PALUBA
December 11, 2023, 12:13:47 am *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Donirajte Palubu
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Iranski dron-kamikaza tipa "Arash 2"  (Read 1949 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 577« on: October 22, 2022, 11:18:49 am »

Iranski bespilotni dron-kamikaza Araš 2 najvećeg dometa na svetu sa visokom preciznošću

Araš-2, takođe poznat kao Kian 2, je iranski dron kamikaza koji može predstavljati veću pretnju od Shahed-136.
Prema nepotvrđenim informacijama, Rusija je od Irana naručila novi tip bespilotnih letelica, a to su Araš-2, koji imaju veću borbenu jedinicu i domet u odnosu na Šahed-136 (Kremlj je naručio 2.400 jedinica).

Malo je informacija o mogućnostima i karakteristikama Araš-2. Najveći deo dolazi iz samog Irana, koji se odlikuje po tome što svom oružju pripisuju karakteristike čak i bolje od zapadnih analoga.

Sve u svemu, Araš-2 (takođe poznat kao Kian 2) je prvi put prikazan 2019. godine i predstavlja dalji razvoj kamikaze drona Araš-1 (Kian 1) koji je javno objavljen 2015. U poređenju sa prethodnom verzijom, on je duplo veći.

Prema pisanju iranskih medija, Araš-1 ima raspon krila od 2 metra, nosivost do 30 kg, praktičan plafon od 5,5 km, brzinu krstarenja od 350 km/h i maksimalnu 480 km/h.

S druge strane, Araš-2 (Kian 2) ima raspon krila do 4 metra, dužinu do 4,5 metara i domet do 1.000 km (prema nekim izvorima 1.600 km).

Iranski izvori tvrde da dron ima mlazni motor. Ali na prvim javnim fotografijama repni deo drona bio je umotan u celofan, a na ostalim dostupnim fotografijama jasno se vidi da je opremljen elisnim motorom.

Logged
dzumba
Stručni saradnik - specijalne jedinice
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 22 077


« Reply #1 on: October 22, 2022, 07:52:50 pm »

Када је Иран почео да приказује своје БПЛ многи су били скептични, чека су се многи смејали њиховим приказима и коментарисали да је то само иранска пропаганда. Не само да се показало да то није пропаганда, већ многима није уопште до смеха.
Logged
fazan
Moderator
potporučnik
*
Offline Offline

Posts: 2 940


« Reply #2 on: October 22, 2022, 11:32:14 pm »

Мислим да је већи и бржи дрон лакше детектовати и уништити.
Logged
Morskoprase
zastavnik
*
Offline Offline

Posts: 1 473« Reply #3 on: October 23, 2022, 08:29:37 am »

Postavljeni video i obrazloženje postavlja više pitanja nego ćinjenica. Na videu može se videti kako Šahid 136 udara u cilj, lansiranje iranskog (verovatne kopije MQM-107) mlaznog Karar kako i navodni Araš-2. Na svim slikama, koje bi mogle da predstavljaju Araš-2, letelica nema otvora u vidu usisnika vazduha. Osobno mi je ipak i ćudno, da je i sam klasičan motor bez vidljivih usisnika vazduha za razhlađivanje motora. Pitanje dometa 1000km (1600km) može se odgovoriti, da neko nije siguran, da li su to kilometri ili milje, što bi moglo znaćiti, da je domet 1000 milja odnosno 1600km. Pošto govorimo o dronovima, može da leti 1600km odnosno da je u vazduhu neka ćetiri sata no udaljenost od stanice za navođenje sumnjam, da je 1000km ili ćak 1600km.
Logged
Kubovac
Administrator
kapetan bojnog broda
*
Offline Offline

Posts: 8 577« Reply #4 on: September 19, 2023, 12:22:24 pm »

Iranski dron kamikaza "Araš-2": Lutajuća municija ogromnog dometa

Vojna industrija Irana je u svetskom vrhu kada je u pitanju razvoj svih vrsta bespilotnih letelica, a u proteklih nekoliko godina zabeležen je drastičan skok ne samo u kvantitetu, već i u kvalitetu njenih proizvoda.

Jedan od najsavremenijih besposadnih vazduhoplova iranske proizvodnje je dron kamikaza (lutajuća municija) "araš-2", primarno namenjen za uništavanje radara i neprijateljskih PVO položaja. Nastao je razvojem svog prethodnika "araš-1", odnosno dronova iz porodice "kian", konkretno modela "kian-2", zbog čega često dolazi do njihovog međusobnog poistovećivanja.

Uprkos identičnim dimenzijama i dizajnu, dva drona razlikuju se u domenu pogona i borbenih sposobnosti, budući da "araš-2" ima klipni motor, za razliku od "kiana" opremljenog turbomlaznim motorom. Pri lansiranju i početnoj fazi leta, "araš-2" koristi pomoćni raketni motor na čvrsto gorivo, kako bi postigao početnu brzinu i uključio glavni motor.

Prve informacije o ovom dronu kamikazi pojavile su se u januaru 2021. godine, kada je "araš-2" prvi put korišćen u vojnoj vežbi iranskigh snaga, u provinciji Semnan. Nakon toga, ova letelica više puta je primećena na domaćim prikazima i sajmovima naoružanja. Ubrzo je postalo poznato da će novi model imati veću razornu moć i domet od drona "šehid-136", kako bi bio u stanju da dejstvuje po ciljevima u izraelskim gradovima Tel Avivu i Haifi, kada se lansira sa teritorije Irana.

