ASOVI I HEROJI
Nove tehnologije neće umanjiti značaj podmornica [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
U velikoj dvorani gradske knjižnice Marka Marulića u utorak navečer održana je promocija knjige „Podmorničari u ratu i miru: asovi i heroji“ umirovljenog kapetana fregate JRM Tomislava Draškovića, a uz samog autora o knjizi su govorili i viceadmiral Fridrih Moretti, te dr. sc. Gracijano Kalebić.
Autor knjige jedan od najvećih zapovjednika u podmorničarstvu, tvrde poznavatelji ove tematike, a poznat je i u brodogradilištu kao prvi zapovjednik podmornice „Heroj“.
O promoviranoj knjizi kazano je kako pruža zanimljiv prikaz podmorničkih bitki koje su se vodile za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata, pruža zatim uvid u niz podviga na oceanima i morima, a opisuje i do sada malo poznate epizode s Arktika i one prilikom osvajanje Sjevernog pola pod ledom.
- Stručna i objektivna, gotovo pa enciklopedija posljednjih 100 godina podmorničarstva, ova knjiga prvi je poklon na ovu temu našem govornom području. Priča je to o ljudima koji su nestajali, ali i o ljubavi prema ovom zahtjevnom poslu – kazao je viceadmiral Moretti, napomenuvši kako je posebno zanimljivo poglavlje posvećeno najtežim katastrofa nuklearnih podmornica, kojih je i u vremenu bez rata zbog kvarova i nezgoda bilo preko 100 s više od 3000 preminulih koji su živote izgubili u morskim prostranstvima.
- Ima puno literature o ovoj temi pa i na našem jeziku, ali do sada nije bilo knjige koja je na jednom mjestu opširno istaknula značajne zapovjednike iz flota raznih zemalja. Uz njihove biografije mogu se pronaći i brojne zanimljive epizode iz njihovih profesionalnih života. Ostatak knjige tretira sam podmornički rat i njegove karakteristike kroz desteljeća, a posebno bi zanimljivi mogli biti podaci o ranijim povjesnim istraživanjima Arktika, pa sve suvremenih nuklearnih podmornica ispod sjeverne ledene kore – otkriva umirovljeni kapetan Drašković, koji tvrdi kako korištenje dronova i nove tehnologije u suvremenim ratovima neće umanjiti značaj podmornica.
- Nihovo vrijeme nije prošlo, naprotiv, sve više dobivaju na važnosti. Jer nuklearni pogon podmornicama je omogućio da postanu posebno važno borbeno sredstvo rata na moru i pod morem. To su sada ogromni podvodni objekti, sa savršenom tehonologijom i novim naoružanjima, tako da im danas nema premca. Prolazi vrijeme nosača aviona i krstarica, ali podmornice sve više dobivaju na važnosti.
Izvor :
SD Knjiga PODMORNIČARI U RATU I MIRU, čiji je autor Tomislav, Tomo Drašković, a urednik Emil Vidušić.
Ovu sam knjigu dobio u ruke prije odprilike godinu dana. Nisam još stigao do kraja da je pročitam. Više puta sam je ostavljao čudeći se temeljnom neznanju avtora, a bogami I urednika te knjige.
Mislim da postoji podmorničar koji dovoljno poznaje materiju, koji bi mu kao kolegi mogao pokazati na propuste. Gledam i g. Moretija kao učesnika u poduhvatu izdaje ove knjige.
Tekst je dosta nesuvislo napisan, analize slabe , slabo poznavanje tehnologije I upotrebe podmornica u prvom svjetskom ratu..
Kod pisanja, autora, osjetno je sire nepoznavanje uslova u kojima su podmornice djelovale.
Autor je pokazao I temeljno nepoznavanje geografije…
Knjiga je izašla sa velikom pompom, pračena pažnjom štampe, nigdje nisam primjetio kasnije kritike knjige. Ja ću se prisiliti da je pročitam do kraja I da napišem argumentirano svoje skromno mišljenje.
O nesuvislim rečenicama I izraazima ne bih ni govorio, to je stvar riječnika samog autore, kao I urednika.
Već sam uvod počinje konfuzno, gdje govori o svojoj namjeri, koju nikako da objasni.
Upotrebljena literature je dosta štura I nedovoljna, večina je internetnih izvora, za koje svi znamo koliko su pouzdani.
Dat ću par primera iz I SR.
Vrjedni ciljevi u Mramornom moru
Pa iznisi da je u prvom svjetskom ratu bilo “vrlo smjelih primjera hrabrosti” , pa navodi Otta Hersinga, koga je smjestio u podmornicu U-27 (treba U21), pa navodi da se probio kroz Dardanele u Mramorno more gdje su se nalazili saveznički brodovi.
-Dardanele je prošao kao gospodin u površinskoj vožnji sa Turčinom na brodu, I pod zaštitom turskih obalnih baterija.
. U Mramornom moru se nikada nisu nalazili saveznički brodovi, već je samo pojedinim podmornicima stići do njega. To sam jako lijepo opisao u topiku Podmornice Antante u Dardanelima.
Dalje kaže da je dolaskom u Mramorno more potopio HMS Triumph I Majestic.
Interesantno je da su brodovi imali protivtorpedne mreže. Tomislav je to rješio:
Torpedo su stavljena na najmanju dubinu I preskočila su mreže, meni to liči na bacanje žabica.
- Brodvi su potopljeni NW od rta Hellas, gdje su vršile artiljerijsku podršku iskrcanim trupama.
-Torpedo nikako nije preskakalo mreže, već su Njemci upotrjebili torpedo sa rezačima. Uostalom ako nešto prekoči mrežu udara u vodnu liniju, a brodovi su pogođeni tako da im je rastureno I dvodno.
Da greške nisu slučajne pokazuje I kasnija priča o Hersingu …. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ] [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Kada piše o Heinu von Heimburgu I potapanju engleske E7,
Prvo on nije primjetio podmornicu, već Turski brodovi, dalje podmornica nije potopljena artiljerijskom vatrom, već je zapovjednik prije napuštanja podmornice, otvorio ventile I aktivirao eksplozivna punjenja , kako bi bar djelimočno uništio dionicu mreže u koju se zapetljao. Turci su otvorili paljbu samo iz mitraljeza. [ Attachment: You are not allowed to view attachments ]
Itd.
Pre svega mi u svim ovim objašnjenjima nije jasno ovakvo nepoznavanje geografije i samim tim I pozadine djelovanja snaga oko Dardanela.