PALUBA
December 09, 2023, 12:33:20 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Prilikom registracije lozinka mora da sadrži najmanje osam karaktera, od toga jedno veliko slovo, i bar jednu cifru, u protivnom registracija neće biti uspešna
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji foruma

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Inžinjerijski sistem daljinskog miniranja "Zemledelie" ("Poljoprivreda")  (Read 5118 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 566« on: October 03, 2022, 12:24:06 pm »

"Zemledelie" ili „Poljoprivreda“ ruski inžinjerski sistem daljinskog miniranja (ISDM).

Konstruisan za brzo stvaranje minskih polja u posebno opasnim područjima. Sistem je prvi put demonstriran 24. juna 2020. godine u Moskvi, u okviru parade u čast 75. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu.

Sistem je konstruisan za brzo stvaranje minskih polja u posebno opasnim pravcima na udaljenosti od 5 do 15 km – ispaljuje rakete koje obezbeđuju postavljanje mina u datom području. Moguće je postaviti minska polja bilo koje složenosti, uključujući i ona sa prolazima za prijateljske trupe.

Krajem 2020. godine završena su preliminarna ispitivanja ovog sistema.

Spolja, sistem podseća na MLRS Grad i Tornado-G i, kao i oni, koristi municiju kalibra 122 mm, ali se za miniranje koristi municija sa motorom na čvrsto gorivo punjena raznim vrstama mina.

Sastav kompleksa: borbeno vozilo na osmotočkaškoj oklopnoj šasiji KamAZ, transportno-utovarno vozilo i transportno-lansirni kontejneri sa inžinjerskom municijom.

Borbeno vozilo ima dve lansirne jedinice za po 25 projektila, opremljeno je satelitskim navigacionim sistemom, kompjuterom i meteorološkom stanicom, što omogućava izvršavanje podešavanja i uzimanja u obzir uticaja vremena na let rakete.

U skladu sa drugim protokolom Ženevske konvencije, svaki minopolagač je opremljen programabilnim samodestruktorima. Ovo osigurava da minska polja neće biti večna, već deaktivirana nakon određenog vremena bez ljudske intervencije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Dejstvo ISDM "Poljoprivreda" u Ukrajini:

* Poljoprivreda 1.jpg (203.99 KB, 1024x683 - viewed 5 times.)

* Poljoprivreda 2.jpg (111.56 KB, 1024x574 - viewed 4 times.)
Logged
kumbor
Prijatelj foruma
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 337


« Reply #1 on: October 03, 2022, 04:37:03 pm »Добра им ова земљорадња, а и пољопривреда. Grin
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 566« Reply #2 on: July 03, 2023, 10:08:35 am »

Ruski sistem koji je postao prava noćna mora za ukrajinsku vojsku

Ruski inžinjerijski sistem za daljinsko miniranje „Zemljedelije“ postao je tokom sukoba prava noćna mora za ukrajinske Oružane snage. Ovaj sistem može za nekoliko minuta da „zaseje“ minama teritoriju veličine kao šest fudbalskih terena.

Minska polja koja napravi ovaj sistem, kako ističu ruski vojni eksperti, remete pokretljivost i dejstvo neprijateljskih trupa na oklopnim vozilima.
Kako piše kolumnista Sebastijan Roblin za američki list „19FortyFive“, „Zemljedelije” pravi haos u redovima napredujućih brigada Oružanih snaga Ukrajine.

Pretnja za ukrajinsku kontraofanzivu

„Bez ikakve sumnje ovaj sistem predstavlja pretnju za ukrajinsku kontraofanzivu. Na primer, on je mogao da igra ulogu u poznatom napadu oklopnih jedinica moćne 47. mehanizovane brigade ukrajinskih Oružanih snaga, koja se dogodila početkom juna kod Male Tokmačke. U rezultatu neuspešne borbe, Ukrajinci su napustili nekoliko tenkova „leopard 2“ i šestnaest borbenih vozila „bredli“, priseća se autor.

Roblin je istakao da minska polja predstavljaju veliki problem za svaku napadnu silu. Na primer, nemački tenk „leopard 2“ koji teži 70 tona i čiji prednji deo može da izdrži razne protivtenkovske granate, mogu da onesposobe potpuno obične mine koje lansira sistem „Zemljedelije“.

Pravi minska polja na udaljenosti do petnaest kilometara

„Zemljedelije” je efikasni inženjerski sistem za daljinsko miniranje koji se sastoji od kamiona sa lansirnim kontejnerima i transportno-utovarnog vozila sa kranom-manipulatorom, montiranog na šasiju visoke prohodnosti. Specifičnost ovog sistema je sposobnost lansiranja iz pedeset cevi i mogućnost da za nekoliko minuta napravi minska polja na udaljenosti do 15 kilometara. Sistemi ispaljuju rakete koje rasipaju mine na određenu lokaciju.
Prema rečima ruskog vojnog eksperta Alekseja Leonkova, „Zemljedelije“ koristi dve vrste mina.

