PALUBA
April 13, 2024, 10:52:05 pm *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Važno - Obavezno proverite neželjenu (junk/spam) e-poštu da bi aktivirali svoj nalog
 
   Home   Help Login Register  

Prijatelji

▼▼▼▼

Mesto za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Del.icio.us Digg FURL FaceBook Stumble Upon Reddit SlashDot

Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Austrija ulaže u opremanje sistemima PVO i PRO  (Read 370 times)
 
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Kubovac
Global Moderator
kapetan bojnog broda
*
Online Online

Posts: 9 588« on: November 16, 2023, 08:31:10 pm »

Austrija želi da napravi protivraketni odbrambeni sistem i odmah skoči sa LPRS Mistral na Arrow-3 ili barem Patriot

Trenutno je celokupna kopnena komponenta sistema PVO Austrije LPRS Mistral, ali u kratkoročnim planovima je stvarno formiranje ne samo punopravnog protivvazduhoplovnog sistema, već i stvaranje sistema protivraketne odbrane

Ministarstvo odbrane Austrije je vrlo ozbiljno ciljalo na izuzetno veliku nabavku za potrebe postavljanja sistema protivraketne odbrane. A mi govorimo o nameri da se od 2027. godine kupe kompleksi dugog dometa.

I iako nisu imenovani konkretni tipovi kompleksa, kako piše Defense News, razmatra se opcija kupovine američkog sistema Patriot ili izraelskog raketnog odbrambenog sistema protiv balističkih raketa srednjeg dometa Arrow 3, i to u zemlji u kojoj se celokupna kopnena komponenta PVO svodi na prenosivi protivvazduhoplovni raketni sistemi Mistral.

Odnosno, očekuje se da će kupovina za Austriju biti više nego značajna, obimna i dugoročna, zbog čega ovu odluku žele da potvrde zakonom, što će onemogućiti otkazivanje ili smanjenje finansiranja čak i u slučaju promena političke moći na „kormilu” zemlje.

Istovremeno, buduće lice PVO i protivraketne odbrane Austrije nisu samo LPRS i odmah "uslovni" Arrow 3, već i stvaranje glavnog sistema PVO zasnovanog na nemačkom IRIS-T, kako je navedeno u memorandumu koji su Austrija i Nemačka potpisale u septembru ove godine. Nakon njega Austrija je planirala da kupi četiri IRIS-T SLS kratkog dometa i četiri IRIS-T SLM srednjeg dometa.

I obe nabavke za Austriju moraju da se odvijaju u okviru evropskog programa za jačanje protivvazduhoplovne odbrane i stvaranje protivraketnog odbrambenog sistema Sky Shield, u kojem je Nemačka odbila da sprovodi nove razvoje, već se oslanjala na već postojeće sisteme, američki Patriot i sopstveni IRIS-T, uz nabavku izraelskog Arrow 3 (već kupljen za 3,5 milijardi dolara). I time efektivno „izbacio“ Francusku sa sistemom SAMP/T i projekat panevropskog protivraketnog odbrambenog sistema Twister iz MBDA.

Austrija planira da sprovede takvu prilično veliku kupovinu na račun značajnog povećanja budžeta za odbranu, koji bi do 2027. trebalo da poraste sa približno 2,7 milijardi evra na 5,25 milijardi evra.

Ali čak i takvo povećanje znači da će se morati pronaći dodatna sredstva za Arrow 3 i/ili Patriot, ili pronaći alternativa, na primer u vidu „Davidove praćke”, koja je već našla svog prvog stranog kupca u vidu Finske.

Istovremeno, sama činjenica da Austrija, koja se nalazi u srcu Evrope, nije članica NATO-a, ne samo da povećava budžet za odbranu, već je i spremna da ulaže u velike odbrambene projekte, direktno ukazuje na realnu ocene bezbednosne situacije u Beču za naredne decenije.

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]

[ Attachment: You are not allowed to view attachments ]


Izvor


* Mistral aus1.jpg (144.52 KB, 1200x650 - viewed 0 times.)

* Mistral aus2.jpg (266.79 KB, 1360x900 - viewed 0 times.)

* Arrow-3 aus.jpg (110.08 KB, 1360x1007 - viewed 0 times.)
Logged
Pages: [1]   Go Up
  Print  
 
Jump to:  

Prijatelji

▼▼▼▼

Prostor za Vaš baner

kontakt: brok@paluba.info

Powered by MySQL Powered by PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Simple Audio Video Embedder

SMFAds for Free Forums
Valid XHTML 1.0! Valid CSS!
Page created in 0.02 seconds with 23 queries.