PALUBA
December 11, 2023, 01:30:15 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Pravilnik za postovanje vesti!
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Anka-S, bespilotna letelica  (Read 1946 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Rade
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Gender: Male
Posts: 17 052


« on: November 08, 2020, 02:01:36 pm »

Anka-S je bespilotna letelica tipa MALE (medium-altitude, long-endurance), razvijena u turskoj kompaniji Turkish Aerospace Industries (TAI), a po zahtevima oružanih snaga Turske.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Ugovor o razvoju bespilotne letelice potpisan je oktobra 2013. i obuhvatao je razvoj i proizvodnju deset bespilotnih letelica sa zemaljskom opremom. Svoj prvi let izvela je septembra 2016, da bi već naredne godine bila uvedena u serijsku proizvodnju. Prva serija od dva primerka isporučena je turskom ratnom vazduhoplovstvu februara 2018.

Ova bespilotna letelica, namenjena za izvođenje letova na sredim visinama i velikim daljinama, namenjena je izvršavanju zadataka izviđanja, prikupljanja i slanja obaveštajnih podataka u realnom vremenu, retranslaciji radio komunikacije, prikupljanju podataka o ciljevima i praćenje ciljeva.

Avionika i upravljanje letom

U kompozitnoj strukturi bespilotne letelice Anka-S ugrađen je uređaj za kontrolu leta, domaće proizvodnje, koji je u stvari potpuno autonoman računar za upravljanje letom bespilotne letelice. Ovaj sistem, osim praćenja tačaka na putanji leta, omogućava vraćanje bespilotne letelice na početnu tačku leta ukoliko dođe do prekida komunikacije između letelice i zemaljske upravljačke stanice.

Letelica raspolaže uređajima SAR (synthetic aperture radar), ISAR (inverse SAR) i GMTI radar (ground moving target indicator), koji omogućuju otkrivanje, identifikaciju i praćenje ciljeva na zemlji.

Verzija Anka-S za razliku od ostalih verzija bespilotne letelice Anka, ima nešto izmenjeni nos, u kome je smeštena antena uređaja za satelitsku komunikaciju ViaSat VR-18C, koji obezbeđuje sigurnu komunikaciju.

Nosivost bespilotne letelice

Sa nosivošću od 200 kg, bespilotna letelica Anka-S može poneti različite kombinacije ubojnih sredstava, zavisno od zadatka na koji se upućuje.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Vođene protivoklopne rakete Roketsan MAM-L na potkrilnoj podvesnoj tački

Za potrebe prikupljanja podataka, bespilotna letelica se oprema modernom optoelektronskom IC kamerom, sa kojom može da obezbedi kvalitetne snimke visoke rezolucije, u svim meteo uslovima, danju i noću. Pored ove kamere, bespilotna letelica raspolaže i uređajem za identifikaciju „svoj-tuđ“, indikator lasereskog ozračenja i laserski daljinomer.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ] Podvesnik sa laserski vođenim raketama Roketsan CIRIT

Pod krilima se nalaze dve podvesne tačke, na koje se mogu podvesiti rakete Roketsan MAM-L ili podvesnik sa laserski vođenim raketama CIRIT, kojima se može dejstvovati po lako oklopljenim vozilima, živoj sili, utvrđenim tačkama i sl.

Komandovanje i kontrola

Let bespilotne letelice Anka-S moguć je u dva režima: autonomnom i daljinskim upravljanjem. U autonomnom modu, računar kontrole leta vodi letelicu do svake unapred definisane kontrolne tačke. U modu daljinskog upravljanja, letelicom upravlja operater sa zemaljske stanice.

Informacije prikupljene tokom leta, prenose se u realnom vremenu, upotrebom data linka sa kriptozaštitom.

Treba napomenuti da letelica ima i automatski sistem za poletanje i sletanje, putem koga letelica može da izvede i prinudno sletanje na nepripremljenu površinu.

Pogonski motor i performanse

Anka-S je pogonjena turboelisnim motorom PD170, koji je razvijen u kompaniji TEI (Turkish Engine Industries). Motor, koji za svoj rad može koristiti dizel, ali i mlazno gorivo, ima maksimalnu snagu od 150 KS. Trokraka elisa ugrađena je na zadnji deo trupa letelice.

Autonomija letelice iznosi više od 24 časa, odnosno 1448 km (akcioni radijus 200 km), dok je maksimalna visina leta oko 9 000 metara.


* anka-s.jpg (43.04 KB, 512x273 - viewed 9 times.)

* roketsan-cirit.jpg (45.55 KB, 512x327 - viewed 8 times.)