Takođe, tokom jeseni 2022. godine pojavile se i informacija da je Rusija dogovorila isporuku većeg broja letelica "araš" 1 i 2, ali do danas nije zabeležena njihova upotreba u zoni Specijalne vojne operacije.

Dimenzije i pogon

Prema dostupnim informacijama, dužina ove letelice je 4,5 metra, raspon krila oko četiri metra, dok se ukupna težina i dalje drži u tajnosti. U repnom delu drona smešten je klipni motor sa elisom i sistemom hlađenja, a pomoćni raketni motor na čvrsto gorivo nalazi se ispod trupa.

Zbog klipnog motora, maksimalna brzina kretanja je ograničena i procenjuje se da ona iznosi oko 200 km/h, ali sa druge strane ovakav pogon omogućava duže trajanje leta i veći domet.

Na gorepomenutoj vežbi u januaru 2021. godine, "araš-2" je izvršio dejstvo po cilju na razdaljini od 1.400 kilometara, a procenjuje se da dron može dostići dolet od čak 2.000 km. Ukoliko se ovaj podatak ispostavi kao tačan, „araš-2“ bi mogao postati model lutajuće municije sa najvećim dometom u svojoj klasi.

Bojeva glava je visoko-eksplozivna fragmentirajuća, težine nekoliko desetina kilograma, a pored onesposobljavnja sredstava PVO i radarskih položaja, može uništavati građevine, fortifikacije i živu silu neprijatelja na otvorenom ili u zaklonu.

Avionika

Osnovna verzija drona opremljena je autopliotom, sistemima za satelitsku i inercijalnu navigaciju, koji omogućavaju letelici da dođe do označene mete na osnovu poznatih koordinata. Prilikom oslanjanja na isključivo aparate nezavisne od spoljašnjih signala, ometanje "araša" je gotovo nemoguće.

Kada su u pitanju opcije kao što su odabir optimalne putanje, korekcija leta nakon lansiranja i promena cilja usred leta, o njihovom prisustvu, tj. odsustvu i dalje nema dovoljno pouzdanih informacija.

Unapređene varijante "araša-2" opremljene su infracrvenim uređajima za samonavođenje, čime je omogućeno ostvarivanja punog potencijala lutajuće municije. Naime, zahvaljujući glavi za samonavođenje, letelica će biti u stanju ne samo da izvrši dejstvo po stacioniranom cilju sa poznatim koordinatama, već i da "lebdi" u određenoj oblasti, otkrije, ili sačeka da se meta pojavi i obruši se na nju.

Pored opisanog, prema pojedinim izvorima na dron kamikazu može biti ugrađen i uređaj za pasivno radarsko samonavođenje, odnosno prijemnik za otkrivanje radarskih talasa neprijateljskog cilja. Time bi se poboljšala efikasnost u domenu protivradarskog dejstva i suzbijanju protivničke PVO, za šta je "araš-2" primarno i konstruisan.

Zbog velikog dometa i napretka ostvarenog u segmentu navođenja, ovaj dron kamikaza se može smatrati nekom vrstom jednostavnijeg i jeftinijeg ekvivalenta krstarećih raketa, pogotovo imajući u vidu lakoću transporta upotrebom različitih kopnenih i pomorskih platformi.

Novitet za ratnu mornaricu

Lansiranje, odnosno poletanje obavlja se uz pomoć različitih vrsta lansera, pa tako kopnena vojska uglavnom koristi kutijaste lansirne kontejnere velikih dimenzija, montirane na šasije teretnih kamiona.

Jedno vozilo ove vrste ima kapacitet transporta više dronova, dok se za manje platforme poput kamioneta koristi jednostavnija varijanta lansera, u vidu stativa. Budući da se radi o "običnim" vozilima, otkrivanje i uništavanje "araša" pre poletanja je izuzetno težak zadatak, a visok nivo pokretljivosti nosača dodatno povećava šanse za preživljavanje.

Pored armije, opisane lansere za lutajuću municiju koristi i iranska ratna mornarica, što se moglo videti tokom leta protekle godine, prilikom demonstracije upotrebe različitih letelica ove klase, uključujući i "araša", sa desantnih i pomoćnih brodova. Stoga će "araš-2" moći da se koristi i za protibrodska dejstva, posebno ukoliko budu opremljeni gorepomenutim uređajima za pasivno radarsko samonavođenje, koji će omogućiti "zaključavanje" brodskih radarskih sistema kao ciljeva, usled male brzine plovidbe.

Iako su i neki prethodno konstruisani dronovi kamikaze iranske proizvodnje imali sposobnost udara po plovilima, premale dimenzije bojevih glava ograničavale su njihovu razornu moć u segmentu protivbrodske borbe. Zbog toga "araš-2" predstavlja veliki iskorak i za pomorske sposobnosti Oružanih snaga Irana, a ostaje da vidimo da li će doći do njegove eventualne upotrebe u SVO.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

Izvor


* Araš1.jpg (65.83 KB, 906x513 - viewed 1 times.)

* Araš2.jpg (60.23 KB, 906x513 - viewed 3 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.022 seconds with 23 queries.