„Ovaj sistem radi na principu višecevnog raketnog bacača. ‘Vatra’ se vrši protivoklopnom ili protivpešadijskom municijom koja može da se programira. Ovde se radi o tome da sistemi ispaljuju rakete koje rasipaju mine koje se ‘ukopaju’ u zemlji. Takođe, ‘Zemljedelije’ može da vrši ‘kombinovano’ miniranje kada koristi i protivoklopnu i protivpešadijsku municiju. On može da seje mine, recimo, u dubokoj pozadini neprijatelja, tokom njegovog napada, kao i ispred trupa koje napreduju“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Treba napomenuti da se prebacivanje mine u „borbeno stanje“ vrši odmah u trenutku kada je sistem raspe na datu lokaciju. Do njenog aktiviranja i prodrivanja dolazi kada kontaktni senzori odreaguju na kretanje neprijateljske pešadije ili oklopnih vozila.

Prema mišljenju ruskog vojnog eksperta Viktora Litovkina, „Zemljedelije“ je veoma efikasan sistem.

„Iz razloga što jedna njegova ‘vatra’ može da ‘zaseje’ minama teritoriju veličine kao šest fudbalskih terena. Pored toga, ovaj sistem ima kompjuter na kom se momentalno pokazuju teritorije i mesta gde su mine ‘zasejane’. Naši mineri imaju detaljnu mapu svih minskih polja, kao i određene ‘kodove’ za njih. Mesta na kojima su postavljene mine moguće je dići u vazduh. Ovo se može desiti u slučaju da naše trupe moraju da prođu ovom teritorijom zbog određenih zadataka koje imaju tokom specijalne vojne operacije“, objašnjava sagovornik Sputnjika.

Prava noćna mora za ukrajinske Oružane snagе

Viktor Litovkin smatra da je inžinjerijski sistem za daljinsko miniranje „Zemljedelije” prava noćna mora za ukrajinske Oružane snage.

„Brigade ukrajinskih Oružanih snaga ne znaju na kojim mestima se nalaze mine. Zbog toga im ne vredi da koriste sisteme za razminiranje. Mine koje koristi sistem ‘Zemljedelije’ dižu u vazduh oklopne transportere, tenkove i živu silu. Ovo može da nanese veliku štetu neprijateljskim napredujućim brigadama. Takođe, ako protivnik nagazi na mesto gde se nalazi mina, on može da ostane bez ruke, noge, a može i da pogine na licu mesta“, upozorava sagovornik Sputnjika.

Podsetimo, inženjerski sistem za daljinsko miniranje „Zemljedelije” razvili su stručnjaci AD „Naučnog-proizvodnog društva SPLAV“. Prvi put je „Zemljedelije“ prikazano na paradi u čast 75. godišnjice pobede u Velikom otadžbinskom ratu na Crvenom trgu, koja se održala 24. juna 2020. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Zemljedelije.png (942.5 KB, 759x509 - viewed 4 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 566« Reply #3 on: August 21, 2023, 06:48:44 pm »

Vol strit džornal: Novo rusko oružje parališe ukrajinsku vojsku

Ruski sistemi za distanciono miniranje "zemljedelije" usporavaju kontraofanzivu Ukrajine, prenosi list "Vol strit džornal".

"Ti sistemi mogu da postavljaju minska polja na rastojanju od pet do 15 kilometara. To je samo jedan od sistema koji koriste Rusi kako bi u pravom smislu reči zasejali polja minama", navodi list.

Taj sloj zaštite, prema pisanju lista, znatno usporava Oružane snage Ukrajine i primorava vojnike da zauzimaju takve položaje na kojima su laka meta za ruske helikoptere, artiljeriju i dronove.

"Svakog dana imamo jednog stručnjaka za uklanjanje mina manje. On je ili ranjen, ili je dvestoti poginuli", naveo je ukrajinski vojnik u razgovoru za list.

Princip rada "zemljedelija" je sličan višecevnim raketnim bacačima, a sistem omogućava da se na elektronskoj mapi registruju koordinate pada projektila i da se komandi prenose podaci.


Izvor
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 566« Reply #4 on: October 13, 2023, 11:47:21 am »

Rosteh je pre roka poslao seriju ISDM „Poljoprivreda“ trupama

Državna korporacija Rosteh je pre roka poslala ruskim trupama seriju kompleksa „Poljoprivreda”, sistema distancionog miniranja terena (ISDM). Pres služba korporacije je to izvestila u petak, 13. oktobra.

Publikacija napominje da najnoviji sistem, koristeći programabilnu municiju, može za nekoliko minuta pokriti područje od nekoliko fudbalskih terena minama. Pored toga, takvi uređaji su sposobni da se samounište ili deaktiviraju u određeno vreme.

Industrijski direktor Rosteh kompleksa konvencionalnog naoružanja, municije i specijalnih hemikalija Bekhan Ozdoev istakao je da će pravilno postavljena minska polja stvoriti nepremostive prepreke za neprijatelja. Prema rečima čoveka, ISDM postavlja „pametna“ minska polja čak i na teško dostupnim mestima.

„Važno je da „Poljoprivreda“ povećava borbene sposobnosti jedinica za rešavanje problema miniranja, poštujući sve međunarodne sporazume koji zabranjuju ili ograničavaju upotrebu mina, miniranih zamki i drugih uređaja“, rekao je on.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor* 2023-10-13_09-28-05.png.jpg (41.06 KB, 900x506 - viewed 1 times.)

* ISDM Zemljedelie.jpg (47.77 KB, 720x519 - viewed 3 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji foruma

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 23 queries.