* ER9wRddXsAAWKYG.jpg (71.15 KB, 960x475 - viewed 8 times.)
« Last Edit: August 11, 2022, 09:16:56 pm by Rade » Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #1 on: November 16, 2020, 09:24:24 am »Quote
TAI Anka UAV - Turkish Multi-Role ISR System
Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #2 on: November 16, 2020, 09:30:57 am »Quote
TAI Anka-S | Overview | Armament | Combat Use In Syria | Pantsir-S1Logged
Dreadnought
Počasni global moderator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 69 456« Reply #3 on: August 05, 2021, 08:20:24 am »Quote
Next Generation ANKA Delivery to the Turkish Air Force

Turkish Aerospace Industries (TAI), the manufacturer of the Anka, delivered two newly configured Anka drones to the Turkish Air Force. President of the Defense Industry Prof. Dr. İsmail DEMİR announced  on Twitter Official, Two New Generation ANKA Unmanned Aerial Vehicles were delivered to the Turkish Air Force. In a statement President of the Defense Industry Prof. Dr. İsmail DEMİR released Today, on twitter “Our ANKA- SİHA deliveries continue. Finally, we delivered 2 more ANKA-SİHAs produced by TAI  to HvKK. Best wishes."
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 577« Reply #4 on: October 10, 2021, 04:03:01 pm »

Tvrdnje da je „Tunis dobio prvi ANKA-S UAV“

Oružane snage Tunisa navodno su preuzele prvu bespilotnu letelicu ANKA-S (UAV) proizvođača TAI. Tunis će dobiti još 3 bespilotne letelice ANKA-S. Turska i Tunis potpisali su ugovor o izvozu bespilotnih letelica ANKA-S tokom Tuniske međunarodne izložbe vazduhoplovstva i odbrane održane 04.-08. marta 2020. Prema ugovoru, 3 bespilotne letelice ANKA-S (3 UAV) i 3 zemaljske kontrolne stanice (IKI) će biti isporučeno vazduhoplovnim snagama Tunisa po ceni od 80 miliona USD.

U okviru ovog posla, održana je neophodna obuka za 52 tuniska pilota i osoblje za održavanje u objektima TAI u Ankari. Prema vestima Afričke vojske, Tunis je nedavno dobio prvu bespilotnu letelicu ANKA-S. Turski ambasador u Tunisu Gaglar Fahri Cakıralp naveo je datum isporuke kao kraj avgusta tokom svoje izjave u julu 2021. Procenjuje se da će preostale dve bespilotne letelice ANKA-S biti isporučene Tunisu 2022. godine od strane TAI-a.

Takođe se tvrdi da Tunis želi da nabavi veliki broj dodatnih bespilotnih letelica ANKA, a za to se nastavljaju razgovori između dve zemlje o prenosu tehnologije. Ako razgovori o transferu tehnologije budu uspešni, Tunis će imati lokalnu montažnu liniju za bespilotne letelice ANKA.

Bespilotna letelica ANKA-S, razvijena od strane Turkish Aerospace Industries Inc. (TUSAS) sa nacionalnim resursima, uključuje rad dan/noć i pri lošim vremenskim uslovima. Opremljena je korisnim teretom za snimanje slika u realnom vremenu, misijama uništavanja ciljeva, za izviđanje, nadzor, otkrivanje fiksnih/pokretnih ciljeva, identifikaciju i praćenje.
BPL ANKA-S, koja se nalazi u inventaru Oružanih snaga Turske i Generalne komande žandarmerije, može ostati u vazduhu 24 sata na nadmorskoj visini od 30.000 stopa. Sistem, kojim se može upravljati sa velikih udaljenosti zahvaljujući mogućnostima satelitske kontrole, jedan je od najstrateškijih aviona turskih bezbednosnih jedinica sa ovom funkcijom.

Izvor: https://www.savunmasanayist.com/tunus-ilk-anka-s-ihayi-teslim-aldi-iddia/

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]* Anka-S.jpg (27.71 KB, 757x470 - viewed 0 times.)
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 577« Reply #5 on: August 04, 2023, 12:23:33 pm »

Investicija vredna 300 miliona dolara: Kupuju 12 dronova Anka

Indonežanska vlada kupiće 12 Anka dronova u vrednosti od 300 miliona dolara od turskog vazduhoplovstva.

Kupovinu obavlja u sklopu napora da ojača se odbrambeni sistem Indonezije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Indonezije.

Kupovina ima za cilj povećanje raznolikosti, količine i kvaliteta indonezijske vojne odbrambene opreme u skladu sa ugovorom koji je potpisan 3. februara sa kompanijom Tursko vazduhoplovstvo, čije je sedište u glavnom gradu Turske, Ankari.

Očekuje se da će 12 jedinica dronova Anka biti isporučeno pre novembra 2025. godine.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* 20484338664ca17b478d90113402071_w640 (1).jpg (60.07 KB, 640x427 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.023 seconds with 23 queries.