnovnom verzijom „tajfuna-VDV“, „neparnik“ ima jednostavnije vešanje i manje eksploatacione troškove.

Šasija „tajfuna“ je postala osnova za samohodni minobacač kalibra 82 milimetara „drok“ koji uništava vojsku i laku oklopnu tehniku. Osim toga vozilo ima i mitraljez kalibra 7,62 milimetra kojim se upravlja na daljinu, a ima i dodatni mitraljez kalibra 82 milimetra koji može da se koristi odvojeno od oklopnog vozila.

„Drok“ ima 64 minobacačkih granata i 500 komada municije, kao i dimne granate za zaštitu od navođenih raketa protivnika.
Sanitarna verzija „tajfuna“ koja se zove „linza“ ke predviđena za pronalaženje ranjenika. U unutrašnjosti vozila se nalazi šest sedišta i mogućnost smeštanja četiri nosila.

Postoji i modifikacija u vidu prenosivog protivraketnog sistema koja se zove „tajfun-PVO i vozilo za postavljanje minskih ograda „krpelj“.

„Osloboditi se komponenti sa Zapada“

Prema rečima analitičara, vozila iz porodice „tajfun“ su se dobro pokazala u sukobima.

„Tajfun je odlično oklopno vozilo koje se koristi ne samo u specijalnoj vojnoj operaciji, već i u Siriji. Tehnika štiti vojnike od metaka, krhotina i mitraljeza velikog kalibra. Njihova konstrukcija se razlikuje po dnu koje je u obliku latiničnog slova V, taj oblik smanjuje posledice od eksplozije mina. Na vozilima se mogu postaviti kule sa različitim vrstama borbenih uređaja“, rekao je vojni analitičar, pukovnik u penziji Viktor Litovkin.

Vojni ekspert Andrej Klincevič je istakao da je „Tajfun-K“ veoma prohodno vozilo na kome se menjaju sve uvozne komponente na domaće.

„Kada su protiv Rusije uvedene sankcije počeli smo da se oslobađamo zapadnih komponenti. U vojnoj sferi korišćenje stranih komponenti nije bilo masovno, ali su ipak korišćeni pojedinačni elementi, na primer, elektronika ili nišani. Korišćenje domaćih delova će nam u budućnosti omogućiti da ojačamo tehnološku bezbednost“, naveo je Klincevič.

Slično mišljenje ima i Viktor Litovkin koji navodi sa Rusija više ne može da zavisi od stranih dobavljača, pre svega zapadnih, pa je intenzivirana zamena uvoznih komponenti.
Izvor
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


« Reply #1 on: September 18, 2023, 08:22:40 am »И КАМАЗ и УРАЛАЗ су многе склопове набављали од ЗФа (трансмисије нпр.), као и неке друге важне склопове. Зато је производња неких важних шасија транспортних и борбених возила дошла у питање. Потребно је хитно обезбедити заменске делове, или својим производњом или увозом из Кине. Кина неке склопове такође производи по западним лиценцама, али је проблем њихово уклапање у руске војне стандарде, а некад и квалитет.
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Naši prijatelji

▼▼▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.019 seconds with 22 queries.